Истанбул [тема 44]

• 95 819
  • 769
  •   1
Отговори
# 75
...
П.П. Аз ли нещо не съм в час или този сайт е по-скоро рекламен и възхваляващ бързината и напредъка в разширяването на мрежата на метрото, отколкото полезен за пътниците, какъвто беше стария? Сега го отворих... Ами то само статистики кога и колко е и ще бъде построено. А картите след увеличение са нечетливи. Не виждам някъде да могат да се отворят в .pdf, както преди...

+1  Peace
На мен този сайт ми е като визитка на метрото в Истанбул - какво е било, какво е сега и какво ще стане, но без полезна за пътуване схема, данни и т.н.

# 76

daniela.qnkova , благодаря за увлекателния разказ и чудните снимки! С какво, от къде и в колко часа се придвижихте до Флория! Много ме вълнува този въпрос, защото е в плановете ми, а в четвъртък и аз ще пътувам за Истанбул.

До Флоря отидохме с нашия автобус, на тръгване за България. Не сме ползвали градския транспорт
Мисля, че тук е  коментрано, дано някой се включи.
Аз май за първи път чувам ТА да води до аквариума във Флоря......та и даже на път за България. Да не сте в грешка, да е в МОЛ Форум? Може и аз да съм изпуснала някоя тема.... Simple Smile

Още 2013г. ТА,с която пътувахме водеше до Аквариума във Флора, но ние го бяхме посещавали и директно отидахме до Аквариума и от там тръгнахме за БГ.

# 77
Извинявам се, но как се пише на турски БУРГЕР НА ПАРА?

# 78
Здравейте Simple Smile този уикенд ни предстои да посетим Истанбул и ще имам нужда от вашите съвети

Били сме много пъти там и основните забежетилености сме ги отметнали , сега ще съм с майка ми , която не е по дългите разстояния и за мое огромно съжаление тур агенция с която ше бъдем ще ни настанят в хотел далеч от всичко ... става въпрос за хотел Ibis Zeytinburnu  . Това налага да ползваме транспорт активно , имам магнитна карта за транспорт от последните ни посещения , може би преди 4 години , предполагам са същите ....? Тъй катоне е сигурно с колко лири е заредена си мисля че трябва да я заредим , но с този отдалечен хотел каква е вероятността да няма къде ....? Другия вариант е да хванем такси в посока историческия център ...и там някъде ще я заредим ....но такси не сме ползвали в Истанбул и нямам представа за какво да внимаваме и как се движат цените ....

# 79
Leila-мое мнение че от август миналата година когато бях за последно сега има много по малко забулени.Тогава бяха на 90%.

Kristalin, сега вече са ОК. Благодаря! Само ако допълниш и дали става дума за входа откъм крайбрежния (за разсадника), ще съм благодарна.

Ами мисля че не е на крайбрежната ,беше на една стръмна уличка входа там спря автобуса ни.(ако не бъркам мисля че казаха че е източния вход).Парка бе от дясно на улицата,а от ляво имаше къщи жилищен квартал.

# 80
Здравейте Simple Smile този уикенд ни предстои да посетим Истанбул и ще имам нужда от вашите съвети

Били сме много пъти там и основните забежетилености сме ги отметнали , сега ще съм с майка ми , която не е по дългите разстояния и за мое огромно съжаление тур агенция с която ше бъдем ще ни настанят в хотел далеч от всичко ... става въпрос за хотел Ibis Zeytinburnu  . Това налага да ползваме транспорт активно , имам магнитна карта за транспорт от последните ни посещения , може би преди 4 години , предполагам са същите ....? Тъй катоне е сигурно с колко лири е заредена си мисля че трябва да я заредим , но с този отдалечен хотел каква е вероятността да няма къде ....? Другия вариант е да хванем такси в посока историческия център ...и там някъде ще я заредим ....но такси не сме ползвали в Истанбул и нямам представа за какво да внимаваме и как се движат цените ....

Ако правилно съм видяла на картата хотела е до бул.Кенеди. От там хващате авт.BN1или BN2 до Еминьоню и там зареждате картата. За първото пътуване не се притеснявайте, ако нямате достатъчно пари в картата помолете някой от пътуващите да маркира своята карта,а Вие му дойте 5-7 лири.

# 81
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Извинявам се, но как се пише на турски БУРГЕР НА ПАРА?

Islak Burger  Peace

Ходилите до Арнавуткьой могат ли да ме упътят леко - в коя посока е по-интересно - от пристанището към Бебек или към Ортакьой?
И другото - отвътре покрай къщите или откъм Босфора?

Арнавуткьой е доста малък от към Босфора. Срещу пристанището в ляво се намрат красивте къщи, които на мен са ми много любими. Преди тях има спирха със статуя на Ататюрк - от там удобно се влиза в "квартала". Навътре в уличките има още красиви къщи, а по първата успоредна улица на Босфора има заведения и магазини. За мен Арнавуткьой е много уютно и приятно място.

Много благодаря  Hug Отивам да го разуча на картата да не се лутаме.

Благодаря за разказите и снимките, пак да ходите и да разказвате! Пък като мъжете не искат - има приятелки, други видове роднини, при това кръвни  Mr. Green Компания за Истанбул да иска човек.

Вели, благодаря че влезе в ролята на вестоносец, Аспиринчето да си направи друг профил пък и да пише  Hug

п.с. този Кузгунджук и на мен ми е в полизрението, знам го от Инстаграм и много ме радва, ама пусто няма време. А и Лале от Стая 309 я знам, гледам го чат-пат  Mr. Green

# 82

Ако правилно съм видяла на картата хотела е до бул.Кенеди. От там хващате авт.BN1или BN2 до Еминьоню и там зареждате картата. За първото пътуване не се притеснявайте, ако нямате достатъчно пари в картата помолете някой от пътуващите да маркира своята карта,а Вие му дойте 5-7 лири.
Точно така го мислих и аз , предния път минахме по булеварда , много е живописен 😁 А на Еминьоню има ли апарати за зареждане или да търсим будки ?

# 83
Здравейте,
Предстои ни пътуване до Истанбул за първи път. Питам се, къде е по-добре да обменя валута - в БГ или може и в Турия. Искам да кажа, ако ми се наложи, може ли да обменя някъде евро и къде по точно?

# 84
Здравейте,
Предстои ни пътуване до Истанбул за първи път. Питам се, къде е по-добре да обменя валута - в БГ или може и в Турия. Искам да кажа, ако ми се наложи, може ли да обменя някъде евро и къде по точно?

Най-добре от БГ си вземете лири курса е нисък. За из път ще Ви трябва дребна сума  - за тоалетни, сандвичи, кафе. Навсякъде приемат карти. Може да носите и евро и там да обмените за турски лири.

# 85
rumbich, Белята ти е отговорила правилно, точно във Флоря бяхме.
Както бях казала и преди, ТА, с която пътувахме не беше точно от тези, които познаваме. Агенция си беше, но малко на роднинско- приятелски начала. Simple Smile  Програмата се менеше непрекъснато, в зависимост от желанията на пътуващите. И тъй като някои обекти бяхме записали да посетим с тях ( или защото нещо ни е хрумнало в момента),ние също  променяхме нашата програма в движение.

Mindi, на Еминьоню ние заредихме картата на будка за вестници и туй-онуй пред Египетския пазар, но, предполагам, че около фериботните терминали и спирките на автобусите отляво на моста Галата, трябва да има автомати за зареждане, защото потокът от пътуващи там е доста голям. Мисля, че само на по -големите спирки има автомати, но пък будки има на много места, оглеждайте се. Ако се наложи да ползвате такси, първо питайте за цената. Някои работят с апарат, други ти казват направо цена. Примери: от църквата "Св. Стефан" до кв. Аксарай, около 5 км, с апарат ни взеха 15 лири посред нощ. От Еминьоню до Музея Карийе,  около 20 минути возене в следобеден трафик, с уговорка един искаше 50 лири, другия - 30. Вие си преценете кой вариант ви устройва.

Последна редакция: ср, 11 апр 2018, 16:10 от daniela.qnkova

# 86
Предполагам в отсечката Аксарай-Султанахмед се намират машини за зареждане на Истанбулкарт? На метростанциите също би трябвало да има по моята логика.
Всъщност, от същите машини може и да се купуват карти, нали?

# 87
На Аксарай на трамвайната спирка има автомати за зареждане на картие.
Някой питаше за валута- на Тавекс лирата оня ден я купихме за 0.418. В същия ден в Стара Загора беше 0.44.
Шебече, утре ли тръгваш?
Хайде, пълен кеф!

# 88
Супер, много благодаря.
Дааа, моето пътуване почна сутринта от нас, ама за Истанбул продължаваме утре.

Някой сети ли се да погледне работното време на Св Стефан?

Последна редакция: ср, 11 апр 2018, 17:24 от Шебек

# 89
Супер, много благодаря.
Дааа, моето пътуване почна сутринта от нас, ама за Истанбул продължаваме утре.

Някой сети ли се да погледне работното време на Св Стефан?
Мисля че беше до 17:00 часа,работи св.Стефан.

Общи условия

Активация на акаунт