"Обичам" Топлофикация 3

• 47 263
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
Водомер въобще не виждам къде има, може би е в сервизната кутия в банята.
Сериозно ли?
Не засякохте ли заедно показанията на водомерите за топла и за студена вода?

# 241
За съседите, виждам много климатици по фасадите, така че явно тези с парно сме малцинство...
Ние също имаме климатик, но той ни е само за лятото, така че какво има по фасадата не е от голямо значение.
Съседите ти дори да се топлят на климатици, те ги ползват за вдигане на няколко градуса, основната работа я върши парното (затопля равномерно цялата сграда).
Колко ще ти излезе е много относително. Вкъщи например имаме топла стая, в която никога не пускаме. Не виждам смисъл да я държа на 1, на 0 е. В другите пускаме според Т, която искаме да постигнем. Примерно нощем спим на 18-19, затова не пускаме в спалнята. В детската пък работи на 2 повечко часове на ден, защото е най-студена, но пък е малка и ако се вдигне по-висока степен не може да се диша.
Други хора пък предпочитат 24 градуса, те си го пускат по друг начин, съответно и сметките са различни.
Така че няма как да се прогнозира. Но ако намериш изравнителната бележка от миналата година, можеш да сметнеш колко струва една единица и да видиш колко харчиш, според отчетените единици, добавяш сградната и получаваш горе долу.

# 242
Не се сърди, човече не съм съгласна, че хората, които се отопляваме на климатици ги ползваме за вдигане на няколко градуса, а пък основното затопляне е на парното.

Нашите радиатори са постоянно на 0. Една от стаите за момента не я ползваме и не я отопляваме нито с парно, нито с климатик и там си е доста студено, въпреки че е малка и само с 1 външна стрна. На т. нар. сградна инсталация (минаващите тръби през апартамента) не топлият изобщо, особено когато над нас никой не ползва. Ние сме на 6 етаж и не ползваме, както и съседите над нас (на 7 и на 8 етаж) и тръбите са ледени, не преминава никаква топла вода, така че парното не ми затопля апартамента изобщо.

# 243
Не е нужно да минават тръби или да е пуснато парно, топлото отива нагоре, при централното отопление самата сграда е затоплена, дори във входа се усеща като влезеш.
Живяла съм в нетоплофицирана сграда и разликата е огромна. Тук, ако трябва да вдигнеш 5 градуса, там е 10.
В момента съм по тениска в стая без никакво отопление, нагоре никой не е пуснал и тръбите са студени, но в стаята е топло. Ако не бяхме в блок с ТЕЦ нямаше да е точно така.

# 244
  • София
Здравейте!
 Извинявам се за въпросът, но от скоро имам апартамент и не разбирам нищо от фактурите, които получавам, а цената ми изглежда абсурдна спрямо това, което съм ползвала в действителност. Интересно ми е как се изчислява сметката за парно. В момента се отоплявам на климатик и парното ми е изключено и никога не е било пуснато в отоплителния сезон. Разбирам да имам сметка за топла вода, за отопление на стълбите, които делим, но не разбирам защо сметката ми е толкова висока след като не ползвам парното.  Знаете ли как мога да се откажа от парното, понеже където и да търся всеки казва нещо различно...едни казват, че вече можем да се откажем без проблем, други казват, че 50% от собствениците трябва да се откажат също. За мен няма смисъл да се отоплявам на парно, понеже в сградата има проблем (тръбата в мазето е стара и на всеки 2 дни домооправителя намаля налягането, за да не гръмнат всички тръби по първите етажи.) Гласувахме преди година това да се оправи, но той търси най-евтината оферта и до ден днешен нищо не е оправено. Следователно топлата вода, която стига до 6тия етаж не е достатъчна, за да затопли дори една стая.
Благодаря ви! Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 22:16 от Не се сърди, човече

# 245
20.72 лв ви е топлата вода, това предполагам е около 2-3 кубика
40.26 лв са общите части

Не мисля, че са високи.
Затоплянето на сградата от въпросните общи части, за да го постигнете  нетоплофицирана сграда , трябва да платите доста над тези 40 лв, защото благодарение на това равномерно затопляне, почти нищо не остава за наваксване на климатиците.
За бойлер също излиза повече от тези 20 лв.

По-скоро се ориентирайте към решаване на проблема с парното, обадете се на авариен екип и да дойдат да видят каква е причината. При нас се оказа абонатното, смениха го (безплатна е смяната), както и един клапан, който беше счупен и се смесваше топла със студена вода и всичко се оправи.

# 246
И според мен сметката е повече от нормална, предвид сериозното поскъпване на парното. През лятото ще се направи изравнение и ако има нещо ще ви върнат, но при тези ниски сметки се съмнявам. При нас сметките за неползващи парно, а а плащащи само топлва вода и сградна инсталация са от сорта на 100-150 лв.

За да спрете парното генерално, на целия вход, трябва да изпълните следните условия: "Условията за прекратяване на подаването на топлинна енергия към сградата- етажна собственост са отбелязани в чл. 153 от ЗЕ, в ал. 2 и ал. 3, а именно когато собствениците, притежаващи най-малко две трети от собствеността в сградата - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, не желаят да бъдат клиенти на топлинна енергия за отопление и/или за горещо водоснабдяване, те са длъжни да декларират писмено това пред топлопреносното предприятие и да поискат прекратяване на топлоснабдяването за отопление и/или горещо водоснабдяване от тази абонатна станция или от нейното самостоятелно отклонение. Те се смятат за клиенти на топлинна енергия до датата на прекратяване на топлоснабдяването. Към заявлението следва да бъде приложен протокол от проведено Общо събрание, по реда описан в ЗУЕС и списък на собствениците, със саморъчно попълнени три имена и подписи."

Това е официален отговор от Топлофикация, но имайте предвид, че ако сте с една абонатна няколко входа има вероятност да не може да го спрете. Например ние сме с 1 абонатна 3 входа и не може да се спре само нашето отклонение, въпреки че ние сме съгласни безвъзмездно да оставим абонатната (която е в нашия вход), без да им искаме наем за помещението. Трябва да се откажат всичките 3 входа (66 апартамента), което е невъзможно.

# 247
  • СОФИЯ
Здравейте,имам един лаишки въпрос.сроред някои от съседите,тези "джаджи",които се монтират на радиаторите за обезвъздушаване,били един вид незаконни и сме нямали право да слагаме такива неща.има ли такова нещо наистина?благодаря

# 248
Категорично НЕ!

# 249
  • София
Да не би да са имали предвид спирателни кранове? Тях като ги монтирате трябва да дойдат и да ги пломбират. Ама това за обезвъздушаването абсурд.

# 250
  • СОФИЯ
Да не би да са имали предвид спирателни кранове? Тях като ги монтирате трябва да дойдат и да ги пломбират. Ама това за обезвъздушаването абсурд.
за обезвъздушаване става въпрос ,за другите знам,но понеже двама се изказаха по въпроса ,и се замислих.благодаря

# 251
Дори са задължителни, иначе как си обезвъздушават радиаторите?

# 252
  • Варна
Искали са да ви измамят, не им вярвайте.

# 253
Ами то на почти всички радиатори се монрират обезвъздушители. Например, след като човек си смени радиатор в жилището (със или без обезвъздушители, сам си преценява това), после идват от фирмата за топлинно счетоводство да въведат параметрите на новия радиатор в систмата, гледат дали всичко е по правилата за монтаж, пломбират термовентила и това е. Изобщо не се занимавайте с прости хора. Ако имате вие някакви съмнения, можете да попитате във фирмата, която ви води топлинното счетоводство.

# 254
Искали са да ви измамят, не им вярвайте.
А какъв интерес биха имали да ги мамят?
Според мен, не са наясно какво точно е питала и затова така са отговорили. Подсигурили са се да не ги прекара нещо Simple Smile
Няма как тези вентилите да са незаконни. Що се отнася до задължителни, не знам, ние имаме такъв само на един радиатор.

Общи условия

Активация на акаунт