БРОДИРАНА КРАСОТА - ТЕМА 136

• 84 063
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте Момичета,
имам схемата за коледен тишлайфер и искам да го ушия. Въпросът ми е следния - какъв плат трябва да си купя или се шие на панама?
Търсих, но не намерих информация. Извинявам се за глупавият въпрос, но винаги съм шила готови комплекти.

# 226
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а каква техника смяташ да използваш?
ако бродираш бод зад игла, пред игла, синджир, рококо... става с всякакъв гладък плат - хасе, сатен, коприна...

ако смяташ да правиш нещо с кръстчета ще ти е по-лесно ако е панама.
има и вариант да е на гладка тъкан, с налагане на изнищваща се канава отгоре, за да ти помага с кръстчетата.

покажи какви са ти идеите, за да можем да ти помогнем повече. Simple Smile

# 227
  • Полша, Варшава
Момичета имам едно питане, тъй като нямам много опит, както казах по-рано и не зная кое е по-добре.
Аз съм свикнала да шия на гобленов бод (не зная дали се казва точно така, този който е по диагонал), но тъй като живея извън България, намирам гоблени които са за кръстат бод. В този слувай означава ли, че трябва да шия гоблена с кръстат бод или мога да използвам гобленовия бод? И кой от двата е по-добър т.е. кой стои по-добре (дано успях да обясня ) Laughing

Благодаря за помоща Simple Smile

# 228
Здравейте Момичета,
имам схемата за коледен тишлайфер и искам да го ушия. Въпросът ми е следния - какъв плат трябва да си купя или се шие на панама?
Търсих, но не намерих информация. Извинявам се за глупавият въпрос, но винаги съм шила готови комплекти.

Лен? По-скъпо идва, но е по-подходящ според мен.

# 229
Мога да кача схемата, но ще е чак в понеделник. Иначе се шие бод кръстче с 2 нишки.

# 230
Момичета имам едно питане, тъй като нямам много опит, както казах по-рано и не зная кое е по-добре.
Аз съм свикнала да шия на гобленов бод (не зная дали се казва точно така, този който е по диагонал), но тъй като живея извън България, намирам гоблени които са за кръстат бод. В този слувай означава ли, че трябва да шия гоблена с кръстат бод или мога да използвам гобленовия бод? И кой от двата е по-добър т.е. кой стои по-добре (дано успях да обясня ) Laughing

Благодаря за помоща Simple Smile

Да, така трябва да шиеш както си е указано. Категорично не ший гоблен предназначен за кръстче с гобленов бод, резултата не е същия...от опит казвам Peace
Гобленовия бод с времето отмира, все по-малко гоблени ще намираш с такъв бод (Лука-С имат такива). Сегашните дизайни са с няколко вида бодове (кръст, полукръст, с различен брой нишки се шие понякога, някои имат бленда/мартеница , контур, фр.възли...) и в това им е красотата. Получава се релеф, изпипват се дребни детайли...

И аз за тишлайфер щях да предложа  лен  Peace . Но хубаво е да видим модела за да предложим нещо.

# 231
  • Полша, Варшава
mibobo благодаря много за помоща и бързия отговор Simple Smile

# 232
Thinkingкак така гобленовия бод умира? Thinking

# 233
  • София
Отмира, защото все повече хора се насочват към красотите с кръстче. Все повече хора разбират красотата на "каретата и пошивките", както иронично много хора наричат гоблените с кръстче. Май само тук, в България, консервативно настроените "гобленарки" смятат гоблените с кръстче за "карета и пошивки".
Ако погледнете реално, от фирмите, които предлагат гоблени (в световен мащаб, не някакви си Милена стил), кои имат гоблени с гобленов бод? И говорим за фирми, които са известни по цял свят - от Русия и България до САЩ. Милена стил, Златен гоблен, Казанлък и т.н. дали ги знаят в САЩ, Русия? Съмнявам се.

# 234
Гобленовият бод на английски се води needlepoint и в каталозите на Dimensions (например, не само) има доста предложения в тази техника.

# 235
  • Ямбол
Добър ден на всички ! Simple Smile
Завърших първата страница от Princess Asleep и бързам да се похваля с малкия напредък Simple Smile

Скрит текст:

Хубав ден Flowers Hibiscus

# 236
Проблемът не е в самият бод, макар че аз лично не го разбирам - какво му е предимството пред полукръста - а в ужасните произведения на някои български фирми.

# 237
Отмира, защото все повече хора се насочват към красотите с кръстче. Все повече хора разбират красотата на "каретата и пошивките", както иронично много хора наричат гоблените с кръстче. Май само тук, в България, консервативно настроените "гобленарки" смятат гоблените с кръстче за "карета и пошивки".
Ако погледнете реално, от фирмите, които предлагат гоблени (в световен мащаб, не някакви си Милена стил), кои имат гоблени с гобленов бод? И говорим за фирми, които са известни по цял свят - от Русия и България до САЩ. Милена стил, Златен гоблен, Казанлък и т.н. дали ги знаят в САЩ, Русия? Съмнявам се.

Вилер, например..
Цитат
after Paja Jovanovic, Picture, approx. 70 x 48 cm, 44 colours, 9 stitches/1 cm, Gobelin with petit-point-section

Големите им модели са все с гобленов бод. Тайната вечеря също е в гобленов бод.
https://www.wiehler-gobelin.com/index.php/en/2013-02-06-12-42-26 … roduct/view/14/28

Проблемът не е в самият бод, макар че аз лично не го разбирам - какво му е предимството пред полукръста - а в ужасните произведения на някои български фирми.
Гобленовият бод запълва и гърба на гоблена, а при полукръста не се получава.
Преди години стара гобленарка, която ме научи да шия, ми каза, че и гърбът на гоблена трябва да изглежда както лицето - това било критерий за качеството на ушиването и се гледало при оценка на гоблен.
Затова се старах да шия както тя ми каза.

ПС Мисля си, че кръстатия бод в гоблените  се е появил заради по-тънки и непокриващи добре и плътно конци.

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 14:14 от Diorela

# 238
  • София
Тези приказки за идеалния гръб са ми адски смешни. Ще си закачиш гоблена в двойна рамка - със стъкло отзад на гърба ли? Този спор е воден много пъти и изхода е ясен - няма едно мнение. За идеален гръб на кръстче сигурно не си чувала, но аз съм виждала. Много по-изчистен и красив е от "идеалния гръб" на гоблен с гобленов бод. Да не говорим пък, че аз шия за удоволствие, не за да се старая да изпълнявам каквото ми е казал някой...
Вилер са една вече отдавна не толкова популярна и изобщо не единствена фирма за гоблени. Една. А мога да изброя доста повече, които правят модели за кръстче. Да включим и самите Вилер в това число, а?
Цитат
Wiehler Gobelin embroidery and cross stitch kits

Тайната вечеря има варианти с кръстче, а и тя не ми е критерий за гоблен.

Никъде другаде не съм видяла така да се нападат хора, които уж обичат да шият. Шийте си както искате, не е нужно да се опитвате да убедите някого в нещо. Аз спирам с коментарите.

П.С. Гобленов бод и полукръстче НЕ СА един и същ бод.

# 239
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
искате ли да скрием иглите и да покажем какви неща творим?
Simple Smile
аз нищо не правя и не мога да покажа, но все чакам новия пост да е с картинка на нещо започнато или готово. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт