Кажете си истината...

• 100 487
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 1 080
  • София
Газенето и калянето са ок, но да се катерят къде? Оставят ли ги да търчят като избити електрони? Защото децата оставени сами на себе си, особено момчетата, направо си търчат като избити електрони. Колкото и да са обезопасени съоръженията, дори и пясък и не знам какви настилки да има.
Ти много държиш да ми обясняваш как нищо не знам и нищо не съм чувала. Ти, какво, имаш монопол върху знанието ли?

Уиш, от какви хора имаш нужда, от такиве, които тръгват сами към върха и пренебрегват всякаква безопасност? Сори, ама имаш нужда от самоубийци за едното нищо? Само защото си надценяват силите? То е като с войната - героично е да отидеш на война, но трябва и да се върнеш после жив.

# 1 081
  • София
приемам, че има такива хора, но не ги разбирам, още повече жените до тях. със смесени чувства съм. хем да не го ограничиш, хем да имаш мъж, а децата ти баща.
моят мъж, например, караше ски в гористите части и по лавинните места. да, с приятели, относително осигурени откъм помощ, но все пак...
в един момент, обаче, си прецени риска и...абе не го знам къде пуска като сме поотделно, но съм почти сигурна, че поне лавинните ги е напуснал. да си кажа истината, агейн, дуднала съм по въпроса  Imp

искрено се надявам на положителна развръзка с Боян.

# 1 082
Анди, стига бе, то и в България вече има такива училища, да не говорим, че моделът съществува от 50 години насам.
Ако не на живо, в Интернет ще видиш.
https://www.noodle.com/articles/innovative-schools-2015

Заради дудненето на мъжа ми и заради стара коленна травма вече се спускам само по писти.

# 1 083
Не бих ги определила като самоубийци, Анди.

# 1 084
Обожавам ранните разходки.

Забелязала съм, че активните хора са тези и с непораженческо отношение към живота; тези, които не се губят в дребнавости, оправдания и мрънкане, а поглеждат към следващото предизвикателство.

Надявам се да открият Боян...
Неспокойните души, които непрекъснато се самопредизвикват, са насочени към светлинката, дори да е опасна.

# 1 085
  • София
какви училища има? Хубаво ми даваш линк, ама не ми се чете този чаршаф там. Има училища на избитите електрони ли? И такива градини, в които децата викат, тичат, скачат и прочие както им дойде, а за травми никой не придиря? Е, сори, ама чак такива широкоскроени родители и учители няма никъде, защото едните си искат децата вечерта живи и здрави, а другите не искат после жалби срещу тях за неизпълнение на служебните задължения.

Светлинки, имане на ужда, първопроходци... обаче има неща, които все още никой не ги е отменил - премереният риск, вземане предвид на мерки за безопасност. Безразсъдството е погубило много хора, то не е като да търсиш светлинката и самопредизвикателството, да правиш нещо за пръв път. Той не е нито първият, нито послединият, който е изкачил и ще изкаче тези върхове, но за да изкачиш следващия, първо трябва да се върнеш жив от този, а за това е нужна организация и умереност в рисковете. Не разбирам защо се бърка предизвикателството с безразсъдството, граничещо със самоубийство.

# 1 086
За светлината. Не очаквам всеки да го разбере. Аз го разбирам: https://www.youtube.com/watch?v=HRS-hsbYPbY
Тази песен ми е на рипийт точно сутрин за разгрявката в 5:30: 2 пъти подред, че е бавничка. И не е задължително да си катерач, за да разбираш тези категории и да живееш.

За детските градини навън. И реки, и кал, и дървета и децата не само ги "оставят", а активно ги учат как да го правят: http://naturalstart.org/

Разбира се, таксите са колосални. Струват си. Детето за 1 година не си е ожулило дори коляното. Пералнята ми, обаче, се скапа от кал.

# 1 087
  • София
Разбирам го, но не съм съгласна. Има разлика между това да разбереш и да се съгласиш.

Ааа, значи все пак ги учат, а не ги оставят както дойде! дай да уточним нещата, че не става въпрос за спонтанно катерене, а за учене, т.е. някой възрастен има отговорността и задачата да го учи, вземайки предвид мерки за безопасност, за да не се озове това дете после в спешното.

# 1 088
Читавите детски градини в Германия са такива - игри на въздух по часове на ден във всякакво време и температури, повечето имат прилежаща градина с трева, дървета, пясък, камъни. Шляпат голи и боси, в локви и мръсотия, катерят се по дърветата, режат с триони, забиват пирони, копаят червеи, ловят жаби. Растат свободни, щастливи и здрави.

Преди N на брой страници, щях да репликирам твърдението, че в чужбина били много недостъпни извънкласните занимания по спорт, езици и изкуства, но изпуснах момента. В Германия са достъпни в пъти повече от колкото в Бг, и като цена и като избор и като физическа и времева достъпност и като материална база.  Подробности и цени - веднага, ако някой поиска.

# 1 089
В тукашните училища през междучасията тичат в двора точно като свободни електрони.
Никое не е заставено да не тича, даже напротив.
Случва се да се сблъскат, да паднат. Първа помощ и следващото междучасие пак търчат.
Родителите ми мрънкат повече за съдрани панталони, от колкото цицини.
Да си призная, седмичното дежурство на двора, са ми най-омразните 15 минути от цялата седмица,
винаги имам чувството, че съм във военна зона.

# 1 090
Не знам кой ще остави деца на 3 да се катерят по скали и дървета без надзор. Кой го каза това, че не следя особено добре темата. Рептили и т.н., вече уточнихме.
Виж, в локвите ги оставят без "обучение" да газят. И клипчета ми пращат, но не знам как да качя.

# 1 091
Карала съм практики къде ли не и в 99% от случаите децата са в затворени пространства и контролирани.

Няма бягащи като избити електрони и при всяка драскотина илу червенина се спукваме ние от писане на репорти, разследват свидетели и всеки навън пише неговата част от историята и какво е видялм

. Никой не се катери по дървета и всички места са обезопасени. Забранени са трамплини, басейни, катерушки, люлки и още един къп лиабилитиес.

В училищата този контрол рязко спада и там на 500 деца в двора са по 5 учителя навън...и инцидентите и проблемите са много, но научавам за тях от ..децата. Дори не уведомяват родителите за удар и падания, но и там си има разграничени люлки и пързалки за определени възрастови групи..

Последна редакция: пн, 07 май 2018, 20:40 от Анонимен

# 1 092
Като идете в Кали, ще ти дам адреса на едно училище. Децата са по 5 на учител и даже в учебната им програма е каране на сърф Simple Smile, ама чак в средното училище.

# 1 093
Като идете в Кали, ще ти дам адреса на едно училище. Децата са по 5 на учител и даже в учебната им програма е каране на сърф Simple Smile, ама чак в средното училище.
Става. Ще ти пиша. Само да стане.

Последна редакция: вт, 08 май 2018, 01:54 от Анонимен

# 1 094
Ето ти ги: https://www.ovs.org/campus-life/outdoors/

5 клас ще ти дойде 50К на година: https://www.ovs.org/wp-content/uploads/2018/02/Schedule-of-Tuiti … 9-sfo-version.pdf

Междувременно, ако нещата не са съвсем променени, и в най-стандартните бг училища имаше лагеги сред природата. За първи път ме вързаха на въже за планинско катерене на един такъв във Враца, да съм била 2-ри клас макс.

Общи условия

Активация на акаунт