За и против ваксинирането на децата ни

• 27 577
  • 402
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Подозирам една обща самобръсначка. Да, глупаво е, ама толкова ни е бил акъла тогава.
Мисля че, откакто е въведена ваксината /а то е отскоро/ са намалели новите заболели.

# 166
В миналото хората са живеели по-кратко. Много млади хора са умирали, вкл. и деца. Имало е болести, чиито край често е бил смърт. Да, човечеството е оцеляло, но с цената на много загубени животи. Както някой каза по-горе, раждали са по много деца, но и много са умирали. В наши дни има невероятен медицински напредък, който ни осигурява лечение и профилактика на много опасни болести, от чиито симптоми може да ти настръхне косата.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 09:28 от Happy_mommy

# 167
Аз лично не искам да родя 10 деца, а най-малко искам половината да измрат. Така казаното е все едно говорим за обувки. Как една майка преживява смърт на няколко деца, аре глупости. Това е минало. Да не се връща.

# 168
Специално ваксината срещу хепатит B е доста ефективна, особено при децата.

After three intramuscular doses of hepatitis B vaccine, more than 90% of healthy adults and more than 95% of infants, children, and adolescents (from birth to 19 years of age) develop adequate antibody responses. However, there is an age-specific decline in immunogenicity. After age 40 years, approximately 90% of recipients respond to a three-dose series, and by 60 years, only 75% of vaccinees develop protective antibody titers.

During 1990–2004, incidence of acute hepatitis B in the United States declined 75%. The greatest decline (94%) occurred among children and adolescents, coincident with an increase in hepatitis B vaccine coverage.

https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/hepb.html

СЗО даже имат за цел елиминация на вируса в бъдеще

90% reduction in new chronic infections, 65% reduction in mortality by 2030

http://www.who.int/hepatitis/publications/hep-elimination-by-2030-brief/en/

Никой не иска да ражда 10 деца и да гледа как поне половината от тях умират. Това е ужасна трагедия, която обаче е сполетявала почти всяко семейство в не толкова далечното минало. Знам за прабаба ми, която е родила 8 деца и само 4 от тях са оцелели до зряла възраст. В същото време хората забравят какво е било и започват да измислят митове и легенди колко добре са си живеели хората тогава.

# 169
  • София
Да, как са се хранели еко-био и са доживявали до 100 години. Само че един от 100, който е имал някаква желязна имунна система.

# 170
  • Пазарджик
Истината е, че медицината все повече заприличва на бизнес. Доверието към лекарите почти е изчезнало от нас - ето защо и толкова хора търсят алтернативно лечение, задават си все повече въпроси за ваксините и пр. Повечето не търсят причината в заболяването, а бързат да изпишат рецепта. Не е тайна, че голям брой доктори получават процент от фармацефтичните компании... Лекарите не се интересуват от това да ни казват кои храни са вредни, кои витамини са от голямо значение за доброто ни здраве (визирам витамин Ц и Б12).
Защо се повиши толкова много стерилността сред мъжете и жените? Защо има толкова много алергии? И толкова много заболявания на нервната система? И толкова много рак? Какви са постиженията в медицината като все още "не знаят", какво го причинява и че това в момента е най-големият бич на планената според мен? Как да вярвам на лекарите на 100%?
Ваксините определено не подобряват здравето на човека!
Относно ваксините те не само съдържат малък процент от бактерията или вируса, но и доста химикали, които при едно заразяване организмът не ги получава. Интересно ми е защо тези които са ЗА ваксинирането не искат да знаем и другата страна, защо ставаме агресивни и не ни е позволено да помислим?
Благодаря!

# 171
  • Пловдив
Истината е, че медицината все повече заприличва на бизнес. Доверието към лекарите почти е изчезнало от нас - ето защо и толкова хора търсят алтернативно лечение, задават си все повече въпроси за ваксините и пр.
Относно ваксините те не само съдържат малък процент от бактерията или вируса, но и доста химикали, които при едно заразяване организмът не ги получава. Интересно ми е защо тези които са ЗА ваксинирането не искат да знаем и другата страна, защо ставаме агресивни и не ни е позволено да помислим?
Благодаря!
Aми защото много лекари отричат очевидни неща или изписват АБ за вирус, което е тотален и мега абсурд. Същото важи и за ваксините. Много лекари отричат постваксиналните реакции, които са описани в листовката, от там тръгва недоварието кът тях и за другите неща.
Аз съм за васкинирането, ама изобщо не ми пречи да се знае другата страна на нещата, обаче пък се чудя защо Антиваксърите не искат да приязанят, че може и да грешат. Че има деца с проблеми след ваксина, има. Обачеее, като почнат с тоя Аутъзъм оклюичен от МПР, направо ми иде да избягам в Африка. И не, че не  е възможно да се случи, ама при дете на 13 месеца много трудно може да се хванат симптомите на Аутизъм, защото детето тепърва заяочва да развива умения за комуникация. Да не говорим, че критериите по които това се определя, последните години се промениха, и много от до сега диагностицираните с Епилепсия( и подобни заболявания) сега се причисляват към групата на аутистите. Ама това никой не го казва, обаче ние ваксиниращите, сме вечено мрънкащи, недоволни, незнаещи истината, слепи и тъпи като галоши. Темата е толкова обширна и сложна, че отдавна трябваше да спрът споровете по нея. Всеки да прави каквото е преценил за правилно. Аз съм убедена, че ако лекарите признаят, че е възможно да има последици, че ако ги направят пожелание, ако има Фонд за подпомагане половината антиваксъри ще се кротнат и ще вземат и да ваксинират.....ама ще е след 10-15 години, когато може и да е малко късничко.
Ваксинирането не трябва да става без да имаме поне малк оидея какво се случва, или да сме тъпи и да го правим когато детето е болно. Ако лекарят не се съобрази с това, родителите да си кажат. Детето е тяхно и е тяхна отговорност. Като толкова имаме права да си ги отстояваме, не да мълчим. Ама се репчим за други неща. Щот много хора отказат ваксини, ама дават предписания от лекаря АБ, пък нищо че детето има само сополи.

# 172
  • София
Всъщност, единствения начин антиваксърите да се кротнат и да почнат да ваксинират е да избухне епидемия от детски паралич или морбили и да умрат няколко десетки или стотици деца. Това не се случило досега, а вероятността да се случи за дп е мн. малка, почти нулева. А и едно е дп и морбили, друго тетанус и туберкулоза. Аз може да искам да ваксинирам с/у първите 2, защото наистина смятам, че са страшни и опасни, но как да го направя като има само поливалентни ваксини с цял коктейл от вируси, с/у които не искам да ваксинирам?

# 173
  • София
Епидемии от морбили имаше и то в няколко държави в Европа, на няколко пъти.
Туберкулоза също има, в България, достатъчно.

# 174
  • София
Епидемии има, но колко хора са умрели? България е на първо място в Европа по разпространение на туберкулоза, въпреки че тук се ваксинира, а в повечето европейски държави - не.

# 175
  • Пловдив
Аз пак тъпо да питам- от къде да съм сигурна в статистиката, като много неваксиниращи си вадпт фалшиви бележки? Тогава детето се води, че има всички ваксини, а реално ги няма.

# 176
Това за фармацевтичните компании ми е един от най-любимите антиваксърски аргументи. Ваксините не просто спасяват човешки животи, те също така спестяват много пари. Кое струва повече ваксината или лечението, ако това изобщо е възможно, на болестта, срещу която се ваксинира? Отговорът е ваксината струва много по-малко и спестява много пари, затова здравните власти залагат на ваксини и превенция.

https://www.researchgate.net/blog/post/vaccines-save-up-to-44-do … ars-to-the-dollar

Бизнесът с ваксини представлява едва 3-4 процента от целия бизнес на фармацевтичната индустрия. Едно единствено лекарство за холестерол годишно носи повече печалба от целия бизнес с ваксини накуп.

https://www.statista.com/statistics/265102/revenues-in-the-global-vaccine-market/

https://www.statista.com/topics/1764/global-pharmaceutical-industry/

И много ми е смешно като се каже "двете страни на спора". Реално спор няма, от едната страна стоят почти всички учени и специалисти, от другата страна стоят една малка, но креслива групичка от почитатели на конспиративни теории. И тъй като ваксините се командват от здравните власти, често са и задължителни, има игли, спринцовки, мога да разбера защо са като магнит за всякакви конспиратори.

https://gizmodo.com/scientists-shocked-shocked-to-learn-anti-vax … s-tend-1822664709

Видяла съм и съм прочела абсолютно всички антиваксърски аргументи. Откъде иначе ще  съм толкова информирана по въпросите с вакситите. Точно от разговори с антиваксъри.

# 177
  • София
За туберкулозата:

Само в една държава – България, БЦЖ ваксината се поставя в една основна доза плюс четири реимунизации, общо пет дози.

За сравнение: заболели на 100 000 души население: Австрия - 7.9, Белгия - 9.7, Дания - 7.4, Германия - 5.6, Исландия - 3.5, Италия - 6.7, Люксембург - 6.5, Холандия - 6.3, Испания - 14 заболели. В тези държави не се поставя БЦЖ ваксина.

Това са данни, взети от сайта Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и от сайта на Световната здравна организация.

България - 5 дози БЦЖ – 26.6 заболели на 100 000 души.

С основание се поставя въпросът защо в страните, в които изобщо не се използва БЦЖ ваксина, в някои от 30 години, има в пъти по-ниска заболеваемост, отколкото в България?

https://www.edna.bg/zdravoslovno/pyrvi-sme-v-evropa-po-zabolevae … berkuloza-4633509

# 178
Всъщност, единствения начин антиваксърите да се кротнат и да почнат да ваксинират е да избухне епидемия от детски паралич или морбили и да умрат няколко десетки или стотици деца.

Пффф. Значи трябва десетки и стотици хора да умрат, за да ти докажат, че ваксините предпазват, а болестите са опасни?

В България вече имаше епидемия от морбили през 2010г, при която загинаха 24 човека, повечето от които деца.

В Румъния жертвите са вече над 50. Повечето от тях са деца.

Сърбия разследва антиваксъри след смъртта на 12 души. Грози ги до 5 години затвор.

https://btvnovinite.bg/svetut/sarbija-razsledva-antivaksari-sled … ubi-12-dushi.html

Не виждам изобщо да сте се кротнали.

За БЦЖ-то логиката ти както винаги е наобратно. Тя се поставя там, където има заболеваемост, което включва почти всички държави по света, с изключение на няколко западно-европейски държави. България попада сред държавите с висока заболеваемост. Ваксината не е толкова ефективна, колкото например тази срещу морбили или хепатит Б, най-вече при възрастните, но е най-добрата защита, която имаме до момента, освен това защитава успешно срещу туберкулозен менингит при децата.

# 179
  • София
Всичко им е наобратно! Обикновено логиката им е - след като ваксината е малко неефективна, дай въобще да не я слагаме. Стелт ме убиваше с такива аргументи в старите антивакс теми.

Общи условия

Активация на акаунт