За и против ваксинирането на децата ни

• 27 566
  • 402
  •   1
Отговори
# 135
  • София
А ативаксърите и ваксиноманиацита трябва да имат право на избор. Затова ваксинирането трябва да стане по желание, както е в повечето бели държави. Да има препоръчителни ваксини, които да са безплатни, а останалите да се заплащат.
Значи като не става с миене на ръце, влиза в действие свободата на поставяне на ваксините. "В белите държави" - тоя израз ми е любим. Ама в тия бели държави покритието е над 90 процента. Антиваксърите си имат няколко заучени фрази и с тях борят невежите.

"Бели държави" не го употребих аз първа в темата. Свобода при всички положения трябва да има, а педиатрите ще се постараят чрез "разяснение" покритието да е високо. Достатъчно е, че няма да има санкции за неваксиниращите.

# 136
"Белите държави" вече една по една започнаха да въвеждат глоби и задължителни ваксини след като антиваксърите започнаха да стават все повече, да заплашват общественото здраве и да възраждат болести, които отдавна трябваше да бъдат изкоренени.

2500 евро глоба в Германия, ако откажеш консултация за ваксина.

https://trud.bg/германия-затяга-законодателството-з/

Ваксините станаха задължителни в Италия

https://nova.bg/news/view/2017/11/23/199382/ваксините-станаха-задължителни-в-италия

От 2018г. ваксините стават задължителни във Франция

https://m.dnevnik.bg/sviat/2017/07/05/3001869_i_franciia_vuvejda … unizaciia_zaradi/

Австралия въвежда месечни глоби за родители, които не ваксинират децата си

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia/parents-fin … abs-a8428596.html

Един показателен случай от Испания. Благодарение на родители антиваксъри в Испания се появява първи случай на дифтерия от 30 години насам при 6 годишно момченце. Докторите направо се шашнали какво е това и успяли да намерят анти-токсин чак от Русия. Родителите на момченцето много съжалявали и се чувствали измамени и недобре информирани и ваксинирали по-малката си дъщеря, но момченцето за съжаление починало.

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/spain-s-first-case … lack-vaccination/

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/spanish-boy-diphtheria-dies/

Последна редакция: ср, 04 юли 2018, 18:40 от LillyM

# 137
“Много родители отказват да ваксинират децата си срещу дребна шарка, а заразата плъзва именно заради такива безотговорни хора. А именно имунизацията срещу морбили предпазва. Дребната шарка изобщо не е за подценяване, може доведе до тежки усложнения.”
“Aако човек не е имунизиран и има контакт с пациент, вероятността да се зарази е 100 %.”
Вече има първи случай на морбили за тази година.

# 138
  • София
В България има редовни затруднения с доставката на ваксини. Остава само да ги направим по желание и съвсем ще я втасаме! Някои джипита хич няма да си правят труда да поръчват!

# 139
Темата за пореден път доказва, че няма достатъчно силен аргумент да не се ваксинират децата. Децата, освободени от ваксини, разчитат на останалите ваксинирани дечица. Ако някой родител е притеснен как ще понесе детето му ваксината и има съмнения за някакво заболяване, е редно да се консултира със съответните специалисти, да се направят изследвания и да се прецени дали е така. Но да го решава без никаква причина, не е правилно. Егоистично е да се излага детето на риск от опасни болести, чиито край може да е фатален.

Аз съм силно притеснена от нарастващия брой антиваксъри и от фактът, че няма как да се направи реална статистика на ваксинираните деца, тъй като много педиатри издават фалшиви бележки.

Бъдете по-отговорни към здравето на децата си!

# 140
Free Agent, специално за теб и други родители, които се тревожат, че множество ваксини наведнъж или поставени начесто ваксини през първата година от живота натоварват имунната система. Поредното проучване, което показва, че няма нищо такова.

Vaccines don't overload babies' immune systems, study finds

https://www.nbcnews.com/health/health-news/vaccines-don-t-overlo … udy-finds-n854161

Ето и линк към самото проучване

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673970

Цитат
Question  Is exposure to multiple vaccines through the first 23 months of life associated with an increased risk for infections not targeted by vaccines?

Meaning  Among children from 24 through 47 months of age with non–vaccine-targeted infections, compared with children without such infections, there was no significant difference in estimated cumulative vaccine antigen exposure through the first 23 months of life.

Стерилна среда има само в утробата. От момента на раждането бебето влиза в контакт с милиони микроби ежедневно, което обикновено не е проблем за имунната система. Ваксините са като капка в морето.

Отлагането на ваксини без основателна причина няма никакви ползи, а има само рискове.

Друго нещо, което някои родители смятат е, че по-големите деца по-леко понасят ваксините, а всъщност точно обратното е вярно.  Ето проучване, което показва, че МПР ваксина поставена след 16 месеца носи двоен риск от температурен гърч. Рискът пак е много малък, но е факт, че е двойно по-голям, отколкото при такава поставена по календар. Отново отлагането на ваксините в случая няма никакви ползи, а има само рискове.

https://www.scientificamerican.com/article/delaying-vaccines-inc … o-added-benefits/

Хубаво е човек да бъде информиран, за да не се притеснява излишно за несъществени неща.

# 141
  • Пловдив

Ето проучване, което показва, че МПР ваксина поставена след 16 месеца носи двоен риск от температурен гърч. Рискът пак е много малък, но е факт, че е двойно по-голям, отколкото при такава поставена по календар. Отново отлагането на ваксините в случая няма никакви ползи, а има само рискове.

https://www.scientificamerican.com/article/delaying-vaccines-inc … o-added-benefits/

Уф, сега ме шашна тотално. Аз съм за ваксинирането и малкия има всички ваксини. Обаче вече е на 1г и 10м и другата седмица ще слагаме МПР. Отложихме я, че точно тогава вадеше зъбки и тази на 12 месеца я поставихме на 1г и 8м. После сложиха тази за 18 месеца, че си беше почти по времето. Дано няма проблеми и с МПР, за сега е здрав. Последните 2 ваксини изкара доста добре, а първите бяха все с температура и ужас по 3-4 дни.

# 142
Скрит текст:

Ето проучване, което показва, че МПР ваксина поставена след 16 месеца носи двоен риск от температурен гърч. Рискът пак е много малък, но е факт, че е двойно по-голям, отколкото при такава поставена по календар. Отново отлагането на ваксините в случая няма никакви ползи, а има само рискове.

Уф, сега ме шашна тотално. Аз съм за ваксинирането и малкия има всички ваксини. Обаче вече е на 1г и 10м и другата седмица ще слагаме МПР. Отложихме я, че точно тогава вадеше зъбки и тази на 12 месеца я поставихме на 1г и 8м. После сложиха тази за 18 месеца, че си беше почти по времето. Дано няма проблеми и с МПР, за сега е здрав. Последните 2 ваксини изкара доста добре, а първите бяха все с температура и ужас по 3-4 дни.

Както вече казах, въпреки че рискът е двойно по-голям, той все пак като цяло си остава малък. По принцип има хора, които са предразположени към такива температурни гърчове и от всяка една висока температура има риск за тях. Те въпреки че са доста страшни, отшумяват сами и не се нуждаят от лечение. Майка ми навремето е получила такъв гърч като дете от висока температура при разболяване.
Нашата педиатърка при всяка ваксинация изписва превантивно панадол, така че ако се страхуваш, че детето може да вдигне температура, тъй като вече се е случвало, говори с лл какво може да направите предварително.
Температурата е точно една от тези нежелани странични реакции - в случая свръхреакция на имунната система. Тя е опит на тялото да умори микробите с температура, по-висока от тази, в която много от тях се чувстват комфортно. Наистина не е приятно, но ако не друго, то поне за утеха ще знаеш, че щом има реакция, ваксината си е свършила работата и ще има добър имунитет.

# 143
  • Пловдив
Скрит текст:

Както вече казах, въпреки че рискът е двойно по-голям, той все пак като цяло си остава малък. По принцип има хора, които са предразположени към такива температурни гърчове и от всяка една висока температура има риск за тях. Те въпреки че са доста страшни, отшумяват сами и не се нуждаят от лечение. Майка ми навремето е получила такъв гърч като дете от висока температура при разболяване.
Нашата педиатърка при всяка ваксинация изписва превантивно панадол, така че ако се страхуваш, че детето може да вдигне температура, тъй като вече се е случвало, говори с лл какво може да направите предварително.
Температурата е точно една от тези нежелани странични реакции - в случая свръхреакция на имунната система. Тя е опит на тялото да умори микробите с температура, по-висока от тази, в която много от тях се чувстват комфортно. Наистина не е приятно, но ако не друго, то поне за утеха ще знаеш, че щом има реакция, ваксината си е свършила работата и ще има добър имунитет.
Вдигал ми е и 40 градуса(като е бил болен де), но гърч до сега не ми е правил. Аз винаги го следя и гледам да не качва/сваля рязко, защото тогава уж риска от гърч се увеличавал.  Превантивно не давам нищо, според падиатъра и ЛЛ на детето, така подтискаш имунитета и той не изгражда антитела толкова ефективно. Нали температурата уж била признак, че тялото се бори с вируса и създава защитни реакции и сили. Не знам до колко е вярно, но пък и не мисля да му давам каквото и да  е, ако няма нужда от него.

# 144
Така е когато има заболяване, тогава температурата помага в борбата с микробите и за по-добра работа на имунната система. В случая реално няма с какво толкова да се бориш, вирусите са мъртви или силно отслабени, някои ваксини като коклюшната дори съдържат само части от бактерии, така че температурата е нежелана свръхреакция, антитела можеш да си изградиш и без да се налага да се мъчиш с температура.  Аз панадол дадох само първия път, после спрях да давам, въпреки че лл предписва, просто следях какво става и при нужда щях да дам. Те пък досега не са вдигали температура, дори когато боледуват, дори 37 и нещо не са вдигали, но не се оплаквам де.

Последна редакция: пт, 06 юли 2018, 16:40 от LillyM

# 145
  • Пловдив
Така е когато има заболяване, тогава температурата помага в борбата с микробите и за по-добра работа на имунната система. В случая реално няма с какво толкова да се бориш, вирусите са мъртви или силно отслабени, някои ваксини като коклюшната дори съдържат само части от вируси, така че температурата е нежелана свръхреакция, антитела можеш да си изградиш и без да се налага да се мъчиш с температура.  Аз панадол дадох само първия път, после спрях да давам, въпреки че лл предписва, просто следях какво става и при нужда щях да дам. Те пък досега не са вдигали температура, дори когато боледуват, дори 37 и нещо не са вдигали, но не се оплаквам де.
Това не го знаех, че температурата след ваксина е свръх реакция. Така или иначе давам ако има нужда, не съм привърженик на превенцията преди да се е случило нещо, особенно с такива лекарства или АБ без нужда. Моя маймун ми е боледувал няколко пъти за сега с хомеопатия и антипиретик, при нужда, се справяме. Е 2 пъти беше и на АБ, за 2 години, но просто нямаше на къде вече.
Благородно завиждам, че твоите нямат такива моменти.

# 146
Ами свръхреакция е, това показва, че имунната система е приела ваксината много сериозно и се бори с нея с всички сили, което от една страна е хубаво, но от друга създава дискомфорт. Зачервявания, подувания и т.н. са също свръхреакции. А ние просто искаме да си създаде антитела тихо и кротко без другите екстри, нали?

Моите засега не ги лекувам с нищо, не се е налагало. Преди около два месеца пипнахме всички един вирус, който ни разказа играта. На нас възрастните, де, при мен дори се наложи да пия АБ, докато децата го регистрираха с лека хрема за 3 дена. Замислих се и реших, че за разлика от децата, след дългата зима имаме нисък витамин Д и сега пием витамини.

За хомеопатията ще кажа само едно. Знаеш ли защо хомеопатичните продукти нямат странични реакции? Защото нямат никакви реакции. Те не съдържат активно вещество, реално представляват захар и вода. Всички положитни ефекти от хомеопатията се дължат на т.н. плацебо ефект. И докато аз съм склонна да приема, че хомеопатията донякъде има и положителни ефекти като напр. избягване на употреба на ненужни лекарства,  то според мен хомеопатията е повече вредна, особено когато стане заместител на истинско лечение в по-тежки ситуации.

# 147
При сина ми само при първото му боледуване на 9месеца хомеопатията свърши работа , всичко мина за 3-4дни . Но от там насетне ниакъв ефект . Знам колко са вредни антибиотиците,но последното му боледуване започнна с вдна ужасно висока температура та стигна до пневмония и болница, та тогава антибиотика го оправи за нула време.

# 148
  • Пловдив
ДОбре де, съгласна съм, че при възрастен може да има плацебо ефект, ама при дете на 1-2 години? Та то идея си няма какво му давам и защо му го давам, какъв плацебо ефект тогава? Много от хомеопатичните лекарства са на билкова основа или са някви минерали и витамини, така че за тях си мисля, че имат доста положителни качества. Всеки сам си преценя де. Педиатърката на малкия е хомеопа и шуслеров терапевт. Винаги изписва първо такива неща, но го следи по 2-3 поредни дни и ако има нужда включва по-сериозни лекарства. Лично аз с очите си съм виждала как хомеопатично лекарство, за часове подобри състоянието на дете което беше на косъм от АБ, заради ангина. Просто като всяко друго лекарство, на един действат повече, на друг-не

# 149
Няма хомеопатично на билкова основа. Билките все пак съдържат активни вещества и като всяко нещо могат да имат и странични ефекти, затова на бременните жени им е забранено да пият билки. Хомеопатичните препарати са разредени до степен, в която често не съдържат и една молекула от активното вещество.  Хомеопатите твърдят, че това няма значение, защото водата има памет и помни веществото, което някога е било в нея, но за това няма абсолютно никакви научни доказателства. Нещо повече, научната общност категорично отрича хомеопатията.

Учен от БАН: Хомеопатията е лъженаука

http://news.bnt.bg/bg/a/uchen-khomeopatiyata-e-lzhenauka

Руски академици обявиха хомеопатията за лъженаука, опасна за здравето

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/02/06/2913069_ruski_akademici … ata_za_lujenauka/

Ето мнението на EASAC (European Academies' Science Advisory Council) в който членове са академиите на науките на отделните европейски държави

Цитат
Working Group of the European Academies' Science Advisory Council (EASAC) - a group composed of leading scientists from across Europe - says that there is no robust, reproducible evidence that homeopathic products are effective for any known diseases, even if there is sometimes a placebo effect. Moreover, homeopathy can actually be harmful: by delaying or deterring a patient from seeking appropriate, evidence-based, medical attention and by undermining patient and public confidence in scientific evidence. There are significant implications for public policy, public health, and the regulation of homeopathy in the European Union.

https://easac.eu/press-releases/details/homeopathy-harmful-or-he … e-based-approach/

Огромни на брой проучвания показват, че хомеопатията няма ефект по-силен от този на плацебото

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/1800-studies-later-sci … t-work-180954534/

Физик изпива 280 хомеопатични хапчета наведнъж, за да покаже, че те са само захар и вода

https://www.24chasa.bg/Article/1648727

Относно плацебо ефекта, всички лекарствени продукти преминават клинични изпитвания, при които се тестват срещу плацебо в т.н. двоен сляп експеримент, при който на някои хора им се дава от лекарството, а на други им се дава плацебо и тогава се отчитат резултатите. Експериментът се нарича двоен сляп, защото нито хората знаят на кой какво му е дадено, нито раздаващите го знаят. Съществува и троен сляп експеримент, при който дори отчитащите резултатите не го знаят, защото всичко това може да повлияе на резултатите. Тези тестове са основни за всички лекарствени продукти, хомеопатичните продукти доколкото знам не преминават през такива тестове.

И накрая логически следва въпроса защо някои истински лекари се занимават с хомеопатия. Както казах аз лично мога да приема аргумента, че хомеопатията понякога може да има и положителни страни като това, че в дадени ситуации наистина можеш да минеш и без лекарства и малко плацебо на никого не би навредило, въпросът е ситуацията да се следи от опитен специалист и при нужда да се приложи вече конвенционално лечение.

Последна редакция: пт, 06 юли 2018, 23:38 от LillyM

Общи условия

Активация на акаунт