С какво ви дразнят свекървите - тема 93

• 78 360
  • 846
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Жилищните и финансови неволи ме подсещат и за още нещо - ако свекърите имат повече от един имот, но го дават под наем, за да си доплъват доходите и да не изпадат в унизителното положение да искат от децата си, ще ви устройва ли това положение като снахи? Или допълнителното жилище непременно трябва да се даде на сина, пък старите хора могат и по-скромничко да си живеят с двете пенсийки. А ако ползват наемите, за да не работят, пък на вас ви се виждат още способни да го правят, ще се дразните ли?
Голямо "да".

П.П. Май е време Нофелет или Тати да пуснат нова тема с какво ги дразнят свекървите Laughing

# 751
  • Варна
Янечек, мен не би ме дразнило. Така или иначе всички имоти един ден ще останат за децата, нали? Нека поне си подсигурят достойни старини.

Моите родители имат няколко имота. И насън не съм помислила да  имам претенции към някой от тях. Свекърите (така де, родителите на вече бившия ми мъж) са по-скромни откъм имотно състояние, но и към тях никога не съм имала претенции за нищо материално.

# 752
Свекърва ми все още поработва, което принципно не е зле, но това винаги е било претекст да не помага с децата.

Нормално и логично за възрастен човек, освен ако работата не е като детска учителка или детегледачка.
Моята майка е на 75, по цял ден снове из двора или чопли в градината, но не я виждам да търчи след малки деца. Колкото и да е тежка земеделската работа, като се измори и задъха, като почне "да я блъска главата", спре се, полегне, като ѝ поотмине – пак. С децата обаче няма почивка, трябва да си постоянно нащрек и на педали. И това родителите много добре го знаят, нали точно затова искат помощ. Въпросът е дали човекът, когото молят, е в достатъчно добра кондиция за това.

# 753
  • Най-красивата страна
Аз щях да се радвам,ако свеки имаше имот,който да дава под наем.Ама няма.Преди години продаде земя,взе 60 000лв.На нас не ни е дала нищо от тези пари.На детето купи колело.Да,знам ,не е длъжна да ни дава.Казахме и да купи някакъв имот,ама тя-не.Издуха всички пари за 5-6 години и сега няма 1лв.настрана.
Казахме и да смени големия апартамент за по-малък ,пак не ще.
Разходите за нея са огромни-болногледачка,медицинска сестра,сметки,лекарства-....и всичко плащаме ние.
Накрая тя все е недоволна,все мърмори и смята,че сме длъжни да имаме пари...

# 754
  • София
Скрит текст:
Аз щях да се радвам,ако свеки имаше имот,който да дава под наем.Ама няма.Преди години продаде земя,взе 60 000лв.Казахме и точно това да направи,ама тя-не.Издуха всички пари за 5-6 години и сега няма 1лв.настрана.
Казахме и да смени големия апартамент за по-малък ,пак не ще.
Разходите за нея са огромни-болногледачка,медицинска сестра,сметки,лекарства-....и всичко плащаме ние.
Накрая тя все е недоволна,все мърмори и смята,че сме длъжни да имаме пари...
И това не е добре. Сложете разумен лимит на парите и я предупредете. А тя да си мърмори, нейна работа.

# 755
  • София
Жилищните и финансови неволи ме подсещат и за още нещо - ако свекърите имат повече от един имот, но го дават под наем, за да си доплъват доходите и да не изпадат в унизителното положение да искат от децата си, ще ви устройва ли това положение като снахи?

Да! Устройва ме идеално!

Моите свекъри имат доста солидно имущество (земеделска земя), от което вземат много прилична сума. Благодарение на това не ни тежат финансово. Всички разходи си покриват сами и за нас остава търчането и изхабените нерви. Което пак не е малко, но все пак не се налага да отделяме от бюджета си и можем да си го планираме според собствените си нужди.
Преди години на свекървата все и идваха едни светли идеи да ги продават, че да ни ги дават за жилище. Всеки път съм била против. Мъжът ми много обича мама да му дава, обаче аз успях да удържа фронта и вярвам, че сега всички са доволни от това положение. Е, никой няма да каже браво на снахата, че е мислила с мозъка си, обаче аз не държа. Важното е, че е взето правилното решение.

# 756
Ако до сега мъжа й е давал на родителите си и не му е било проблем, сега вече може и да е. Все пак вече не живее сам и няма да е честно част от неговите пари да отиват за капризи на мама  и тате, а в същото време да се ощетява семейството. Ако сумата, която дава не ощетява жена му и детето му, то тогава не виждам проблем.

A как и кой  преценява/изчислява дали е ощетяване?

Ами елементарно е. Ако не им стигат за месечната издръжка и трябва да си свият драстично разходите, за да угодят на капризите на родителите - не е ок. Ако покривайки всички прищявки, те не се лишават от нищо - тогава е ок. Хайде сега и точна сметка ли да прилагаме.
На свекърва ми не даваме пари. За сега се справя. Аз отказвам да даваме за откровени глупости. Като например - купила си някакъв боклук за 100лв, щото така си решила и после да реве, че няма пари. Ами другия път ще си направи сметката. Обаче, ако каже, че няма за дърва, лекарства, храна и т.н. важни неща, сама предлагам да дадем и не искам да ни ги връща. За сега не злоупотребява, нищо че си прави устата постоянно.

За помощ - ми знам, че никой не е длъжен да ни гледа детето и затова си го гледаме ни. До сега,  7 години, не сме разчитали на ничия помощ. Казвала съм, че ако искат през отпуската си, могат да я погледат за седмица, за да й спестя малко от градината, но не винаги го правят. Т.е. до сега май моите родители са идвали за две лета по една седмица, за да я гледат. Тази година наистина ще имам нужда за 5 дни в началото на септември. Казах на ММ да помоли майка си, което обаче не означава, че ще дойде. И пак ще се оправим някак си. Все пак са 5 дни.
Да не говорим, че детето ми е супер лесно за гледане. Важното е да има храна, с всичко останало тя сама се оправя. Просто е нужно да има възрастен с нея, пък било то само да лежи и да гледа ТВ.

# 757
  • София
Ами не е елементарно, защото например за снахата месечният разход за спа уикенда може да е в обичайните харчове, а новите обувки/чанта на свекървата да ги смята за глезотия.
Всичко зависи от гледната точка.
В конкретния случай синът е преценил да ги даде парите, което ще рече че си е решил уравнението за семейния бюджет. Това, че на жена му не й харесва си е само нейн проблем и то с мъжа, а не със свекърите.

# 758
На Вени случаят е някакво изключение. Обикновено възрастните у нас не са с големи доходи, стискат някакъв среден апартамент, мизеруват в него, защото парите за нищо не им стигат, нито отопление смеят нормално да си пуснат през зимата, нито ремонт на олющените стени могат да направят, нито старите и изпочупени/съдрани мебели да сменят, но го пазят за децата... Наскоро пак гледах изхвърлена такава покъщнина на боклука. Явно възрастни хора са починали и наследниците сменят всичко. Защо не са пооправили преди това къщата на "любимите" баба/дядо е отделен въпрос, но изхвърленото стягаше сърцето с вида си.
Въпросната баба обаче си е егоист и глезена жена. Може родителите й да са били имотни, може с мъжа й да са били добре, но тя явно е свикнала нейното да си е нейно и да чака от всички околни да се грижат за нея.
В тази връзка се сещам за нещо споделено от съфорумка преди години. Това за мен е номер 1 ever и forever на егоизъм и коравосърдечие - бабата разбрала, че мъжът й (дядото) е починал едва 2-3 дни по-късно. И както си го обясняваше момичето - вероятно е поогладняла и затова го е потърсила!
Така че вашата баба с профукани 60000 е слаба работа Simple Smile

... Ами елементарно е. Ако не им стигат за месечната издръжка и трябва да си свият драстично разходите, за да угодят на капризите на родителите - не е ок. Ако покривайки всички прищявки, те не се лишават от нищо - тогава е ок.
Деси, хората са различни и исканията им са различни. На някои не им стигат за обувки, на други - за самолет. И едните, и другите реват, че са зле Simple Smile

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 13:59 от птица

# 759
  • София
А че и те като майки изобщо не се оправят със собствените си деца, не се замислят, все свекървата е виновна и понеже от няколкото злополучни опита да гледа дете, си го е отнасяла, вече отказва по различни причини - болна е, глава я боли, работа си има. ....
Колкото до работата - може точно за тонера на дъщеря си да работи и това да е смисъл на живота ѝ, нейна си работа, не твоя.
Моят син се разбира добре с тях и не отказва да ходи, за разлика от братчеда - адаш на свекъра. А аз не търпя лигавщини и не бих претендирала, щом ми гледат детето. Свеки няма скрупули да си каже, ако не що не е по вкуса й.
Скрит текст:
Миналото лято писах за нежеланието на ММ дори да попита могат ли да го гледат 1 седмица, тази година едва ли ще е по-различно. Но както те не са длъжни, така и аз не съм длъжна да пускам внука им да ходи да ги развлича, пък нека ме осъдят по СК.  Mr. Green
Нейна работа е докога ще работи, но има и син. Да работи и за неговия тонер, току-виж и той лека-полека спестил за вила. Тонерът е само капка в морето, дали са нещо и за вилата, сигурна съм.
Най-дразнещото при цялото им семейство е, че при крути мерки хукват да демонстрират колко не си прав и да се оплакват на всеки срещнат.

# 760
  • Пловдив
Когато видя "мойта", "моя" и "тея" - ми светва някаква лампичка, като при Шушана  Joy
И аз ги използвам обилно, а както и на театър не ходя - знаех си, че съм дива селянка. Wink

# 761
  • София
И аз не бях ходила с десетилетия на театър, но в понеделник наваксах и вече се гражданея ужасно.  Joy
Ще ме извиниш, но "тея" не е като "тия". Хайде, в разговор човек се изпуска, но в писмен текст...
За "мойта и моя" имам предвид - да става дума за мъж/жена.

# 762
Да се оплача и аз от моята. Ама анонимно, че благоверният ако ми набара профила, яко ще се обиди, че така съм наквасила маминка. Сигурно даже повече, отколкото ако съм обяснявала, че му изневерявам.
Та маминка, незнайно защо иска постоянно да е отгоре. Не е лоша жена, на село живеят, селски хора, средно имотни. За пари никога не е ставало въпрос, помагали са с покупка на кола или за някоя вещ, но са давали пари, след като вече сме купили нещо. Никой не им е искал и никой не е очаквал. Не сме такива хора.
С нея уж бяхме в добри отношения, напоследък взе да ми се святка нещо, предполагам продиктувано от това, че няколко пъти вече се караме с мъжа ми пред нея. Интересното е, че винаги си го защитава, изтъква му качествата, хвали го. Аз съм виновна явно. И винаги, когато той не е в стаята, ми ги надрънква едни, да се чудя как да отговарям дипломатично.
Скоро бяха поканени в майка ми, на гости и да отпразнуваме РД на малкия. Не са ходили досега там, а само у нас. На село майка ми никога не са я канили на гости. 
Започва майка ми да говори нещо за внучето, как много я слуша като е при нея, (иначе е доста палав) и се започва от другата страна слагане отгоре: ААА, той при мен НАЙ-много слуша. Майка ми кани детето с някакво ядене, свеки веднага: ама и кекс си вземи (от нейния). Седнали сме в кухнята, която е кухня и избита тераса и не е много широко. Свеки: То в тези апартаменти тясно, Х (внучето)  най му е добре като дойде на село, там е широко, има място. (друг е въпросът за това колко точно е по-широко - 1 кв в основната стая...)
Наготвила майка ми както си му е редът, нищо не ядат, само: "ама нарежи от нашия салам, примерно" - 5 пъти.
Трябва да се види тяхното, тяхното задължително е по-добро, тя е по-голяма баба, изобщо всичко трябва да е отгоре. Да се види какво са купили, какво са дали. Ей такива селски истории. На тази идилична обстановка, аз си се изнизах в другата стая, че даже и си заспах. Да си дрънкат там глупостите, хич не ми е.
Обаче тя се амбицира с всяка изминала ситуация и нещата ескалират. И като не им обръщаш внимание, пак не се получава.

# 763
  • София
Проблемът е с благоверния.
А моите са същите, по-точно бяха, сега вече остаряха, изнесоха се на село и ги виждам рядко. Но изцепките са сходни.
Не се карайте пред нея, ясно че ще защити своето.

# 764
Скрит текст:
Когато видя "мойта", "моя" и "тея" - ми светва някаква лампичка, като при Шушана  Joy

Старая се на моята възраст да не се занимавам с такива дреболии, но понякога се дразня на зълва ми "Майка ни помогна за това, майка ни помогна за онова" - става дума за пари, неголеми суми, но сигурно е редовно, аз едва ли знам за всичките помощи.
Не че са ми изтрябвали лично на мен, но съм наясно, че парите изтичат точно за всекидневни дреболии, ако не си сложиш спирачки.
Свекърва ми все още поработва, което принципно не е зле, но това винаги е било претекст да не помага с децата.
Скрит текст:
Затова ли работи на близо 70 години - за тонер и медицински прегледи на дъщеря си, която междувременно си купува вила (евтина, но не и за хора, които уж все са на ръба)
А защо й трябва претекст?Длъжна е да гледа децата ви?
Ето, аз не работя и не желая да помагам с внуците (евентуалните).Нямам нерви, нито желание.Не ми се занимава отново с малки деца.Отгледах си моите.
Веднъж месечно да ги заместя за някой и друг час-да.
Да помагам винаги, когато на "младите" им харесва-не.

Общи условия

Активация на акаунт