Развод на 50, или тръгнала тепърва баба за дърва

• 113 848
  • 2 363
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Какво точно ще обремени големите си деца един родител, останал сам, за да запази достойнството си на възраст, в която още е сравнително млад, здрав и напълно работоспособен (поне още 15 г. има до пенсия). Ами ако остане вдовец/вдовица.
Не мога да повярвам, че масово 50-годишните работят за толкова малко пари, че да чакат на децата им да им плащат сметките. Че хората на 50 години имат деца на максимум 20-25 г. Те откъде пък ще извадят доходи да издържат родителите си?
Още повече, че масово виждам примери как родители по на 50-60 г. издържат и носят на гърба си 20-30-годишните си деца, че и семействата им.
Имам усещането, че някои от пишещите не са на повече от 20 г. и изобщо не познават хора на по 50.
Пък и в конкретния случай стана ясно, че "мама" 2 г. си е развявала байрака, пък сега дай да ревем кой ще я храни и гледа.
Написаното от Бледолилава бих го приела само ако е написано за жена на около 70-80 г.

# 151
  • София
Мда, аз вчера също мислех да пиша против прекалено розовите картинки за разведените жени. Ако имаш приятелки в същото положение - да, но ако са семейни, дали няма да поразредят контактите.
Не съм чела форума за самотни родители, но май общата картина не е райска.

Бледолилава, няма гаранция, че единият родител няма да почине и другият пак да ти остане на ръцете, и то съкрушен от загубата. Като ти е тежала майка ти - трябваше да намериш човек срещу заплащане или някакъв друг вариант.
А все пак децата имат двама родители, които да се грижат за тях.

# 152
Картинките на разведените жени може да не са винаги розови, но тези на търпящите изневери са направо трагични и черни. Имаш избор реално. Или си стоиш накисната в гадната ситуация и живееш с мъж, който ежедневно ти скапва самочувствието, или се спасяваш и пробваш нов живот. Е, според мен няма начин да е по-зле, отколкото да седиш там, където задължително е зле Simple Smile

# 153
  • София
Не знам, ама аз съм почти на същите години и все още никое от децата ми не е самостоятелно, че да седна да разчитам на него. И не си представям да чакам някой да ме отглежда. Това последното (да чакаш на съпруг, деца или някой друг) е въпрос на манталитет и не зависи от възрастта.
Не знам колко са черни краските при разведените, но имам наблюдения над семейства, в които единият търпи в името на нещо. Прави ми впечатление, че "търпеливият" се разболява от нещо сериозно, заради подтиснатите чувства, болка и т.н., та надали е много лесно да потъпкваш себе си.

# 154
Не е никак лесно, да не кажа, че е невъзможно за някои хора.

# 155
Бледолилава, това че майка ти те е използвала, не значи, че и останалите са такива.
Около мен има много 50 годишни жени и няма нито една, която да взема пари от децата си. Всички дават, даже все още издържат пораснали и работещи деца. Което също не е редно. Но някой да дава на майка си, не познавам. Не и на 50 годишни майки.
Тези деца са егоисти и гледат на тях да им е добре и да не загубят някой имот, въпреки че нямат принос.
Отвратително и жалко...
Cuckoo, дали ще е щастлива една жена след развода, зависи доколко умее да се справя добре сама. Ако е зависима и все някой трябва да е до нея, ми да си търпи несгодите.
Аз си отгледах детето сама, вече е на 19 и за секунда не съм се чувствала нещастна след развода.
А това да чакам да ми плаща тока, просто няма как да стане.

# 156
  • София
Ми този брак дори да го "залепят" временно за "пред хората", няма как да продължи още дълго Thinking
Виновника ще си мисли , че другия цял живот ще го "наказва" че е кръшкал и че дори да е верен и идеален ще бъде наказван вечно..... до живот ....
Потърпевшия дори да прости,  ще си мисли че няма как първия да не кръше пак, вечно ще се съмнява и гложди от това.....
Как ще стане...

# 157
  • София
Cuckoo, дали ще е щастлива една жена след развода, зависи доколко умее да се справя добре сама. Ако е зависима и все някой трябва да е до нея, ми да си търпи несгодите.
Точно така. За някои дори не са несгоди - важното е мъжът да дава пари вкъщи, пък да си ходи.

# 158
За такива мързелани, които търсят кой да ги издържа, нямам съчувствие. И да ходи, и да ги бие, щом дава пари, за тях е ОК.
Това не са жени, а парцали.

# 159
  • София
Ееее недейте така, станахте много груби....
Не е тъй, може да има и други обстоятелства,.... има жени посветили се цял живот на семейство и деца, къща и домакинстване ( не казвам че е добро това) , но такива имаше особено едно време.... не е учила... почти не е работила..... 2-3 деца гледала( после внуците ).....къща и мъж, живяла в дома на свекърите ( разбирай и имоти няма) Много от тях може и да са травмирани... тормозени... от мъж насилник или странник или дори само тежък  характер... В Бг мъжа е всичко , ние сме си Османска Империя и до днес в това отношение ! Не се лъжете ! В соц време, малък провинциален град, къде ще тръгне жена да напуска дома на свекъри , да зареже деца на 10-12 години и да търси нещо друго, Какво ще намери, къде ще намери? ( често дори и собствените й родители не я разбират и не я искат, за тях е срам)
И тази жена , сега на 60- 70 години седи някъде на село и търпи мъжа си ( какъвто там е той)  ! Някои от тях дори пенсия няма да вземат, пенсия за жени -домакини няма ! Я работила 10-15 години, я не ! Ударила я кризата от 90 те години ( в провинцията беше ужас) и останала без никакъв шанс за работа около 40-50 годишна, и така крета около мъжа си и до днес
Освен болногледачка да стане ( на мъжа странник, изневеряващ или алкохолик) , какво друго сега и къде да иде.....?  А кажете? Да висне на децата си на ръцете? Щото някои и това направиха.... Confused

Това е клетница и толкова, пълно в с такива жени и по селата и по малките градове....

# 160
Тук говорим за доста по-млади хора, които са на по 50 години и не идват от стари времена.

# 161
  • София
Ами давам пример, то има и съвременна версия на това. Понеже мъжа само да давал пари, пък такива жени били ужасни..... Казвам че има и други обстоятелства.... Смятате че няма жени в момента, които гледат 3то дете и не работят ( с осигуровки и прочее) от 10 тина години? Пълно е сподобни съдби!
След 10 години  майчинство, покрай децата , какъв е шанса на една жена да си намери сериозна работа, да направи кариера, да стане финансовео независима?
И един ден да вземе хубава пенсия?
Или,  ако реши че мъжа й изневерява или е алкохолик да го зареже?
Какъв е шанса на такава жена сега? ( не е старо време)
Ми тя може да няма наследствени имоти и работеща баба готова да помага! Децата учат в София, да речем, жената живее при мъжа си тук ! Има наследство - 1 стая  от къща в Павликени? Ето ви съвременна версия ! Какво ще стори?

# 162
И доста по младите, на 50 години, нямат особени шансове за работа в България, та дори и да са с висше образование.....примери безброй за химици, физици, биолози, каращи таксита или продавачки в магазин.....срамна работа няма, но на 50 и за продавачка трудно те вземат....така, че може и да не е мързелива и пак да няма шанс за работа и издръжка! Абсолютно права е Яндзе.......ситуацията тук е плачевно страшна.....!Но в конкретния случай разбрахме, че и двамата са работещи с добри доходи, така че спокойно могат да поемат всеки по пътя си....имоти се разделят, не е това най голямата болка...

# 163
Е тая жена със сигурност поне години наред доста стрес си е спестила, като нищичко не е работила. Това в днешно време е един огромен лукс.

Затова трябва да научим дъщерите си да бъдат винаги самостоятелни, а не да домакинстват по 20 години.

# 164
Е тая жена със сигурност поне години наред доста стрес си е спестила, като нищичко не е работила. Това в днешно време е един огромен лукс.

Затова трябва да научим дъщерите си да бъдат винаги самостоятелни, а не да домакинстват по 20 години.
Абсолютно вярно...от класа на дъщеря ми половината майки не работеха, и така им беше много добре....една единствена драпаше до последно да се върне на работа и да има собствени доходи.....и успя жената! Така, че навреме трябва да се осъзнаем, че в този живот всичко се случва....пълна глупост е пълното отдаване на децата и семейството.....защото недай си Боже се случи нещо с мъжа, жената остава напълно безпомощна!

Общи условия

Активация на акаунт