Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 866
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Записвам се в новата тема, за да следя училищните "страсти". Аз съм решила да подавам документи на 9 май - деня на победата Simple Smile !

# 166
Подадох документи онлайн - в две училища. Остават ми още две, но те приемат документи само на място, така че ще е в друг ден. Едното училище ни е по разпределение, останалите три са ми просто по-близки от първото и съответно по-удобни. Всички са в различни райони.
Имам обаче едно съмнение, дали правилно тълкувам следното:
Постоянен / настоящ адрес в прилежащия район, граничен на прилежащия район на училището: отбелязала съм ДА.
Та, ако можете да ми кажете правилно ли го разбирам, като адрес попадащ в район, граничещ на този на училището или важи само за адресите буквално на границата (от другата страна на улицата примерно).

И друго нещо ме озадачи леко. При попълване на заявката грешно отметнах, че попадаме в група 8.1 и ми поиска да прикача акт за радане. След това, когато правилно си отбелязах, че кандидатствам по 8.4 вече не ми го искаше. Не се сещам за логично обяснение защо попадайки в едната група го искат, а в другата не. Става въпрос за 20то ( и да, наясно съм, че там е мисията навъзможна, но ми е на няколко минути от вкъщи и по път за работа).
Благодаря предварително за коментарите.

# 167
И в сайта на нашето училище, където ще кандидатстваме, пише, че се подава само попълненото заявление.

# 168
  • Куциндрел
Днес една приятелка ми се обади, за да ми каже, че училището, което е по район, освен Удостоверението за промени в адреса искали и Удостоверене за настоящ адрес. newsm78

# 169
Днес подадох в 2 училища.
В едното ми искаха заявление, копие на акт за раждане и оригинал на удостоверение за промяна на адрес+ да покажа личната ми карта за справка коя съм аз и за какво кандидатства детето ми. Отговориха на всичките ми въпроси, обясниха ми кога имат ден на отворените врати и кога мога да се запозная с госпожите на бъдещите първокласници.

В другото ми искаха само заявление. Нищо друго. Не ми отговориха на въпросите. Получих само -не знаеха, не бяха сигурни, да звънна по-натам, да следя сайта.
Българска пародия е според мен всичкото това кандидатстване и плащане на документи в общината!
Сега чакаме класирания. Успех на всички

# 170
Искат ли оригинал на акта за раждане за сверяване?

# 171
  • София
При мен и в двете училища оригинал на акта за раждане за сверяване не са искали, дори не го носех. А лична карта никой не ми поиска, а и не виждам защо е нужна, при положение че се искат документи само за детето - акт за раждане, удостоверение за адрес на детето...

# 172
Искат за сверяване оригинала на акта за раждане и копие прилагаш.
Удостоверение за адрес-прибират оригинал.
Гледат и личната карта на родител.

# 173
  • София
Там, където не са искали документи, ще ги искат при записването.
Като не е разписано точно какво да се прави, всеки директор си кара както си знае.

# 174
В 144 СОУ искат ли документ, че детето ходи на школа по съответното изкуство?

# 175
  • София
В 144 СОУ искат ли документ, че детето ходи на школа по съответното изкуство?
Не, тази година не важат такива сертификати, днес в 12,50 са отказали в 81во прием на документи, имало някакви консултации, можело след 13.30ч.... Така или иначе в момента предвид акцията на ГДПОБ и ареста на кметицата, не ти препоръчвам да се навърташ около 81во и 144то Grinning

# 176
 Mr. Green Благодаря ти. Аз няма да подавам тази седмица, че не ми се чака на опашки, ще изчакам, но принципно исках да знам, понеже ходи на школа по рисуване и, ако е нужно, да искам бележка.

# 177
  • София
Здравейте, само за информация -  при нередности при подаване на заявленията за прием може да подавате сигнали към РУО. Аз вчера го направих - на племеника ми са отказали да му приемат заявлението ако не оставят и оригинал на удостоверението за адрес - съответно родителите му са отказали и от училището са ги нахокали и не са им взели документите. Звъннах в РУО, разказах какво се е случило и се усети, че служителката на телефона се ядоса и веднага каза, че ще им се обади. Нямат право да ни вземат удостоверението за адрес при подаването на заявления за прием. Просто го имайте предвид и си отстоявайте правата Simple Smile Приятен ден Simple Smile
bella_milenka, би ли ми казала, моля те, на кой точно телефон в РУО си звъняла? И аз се опитвах (без успех) да обясня в едно училище, че за кандидатстване нищо друго освен заявлението не е нужно.

# 178
  • София
Извинете ме за лаишкия въпрос, но да питам- да разбирам ли, че аз днес мога най-спокойно да си отида на място в училището и да си кандидатствам само със изпринтеното и попълненото заявление, без да е необходимо да вадя удостоверения от общината? Благодаря предварително!

Зависи от училището май. СЪщо така някъде пише на сайта едно, а на място е друго...

Акт за раждане до момента не са ми искали - ни в община, ни в училище.

# 179
Здравейте, само за информация -  при нередности при подаване на заявленията за прием може да подавате сигнали към РУО. Аз вчера го направих - на племеника ми са отказали да му приемат заявлението ако не оставят и оригинал на удостоверението за адрес - съответно родителите му са отказали и от училището са ги нахокали и не са им взели документите. Звъннах в РУО, разказах какво се е случило и се усети, че служителката на телефона се ядоса и веднага каза, че ще им се обади. Нямат право да ни вземат удостоверението за адрес при подаването на заявления за прием. Просто го имайте предвид и си отстоявайте правата Simple Smile Приятен ден Simple Smile
bella_milenka, би ли ми казала, моля те, на кой точно телефон в РУО си звъняла? И аз се опитвах (без успех) да обясня в едно училище, че за кандидатстване нищо друго освен заявлението не е нужно.
Това са двата телефона на които може да се подават сигнали 935-60-61 и 935-60-80 (аз лично звънях на първия). За кое училище става дума?

Общи условия

Активация на акаунт