Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 44

• 62 544
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
Всеки лекар лекува по някаква схема и прилага терапии, в които вярва и смята за правилни спрямо пациента - анамнеза, показатели, изследвания, общо състояние, кратко- средно- и дългосрочни планове, спешност, възраст, и прочие и прочие. Едни лекари са доста превантивни, предпочитат да действат веднага след като има нещо и директно да използват методи считани като по-инвазивни (тежката артилерия) като горене, конизация и т.н. Други предпочитат първоначално да опитат нещо по-"леко" и да подпомогнат организма да се справи сам.

Доколкото съм чела в Западна Европа доста повече 'чакат' и не предприемат нищо инвазивно, докато тук в България по-скоро се работи в насока 'да действаме'. Това е практиката, която е имало тук години наред и по-старите лекари си действат по нея, защото тя в даден момент в продължение на години се е доказвала като работеща. Освен това от едно време жените в България са ходили на гинеколог, когато са имали проблем (вече е било доста напреднало състоянието и са имали оплаквания) или когато са били бременни. През останалото време са минавали години между прегледите и общо взето състоянията им са били третирани като наложителни за каквото и да е. В чужбина са доста по-адекватни на тема 'профилактика', защото е доказано, че една здравна каса харчи десетки пъти по-малко в превенция, отколкото в лечение. До тук с лирическото отклонение.

Аз лично в ситуацията на i810 бих потърсила второ мнение. Ако и втори лекар каже, че трябва да се действа - значи трябва.

# 376
  • Бургас
Според мен това зацапване след цикъл е малко вероятно да е от раничката. Иска си обстоен преглед - вагинална ехография в първите чисти дни след цикъл, за да се изключат полипи, миоми и т.н. После пълен хормонален профил.
Аз имам цапане преди и след цикъл, като след цикъл е ужас. Може да се точи от 2 до 5 дни.  Омръзна ми просто. Зацапването преди цикъл го нормализираха с дуфастон. На УЗ не се виждат промени, освен  нещо като "джобче" където е разреза от секциото ми - истмикоцеле. Продължавам да мисля, че и хормоните ми беснеят здраво и другия месец ги започвам наред.   
Раничка в смисъла на раничка нямам, но последното ми цито е 3А, на колпоскоп няма атипизъм. Не би могла да е причина за цапането преди/след цикъла. Виж ако зацапваше след секс е друга работа.

# 377
Здравейте!
Днес бях на преглед в онкологията... Резултатът от прегледа беше добър и цитонамазката е 2 група.. Като пише нормални плоски, парабазални и цилиндрични епителни клетки. Левкоцити и микрококи!
Кюркчиева  каза, че е супер ама збравих да я попитам какви са тези парабазални клетки, досега не ми ги е писало в резултат... Та ако може да ми кажете какви са!??
Иначе Кюркчиева  ми каза чак декември месец на преглед(ама като се знам каква съм)...
И друго да ви кажа, който иска да отиде на преглед при нея... Тя е на работа в онкологията на Дървеница до 7.06.. След това се маха и каза да и се обядя за да ми каже къде ще работи от там на татък... Ще пиша когато разбера! 🤗
Само моля ви милички кажете ми какви са тези парабазални клетки??? 🤗

# 378
  • София
Зацапване след цикъл е доизчистване. Не е страшно и не е хормонално, нито пък е раничка. Средната продължителност на менструалното кървене е от 3 до 7 дена, и е нормално на края да има няколко дена слабо зацапване без болки. Матката се до изчиства по този начин. Самото зацапване си е част от менструацията.

# 379
  • Бургас
Зацапване след цикъл е доизчистване. Не е страшно и не е хормонално, нито пък е раничка. Средната продължителност на менструалното кървене е от 3 до 7 дена, и е нормално на края да има няколко дена слабо зацапване без болки. Матката се до изчиства по този начин. Самото зацапване си е част от менструацията.
Кървя си стабилно 4-5 дни и запа още 2-5. Ако ми се събере 5+5 направо ми омръзва от превръзки, но ми го обясниха с моята анатомия, след секциото. Даже стигнах до извода, че когато няма ову, нещата са още по - зле с цапането след цикъл.

# 380
  • Sofia
Кървя си стабилно 4-5 дни и запа още 2-5. Ако ми се събере 5+5 направо ми омръзва от превръзки, но ми го обясниха с моята анатомия, след секциото.
Би ли споделила какво точно са ти обяснили (може и на лични)? При мен положението е същото след второто секцио - 5 дена обилен цикъл + 5 дена зацапване. Понякога може да се влачи и до 12 дена! Гинекологът ми спомена нещо за нисък прогестерон, но на мен нещо не ми се вярва. Ниският прогестерон не беше ли свързан със зацапване преди цикъл, а не след? Както и да е, засега не съм си изследвала прогестерона, така че не мога да съм сигурна.

# 381
  • Бургас
brin de muguet, имам правени поне 5 ехографии. При една от тях, на мястото на цикатрикса, откриха зона, която беше подозрителна за задържани конци. Това се случва 2 години след секциото. Пратиха ме на консулт за хистероскопия. Та отидох аз. Човека искаше да ме погледне първо. Погледна пак с вагинален УЗ и се подсмихна. Обясни, че съм с проблем на цикатрикса. Най - общо казано понякога там се събира кръв, и тъй като не било нормална маточна тъкан се чисти по - бавно. Имам опция да го оправят при следващо секцио /което няма да стане, че не ми се ражда повече/. Човека ми обясни, че може да се оправи оперативно, но не ми дава гаранция. Отказа ми и хистерото, защото нямало смисъл. Явно се е видяло ясно на УЗ. Аз съм на терапия с Дуфастон за нисък прогестерон: оправи всички цапаници, но не и тези след цикъл.

# 382
  • Бургас
Аз съм с такова цапане след цикъл. Матката ми е леко "обърната" или както казва гинекологът- леко килната назад и се отича по-бавно/гравитация/. За това ми и запа кафеникаво пооочти 10 дни и до ову.

# 383
ЗДРАвейте момичета!
Знам, че има много инфо във връзка с цитонамазките и резултатите от тях, чела съм много, но ви моля за мнение:
-Юли 2017 бях на конизация при Дпц. Дянкова с резултат cin1-2 от биопсия + ЧПВ.
-След това септември 2017 - цито с резултат 2 група и кандида.
- декември 2017 успях да отида само на преглед с колпоскоп, като лекарката /бях при друга в провинцията, която се води онколог-гинеколог/, тя каза, че на колпоскопа всичко изглежда нормално и добре.
- И така... до Май 2018, когато получавам на цито резултат 3а група - “промени в жлезистите клетки: цервикален епител- хиперплазия с вирусни промени, клъстери от клетки с дискариоза; клетъчни промени, свързани с: ЧПВ - койлоцити, дискератозити и вроговени плоски епители” !!!! От микробиология - уераплазма и отново кандида.
  В резултат на това отидох при различна гинеколожка, която отново ме гледа на колпоскоп и каза, че шийката ми изглеждала добре, без колпоскопски атипизъм, почти била сигурна, че нямам нищо притеснително в канала, но виждала “ендометриум, който кърви в момента” /възможно е аз да не съм разбрала, но това ми стои в спомените от прегледа/ и го нарисува по същия начин, както ми нарисуваха първият път атипичния участък. 🤔🤔
   С този резултат от цито-то и микробиологията отидох в клиника Щерев на преглед, при случайно избрана от мен гинеколожка. Исках при дрДимитров, но нямаше час и така ....тя каза, че само той в клиниката се занимавал с “шийки и колпоскоп”, но докато ме преглеждаше с ехограф и на око каза, че шийката ми изглеждала на поглед добре .... Помолих я за терапия, която според нея е разумна за резултатите от цито-то и микробиологията и съответства на антибиограмата и така до днес. За съжаление не можах да отида за мнение и при Доц.Дянкова, защото живея в чужбина и трябваше да се прибирам. Sad
Въпросът ми е- момичета мислите ли, че е възможно отново да извървя пътя на конизацията? Или да не бързам с настройката, а да направя контролна цито след 3 месеца и колпоскоп?
Интересното е, че и преди конизацията бях 2 група, след нея също, а сега 3а група !😩😩😔😔

Благодаря на всички отзовали се! 🌺🌺🌺

Последна редакция: чт, 31 май 2018, 22:56 от evtixia123

# 384
  • Варна
Здравейте !
Не съм писала и чела с години в темата, нооо нахлувам пак с въпроси. Дано може да ми помогнете или ориентирате .

На кратко - от години съм носител на ЧПВ високорисков тип, доста терапии с имуностимуланти , но вируса винаги си е там. Чести цитонамазки в Геника 3А група, при колпоскопия има участък от шийката , които е засегнат .. така да го кажа, но пък лятото взеха материал и направиха биопсия на този участък и всичко е ОК.
3 месеца след това забременях. Кофти развитие... скъси ми се шийката и ми направиха серклаж, лежа вече 3 месеца. Сега съм в 8 месец ииии идва момента как ще раждам ! Според следящото АГ , ако родя естествено с наличието на този вирус ще заразя госпожицата, за това предлага в 34гс да ми вземе материал от шийката и да пуснем генотипиране , за да видим дали случайнооо вируса не е заспал по време на бременността.
Ако е там вируса секцио, ако е заспал естествено !
Да ама това взимане на материал ще е от шийката и ако я бутне в 34гс може да се скъси, контракции и да тръгне рано раждане и това ме плаши.
В същия момент, ако мога да си спестя секциото и да си родя нормално и да знам, че на  бебето няма да му се прехвърли вируса ?
Таааа какво ви е мнението за раждане с активен ЧПВ ? Има ли последствия за бебето ? Някоя преминала по подобен път ?

# 385
i810, аз не виждам нищо притеснително в цитонамазката ти, но ако кървенето е от раничката, то тя най-вероятно трябва да се третира по някакъв начин. С лекаря изберете щадящ метод, за да може спокойно и безпроблемно да изкараш евентуална бременност.

ronita2, ти показа ли резултатите, които имаш на втория лекар? Ако ги е видял, според мен са достатъчни за второ мнение, без да се налага втора цитонамазка. Още повече, че една биопсия дава по-категоричен поглед върху нещата, отколкото 2-3 или повече цитонамазки.

Благодаря, Marsia_K . Днес, ден след прегледа прокървих и сега не знам дали от прегледа или е цикъла. Трябваше да ми дойде след около 4 - 5 дни. Вероятно ми е разранил раничката от биопсията. И сега какво да правя, имаш ли някаква идея?

# 386
  • София
Според мен това е цикъла. Ти си паника за най малкото нещо. Ронита2.

Последна редакция: пт, 01 юни 2018, 10:04 от Gimpy

# 387
Според мен това е цикъла. Ти си паника за най малкото нещо. Ронита2.

Да, и то ужасна паника съм. Просто ме е яд, че се подложих  пак на преглед. Дано наистина е цикъл, ако е разраняване нали ще е по - слабо.

# 388
  • София
Пиши ми на лични! И се успокои!

# 389
 И на мен ми се случи да прокървя при последната цитонамазка. Неприятно е и също се притесних, но ако е цикъл ще се засили, ако е от прегледа - ще спре.
 Аз се старая да контролирам паниката  , но и  мен ме налазва понякога Confounded Trollface Hug

Общи условия

Активация на акаунт