Орхидея

• 286 313
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 630
Здравей Дидочка
Струва ми е цимбидум орхидеята ти, дано другите кажат мнението си.
 Money

# 631
Здравейте, момичета! Hug
Отдавна не съм "идвала" при вас, домъчня ми и реших да споделя до къде стигнах с моите красавици.Нови нямам, но орхидеята, която зимата купих прецъфтяла и толкова ме тормозеше с нерастящия си цветонос, най-после има растящ и дано успея да видя цвета й, който ще е изненада за мен.
Лудизията прецъфтя, но по стъблото й почнаха да избиват нови стъбълца.
Орхидеята, която купих към края на март, прецъфтява, остана й само 1 цвят, как мислите - бързо ли прецъфтя?

# 632
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Записвам се тук, за да трупам опит в отглеждането на новата красавица, която ми подариха:

Много се притеснявам дали ще я скопосам.. не съм гледала до сега! Embarassed

# 633
К@ми, здравей. Hug Аз не мога да ти кажа дали бързо е прецъфтяла, но според мен е нормално. Дано те изненада другата пък с хубав цвят. И аз съм си мислела така да си взема някоя спяща и след това да видя чак какъв е цвета й. Сигурно ще е хубаво като усещане. Crazy
Моята нова красавица отваря всички пъпки.Много ме радва. Flutter
katyadjin,добре си ни дошла. Тук е написано всичко,което трябва да знаеш за отглеждането на орхидеите, но ако има нещо което те тормози или интересува питай. Честита ти орхидейка и знай, че няма да е само една. Не виждам корените й, но цвета й е много хубав. Успех Peace

# 634
  • Варна
Ако някой се интересува - на 2 юли в Кауфланд пак ще зареждат орхидеи. Този път може и да успея да се вредя Whistling

# 635
Ей Месечинка, от къде я имаш тази информация? Сега сън няма да мога да спя ... А втори е далеко.

# 636
  • Варна
Ами вчера им разглеждах вестника за следващата седмица Laughing И аз много искам да ида, но ми е страшно неудобен този Кауфланд Close Ще видим дали ще успея да се замъкна там след работа. И ако пак няма нищо, ще се ядосам вече Crazy

# 637
Ааа ясно, сетих се аз обаче после, вече бях писала.
Дали не трябва да пускаме нова тема?  Rolling Eyes

# 638
  • Edinburgh-UK
Здравейте.Днеска без да искам счупих едното листо на орхидеята.Дали ще има проблем за нея?Толкова хубаво и голямо беше листото.Много ме е яд,как можах?

# 639
  • най-шареното място
Може да се инфектира. Наръси с канела и би трябвало да е ОК.

# 640
Здравейте
Бих искала да Ви попитам за съвет, но преди това предисторията
Подариха ми зимата една орхидея, която беше красива, но и в ужасно състояние - беше удавена. Понеже не бях отглеждала орхидеи до сега, та изчетох всичко къде каквото намерих. Заех се с моята орхидея изрязах всички жълти корени, остана почти без корени - 2бр., от които единият много малък. Към днешна дата, след много ежедневни грижи, орхидеята ми има много корени, хубави и зелени, бавно и растат листа.
Чудя се дали ще цъфне отново и как да я накарам? Ще съм благодарна ако споделите опита си със мен

# 641
  • най-шареното място
Справила си се с много по-трудна задача - да има корени нови корени е по-трудно от нов цветонос. Зависи и каква е обаче - ако е не е фаленопсис може да не е така лесно.
Аз сега също се опитвам да спася една силно изсушена орхидея с няколко спаружени корени... Може ли да споделиш твоя опит?

Температурната разлика действаше страхотно но моя първи фалчо - цъфтеж два пъти е годината. Просто го държа в неотоплявано помещение и годишните разлики му се отразяват добре.

# 642
Ами да ти кажа грижите бяха постоянно, но най-общо се състояха в това:
в началото, веднъж на седмица и половина даже две и правих "баня" (пълня съд с вода и я потапям до ръба на саксията), както и поне 2 пъти през седмицата я оставях в банята за кратко на по влажно, четох че парата от душа много добре им се отразява. Всеки ден я наблюдавах и спрямо състоянието и преценявах какво да направя. Изчаквах винаги да почнат да посивяват корените и чак тогава поливах. Като се постопли времето взех да правя същите процедури по често. Тези цветя си показват малко или много какво искат. Незнам дали така е трябвало да я гледам, но даде резултат и то страхотен - укорени се много добре. След всичко прочетено за орхидеите ми беше "каша" в главата, но мисля че се справих с това.
Като се замисля доста време и отделях, даже приятелят ми каза че обръщам повече внимание на цветето отколкото на него.

Незнам как да я накарам да цъфне отново, това с температурните разлики нещо не ми е ясно

# 643
  • София
silvi_vs , а какъв вид е орхидеята? Ако е фаленопсис не са нужни никакви температурни разлики. У нас винаги е над 25 градуса и денем, и нощем , през всички сезони. Цъфтят без проблем. От прецъфтяването до показването на цветонос минават около 2-3 месеца и около 1,5-2 месеца са необходими да цъфне цветоноса. При другите видове е по-сложно. Важно е и да се тори, за да цъфне. Ти ториш ли?

арт мама , има кристалон за вкореняване. Ако искаш пробвай - има ефект. Все пак аз съм го използвала, когато са изгнили и поради тази причина много изрязани корените, а не изсушени.

# 644
  • най-шареното място
Merci! Ще потърся!

Общи условия

Активация на акаунт