Фентъзи и фантастика - Тема 14

• 36 516
  • 765
  •   1
Отговори
# 180
  • София
При положение, че не си го изгледала сериала, не знам защо въобще коментираш, че има сходства с Харито. Смешно е да коментираш нещо, което не си и изгледал също. А и все пак това е тема за книги.
На мен 8 епизода ми стигат, за да напиша това по-горе. Не ми е нужен сезон /или три в случая/.
Съдейки по теб, предложението ми към феновете на ХП е правилно. Smirk
И понеже си чела книгата, колко близка е историята в книгата и в сериала?

# 181
Първата книга е детска, докато последната засяга въпроси, които правят паралел с нацизма, расизма, антисемитизма и т.н.
   Благодаря за тази част от поста!
Тъкмо си казах, че трябва пак да пробвам да прочета поредицата и се отказах.
Не харесвам книги, засягащи политически въпроси.
Харесвам такива с вечната борба между Доброто и Злото, Тъмната и Светлата страна, но без разни внушения. Даже по-скоро ми е още по-интересно, когато не е ясно дали добрите са добри и лошите лоши  Grinning.

Сега започнах "Господарят Демон" на Зелазни. Супер добро начало.  Heart Eyes
Те не са поставени така директно, просто човек се досеща докато чете..

Приключих с "Момчешки живот" и се чудя дали мога да го пробутам на детето да го прочете. Все ми се вижда малка за това четиво (на 9).

# 182
  • Вестерос
Сериалът е по-добър определено. В първата книга Пени почти го няма. Джулия се споменава един, два пъти само, но има много Джош. Постоянно е с Куентин и моите любимци Марго ( в книгата се казва по друг начин) и Елиът. Към средата много бавно се движеше действието. 

# 183
  • София
Сериалът е по-добър определено. В първата книга Пени почти го няма. Джулия се споменава един, два пъти само, но има много Джош. Постоянно е с Куентин и моите любимци Марго ( в книгата се казва по друг начин) и Елиът. Към средата много бавно се движеше действието. 
Благодаря! Беше ми любопитно. Триумях се дали пък да не я прочета ....
Но след коментара ти, а и при условие че другите две едва ли ще ги преведат, май ще пропусна.

# 184
  • София

Windekind - на 9... не знам, моят на 11 я чете. Страшно я хареса... та може да пробваш и да видиш как ще се приеме или да изчакаш година-две.

# 185
 Мерси, Angel_Dust. Ще поизчакам.

# 186
Значи на мен Хари не ми хареса (само последните книги донякъде и то защото станаха по"сивеещи" образите), но е абсурд да сравнявам ХП с други книги от други автори по външни белези. Донякъде ХП се доближава до Пърси Джаксън или Нарния в някои строго определени аспекти, но в същото време има сериозни разлики от тях., не ми се иска тук да правя такива подобни анализи.
Като цяло ХП, както повечето поредици притежава собствена индивидуалност.
Лично на мен най-много ми хареса Снейп, защото свърши доста мръсна работа, а го оцениха чак накрая. сред персонажите които и харесваха мога да посоча Хърмаяни, Хагрид, Лупин, дори Рон.
Самте Хари и Дъмбълдор изобщо не ми харесаха. Дъмбълдор като повечето магове от този род Гандалф/Аланон е изключително манипулативен,  Хари му се връзва за всички и скача  постоянно да прави екшън без предварителен план. Това би било добра идея, ако той беше някакъв warior и си пробиваше път с меч през  морета от кръв и планини от черепи (като Конан), на за едно дете-маг, с претенция да е Месия е лоша идея да се набива на очи и още по-лошо - да вярва на всичко което му казват, само защото му е казано от Дъмбълдор.

не би казал че книгите поставят темата за нацизма, по-скоро поставят проблема  за отношението към "чуждите". Почти всички автори малко или много поставят този проблем, макар да подхождат по различен начин.
В Живите кораби Хоб се пита дали прииждащите нови колонисти имат равни права със старите колонисти. В Елантрис когато  обявиха принцесата за заразена и я изхвърлиха зад стените над града, имаше хора, които обвиняваха идващите за бедите.  
Не са един и двама  авторите, които поставят този въпрос. Не бих казал, че това значи да се разисква нацизма

# 187
Чистокръвните сноби говорят за чистота на магьосническата раса, за висши и нисши човешки същества и тази идея явно е съществувала от преди Волдемор - доказателството са семейство Гонт (семейството на Волди по майчина линия). Така че определено напомнят за нацистите.
Скрит текст:
Естествено, идеята е тъпа, защото в един момент расата ще се изроди, ако само определен брой чистокръвни семейства се женят помежду си. При Гонт явно се е получило нещо такова. От друга страна, предците на Малфой никога не са стигали до такава екстремност, въпреки че се хвалят колко са чистокръвни. Роулинг беше написала статия за предците на Драко (в сайта Потърмор), според която дедите му не са имали нищо против да се женят за мъгъли, стига те да са богати и влиятелни.

# 188
по принцип самата идея за израждането е много спорна.
В едно малко село където всички са роднини и където се практикуват ендогамия и имат кръвна вражда със съседното село, няма как да се прилагат смесени бракове, освен ако някой от съседното село не си отвлече невеста. ОСвен това към днешна дата се смята че идеята с малоформациите е надценена, при първи братовчеди е към 50 процента шанс да се случи, при втори -25 процента. В арабския свят масово се женят за братовчедки, едва ли всеки втори е с малоформации. По принцип - има го този риск и  той се засилва  при близки роднини, така е.
Основно Църквата е наложила правилото от една причина - да не се сродяват твърде близки династии през средновековието. Показателно е че първоначално забраната е била до 7 коляно, после стига до 4 коляно и пак не я спазват много строго. Впоследствие става много удобно за някой крал да се отърве от безплодан жена или от такава раждаща само момичета като  "се сети" че има родство с нея и я прати в манастир. Такъв е случят на Луи (не помня вече номера, мисля че беше 13?) които се отървава от Елинор Аквитанска след 15  години брак, защото открил изведнъж че са братовчеди.

Разбира се абсурдно е цели нации, камо ли раси да са чистокръвни, още по-абсурдно е да се парадира с това.  Маи, ацтеки, древни египтяни са се женели за братовчедките и сестрите си, но никой не е парадирал с това, пък и то то е било характерно само за кралете и жреците, не за простолюдието. Просто са го приемали з необходимо, защото аристокрацията е имала божествен произход, и е било важно да си пазят "чистота", освен това най-естествено им се е струвала да се доверят за съпруга на някой близък човек - Тутанкамон е женен за полусестра си-

нацистите всъщност изобщо не се създали нищо ново като идея - те просот са използвали по-стари идеи от тях. В  този смисъл смешно е самите нацисти да говорят за чистота на расата - До Хитлер немците вече яко са се омешали - сакси, нормани, прусаци, представители на Ливонския орден, поляци, дори руснаци - всякакви ги има там. и ти да взимаш идеш от египтяните  или ацтеките е просто смешно.

ОТделно - има случаи, когато дори в един род  който се слави със своята "чистота" се допуска момчето да си доведе чужденка. Контролът е бил много по-строг над момичетата. Помните и исляма - религията на бащага е религията на сина. В този смисъл патриархалните общества допускат  сина са  вземе жена от друга раса или друг народ, но  дъщерите задължително трябва да се омъжат за мъж от народа си.

# 189
Говорим за това, което се чете между редовете на книгата, а не самите идеи дали са валидни или не.
Малформациите при поколение от близки роднини не са задължителни, но са много по-вероятни.

# 190
Да - това с израждането се отнася за близки роднини - първи братовчеди и по-близки (и може да се изразява в заболявания, които не се виждат от пръв поглед). Но ако се сключват бракове в продължение на много дълъг период от време само между няколко семейства, вероятно ще има трайни неприятни последици.

Що се отнася до селата - в България редовно хората се женят за някого от съседно село. Поне тези, които познавам са ми разказвали много такива истории.
Тутанкамон е имал здравословни проблеми и малформация (стъпалото му е изкривено), точно защото фараоните поколения наред са се женели за сестрите си. Баща му Аменхотеп(Ехнатон) изглежда като извънземен, вероятно поради същата причина.
Скрит текст:
Вярно е, че понякога децата са здрави (и не само в реалността, ами и в литературата - от трите деца на Церсей, Томен и Мирцела са съвсем нормални, нали така?) - мисля, че за сега няма обяснение защо се получава така. 

# 191
Обяснението е (ако правилно разбирам въпроса), че обикновено изменените гени са по-често  рецесивни, така могат да останат скрити поколения наред. Когато другият родител е роднина, има вероятност да се съберат 2 рецесивни гена и малформацията/заболяването да се прояви в поколението им. За да се проявят обаче, трябва да ги има.

# 192
Да - това с израждането се отнася за близки роднини - първи братовчеди и по-близки (и може да се изразява в заболявания, които не се виждат от пръв поглед). Но ако се сключват бракове в продължение на много дълъг период от време само между няколко семейства, вероятно ще има трайни неприятни последици.

Що се отнася до селата - в България редовно хората се женят за някого от съседно село. Поне тези, които познавам са ми разказвали много такива истории.
Тутанкамон е имал здравословни проблеми и малформация (стъпалото му е изкривено), точно защото фараоните поколения наред са се женели за сестрите си. Баща му Аменхотеп(Ехнатон) изглежда като извънземен, вероятно поради същата причина.
Скрит текст:
Вярно е, че понякога децата са здрави (и не само в реалността, ами и в литературата - от трите деца на Церсей, Томен и Мирцела са съвсем нормални, нали така?) - мисля, че за сега няма обяснение защо се получава така.  
Ами това не е точно така. Мога да отворя много етнографски проучвания само до преди 20 години старите не са позволявали да се жениш за някой от съседното село - например в Странджа.
Често има коментари "Е,  на тоя момите от цялото селото му бяха грозни" или пък родителски съвети " "сине, вземи си мома от нашето село, която ще познаваме и ще е работлива, а не някоя хубавелка от  девет села в десето, дето никой не я познава и ще мързелува". Спомни си мотива на "Чумави" на Славейков. братята женят Петкана "през девет села в десето" и за наказание идва черната чума и ги избива.
"И дома се върнаха весели братя
   от сестрина сватба в Загоре:
но щом се те върнаха, черната чума
   сполетя ги в бащино дворе."

Джофри също е нормален, доколкото си дава сметка какво прави, просто е чудовище - има майка която му позволява всичко, баща който отсъства и безподобно количество власт. Защо да не се превърне в чудовище, кой ще го спре? Това не значи че не си дава сметка какво прави, просто  е нямало кой да обясни какво му е позволено и какво не и човека вярва че всичко му е позволено.
Показателно е, че Джофри не се държи по еднакъв начин с Маджери, която има баща, който е тук с армията си и брат - Бял Плак - и със Санса, която е беззащитна. Значи е нормален проумява че може да бъде убит, просто  има чувства за богоподобност и всепозволеност

Последна редакция: чт, 03 май 2018, 14:26 от Джон Сняг

# 193
  • Вестерос
Преди 20 години беше 1998, сигурен ли си, защото хич не е вярно, по-скоро преди 50,60 Grinning

# 194
За много повече от преди двайсет години говоря - по-точно знам за моите баби и дядовци (които вече ги няма), за прабабите ми, както и за техни приятели. Нищо особено не са намирали в това да се оженят за хора от съседни села. Даже едните ми прабаба и прадядо са от села, които традиционно не се харесват, но са се взели, защото така са преценили семействата им (запознали са ги, не са се влюбили като в приказките). Нейните сестри (тя имаше няколко) до една са се оженили в други села, а не в това на родителите им. "Мразят" се селата като цяло, а не отделните хора.

Няма смисъл да изброявам други случаи - просто е често срещано сред възрастни хора и на никого не му прави впечатление. Но това е за Северозападна България, другаде може да е различно.

Общи условия

Активация на акаунт