Орхидея

• 286 938
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 300
Сложила съм я на пералнята,тя се намира на около 1м. пред прозореца.Пръскам я с вода през 2-3 дни.Слагам вода в чинийката (дълбока е 3 мой пръста) и я държа известно време,от горе капвам няколко капки ,много малко.Поливам я с минерална или изворна вода,зависи каква съм купила,защото чешмяната е много варовита,а дъждовна не можах да събера.В чинийката я слагам на 2-3 дни.Общо взето винаги е влажна,но да не би да е много?Температурата е 20-25
*С  и през деня и през нощта.Нямам друга възможност да й осигурявам разликата от 10 * С по-малко през нощта.Отопляваме се с парно,радиаторите не могат да се спират,а имам малко детенце.

# 301
Здравей отново
Принципно нямам цимбидиум и не съм сигурна че мога да ти дам правилна насока , но от собствен опит (когато замалко да хербаризирам моят пафиопедилум поливайки го само в чинийката) мо направи пчечатление че го поливаш в чинийката.
Направих си труда да поровя и виж какво намерих :

• ЦИМБИДИУМ - КЛАСИЧЕСКИ ХИБРИДИ (НЕКИТАЙСКИ СОРТОВЕ)

Класическите хибриди се разделят на две групи -стандартни и миниатюрни сортове.Тези две групи имат сходни изисквания за отглеждане.Те издържат на по-ниски температури и на по-голямо засушаване в сравнение с китайските видове ,но за сметка на това цъфтят по-трудно.При тези видове листата нямат декоративен ефект , цветовете са големи, но без аромат.

СВЕТЛИНА
    Имат нужда от МНОГО светлина, за да се развиват и цъфтят обилно.От пролетта да есента могат да се гледат на открито. Важно условие е постепенното привикване към силните слънчеви лъчи, за да не изгорят листата.

ТЕМПЕРАТУРА
    Имат нужда от 20-25 градуса дневна и 10-15 градуса нощна, за да се развиват и цъфтят. По принцип тези видове предпочитат по-ниски температури в сравнение с китайските . Хибридите не са претенциозни и понасят широк диапазон от температури. Колкото е по-горещо, толкова по-висока трябва да е въздушната влажност и по-често поливането.

ВЪЗДУШНА ВЛАЖНОСТ И ПОЛИВАНЕ
    Цимбидиумите имат псевдобулбуси, в които складират вода и хранителни вещества. По този начин те са в състояние да преживеят периодите на суша, които съществуват в естествени условия. Препоръчва се субстрата да е почти изсъхнал преди да се полее отново. В повечето случаи 1 път седмично е достатъчно. При много високи температури и/или сух въздух, както и при млади растения, може да се наложи поливане на всеки 4-5 дни. Ако не сме сигурни, по-добре да изчакаме още 1 -2 дни преди да полеем. Полива се на течаща вода, за да се отмият натрупаните соли, към които цимбидиумите са особено чувствителни.

ИНИЦИИРАНЕ НА ЦЪФТЕЖ
    Спрете да торите в края на август. Намалете постепенно поливането, като го сведете до абсолютния минимум. Оставете растенията на по-хладно през нощта. Необходимо е съчетаването на намалено поливане, липса на хранителни вещества, ниски нощни температури и много светлина през деня, за да се образуват цветоноси. Трябва да ги гледате при тези условия в продължение на поне 6 седмици. Приберете цимбидиума вътре, когато нощните температури паднат под 10 градуса. Сложете го в хладна стая и поливайте рядко до появата на цветоносите. Тогава ПОСТЕПЕННО увеличете поливането и сложете в топло помещение.

Дано се включи още някой който разбира. Аз ще проверя и на други места.
Поздрави

# 302
  • София
Dik,
и според мен може да е от поливането в чинийката.Аз имам цимбидиум и знам ,че се полива чрез потапяне във вода(на цялата саксия в по-голям съд) за около 10 минути и чрез поливане на течаща вода за да се отмият солите.Аз моя така го поливам ,но може и само на течаща вода.Иначе 1 м. разстояние е добре, а капчиците мисля, че са нормални и моят има. Моят не е цъфтял втори път все още(надявам се) ,но и моя беше с вече цъфнал цветонос и още един с пъпки и цъфнаха. Друга причина може да е топлината от парното(много изсушава) може да го пръскаш по-често Rolling Eyes

# 303
Ето тук още малко интересна информация

• Изисквания при отглеждане

Къде да поставим орхидеята?!?

Докато растението е в цъфтеж, към края на зимата, трябва да се държи вътре вкъщи или някъде на защитено място, където цветовете няма да могат да бъдат засегнати от студ, вятър и дъжд. Поне веднъж в седмицата трябва да бъде "къпано" обилно, носете го в банята, или пък ако климата го позволява изнесете го навън. След като полеете добре, оставете водата да се изтече и след това го върнете в къщи.

Когато цъфтежа премине, цветоноса може да бъде отрязан с ножици, растението може да се изнесе навън, така че да получава слънчева светлина от сутрин до вечер. Естествено трябва много да внимавате първите дни, след като изкарате орхидеята от вкъщи (място където получава малко светлина), навън (място където ще получава много светлина). Трябва да се избегне внезапното излагане на слънце, защото може да бъде значително изгорена и наранена от слънцето. След като постепенно растението се адаптира към светлината, може да го поставите на по-слънчево местенце. Помнете колкото повече светлина получава растението, толкова повече расте и се развива, но има нужда и от повече вода! Все още ще е необходимо да засенчвате през най-горещите дни, когато температурите надвишават 30°, но само през най-горещите часове. Най-доброто решение е да има изградена някаква структура за засенчване на открито, така че слънцчевите лъчи да бъдат леко филтрирани, но да осветяват през целия ден. Идеалния процент на засенчване е 30-40%. Ако успеем добре да привикнем растението, ще можем спокойно да го държим на пълно слънце и ще постигаме отлични резултати при цъфтежа.

Ако нямате възможност да изградите подобна засенчваща структура, спокойно може да оставите растението под сянката на някое плодно дръвче (праскова, слива или кайсия биха били идеални). Избягвайте дървета с прекалено богата листна маса, защото сянката ще бъде в повече, това ще попречи на растението да разцъфти. По същата причина избягвайте и местата в близост до къщата, гаража или плътната ограда, където растението ще получава слънчева светлина само през една част от деня. Светлината е най-важния фактор, недостига и може да навреди на цъфтежа. Младите растения, които все още не са достигнали зрялост, може да бъдат държани на по сенчести места.

Въздух и вода
     Растенията не бива да бъдат поставяни прекално близо едно до друго, това ще намали движението на въздуха и ще подпомогне развитието на заболявания. Идеално би било ако растенията са разположени така, че листата им да не се докосват.
    За тези орхидеи не представляват опсаност силните ветрове, дори напротив доброто проветряване ще способства за избягването на множество заболявания.

През лятото растенията трябва да бъдат поливани редовно, поне 2-3 пъти на седмица, ако субстрата е прекалено водопроводим, поливането трябва да бъде всекидневно. Ако чешмяната вода не е с особено доброкачествена, например ако е прекалено варовита не бива никога да пръскате лекичко растението, това ще доведе до задържане на минерални соли в субстрата, тоест може да му навлече сериозни проблеми, дори да доведе до липса на цъфтеж. По-добре поливайте обилно, така че водата да изтича от дренажните отвори. 

Цимбидиумите са изключително издръжливи растения, благодарение на своите псевдобулби, могат да оцелеят дълго време без вода, дори през най-горещите месеци от годината. Но това ще доведе до проблеми за нормалното им развитие.
    Ако имате възможност да им подсигурите дъждовна вода, използвайте нея! Тя е идеална за всички орхидеи, избягвайте прекалено варовитата вода.

# 304
  • here, there, everywhere
Имам 4 орхидеи като 3 от тях са различни видове. Довечера ще ги снимам и покажа. На колко време ще ме посъветвате да ги пръскам?

# 305
  • София
Пръскам ги всеки ден.

# 306
  • here, there, everywhere
И аз започвам. Говорим за цветовете, не за листата, нали?

# 307
  • София
Само листата и въздушните корени, а не цветовете и може и леко към почвата, защото отгоре най-бързо изсъхва. Все пак уточнявам, че у нас винаги е топло - 25 градуса. Но мисля, че топлината по-скоро влияе на честотата  на поливане, а не на пръскането- то си е всекидневно.

# 308
  • В Бургас,край морето!!!
Здравейте момичета, smile3525 smile3525 Толкова много инфо за цимбидиума сте качили за няколко дни,искренно ви благодаря.Днес ми остана малко време и отидох до този магазин в ''Славейков''.Момичетата бяха много любезни и ми обещаха да ми пресадят цветето,за жалост нямаха смес за орхидеи,но ми взеха телефона и ще ми се обадят веднага щом вземели от склада(нямало от доста време). newsm78 Моят цимбидиум винаги го поливам като слагам вода в чинииката,даже нямам чиниика а по висока пластмасова купичка,пулверизирам го от време на време,защото сега не сме на парно а на климатици и не е толкова топло(19-20-при посточнно отворен прозорец,обичам свежия въздух)дали това не й вреди нещо взеха да и излизат кафяви петънца по листата.Да ви кажа честно ако стане така,че да не може да цъфне,ще продължавам да и се радвам както до сега.Тя си е достатъчно красива и без да е цъфнала,другата ми орхидея я чакам вече да отвори цвят има вече 5 пъпчици.Дойде ми идея,когато много ми домъчнене,че съм некадърна градинарка и не мога да си гледам цимбидиума както трябва,ще слагам за малко другата цъфналата под нея и зрителната измама,ще ми изпълва душата JoyМожете да ме сметнете за луда но много си обичам цветята-нищо,че не мога да ги гледам те някакси виреят покрай мен WinkЗахванала съм си даже от семки:лимон,портокал,мандарина,грейпфрут и помело,сега чакам една фурма и един ананас да им станат по големи коренчетата и да си ги пресадя.Още веднъж искам да ви благодаря за вниманието и да се извиня но не ми остава много време да пиша,това не значи,че не чета какво пишете.
П.П.Не посмях да се излагам и в другия форум,тук ми е добре,а и вие  smile3525много ми помагате smile3521                                                                                 Поздрави Ирка  bouquet

# 309
Момичета какво ще кажете за "Флорагрийн",течна тор за орхидеи .NPK-ТОР-концентрат 4+6+6.Хубав ли е ,взех такъв .Пише да се тори с него 1 път седмично от март до октомври,а след това 1 път месечно.Да го поливам с него нали,вчера я полях в банята с  подвижния душ,сега в чинийката съм сложила от разтворения тор,не греша нали?Ако и е много да я извадя от чинийката?

# 310
Здравей
аз имам един подобен но е 3-6-6 казаха ми че бил добър, НО
трябвало да се полива с него не по често от веднъж на две седмици лятото и освен това в двойно по разредена доза от указаната.

Не бъркай обаче цимбидиума с фалаенопсисите, мисля си че всяка орхидея има собствен наичн на торене.

Принципно аз така и не намерих как се поливат цимбидиумите- разбрах че е под проточна вода. Но тогава как се торят?
Ето какво изрових в момента :

• ТОРЕНЕ
    На фона на повечето орхидеи, при които се тори рядко и с много слаб торен разтвор, цимбидиумите са направо "гладници" 
    Тори се често в активния период ,като "дозата" варира при различните видове. Еnsifolium и sinense, видовете с вироки листа, големите екземпляри приемат нормално по-голяма концентрация на хранителните вещества.
    В активния период може да се добави и листно подхранване.
    Общото правило е да се полива с балансиран тор с разреждане 1/5 от стандартното и да се съчетава с листно торене с разреждане 1/10 от дозата. През активния период може да се тори всяка седмица, като поне един път месечно се промива на течаща вода, за да се отмият натрупаните соли. Един трик на китайските майстори - един път месечно заменете синтетичния тор с органичен, за да се снабди растението с някои микроелемнти - добър избор е тор от гуано с разреждане на 1/4.
    Листното подхранване е особено важно за китайските сортове,защото при тях се цени много високо красотата на листата. Всеки майстор си има тайна рецепта за листен тор.
    Стандартно ако искаме да стимулираме нови издънки и растеж на листа се използва формула 20:20:20.Ако искаме цъфтеж - 10:30:20 .
    Запомнете: листните торове винаги се прилагат силно разредени
.

Намерих и това:

Торене

Добре е да се тори, особено в месеците на активен растеж (от Май до Септември), използвайки тор с високо качество от рода на Peters, започвайки на пролет с балансиран тор 20-20-20, за да се премине през Юни на тор с формула 30-10-10, а от Септември подходящ за използване е тор беден на Азот и богат на Фосфор, с формула 10-30-20, за да се подпомогне цъфтежа. Помнете винаги, че при орхидеите за предпочитане са торове без урея (които доста рядко се срещат на пазара), защото уреята изисква много време преди да достигне до състояние което растението е способно да усвои с корените си (трябва да бъде трансформирана от един ензим уреаза). Това означава че един балансиран тор 20-20-20 съдържащ урея в действителност не предоставя на растението това "20" Азот. Могат да се използват и торове с постепенно усвояване, подобни на Osmocote, но изключително внимателно или пък да се добавят малки парченца естествен тор към субстрата. Аз използвам с добри резултати разтвор на гуано, като оставям малко количество гуано във вода, след което филтрирам водата и използвам получения разтвор при всяко поливане, на мястото на гуаното може да се използва и друг естествен тор, добре прегорял.

П.С. Принципно аз торя някой от орхидеите си с потапяне, но нямам цимбидиум.
П.П.С Личен съвет- преди да преприемеш каквото и да е било попрочети в интернет, не всикчо коеот пише по етикетите се прилага. По добре да не правиш нищо отколкото да съсипеш растението. Махай веднага торта от чинийката.

# 311
  • София
irka1978,
Намерих "решение" за нашите нецъфтящи цимбидиуми  Laughing. Вместо да слагаш едната орхидея пред другата и да си представяш, че е цъфнала си купуваш една от тези:

После си я набождаш в саксията и си имаш винаги цъфнала орхидея  Joy Joy Joy

А ако фленопсисите и бонзаите не ви вървят и за тях има "решение":

Шегата си е шега, но наистина не съм виждала по- сполучливи изкуствени цветя. Много не личи, защото са снимки от телефон, но цветовете са им съвсем като на истинските. Това, което на снимката е бяло /от "цимбидиумите"/ всъщност беше кремаво точно като моята когато имаше цвят.

А кафявите петънца може да са от слънце - да не би да я грее. Иначе аз я торя с потапяне като фаленопсисите във вода + тор и не слагам вода в паничката, а напротив изцеждам я напълно след "банята". За момента е с разкошен вид и няма нито петна, нито пожълтяване, расте на листа. Само дето още не е цъфнала, но не мога да и осигуря температурна разлика, за да се случи това. Може би като се стопли още малко ще я изнеса на балкона и тогава може и да се получи...

Ирка, а фурмата каква беше сушена ли? Защото аз сложих една сушена, но за момента няма нищо. Мислих си дали не трябва да е от пресен плод, който не е обработван по никакъв начин. А иначе си имам кумкуат, който вече е повече от педя висок  Grinning

# 312
  • В Бургас,край морето!!!
Моят цимбидиум не харесва  bath банята.Миналата седница го къпах и резултата е загниване newsm45 на няколко от гнездата.Така че цимбидиума приключи с душовете и с пулверизирането(след него се появиха петънцата,след като не съм я пулверизирала вече 1 седмица взеха да се съвземат),за разлика от филаенопсиса newsm78 той обича душ и пулверизиране.И така вкъщи си имам огромен зелен храст(който мисля,че ще цъфне скоро  Flowers Sunflowerс помоща на Таня newsm62
Таня,фурмите които сега ми пускат коренчета са натурални продават ги в едни зелени кутии,мисля че са арабски.Интересното е че тези които бучнах в саксия още не са се показали,ровя ги от време на време но нямат раздвижване.Мястото където съм сложила костилките е много интересно и ще се посмеете,открих го след като една костилка седя 3 дена на мивката и се чудих къде да я сложа,докато се чудих тя взе,че набъбна и аз просто разделих пластмасовата цедилка за прибори(тази която слагаме вилиците и лъжиците да се цедят след като сме ги измили) и я сложих в чинииката и без това постоянно я мия така че да свърши някаква полезна работа JoyПоследваха я още 5 костилки и сега ми пускат коренчета.Всеки ден преди да измия приборите им изхвърлям водата и след това ги поливам с измитите tooth
Това е за сега от мен,че трябва да ставам да водя сина на училище,скоро пак ще пиша.Пожелавам ви приятен и цъфтящ ден.Поздрави на всички:Ирка  bouquet

# 313
Таня искрено ме разсмя Joy- наистина си е идея.
Аз в един от нашите градински центрове дълго се дзверих на един оргомен цимбидиум с три грамадни цвеоноса отрупани с цветя  и реших да проверя колко струва. Цената от 50 лева ми се стори нереална и ме накара да се замисля къде греша- ами той бил изкуствен- никога не съм виждала толкова сполучлива изработка- така че ти вярвам.

Аз обаче след всичко което четох покрай вас забраних на мъжа ми категорично да ми купува цимбидиум, няма да го накарам да цъфне и освен да го уморя друго няма да стане.

Вчера за пръв път поливах след пресаждането орхидеите. Сега по внимателно ще следя фалаенопсиса в подръчната саксия от салата - дано има добър дренаж.

П.С за фурмите и аз потвърждавам че са сушени е картонени кутии. Лошото на финиковите палми обаче е че са с много претенциозни корени и пресаждането обикновено ги убива. Затова е добре да се бучват в отделна кофичка от кисело мляко -ще ви направи впечатление че първо развиват мощна коренова система. Принципно лесно пускат корени но малко то тях оцеляват.
Ще ви пиша пак след  малко. Лек ден ви желая.

# 314
  • София
Здравейте момичета!
Реших да понапиша нещо, защото съвсем ни замря темата. Знаете ли, че в Кауфланд също са започнали да продават орхидеи? Аз за първи път видях за 8 Март и реших, че е само заради празника, но вчера пак имаше и си купих жълт едноцветен фаленопсис /не много ярко, има лек зеленикъв отенък/ и е на по-ниска цена от оранжериите - 16.99. Има много свеж вид. Не е удавена като в Метро. В някой от следващите дни ще я снимам и ще ви я покажа.

Общи условия

Активация на акаунт