Вкусът на Италия - покажете своите кулинарни умения и спечелете награди!

  • 14 422
  • 108
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 458
Спагети Карбонара: сметана, жълтъци, бекон, пармезан, зехтин.

# 61
  • Мнения: 793
Пиле Марсала с прошуто Крудо
Необходими продукти:
4 бр. пилешки гърди, без кожата, обезкостени, (около 680 г)
    универсално брашно, за овалване
    едра сол и прясно смлян черен пипер
    1/4 ч.ч. зехтин Еxtra virgin
    120 г прошуто, нарязано на тънки филийки
    220 г гъби (печурки или манатарки), без стеблата и разполовени
    1/2 ч сладко вино марсала
    1/2 ч пилешки бульон
    2 с.л. неосолено масло
    1/4 ч.ч. нарязан плосколист магданоз
Начин на приготвяне:
Сложете пилешките гърди една до друга върху дъска за рязане и покрийте с найлоново фолио. Изтънете ги с чукче за месо до около 0,6 см дебелина. Оваляйте ги в малко брашно в плитка чиния и овкусете с щедро количество сол и пипер; разпределете равномерно с вилица.Сгорещете олиото на средно-силен огън в голям тиган. Когато се сгорещи хубаво, сложете овкусеното и набрашнено месо, като изтръскате предварително излишното брашно. Пържете около 5 мин. от всяка страна до златисто, като обърнете веднъж. Пържете месото на партиди, ако няма достатъчно място в тигана.Заделете пилешкото в голяма чиния на един слой и дръжте на топло. Намалете огъня до умерен и добавете прошутото. Сотирайте 1 мин., докато пусне малко от мазнината си. Добавете гъбите и сотирайте докато покафенеят хубаво, а течността им се изпари - около 5 мин.; овкусете със сол и пипер.Сложете марсалата в тенджера и кипнете за няколко секунди, за да се изпари алкохолът. Добавете пилешкия бульон и оставете да къкри 1 мин., докато се редуцира леко сосът. Прибавете маслото и върнете месото в съда; оставете да къкри за 1 мин., само колкото да се стопли пилешкото. Овкусете със сол и пипер и поръсете с нарязан магданоз преди сервиране.

# 62
  • Мнения: 287
Макарони с аспержи и прошуто
Продукти-

    350 г паста "радиатори" или други макарони по избор
    1 връзка (1 кг) аспержи
    4 много тънки резена прошуто, с мазнина
    2 с.л. зехтин Еxtra virgin
    1 скилидка чесън
    щипка сушен риган
    сол и пипер
    настърган пармезан
Приготвяне-
Отстранете твърдото дъно на аспержите, като ги хванете през средата и счупите твърдата част. С остър нож обелете стеблото и измите аспержите. Нарежете ги по диагонал на парчета от по 2,5 см.Кипнете вода в голяма тенджера (поне 4,5 л) и похлупете съда. Когато заври, сложете голяма щипка сол и щом се разтвори, добавете пастата. Разбъркайте, за да не залепне и изчакайте да се свари до степен ал денте.Сгорещете олио в голяма тенджера и добавете обелената и разполовена скилидка чесън заедно с накъсаното на ръка прошуто. Тъй като месото е мазно, не използвайте прекалено много олио, но ако сте избрали по-постно прошуто, може да се наложи да добавите още мазнина. Оставете да се позапържи за няколко минути.Добавете аспержите в съда, като запазите връхчетата им за по-късно. Разбъркайте и запържете за кратко и налейте 1 ч вода от тази, в която се е варила пастата. Гответе около 10 мин., като не оставяте водата да се изпари. След това сложете и връхчетата на аспержите, щипка сол (на вкус, тъй като и прошутото е доста солено), щипка сушен риган и щипка черен пипер.Отцедете пастата (запазете още от водата, ако е необходимо) и я сложете в съда, със соса. Разбъркайте за няколко минути и поднесете веднага. Добавете 1 с.л. прясно настърган пармезан в тигана преди да поднесете и го разпределете равномерно из целия сос.

# 63
  • Мнения: 121
Спагети Карбонара - класическа рецепта
Продукти:
1/2 кг спагети
    100 г бекон
    2 скилидки чесън
    100 мл. зехтин
    За соса:
    4 яйца
    1 с.л. пармезан


Спагетите (1/2 кг) се сваряват според инструкциите на опаковката, отцеждат се и се измиват.

Беконът (100 г) се нарязва на малки парчета и се за запържва в част от зехтина за няколко минути. Добавя се и счукан на ситно чесън (2 скилидки). След това се добавя пастата и се готви за 3-4 минути докато се затопли повторно.

От яйцата (4 бр), сиренето (1 с.л.) и зехтина (100 мл.) се прави еднородна смес. Овкусява се със сол и пипер. С тази смес се заливат запържените паста и бекон, разбъркват се и се отстраняват от котлона, така че яйцата да не се втвърдят. Оставя се да престои за няколко минути.

# 64
  • Мнения: 1 372
1 пакет спагети Barilla
500 г. Кайма, 3 глави лук, 3 скилидки чесън, 3 супени лъжици зехтин, 800 г. домати от консерва,  3 печени червени чушки, 1 шепа босилек, магданоз, 150 г. пармезан, сол и черен пипер на вкус
Режа лука и чесъна на дребно. Запържвам ги в зехтина в дълбок съд, добавям по малко от бульона. Добавям каймата и отново запържвам. Прибавям доматите от консерва, нарязаните на ситно печени червени чушки. Ври на слаб огън за 20 минути. Прибавям към соса нарязаните на ситно магданоз и босилек и ги прибавете към соса, заедно със останалия зеленчуков бульон, ври още 10 минути. Прибавям сол и черен пипер на вкус. Сварявам спагетите, отцеждам разбърквам със соса, поръсвам с пармезан и поднасям.

# 65
  • Мнения: 5 435
Любимата ми салата с риба тон:
салата - 1 айсберг
царевица - 4 - 5 с.л.
краставици - 1 бр.
риба тон - 1 консерва в собствен сос
лук - 1/2 глава червен
горчица - 1 с.л.
майонеза - 2 - 3 с.л.
лимони - 1 бр. сок
зехтин
сол
копър

Опитайте, страхотна е, върви с чаша охладено бяло вино!

# 66
  • софия
  • Мнения: 25 978
Оризова салата
Оризът се сварява ал денте и се изцежда. Отделно се приготвят морски дарове, които се смесват с ориза. Приготвя се дресинг от лимон, зехтин, черен пипер и сол и се залива ориза.
Трябва да престои в хладилника, за да поеме всички вкусове.

# 67
  • Мнения: 423
Панакота с горгонзола и круши
150 мл животинска сметана
150 г сирене „Горгонзола“
1/2 ч. л. желатин
черен пипер на вкус за сервиране:
1 круша
20 г краве масло
20 мл бренди
3 с. л. кафява захар „Демерара“
Начин на приготвяне:Сметаната се загрява и в нея се пуска надробеното сирене. Разбърква се, докато се получи еднородна смес.Желатинът се накисва в 20 мл студена вода и когато набъбне, се загрява на водна баня или в микровълнова фурна.Налива се в сметаната с горгонзола, разбърква се и се овкусява с черен пипер.Кремът се разлива в стъклени чаши, оставя се да се охлади и се прибира в хладилник.Крушата се бели и се почиства от семките, реже се на малки кубчета и се запържва в маслото за 2–3 минути.Налива се брендито, фламбира се и се поръсва със захарта. Готви се, докато течността леко се сгъсти. Оставя се, да се охлади.
Панакотата се сервира с крушите

# 68
  • София
  • Мнения: 11 082
Фокача с розмарин и черна сол
500 г брашно за пица
30 г картофено пюре на люспи
20 г сол
15 г захар
11 г суха мая
60 мл зехтин
250 мл прясно мляко
110 мл вода
розмарин
черна сол
В купа се смесват сухите съставки. В средата се прави кладенче и се сипват млякото и водата (леко затоплени) и зехтинът. Омесва се тесто. Голяма тава (30х40 см) се намазва със зехтин. Разстила се тестото и се слага да втаса във фурната на 40С градуса, около 45 минути. Като се извади, фурната се загрява на 200С градуса с вентилатор. Тестото се намазва със зехтин. Поръсва се с розмарин (желателно е да е пресен, но може и сух) и черна сол. Пече се около 30 минути.

# 69
  • Мнения: 396
С бишкотите  Савоярди правя тирамису.
Необходимите продукти са:
250 г бишкоти Савоярди
1/2 кг маскарпоне
150 г захар
6 жълтъка
3 белтъка
150 мл. марсала
100 мл. кафе
30 г какао
1/2 ч.л. сол

Рецептата е следната :

белтъците се разбиват със солта до получаването на гъст сняг. Тя се покрива с фолио и се поставя в хладилника.
В друга купа се разбиват жълтъците  със захарта до побеляване. Щом се получи гъста и бледа смес, се добавя маскарпонето  и се разбърква бавно и внимателно с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Тя се завива с фолио и се поставя в хладилник за десетина минути.
През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата  и горещото кафе . В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.
След като престои за около час в хладилника се поръсва обилно с какао.

# 70
  • Мнения: 318
Една от любимите ми рецепти е за спагети с бяло вино

Необходимите продукти:
300 гр. спагети Barilla
500 гр. сварени скариди
3 големи домата
100 гр. пармезан
100 гр. бяло вино
5 с.л. зехтин
3 ск. чесън
малко лют пипер
0,5 ч.л. захар
0,5 ч.л. босилек
сол и черен пипер

Запържвам за кратко в зехтина лютия пипер и чесъна към които добавям белените домати, солта, захарта, черният пипер и босилека. Оставям всичко това да се задуши за кратко.

Сварявам спагетите в подсолена вода и ги поръсвам с малко зехтин.
От няколко слоя фолипо правя един вид джобчета/ кутийки, в които слагам малко спагети, отгоре няколко скариди, около  1 с.л. от доматения сос, посипвам с пармезана и 2 с.л. от виното. След това завивам джобчетата от фолио с тази плънка.

Получените "порции" слагам в тавата и пека около 15 мин. във фурната. След това, при сервирането, добавям останалия пармезан.

# 71
  • София
  • Мнения: 15 513
Аз си правя сама паста, мога ли да участвам?

Канелони с кайма и сос бешамел.

Скрит текст:





# 72
  • Сф
  • Мнения: 10 789
Аз писах вече пост, обаче днес си взех и италианска салата микс- много я обичам!Добавям синьо сирене и чери домати.

# 73
  • Пловдив
  • Мнения: 1 313
Често приготвяме италиански ястия вкъщи. Пица с доматен сос, прошуто и моцарела, лазаня болонезе и спагети с песто и пармезан или грана падано са част от любимите ни рецепти. Най-любимата ми е спагети с песто, сметана и манатарки:
Продукти за две порции:
250 гр. спагети Barilla,
4-3 с.л.. зехтин,
100 гр. песто,
200 мл. течна сметана,
50 гр. сушени манатарки,
50 гр. пармезан или грана падано,
3-4 скилидки чесън,
риган, свеж босилек.
Приготвяне:
Сваряваме пастата по указанието на пакета.
Накисваме манатарките с гореща вода за известно време.
В тиган със зехтин запържваме чесънът и по желание изваждаме.
Добавяме сушеният риган, манатарките, разбъркваме и заливаме със сметаната.
Посоляваме и бъркаме до сгъстяване.
Отцеждаме от водата пастата и смесваме с пестото.
Разбъркваме добре.
Сервираме пастата залята със сметановият сос и поръсена с пармезан и свеж босилек.

# 74
  • Мнения: 896
Крайно втеме е да почнете да предлахате брашно за паста.

Общи условия

Активация на акаунт