Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 904
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
  • София

Шоко, може и един мейл да пратиш - rio_sofia_grad@mon.bg По-бавно е, отколкото да се обадиш по тел, но и това е вариант.
Аз лично се оплаквах по мейл - и при голямата, и при сина - някое от кварталните училища искаше оригинал на удостоверението за ПГ преди да е излязло класирането без да имат право на такова изискване.

# 181
  • София
В 126 ОУ също не са наясно (или поне не бяха) с новата наредба. Моя позната не беше разбрала, че и трябва удостоверение за промени на адрес и беше извадила само удостоверение за постоянен адрес. Директорът ѝ казал, че това е достатъчно. Аз занесох удостоверение за промени на адрес на детето; след известно чудене и консултация дали това е достатъчно ми го приеха. На бащата на друго дете са му поискали освен удостоверение за промени на адрес на детето, също и удостоверение за постоянен или настоящ адрес на поне единия от родителите. Както и миналата година, искат всички документи при подаване на заявлението, а не при записване. Изключение прави само удостоверението за завършена ПГ, защото то още не е издадено. Хаосът е пълен, така като чета Simple Smile

# 182
  • Куциндрел
Днес в училището, в което влизаме с предимство в 4-та група, им занесох за постоянен и настоящ адрес. Жената явно и тя толкоз знае - взе ми ги и двете уверения. Laughing
Утре ще подавам това, което е по район - там за промени в адреса и за настоящ нося.

# 183
  • София
В 81во искат заявление, копие от акта за раждане и копие от съответното удостоверение според групата.

# 184
В 81во искат заявление, копие от акта за раждане и копие от съответното удостоверение според групата.

Много благодаря за информацията.  bouquet

Бързо ли става подаването?

# 185
  • София
Добре де, защо не следват правилата? Документите са описани в системата и са качени на сайтовете на училищата.

- удостоверение за промени на адрес на детето- за детето, което кандидатства.
  - удостоверение за постоянен или настоящ адрес- за по-големи братчета/сестричета, учещи в училището.

Копие от акта за раждане е задължително.

# 186
  • София
Имаше ли хора в 81-во?
И аз мерси. И ние ще сме там на есен.

# 187
  • София
Точно 1 човек преди нас, за десетина минути приключихме.
Грета Ей, защо да е задължително копието от акта за раждане?

# 188
Подадох документи в 5 училища. В първите три от тях ми искаха копие от акта за раждане и оригинал за сверка, удостоверение за постоянен/настоящ адрес + моя лична карта. В четвъртото ми искаха всичките цитирани документи, като си взеха само оригинала на удостоверението от общината за адрес, а в последното училище съм попълнила само заявление и никакви документи не пожелаха да видят  Shocked.

# 189
При кандидатстване в група 8.4 се изсиква само удостоверение за настоящ адрес на детето, заявлението и акта за раждане. Така е по наредба, няма изискване за удостоверение за постоянен адрес на детето.

# 190
  • София
И в 128мо искат същото, заявление, удостоверение и копие от акта за раждане, там право на избор за профилите няма, всички подреждат:
1. Бел
2. Математика
3. Англисйки.
В 81во редихме първо немски, после английски и накрая инф. технологии.
В 39то искаха само заявление, нито акт за раждане, нито удостоверения, там избирахме между изобразително изкуство и английски. В общи линии става бързо навсякъде, опашки няма.

# 191
  • София
Надявам се вече да сме се справили с малките бюрократични формалности и да сме подали документите. Гледам, че цените малко варират, но при нас беше твърда тарифата - 2,50 лв. на оригинал на удостоверение, като даже една любезна служителка ми даде 2 оригинала повече без пари! Реших, че сигурно в този ден удостоверенията са на промоция, което си е направо похвално. По едно време даже се появи зам.-кметът да въдвори ред и да успокои развълнуваните граждани пред гишетата, някои от които вече върнати от тълкуватели на Наредби и Системи из училищата, като заяви, че трябва да се дава всичко, което искат гражданите. Обаче последните не бяха съвсем сигурни какво точно искат, тоест се иска от тях.

Само в началото имах лек сблъсък със служителката на гишето, понеже подадох искане без да приложа копие на лична карта, а само й я показах. Въпрос на тълкуване - като се иска документ за самоличност, какво ще рече това - копие на документа или пък само показване на документа? Накрая минах метър, налагайки любезно моето тълкуване. Обаче въобще не предполагах, че тълкуванията тепърва предстоят. В първото училище оспориха моя прочит на Наредбата-Система или обратното /няма значение/ и поискаха да прочетат отново какво точно пише в нея. Обаче не я намериха из купищата с бумаги и бяха принудени да ми дадат номерче на доверие. В следващото училище пък в стаята, където приемаха документи, се бяха събрали няколко човека и всеки имаше свое собствено тълкуване. А аз просто попитах сме ли съседен на прилежащия район или не, след като няма карти за по-лесна ориентация. И тук нещата минаха на доверие - писаха ме в гранична зона. За сметка на това обаче ми поискаха да заверявам копията с "вярно с оригинала", както и да оставя един от оригиналите за всеки случай. Дадох го - нали и без това ми излезе без пари. А и как да им откажа след "граничния" компромис, който ми направиха.

Най-много пот обаче пролях, докато успея да подам документите по електронен път в последното желано от нас училище, понеже системата дълго време отказваше да ми приеме сканираните документи, та се наложи да се намеси жената като по-умна и на нея не й отказа. Обаче преди това звънях по телефони и дори минах за всеки случай през училището да питам, ама нямаше кой. Нейсе, оказа се, ча там системата е проста, макар и малко необичайна - попълваш заявление, прилагаш документи и после можеш да си ги пипаш ежеминутно до края на срока за подаване. Ама това ти става ясно, чак след като получиш обратно съобщение след първото пипане, с инфо кога си пипал и защо въобще си могъл да го направиш.

Та така премина в общи линии тура ми за подаване на документи из училищата в моя район.  В един момент ми стана направо забавно. После обаче се замислих, познайте за какво - за хубавия ни роден език, който по неизвестни за мен причини се свеним да използваме, като тръгнем да законо- и нормотворим. Какво пречи ясно и категорично да изпишеш какъв точно документ се иска - оригинал, заверено копие, просто копие на еди какво си? Какво пречи да направиш една най-елементарна таблица, в която да не сливаш клетки, за да покажеш колко си добър в това, а да изпишеш всеки път и на отделен ред какъв точно документ се иска, докато всякакви забележки, уговорки и прочие крилати фрази пишеш най-накрая, след таблицата, а не вътре в нея насред мърджваните /извинявам се за чуждицата!/ клетки.

# 192
  • София
bella_milenka, v_spasova , благодаря за информацията.
За 11 ОУ става въпрос.

# 193
  • София
като даже една любезна служителка ми даде 2 оригинала повече без пари! Реших, че сигурно в този ден удостоверенията са на промоция, което си е направо похвално.
Ами, не, не са били на промоция. Аз ви написах още преди кампанията, че можете да получите заверени копия на удостоверения с един и същ входящ номер. Таксува се входящия номер, а не броя листчета, които ви издават. Ама не четете Simple Smile

# 194
bubcheto15, в 128 СОУ оригинал ли искат на удостоверението?

Общи условия

Активация на акаунт