Истанбул [тема 44]

• 95 813
  • 769
  •   1
Отговори
# 60
Kristalin, радвам се, че съм била полезна, когато е било нужно!
Благодаря за снимките!
Къде е правена снимката с бугенвилиите?
Снимката е до парка Емирган- има разсадник за цветя точно на входа му са от двете страни на вратата му
И още малко снимки:

Последна редакция: ср, 11 апр 2018, 11:54 от Kristalin

# 61
  • Варна
Не се е получило със снимките.

Входът откъм крайбрежния булевард ли визираш? Това ще да е нещо ново... Струва ми се... Или аз съм бляла...

# 62
  • гр. София
Хайде и от мен един по-подробен отчет на пребиваването ни в Истанбул.
Първо нощния преход ни поизмори, тъй като не можахме да спим - 2-3 часа висене на границата, в 3,00ч минахме и спряхме веднага след нея за почивка. Към 6 и нещо бяхме в Истанбул. Естествено нямаше свободни стаи и не успяхме да се настаним. Отидохме до едно кафе и закусихме топъл бюрек. Върнахме се и започнахме деня с панорамната обиколка на града.
1 ден
Панорамна обиколка с автобуса - пообиколихме града доста, докато стигнем до парка Емиргян, спряхме, минахме през него - много поддържан и красив, снимахме, поседяхме в най-високата му част и тръгнахме към църквата Св. Стефан. Разгледахме я и след това някои слязоха към пл. Султан Ахмед, някои се върнахме към хотела. Настанихме се, обядвахме, купихме си карти за градския транспорт и отидохме и ние към историческия център. Разгледахме площада, Синята джамия отвън /пускат в двора/, с дъщеря ми влязохме в Св. София. Оттам се отправихме през Капълъ чарши към Сюлеймание. Разгледахме и нея и отидохме да вечеряме.
2 ден
Долмабахче сарай - всички останахме очаровани, поне 2 часа го разглеждахме. После починахме в кафето. Тръгнахме към пл. Таксим и Истиклял. Там обядвахме после зяпахме по магазините до спирката на метрото Шишане. Взехме метрото за 1 спирка и се прибрахме до хотела. Излязохме пак за корабче по Босфора от 19,00 ч на TURYOL. Беше много приятно - тръгнахме по светло, а като се върнахме беше тъмно и всички светлини бяха пуснати. Много беше красиво! За съжаление сега видях, че снимките ми не са станали добре. Вечеряхме под моста Галата.
3 ден
Разгледахме набързо Йеребатан, после отидохме към Топкапъ - бяхме разочаровани, особено дъщеря ми. Очаквахме да може да се разгледа по-голяма площ от двореца, както в Долмабахче. Почти всичко е под формата на изложба, в помещенията, където са живели не се влиза. Бяхме и в харема, голяма част още го реставрират. След това минахме набързо през парка Гюлхане /доста беден откъм лалета/ и седнахме да се стоплим и починем в кафето му. После обядвахме, след което ние с майка решихме да идем към Капълъто. Аз бях забравила, че в неделя не работи. ММ и дъщеря ми се прибраха в хотела. Ние се разходихме около пазара, повървяхме пеш до хотела и седнахме в едно кафе. Чак по-късно се прибрахме в хотела, тъй като в 19,15ч трябваше да сме готови за вечеря на яхта. Вечерята мина добре откъм хапване, алкохола май беше разреден, а кючекините  не бяха много добри. Останалата част от програмата беше горе-долу добра.
На следващия ден пътувахме за Одрин и България.
Времето не беше хич хубаво - студено и ветровито, особено силен вятър имаше в събота, а в неделя стана по-студено и заваля. Само в петък беше приемливо, но пак с вятър. В понеделник си тръгнахме и времето се оправи. В Одрин и после до София завряхме от жега.
Бих посетила Истанбул още веднъж може би, за да ида до азиатската част, Пиер Лоти, Принцовите острови, както и до местата, които отпаднаха този път. ММ каза, че повече там няма да ходи, та ще видим.....
Неприятно впечатление ми направи, че много жени са забрадени - стари, млади, всякакви...... Някои само главата, други от главата до петите, на трети и лицето не се вижда! Преди години не беше така. Ииии голяяма блъсканица в тоя град и никой не се извинява! Rolling Eyes Опитват се и да лъжат по заведенията.
Като плюс е редовния транспорт.
Ето и малко снимки:
Скрит текст:
парка Емиргян

Синята джамия
Св. София
Долмабахче сарай
Долмабахче сарай
Румели хисар от корабчето

Йеребатан
харема вТопкапъ
харема в Топкапъ

# 63
Както обещах, споделям нашите преживявания от 4 -те много приятни дни в Истанбул:

Ден 1 - Тръгнахме на 5.04 с нощен преход, развълнувани от чаканата втора среща с Истанбул.  Двете граници минахме за 2 часа общо ( което се оказа късмет, защото след нас други са дремали 7 часа) и въпреки, че се движихме бързичко, не успяхме да избегнем сутрешния трафик в петък. Така, пъплейки в трафика, в около 9 часа бяхме на Султанахмет. Тъй като щяха да ни настанят в хотела в 14 часа, трябваше дотогава да се движим с групата или поне да не се отдалечаваме много от нея. Докато другите разглеждаха площада и това-онова, ние успяхме да влезем в Йеребатан, да се спуснем по Суок чешме сокак, надникнахме в тихото дворче на Джефер ага медресе, нямаше време за кафе и се върнахме на площада, за да се присъединим точно навреме към групата. Йеребатан сарнънджъ ми хареса, има някаква особена атмосфера на загадъчност, допълнително подсилвана от тихо звучащата музика. Очаквах да видя вода и плуващи в нея оранжеви рибки, но нямаше. За информация - входът е 20 лири. Оттам ни заведоха в нашата църква „Св. Стефан“. Много красива и отвън, и отвътре. Реставраторите са свършили чудесна работа. Между другото, да вметна, че около църквата има едни мургави младежи, лъскащи обувки. Аз бях една от тези, които клъвнаха на номера с изпусната четка. Не им обръщайте внимание, изнудвачи са!
Най- после ни настаниха в хотел „Ерден Сараево“ в Лалели. Много приличен хотел, чист. Заради късното настаняване и натрупалата се умора, не успяхме да осъществим планираната за този ден разходка с корабче до Емиргян, което ме разочарова, но наистина имахме нужда от почивка. Привечер се разходихме до Гюлхане. За първи път влизам в парка ( не броя минаването ми покрай него при предишното ни посещение един октомври). На мен парка, като цяло, ми хареса. Може би, защото не съм го виждала по – красив. Да, оранжевите мрежи дразнят, но какво да се прави .
Ден 2 – Купихме Истанбулкарт и се метнахме на трамвая до Еминьоню. Оттам пеш по моста Галата и с Тюнел до горната станция. Не, че не можехме да извървим пеш нагорнището, но ни беше забавно да се повозим на фуникуляра. Спуснахме обратно до кулата Галата, нямаше много хора и без много да чакаме се качихме горе. Гледката от терасата е впечатляваща, хареса ни много, не ни се слизаше, но вятърът беше неприятен. Слизайки долу вече се беше наредила доста сериозна опашка от чакащи. Входът е 25 лири.
След кулата с носталгичното трамвайче направихме панорамна разходка по Истиклял, любувайки се на красивите сгради, магазини, заведения и пъстрата тълпа. Качихме се на Таксим, разгледахме площада и с фуникуляра се спуснахме до Кабаташ. Оттам с автобус 22 се отправихме към парка Емиргян. Е, пропуснахме удоволствието да отидем дотам с корабче, но и това пътуване си заслужаваше. Чудесна панорама на Босфора и кварталите, през които минава линията. За парка просто нямам думи да опиша удоволствието от толкова много цветя, оформени в красиви и пъстри фигури. Невероятно е! Постояхме в парка около 2 часа, бихме останали и повече, но беше време да се срещнем с останалата част от групата на изхода.
След Емиргян посетихме небостъргача Сапфир. Гледката от панорамната тераса наистина е зашеметяваща. Билетът за терасата в момента е 27 лири, а с 4D – 39 лири. Погледахме, поснимахме се и си тръгнахме към хотела, отново с натежали от умора тела.
Вечерта бяхме на литургията в „Св. Стефан“, но преди това посетихме Вселенската патриаршия, където също течеше подготовка за нощната литургия.
Ден 3 беше отреден за Принцовите острови. Времето беше доста облачно, дори преваля, докато пътувахме дотам, но после се оправи. Както ме бяхте предупредили, нямаше нещо особено, което да видим. Оживено беше само по площадчето с часовника и в околните заведения. Поразходихме се из уличките, които бяха тихи и безлюдни; погледахме хубави и не чак толкова хубави къщи, повечето от тях със затворени кепенци;  градини, които си личи, че през активния сезон ще са красиви.
Върнахме се на Еминьоню и с такси отидохме до музея Карийе. Това е наистина уникална църква, заслужава си да се посети. Една част от нея е затворена за реставрация. Входът е 30 лири. След  Карийе целта ни беше Българската екзархия и намиращата се там църква „Св. Иван Рилски“. С малко питане открихме спирката на автобус 336Е ( може и 86) до Еминьоню. Оказа се, че няма нужда да ходим чак до Еминьоню, защото този автобус има спирка точно под моста на метрото Халич. С метрото, благодарение на помощта на Шебек, много бързо стигнахме до станция Османбей и след 5- 6 минути бяхме в красивата градина на нашата екзархия. В църквата нямаше никой, звучеше тиха пасхална музика. Запалихме по свещичка, поседнахме на пейките и…си тръгнахме, доволни от пълноценно прекарания ден. Тези два обекта, ако помните,  не бяха включени в програмата ми, но съм доволна, че ги посетихме.
Ден 4 – в 9 часа тръгнахме от хотела към МОЛ Флоря. Аквариумът е впечатляващ, с много и красиви, величествени морски обитатели. Много ми хареса. Входът е 60 лири. След като пийнахме по кафенце на терасата с изглед към Мраморно море, си тръгнахме за България, минавайки през красивите квартали Авджълар, Кючюк чекмедже, Бююк чекмедже….имах чувството, че този град няма край. Казахме довиждане на Истанбул, но…само засега.
ПП Имаме традиция където отидем, да си купуваме магнитче за спомен. При предишното ни посещение накупихме за подаръци и се оказа, че за нас не остана. Решихме, че ще трябва да отидем пак, за да си купим. Ето че отидохме, но от препускане забравихме за магнитчето. Е, няма начин, пак ще се ходи…не толкова заради магнитчето, а защото Истанбул е град, който ме притегля като магнит!  

Ето малко снимки и от мен:
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 11 апр 2018, 16:33 от daniela.qnkova

# 64
  • Варна
Leila, благодаря за разказа.
Теди те предупреди, че Топ капъ ще ви разочарова след Долмабахче. Двата двореца са коренно различни и трябва да се разглеждат с различни очи и най-добре, при различни ходения.
Какъв бе алкохолът на вечерята? Не сервират ли Йени ракъ? Щото тя не може да се разрежда - побелява.
Забрадените са повечко, вярно е. Има и много продължително пребиваващи, които не са турци. Ама тяхна работа, да си ходят, както искат.
В град с население колкото три Българии как да няма блъсканица?
Явно не е вашето място. Или поне на съпруга ти. Имахме подобен случай с близки хора, които не понесоха града. Няма смисъл. Този град или те пленява завинаги, или просто не е за теб. И не е задължително всички да го харесваме, разбира се.

Ето на, daniela.qnkova пък е притеглена... като от магнита... който пак е забравила да купи. Simple Smile
Благодаря, Даниела, за разказа! Пожелавам ти още много пъти да имаш повод (и желание) да отиваш.

# 65
Ходилите до Арнавуткьой могат ли да ме упътят леко - в коя посока е по-интересно - от пристанището към Бебек или към Ортакьой?
И другото - отвътре покрай къщите или откъм Босфора?

Арнавуткьой е доста малък от към Босфора. Срещу пристанището в ляво се намрат красивте къщи, които на мен са ми много любими. Преди тях има спирха със статуя на Ататюрк - от там удобно се влиза в "квартала". Навътре в уличките има още красиви къщи, а по първата успоредна улица на Босфора има заведения и магазини. За мен Арнавуткьой е много уютно и приятно място.

# 66

daniela.qnkova , благодаря за увлекателния разказ и чудните снимки! С какво, от къде и в колко часа се придвижихте до Флория! Много ме вълнува този въпрос, защото е в плановете ми, а в четвъртък и аз ще пътувам за Истанбул.

# 67
  • У ДОМА
Новия сайт на метрото Grinning
http://www.istanbulunmetrosu.com/

# 68
  • България, София
Шебече, голямо благодарско за новата тема Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

Много съм изостанала и се връщам да ви чета.
Пускам по молба на Assamaris линк към снимки от последното й ходене. Под снимките е и клипчето, на част от което я има и нея.
Тя вече няма профил тук и ме помоли да кача линка.

http://aspirinbg.com/viewtopic.php?f=429&t=2114&p=5733#p5733

Аз запрятам ръкави и отивам да наваксвам.
Толкова ми е драго, че ще чета разкази и ще гледам снимки. Ще се пренеса в любимия град Two Hearts

# 69
  • У ДОМА
След 2 години ще приключи изграждането на  нова трамвайна линия Еминьоню -Еюп- Алибейкьой за да се облекчи ужасния трафик който създават автобусите, така удобно ще се ходи до  църквата Св. Стефан и Пиер Лоти и трамвая ще се движи по крайбрежието на Златния рог по затревени площи.Предвижда се и построяването на телеферик Пиер Лоти-Миниатюрк.Ето видеото
https://www.youtube.com/watch?v=3Tscw5iiWjc

# 70

daniela.qnkova , благодаря за увлекателния разказ и чудните снимки! С какво, от къде и в колко часа се придвижихте до Флория! Много ме вълнува този въпрос, защото е в плановете ми, а в четвъртък и аз ще пътувам за Истанбул.

До Флоря отидохме с нашия автобус, на тръгване за България. Не сме ползвали градския транспорт
Мисля, че тук е  коментрано, дано някой се включи.

# 71
YumYum
Не се е получило със снимките.

Входът откъм крайбрежния булевард ли визираш? Това ще да е нещо ново... Струва ми се... Или аз съм бляла...
Коригирах,качвах ги от телефона ,но сега са ОК насладете се на прелестите на Истанбул.Yum

# 72
  • София, Хаджи Димитър

До Флоря отидохме с нашия автобус, на тръгване за България. Не сме ползвали градския транспорт
Мисля, че тук е  коментрано, дано някой се включи.
Аз май за първи път чувам ТА да води до аквариума във Флоря......та и даже на път за България. Да не сте в грешка, да е в МОЛ Форум? Може и аз да съм изпуснала някоя тема.... Simple Smile

# 73
  • Варна
Амарето, нали намерихме транспорт до Флоря... уж?

Kristalin, сега вече са ОК. Благодаря! Само ако допълниш и дали става дума за входа откъм крайбрежния (за разсадника), ще съм благодарна.

rumbich, очевидно става дума за Флоря, тъй като Форум не разполага с тераса с панорама към Мраморно море, а и след него нямат работа в Авджълар и "чекмедже"-тата. Форум е от другата страна на пътя и след него веднага се излиза на магистралата.

АЛИ РЪЗА, благодаря за сайта (можеха да сложат препратка от стария, ама...) и инфото за бъдещите планове. Добре са го измислили.

П.П. Аз ли нещо не съм в час или този сайт е по-скоро рекламен и възхваляващ бързината и напредъка в разширяването на мрежата на метрото, отколкото полезен за пътниците, какъвто беше стария? Сега го отворих... Ами то само статистики кога и колко е и ще бъде построено. А картите след увеличение са нечетливи. Не виждам някъде да могат да се отворят в .pdf, както преди...

Последна редакция: ср, 11 апр 2018, 12:29 от beljata

# 74
  • София, Хаджи Димитър
Беличке, е това с терасата го проспах.......а иначе си проверих в моето файлче дали съм писала 60л за вход........ТА започват да стават гъвкави.Тази, с която ще пътуваме ние няма да ни води, дори този във Форум е плануван за събота, което е тъпо за мен, но все тая, защото аз съм решила този във Флоря да посетим сами.

Общи условия

Активация на акаунт