А какви книги четете на децата си в момента?

• 44 351
  • 235
  •   1
Отговори
# 225
"Без дом" как се възприема от по-малкото ти дете?
Разкошна книга е, чела съм я сама към 5ти клас. Чудя се дали да не я прочета на моето дете (1 клас), но ми се струва още малка за нея. И си мисля дали това не е от книгите, които сам трябва да прочетеш...

Препоръчайте "смешна" книга за 8 годишно. Да е забавна, да се смеем на историята...

# 226
  • София
Малка е за "Без дом" моята, но батко й я дърпа напред и покрай него и тя проявява интерес.
Моите много са се смели на поредицата за Ванилия, пак аз им я чета, с интонация, разбира се.
Дневникът на един Дръндьо, за момчета, но може би за мааалко по-големи. Аз лично не го харесвам.

# 227
  • София, България
Дръндьото, книгите на Роалд Дал и на Уолямс.

# 228
Здравейте!

Много се радвам, че открих темата за четене на книжки на нашите малчугани, която е от изключително значение в нашия век на дигитализация и изкуствен интелект.

Като страстен любител на книгите, за мен винаги е било важно да успея на въведа нашата дъщеря (2г. 10 м.) в света на книгите. Още повече, че тя расте в двуезична среда и книжките на български се явяват моите верни помощници в делото да я науча на майчиния език.

Първата книжка, която й купих, беше "Коледа в гората", когато тя беше само на седем месеца. Книгата е прекрасна и до днешен с удоволствие я четем. Има опростен текст, но съдържащ история. На всяка страница е поместен бутон, който след натискане всети и издава вълшебен звук. Издателство "Фют" не ни разочарова и този път.

Продължихме с книжките "Калинка с пъстра пелеринка", "Животни", "100 говорещи картинки", " Ще те обичам нощ и ден".

Една от любимите й книжки е "Герда - малкото китче", която е с прекрасни илюстрации. Римата е сполучлива и успя да я разсмее.

Друга наша любима книга е "Лакомото мече" на Емилиян Станев. Като родител мога да я препоръчам на всички, които искат детото им да усвои прекрасния  български от времето на нашите родители, баби и дядовци, за съжаление - вече малко позабравен.

Препоръчвам още "Приказки и картинки" на Владимир Сутеев. Книжката е подходяща за деца от различни възрасти. Страхотните илюстрации са направени от автора на книгата. Създава усещане за приемственост. Прекрасно е, когато четем на нашите деца книжките от нашето собствено детство.

" Здравей Чарли", "Дървото", адаптирани за Пипи, "Светът на зайчето Питър - приказки за лека нощ".

Чета й стихове на Дора Габе.

Оставих нашата дъщеричка да ми покаже какво й харесва. Записах я в библиотеката и заедно избираме. Скоро ще започнем с Радичков, Джани Родари.

Ще поместя снимки.

Надявам съм да съм полезна.

Продължавайте на показвате на вашите деца прекрасния свят на книгите - свят на вълшебства, далечни пътешествия и сбъднати мечти!

# 229
  • Стара Загора

Препоръчайте "смешна" книга за 8 годишно. Да е забавна, да се смеем на историята...

Синът ми е на 9 и се забавлява много с Дръндьо.
Купих му една за проба, и вече е изчел 5-6,  взети от библиотеката.

# 230
  • София, България
Дръндьо, е много любим на всички деца, препоръчвам Роалд Дал, Джани Родари и от новите Дейвид Уолямс - "Бабата бандит", "Среднощна тайфа" и т.н.

# 231
Здравейте, използвахте ли книжки, за да обясните, че скоро ще се роди братче или сестриче? Може ли да препоръчате такива за дете на 2 годинки? Намерих само тази:
https://www.ozone.bg/product/entsiklopediya-za-nay-malkite-chakame-bebe/

# 232
Имаме една Сестричката Миличка си има сестричка - дъщеря ми я харесва. Тя обожава цялата поредица, но е на 5 години. За 2-годишно не знам до колко е подходяща, защото има повече текст.

Аз се чудя вече какво да четем. От известно време въртим едни и същи. Чудя се рано ли е за книжки тип Пипи, Патиланци, но пък тя си търси картинките. Няма ли картинки, иска да взимаме друга книжка. Явно й е рано още за тези. Какво четете на вашите 5-6 годишни деца?

# 233
  • София, България
Вижте на ПАН има много хубави комикси на Пипи, има и едни адаптирани книжки пак за Пипи и за Емил от Льонеберя с картинки, барбароните, Франклин, Петсън и Финдъс, на Фют също има много поредици точно за тази възраст.

# 234
Защо? Какво? Как? Енциклопедия за най-малките: Братя и сестри

Защо? Какво? Как? Енциклопедия за най-малките: Нашето бебе

Тези са ни били най-интересни, защото и са с капачета, синът ми беше точно на 2, когато ги четяхме. Иначе са хубави и “Франклин вече има сестричка” и една със зайче, забравих как се казва, но те са по-скоро за очакването на бебето.

# 235
  • Банско
Има възраст 5-6 годишни(синът ми в 6) и не мога да му намеря като за него хем нещо ново, хем за него да е разбираемо. Или са много бебешки или са много за големи, вече като за 1,2 клас.
Четем енциклопедии, но колко разбира и запомня е друг въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт