Орхидея

• 286 311
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 600
  • София
И този вид цъфти само веднъж от нова булба. Тази, на която е в момента поникна като го внесохме на топло пролетта. Имаше една млада от миналата година, която си мислех, че може да цъфне, но не иска - расте и листо. Тази, която е с отрязан цвят нито се развива, нито съхне.

# 601
Значи ще потърся в интернет подробности за дендрбиумите, пък аз си мислех че всичко разбирам за тях  newsm78

# 602
  • София
re_ge, може би си права. Аз не знаех точно какъв е дендробиума и четях изобщо за всякакакъв. Но все пак не виждам от къде другаде би излязъл повторно цветонос. Ето  снимки от нета и все едно съм  снимала аз, само че сме в първата фаза- едва се вижда. А в старата булба на това място продължава да си стои изсъхнал остатък от цветонос и запълва дупката.

А някой поглеждал ли е колко много от нашите снимки ги показва Гугъла- поне 4 видях от моите, познах на Нади, на Ками и други имаше... #Crazy

# 603
Таня
благодаря за снимките, имаш дендробиум Фалаенопсис, много благодатен, често цъфти, не е претенциозен към температурите, така че не трябва да му осигуряваш чувствителни разлика в температурите - т.е. да го приспиваш.Цветовете при теб излизат от розетката а при мен от членчетат на стъблото.Общо взето дендробиум нобиле иска задължително температури до 13 градуса през зимата, иначе няма да цъфне. А дендра Фал цъфти по всяко време на годината.

Моят е дендробиум нобиле, по капризния вид ето как изглежда

Ето малко ползена информация:
________________________________________________________________________________________

Дендробиум
(Dendrobium), Семейство Салепови (Orchidaceae), Подсемейство Epidendroideae , Триб Podochilaeae , Подтриб Dendrobiinae , Род Dendrobium

По правило, дендробиумът има кръгли или леко продълговати псевдобулби. Съцветията са странични, с един или няколко цвята. Много от видовете са листопадни. При дендробиумите има ясно изразена ритмика в жизнения цикъл.Този естествен ритъм не трябва да се нарушава ако искаме да цъфти.
Светлина Повечето дендробиуми предпочитат да са добре осветени, засенчени ако е необходимо само през лятото в обедните часове. В края на лятото и есента, когато съзряват булбите и пускат цветоноси, трябва да са максимално осветени.
Най-подходящ е юго-източният или в по-лошия вариан юго-западният прозорец.Северният прозорец определено е лош избор.При нужда се доосветява с 100 ватова крушка,сложена на 10-15см от орхидеята.

Период на покой. Много видове изискват да се намали поливането и по-ниски температури (до 10-15°С).

Как да осигурим период на покой,който е от основно значение за цъфтежа?

Есента температурите започват да се понижават и съответно намаляваме поливането. През октомври - ноември прибираме в неотоплявана стая и слагаме на прозорец, където ще продължава да получава достатъчно светлина. Ако имаме възможност понижаваме в продължение на 2 седмици до минималната критична температура: 18 градуса за дендробиум-фаленопсис и 10-15 градуса за дендробиум нобиле.
Желателно е след периода на изстудяване да повишим температурите с десетина градуса.Това може да стене по един много лесен начин.В периода на изстудяваме пускаме леко перде на прозореца.В края на периода вдигаме пердето,за да може слънцето да напича директно дендробиума.
Ако всичко това ви се струва твърде сложно, просто сложете дендробиума на светъл прозорец в неотоплявана стая и следете температурите да не паднат под 10-15 градуса.

Поливане. През периода на растеж дендробиумите се нуждаят от обилно поливане. От есента до пролетта поливането се намалява. Необходимо е да следите булбите да не се набръчкват. Обичат опръскването с вода. Когато се образуват пъпки започваме да поливаме,но ПО МАЛКО. След цъфтежа отново спираме да поливаме и оставяме растението да почине до пролетта.Понякога дендробиумът пуска нови разклонения веднага след цъфтежа ,но това не означава че е буден - НЕ ПОЛИВАМЕ !!! Започваме да поливаме и торим едва,когато новите разклонения започнат да образуват КОРЕНИ - през пролетта.

Засаждане. Садят се в кори. Възможно е да се използва такъв субстрат: борова кора, дървени въглища, перлит, сфагнум с добавка на торф. ДЕНДРОБИУМЪТ ОБИЧА ДА МУ Е ТЯСНО,затова не го слагайте в големи саксии!

Подхранване. Тори се само в период на активен растеж, през едно поливане или на всяко поливане. Концентрацията на тора, както и при другите орхидеи да е 1/2 от указаното на опаковката. През цялата пролет и лятото торим интензивно,за да се възстанови растението от цъфтежа и да се зареди със сили за новия цикъл.

Размножаване. Чрез делене на булбите. Возможно е вкореняване чрез резник. Булбите се делят ето така: дългите булби с опадали или увиснали листа, се делят на части с 4-5 възела. Резниците се поставят върху сфагнум мъх и им се прави импровизиран парник. След появяване на корени, младите растения се садят в субстрат. През зимата част от дендробиумите губят листата си - това е НОРМАЛНО.Само малка част от тях са вечно зелени и запазват листата си - при тях минималните температури са по-високи.

При дендробиума МОЖЕМ да въртим растението ,дори когато имаме пъпки - НЯМА да опадат.

Характерно за дендробиумите е образуването на keiki -това са издънки по СТЕБЛОТО,а не от основата на растението.Те се появяват ,когато не се осигури период на покой и орхидеята вместа да цъфне пуска кейки.

При някои видове цъфтят младите издънки след достигане на зрялост,а при други - старите издънки пускат цвят години наред.

ДЕНДРОБИУМ ФАЛЕНОПСИС

РАЗЛИКИ с Дендробиум нобиле: • вечнозелен вид (не губи листа през зимата).
• нямат нужда от период на покой - не се слагат на студено ,не се намалява поливането и т.н.
• за да цъфтят имат нужда от 3-4 седмици с разлика между дневната и нощната температура.
• една и съща издънка може да цъфти по няколко пъти.

Ето линк с кратка информация за отглеждане на различни видове дендробиум (на руски) http://www.epiphyte.ru/?rid=2&nstr=1&showalph=1&vid=70

Последна редакция: вт, 23 юни 2009, 11:04 от _re_ge

# 604
Ето снимки на моята красавица -
Много ми харесва. Ето и корените, мисля че са в добро здраве
- това е тази, която беше уудавена от една продавачка, беше без листа. Дано скоро излезе цветонос от някъде.
А това е минифалчото ми, което вече прецъфтява

# 605
  • София
Благодаря, _re_ge ! Дано е вярно, че и другите булби могат да цъфнат. Интересно от кое ли място като е запълнено горе от стар цветонос? Ще почакам и ще се разбере. А Нобилето наистина е много красиво. По 8 март мъжа ми едва го спрях да не купи едно с по-дребни цветчета, но много по-кичесто. Ухаеха невероятно! В интерес на истината дори не го отказах, а взе да избира друг вид цвете и после забрави за дендробиума  Grinning. Дано успее твоя да цъфне някога, че е много неприятно да си го гледаш така/те дори не са и от най-красивите без цветове  Sad/.

Аничка, много е красива новата! Ако видя такъв цвят  няма да се поколебая да купя! Но не това търсеше за букета, нали? А на преполятата ти листата, макар и малко, изглеждат твърди и лъскави. Би трябвало да тръгне.

# 606
Аничка много е хубава орхидеята, но аз си представях по светъл и мек цвят- този е доста наситен. Прилича на тези които мъжът ми ми купи от бургаския Кауфланд само дето моите са с по виолетов оттенък .

Удавената пък изглежда много добре, направо чудесно, след още едно две листа току виж показала цветонос.

Цветоноса на мини фалчето като прецъфти го режи до дъно, не пуска спящи пъпки както големите и полумини фалчетата.

Танче не съм си направила труда да прочета откъде цъфти последващ път дендра-фал, но и това може да се намери лесно в интернет.

# 607
Благодаря ви момичета. Hug Hug
Реге това за фалчовците не го знаех, но явно истинкта ми е правилен, защото първият така изсъхна и аз го одрязах. А сега и този ще резна.
Не, не е това цвета за моят букет, но много й се кефя, защото наистина такава разцветка не бях виждала. Забелязах, обаче че отгоре на самите корени има нещо като паяжини? От какво може да е. Потопих я във лиген, за 5-10 мин и сега се отцежда, но понеже на съм в къщи я оставих така.
А тази която беше преполята, и аз си мисля, че листата са много хубав цвят.
Все още търся моята орхидейка за букета ми. Cry

# 608
Аничка
най-вероятно  е  червено паяче. Напръскай с Клинес за стайни растения и след 20-тина дена отново, просто с потапяне във вода няма да можеш да се отървеш от него.

За цветоносите на минито- моето прецъфтя отдавна беше с два цветоноса отрязах ги както правя с големите Фалчета - никакво развитие, просто зелените местенца който обвиват членчетат на стъблата пожълтяха а това значи че от там нищо няма да излезе. Затова ги режи до долу- явно такъв им е сорта.

# 609
Аничка
най-вероятно  е  червено паяче. Напръскай с Клинес за стайни растения и след 20-тина дена отново, просто с потапяне във вода няма да можеш да се отървеш от него.

Това нещо сериозно ли е като болест? Confused

# 610
Аничка

Това нещо сериозно ли е като болест? Confused

Червеното паяче е много сериозен вредител уморило не едно стайно растение. Почти невидимо е, можеш да го забележиш ако се вгледаш, а паяжинката му се вижда на светлина. Появява се когато няма добра вентилация , при горещини, застоял въздух. Водата не помага, доста упорит вредител е, умори ми няколко стайни цветя ( кротон, бонсая други ), така че не го оставям да се разхожда необезпокоявано. Засичах го сред две орхидеи ( едната от които мини фалчето) около корените че и на минито беше захванало на листенцето и го пръсках няколко пъти.

# 611
Благодаря ти, аз имам в къщи един преперат който се разрежда, мисля, че е именно за такъв вредител. Верно, сега се сещам, че един бенджамин беше целият в такива паяжини. Но се оправи. Дано и орхидеята я излекувам.

# 612
Здравейте девойки да побутна темата.
Моите красавици са добре.

Лудизията ми вади второ ново стъбълце от почвата, расте по бързо от първото било е зад старите стъбла затова не съм го видяла- голяма радост.

Милтонията направо се страхувам да я поглеждам , расте цветоноса, прави за сега само две пъпки, но и то си  е голямо постижение за мен, третата пъпка - най-горната падна още като малка. Само й треперя - дано поне един цвят се отвори.

Фалчетата всички са в отлично здраве, пускат пъпка след пъпка отварят ги, от старите цветове за сега не ми е паднал нито един а вече става два месеца откакто сме ги купили, голяма работа са тези Кауфланд ей. Жълтият ми фал за сега само пуска  въздушни корени, на белия ми Фал расте цветноноса но много бавно. Той е засаден в нещо като субстрат - не кори и се чудя да го поливам ли наравно с другите или рядко , корените му не се виждат и не мога да се ориентирам кога са за поливане.

Чакам и вие да се включите
 Hug

# 613
  • най-шареното място
Браво, че растат така съвестно ! Wink

Тази сутрих "набрах" хвърлвните пъпки от единия фалчо - към 8 бяха.
Предполагам, че му е било горещо от студа в магазина - да свикне с летните Т чвно му е дошло доста.. иначе в магазина казаха, че може да е от малко светлина, но друг пуска цветоноси на по-тъмно място зимата, та по-скоро не ми се вярва да му е било малко.

Всички отворени при мен пъпки обаче са малко по-малки от купените - сякаш не достига вода.

# 614
  • София
  Да се отчета и аз  Laughing. И моите първомайски фалчета с в отлично здраве и цъфтеж Mr. Green. Лошото е, че почти на всички им тръгват нови листенца и това означава, че скоро няма да се радвам на цветове. За съжаление от най-новите от Кауфланд/споменах,че са от друг производител/ на най-едрата и увяхнаха два от цветовете  Sad. Добре, че има много пъпки и поне засега са в отлично състояние. Другите две нови са добре.
  Цветоноса на дендробиума вече е почти 1 сантиметър и колкото и да му баем не иска да расте по-бързо  Mr. Green. На милтонията все още и стоят цветовете, а доста време стана...
  _re_ge , със сигурност по-дълго се задържа влагата когато не са само кори. Поливай го по-рядко. А колкото до цветоноса на фалчето - забелязах, че около 2 масеца му трябва да израсте и да цъфне. Поне през зимата на моите толкова им трябваше. Може лятото да става по-бързо.
  арт мама, и моите новоотворили се са по-малки, но може пък и да се уголемят след време. Но може и от стреса да не стане  Sad. Пак е добре, че се отварят, а не капят...

Общи условия

Активация на акаунт