Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 124
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
Здравейте мами,
Някой знае ли каква е тази дивотия за 2 ОУ? Там се подават документи само електронно през страницата им. Като се подаде заявлението  ти връщат ел. поща, да ходиш в определени от тях 3 дни да подписваш заявлението и да им даваш документи?!!! Питах няколко мами с деца в училището, но и те се чудеха защо хем електронно даваш заявление, хем после трябва пак да ходиш при това да определени дати от тях да даваш документи и да си подписваш заявлението, а не когато можеш през периода на кандидатстване!!! 
https://2su.bg/прием/план-прием-за-1-клас
http://iliyana71.pbworks.com/w/file/fetch/124812791/ГРАФИК_нов.pdf
"12 май 2018 г. (събота), 15 май 2018 г. (вторник),  16 май 2018 г. (сряда)  –   Подаване на заявление на място във 2. СУ с полагане на подпис върху разпечатаното от училището електронно заявление и представяне пред комисия на необходимите документи, които доказват обстоятелствата посочени в заявлението. "
Това не е ли доста ограничаващо, пък и нередно и странен начин за демотивиране за кандидатстване там?

# 241
Здравейте,
Наши роднини имат следния казус: Баткото е ученик в у-ще Х. При кандидатстването на него е използван адреса от л.к. на татко му, който си е прилежащ за у-щето. Сега обаче кандидатства малкия и адреса на който се води е този на майка им, който е различен от този на таткото и не е прилежащ.

В наредбата има следното изречение: "При кандидатстване на второ и следващо дете, за прилежащ район на училището се счита както посоченият в приложение № 3 на Системата, така и прилежащият район, използван за приема на по-голямото дете*"

Така, обаче в самото заявление никъде няма графа за хипотезата: адрес от "прилежащият район, използван за приема на по-голямото дете*", нито пък има посочени каквито и да е документи за доказване.

Моля Ви, давайте идеи как да се процедира оттук нататък, ако някой е имал същия казус.

Много Ви благодаря предварително за съдействието и отзивите!

# 242
Вероятно трябва да го пишете в графата за адрес при групите. Уточнете в скоби, че е адреса на приемане на по-голямото дете. Може би трябва да приложите документи за доказване на обстоятелството. Peace

# 243
Здравейте,
Наши роднини имат следния казус: Баткото е ученик в у-ще Х. При кандидатстването на него е използван адреса от л.к. на татко му, който си е прилежащ за у-щето. Сега обаче кандидатства малкия и адреса на който се води е този на майка им, който е различен от този на таткото и не е прилежащ.

В наредбата има следното изречение: "При кандидатстване на второ и следващо дете, за прилежащ район на училището се счита както посоченият в приложение № 3 на Системата, така и прилежащият район, използван за приема на по-голямото дете*"

Така, обаче в самото заявление никъде няма графа за хипотезата: адрес от "прилежащият район, използван за приема на по-голямото дете*", нито пък има посочени каквито и да е документи за доказване.

Моля Ви, давайте идеи как да се процедира оттук нататък, ако някой е имал същия казус.

Много Ви благодаря предварително за съдействието и отзивите!

Честно да си кажа , аз си мисля , че за тази точка ( за района на прием на по-голямото дете) се изхожда от идеята , че и тогава ( когато е било прието по-голямото) и сега , когато кандидатства малкото дете , адресът на семейството ( аналогично и на 2-те деца ) - е един и същ( т.е. не е променян във времето и не е различен за двете деца).Единственото , което се е променило е прилежащата територия на училището на по-голямото.
Т.е. в цитирания случай, единственият вариант е да се регистрира по настоящ адрес по-малкото дете ( и майката) ,на адреса на който се води бащата( и по-голямото) ...и съответно да се подадат документи за 3-та група по уседналост +22т допълнително за брат/сестра в училището. За всеки случай да се кандидатства по пост. адрес на детето + уседналост / или по 4-та група + граничен район в няколко други училища, удобни на семейството.   

# 244
  • София
Аз подадох документи в училището на голямата ми дъщеря. Преди 3 години бяхме в прилежащия район на училището, сега района му стига до улицата ПРЕДИ нашия блок. Попълних и адреса в заявлението в група 8.1, попълних че имаме друго дете учащо там и приложих копие от акта за раждане и на голямата ни дъщеря /по тяхно искане/. Не съм им се обяснявала изобщо, приеха ги и се надявам че няма да има проблем. Ако не бъде приета няма да оставя нещата така и ще се обърна към когото е нужно.

# 245
  • София
Изпреварвайки малко събитията, се опитвам да си представя как точно биха се случили нещата, ако да речем сме приети в едно училище, но ни се иска да пробваме шанса си на второ и дори трето класиране и в други училища, където сме подали документи. В същото време искаме да се подсигурим и да се запишем за всеки случай в първото училище. Проблем ли ще бъде после да се отпишем от него и да се запишем в друго, ако там се появят свободни места на второ или трето класиране? Това предполага най-малкото да ни върнат оригиналното удостоверение за предучилщна група, но дали е толкова просто? А и тук може би скоростта ще има знаение, защото междувременно и други може да са решили същото, като са видели свободни местаа на следващи класирания. И тогава дали няма да стане така, че по пътя от първото до второто училище някой вече да ни е изпреварил и свободните места да са заети, а ние да останем по средата, тоест незаписани никъде?

# 246
  • София
Аз вчера подадох. И се чудя ние примернокандидатстваме в едно у- ще само и  има 154 места. Вчера получих 238 номер. Какво се случва ако не ми приемат детето?
Първа група е .

# 247
  • София
Изпреварвайки малко събитията, се опитвам да си представя как точно биха се случили нещата, ако да речем сме приети в едно училище, но ни се иска да пробваме шанса си на второ и дори трето класиране и в други училища, където сме подали документи. В същото време искаме да се подсигурим и да се запишем за всеки случай в първото училище. Проблем ли ще бъде после да се отпишем от него и да се запишем в друго, ако там се появят свободни места на второ или трето класиране? Това предполага най-малкото да ни върнат оригиналното удостоверение за предучилщна група, но дали е толкова просто? А и тук може би скоростта ще има знаение, защото междувременно и други може да са решили същото, като са видели свободни местаа на следващи класирания. И тогава дали няма да стане така, че по пътя от първото до второто училище някой вече да ни е изпреварил и свободните места да са заети, а ние да останем по средата, тоест незаписани никъде?

Според мен е така, записвате се на първо класиране там където сте приети. След което, в дните по график на дейностите, подавате заявления за второ класиране в училищата който желаете повече. Ако се класирате, изтегляте документите от първото училище и се записвате във другото по-желано. Единствено на четвърто класиране би могло да стане по описаният от вас начин.

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 08:47 от maidi

# 248
  • София
Аз вчера подадох. И се чудя ние примернокандидатстваме в едно у- ще само и  има 154 места. Вчера получих 238 номер. Какво се случва ако не ми приемат детето?
Първа група е .

За първа група едва ли, освен, ако не е някой район като Лозенец. Нали сте се подсигури ли за всеки случай и в друго училище?

# 249
  • София
Не е Лозенец. Не само в едно училище подавам.Simple Smile

# 250
  • София
Не е Лозенец. Не само в едно училище подавам.Simple Smile

Това, че са Ви дали 238 номер, няма значение. Все пак подават и родители и от другите 3 групи. С предимство са децата от първа група.

# 251
Спокойно според мен тази хипотеза е невъзможна. Щом има свободни места в период на класиране се класират деца подали заявление, ако няма деца местата си остават, ако има те се класират по установения ред. Мисля, че няма как дама просто свободни места и за тях да няма класиране. Вероятно на някакъв късен етап е възможно, например при започване на учебната година, но тогава преди даси изтеглите документите трябва да говорите с директорката и тя да ви очаква, за да ви запише... Не знам дали се изразих добре, но мисля, че няма място за притеснение.....

Първа група е .

За номера реално не се знае дало записването е започнало от номер 1 или от номер 100, понякога се предпочита при входиране да се започне от трицифрени номера, за да няма разлика при броя на цифрите и да не стават грешки, а и измами, например пред номер 23 някой да добави 3 и т.н.

# 252
  • София
Първа група е .
При нас в едно от училищата, в което кандидатстваме, входящият ни номер е 1213 и със сигурност не са толкова кандидатите, явно зависи как си формират номерата. Много ме съмнява и че има район, където да има 200+ деца от първа група.

# 253
  • София
И аз така мисля. Нашият блок е 8 входа и има трима първокласници .
Ще видим ако не летището е близо Simple Smile

# 254
  • София
Сега чак видях, че има трето поредно решение на СОС №225  за поправки в Приложение 3 на първото и второто им решения от февруари и март. Интересно колко още решения ще има до края на кампанията? Или по-точно колко трябва да има, за да разберат, че тази система има вродени кусури, освен че е и технически трудна за прилагане за всички засегнати страни.

А относно моето питане от тази сутрин, благодаря за отговорите, но сега пък се замислих дали трябва да се подават пак заявления за второ и трето класиране или те се правят на база на подадените вече заявления, а чак след трето класиране, ако все още има свободни места /някъде има/, може да се стигне до сценария, който се опитах да опиша.

Общи условия

Активация на акаунт