САЩ

• 26 506
  • 191
  •   1
Отговори
# 90
Да, всичките ми контакти говорят, че без кола просто животът е невъзможен заради разстоянията. Моя позната изкара книжка за първи път след 40 годишна възраст, макар че изпитваше голям страх от колите и шофирането. Тук е минавала някак между капките, там - нямало как.

Кажете за училищата - личен опит, ако е възможно.

# 91
  • Down south
Разстоянията действително са големи. Има и нещо друго, имам чувството, не, не е само чувство, факт е, че всичко е по-глямо.
Когато дойдох, силно впечатление ми направиха магистралите, огромни и с толкова много ленти, казах си, че никога не бих шофирала. Улиците и те големи или поне масово, поне по две платна от всяка страна и задължително лента за ляв завой. Тук е мястото да спомена четриите стопа, които много силно ме впечатлиха, че дори изумиха. На всеки ъгъл знак "Стоп", всяка улица с по две платна, плюс лента за ляв завой, това прави общо 12 ленти. Всички спират на знака "Стоп" и гледат останалите, който пръв е спрял, той пръв тръгва. Няма свистене на спирачки, няма мръсна газ, с цел да изпревариш някой блеещ по чавките. Вероятно има и такива, но аз все още не съм видяла.
Когато има повреда на светофар/и, работни същото правило, първият спрял, има право пръв да тръгне. Много удобно, е малко бавничко, но се избягват задръствания.

Големи са и мебелите, баните, мивките, електрическите/газови уреди, дори съдовете за хранене са по-големи или поне това са моите впечатления. След това се свикна, но когато за пръв път се прибрах в България, дъщеря ми каза на мащехата ми, че и е много малка кухненската мивка и тази в банята, и тя и била малка Simple Smile

Друго приятно впечатление правят повечето гранични офицери, особено на международните терминали, посрещането с усмивка и поздрав "Добре дошли у дома" е нещо, което не спира да ме впечатлява.

# 92
  • The QC to be!!!
За в кой град въздуха? Не е никога толкова лош както зимата в Сф или други БГ градове където се отопляват с не знам какви дърва и въглища!

# 93
  • София - Рим и обратно
Въздухът на мен ми се стори доста чист, предвид голямото автомобилно движение. Няма воня на изгорели газове, няма пушеци и прахоляк. И шум не вдигат колите, явно болшинството са електрически, хибриди и т.н. И много чисти улици, макар че не изглеждат. Обаче чисто нови маратонки, подметките им след десетдневно обикаляне бяха все едно купени преди малко.

# 94
  • The QC to be!!!
ха, къде са постовете от последните няколко страници?

Кой иска да коментира следните официални резултати: от 2001 до 2014 бройката на цивилните самоубили се в щатите се е увеличила с 50%! Като работила в болница, мога да кажа, че 2007-2008 драстично нарасна броя на пациентите които приемахме с опит за самоубийство, мъже в повечето случай.

# 95
  • София
когато тръгвахме за първи път, приятелите на който отивахме на гости ни предупредиха за три неща:
1. Винаги да носим здравната застраховка със себе си.
2. Как да се държим ако ни спре полиция на пътя
3. Да не ядем в ресторанти с покривки защото са скъпи.

какво ми напрви впечетление:
1. Когато кацнахме в Ню Йорк на път за хотела минахме през Куинс. Ами всички къщи бяха с решетки на прозорците, все едно сме в Дружба или Надежда.
2. В малък град празнуваме пристигането с роднините и към 10 вечерта на вратата се звъни. Полиция. Полицаят сто пъти се извини, че ни притеснява, но само нашата къща светела , а те намерили пиян човек на улицата и ако е удобно да видим дали го познава за да знаят къде да го откарат.
3. Вече сме в Лос Анжилис и домакините трябваше да изкопаят някаква десетина метрова канавка пред къщата. Ние излезнахме двама мъже и набързо я изкопахме, но от съседната къща излезе собственика старателно измери дължината, след което изкопа половината и се прибра. След известно време излезе жена му и изкопа втората половина. Беше ни обяснено, че понеже нямало мъжка и женска работа, за да не се обиди жената всичко се върши по-равно.
4. Влизаме в магазин и един от управителите ни чува, че си говорим на чужд език. Попита ни откъде сме и страшно вдъхновено ни обясни, колко е радостен, че сме дошли чак от България да посетим техният магазин

# 96
Това с равноправието в копането не ми хареса.

# 97
  • София - Рим и обратно
когато тръгвахме за първи път, приятелите на който отивахме на гости ни предупредиха за три неща:
1. Винаги да носим здравната застраховка със себе си.
2. Как да се държим ако ни спре полиция на пътя
3. Да не ядем в ресторанти с покривки защото са скъпи.

какво ми напрви впечетление:
1. Когато кацнахме в Ню Йорк на път за хотела минахме през Куинс. Ами всички къщи бяха с решетки на прозорците, все едно сме в Дружба или Надежда.
2. В малък град празнуваме пристигането с роднините и към 10 вечерта на вратата се звъни. Полиция. Полицаят сто пъти се извини, че ни притеснява, но само нашата къща светела , а те намерили пиян човек на улицата и ако е удобно да видим дали го познава за да знаят къде да го откарат.
3. Вече сме в Лос Анжилис и домакините трябваше да изкопаят някаква десетина метрова канавка пред къщата. Ние излезнахме двама мъже и набързо я изкопахме, но от съседната къща излезе собственика старателно измери дължината, след което изкопа половината и се прибра. След известно време излезе жена му и изкопа втората половина. Беше ни обяснено, че понеже нямало мъжка и женска работа, за да не се обиди жената всичко се върши по-равно.
4. Влизаме в магазин и един от управителите ни чува, че си говорим на чужд език. Попита ни откъде сме и страшно вдъхновено ни обясни, колко е радостен, че сме дошли чак от България да посетим техният магазин

Satisfied Satisfied
Това ми напомни за един мой познат на работа там, който бил на гости у свой приятел. Видял, че по градината има много листа нападали и понечил да хване греблото да позачисти, докато чакат да стане вечерята. Оня като се втурнал презглава - олеее, недей моля ти се, ще видят съседите и ще ме докладват, че съм си викнал работник на черно.....Flushed

# 98
Пффффф, егати дебненето. Човек да не може да пръдне в собствения си двор.
И това с копаенето ме довърши направо. Не, че виждам нещо лошо в това жена да помогне в копаене (стига да може - аз съм пробвала и не мога, освен ако не е рохка земя - искахме да посадим дръвче и бая зор видяхме със сестра ми и майка ми). Обаче чак пък да го прави заради показност и заради това, че видиш ли трябва да е баш наполовина ...

# 99
  • София
Последните мнения ме развеселиха. За копането, листата, както и че в 10 всички спят Simple Smile Наистина съвсем различен манталитет. Не знам аз дали бих издържала, но предполагам, че хората, които отиват да живеят в САЩ са силно мотивирани и се нагаждат в този начин на живот в името на нещо.

# 100
  • The QC to be!!!
Хубави легенди

# 101
  • Down south
Последните мнения ме развеселиха. За копането, листата, както и че в 10 всички спят Simple Smile Наистина съвсем различен манталитет. Не знам аз дали бих издържала, но предполагам, че хората, които отиват да живеят в САЩ са силно мотивирани и се нагаждат в този начин на живот в името на нещо.
Копаене на канавки, вади и дупки от собственици,  не съм виждала и едва ли ще го видя. За подобни неща си има служби, компании и пр. Но какво пък, всичко се случва, зависи къде живее човек.
Момента с листата отказаната помощ, заедно с обяснението, е излишно да се коментира, пълна смешка  Party

Единични случаи, описани от екскурзианти, не могат да дават представа за живота в САЩ, по-скоро пресъздават впечатления/изводи, пречупени през нечии призми.
Както вече споменахме, САЩ е изключително многолика страна.

Последна редакция: вт, 17 апр 2018, 14:43 от Daylily

# 102
  • София - Рим и обратно
Копаене на канавки, вади и дупки от собственици,  не съм виждала и едва ли ще го видя. За подобни неща си има служби, компании и пр. Но какво пък, всичко се случва, зависи къде живее човек.
Момента с листата отказаната помощ, заедно с обяснението, е излишно да се коментира, пълна смешка  Party

Единични случаи, описани от екскурзианти, не могат да дадът преедстава за живота в САЩ, по-скоро пресъздават впечатления/изводи, пречупени през нечии призми.
Както вече споменахме, САЩ е изключително многолика страна.

При положение, че сама написа последното си изречение, защо реагираш така грубо на нечии чужди наблюдения и реални случаи, които няма как да знаеш истина ли са, или не са. Човекът, за когото разказах, не е екскурзиант, а на служба в близост до (забравих кой) щат. Беше посетил свой приятел с къща и постоянна работа там. Но понеже ти заяви, че е смешка, вече съм сигурна, че човекът си е съчинил историята. Нищо, че иначе е фен на сащ.

# 103
  • Down south
Цитат
Човекът, за когото разказах, не е екскурзиант, а на служба в близост до (забравих кой) щат. Беше посетил свой приятел с къща и постоянна работа там.
Този бил, онзи посетил, няма да ти казвам в какво да вярваш и какво не.
 Понякога, когато се препредват неща, става малко, като развален телефон.
Да, за мен, историята с листата е пълна смешка  Party

# 104
Здравейте
ако някой от вас или ваши приятели е пътувал за САЩ през Москва може ли да каже ако дългия полет е в рамките на 24 часа от късия, дали трябва да се вади и Руска транзитна виза. Няма да се излиза от летището в Москва а само ще се сменят терминалите.
Ако някой е пътувал скоро през Москва за САЩ моля да сподели как е било с него относно руска транзитна виза, трябва ли в нашия сценарии да се кандидатства и за руска транзитна виза?
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт