Орхидея

• 287 492
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте момичетата!
Много се радва,че ви откривам!
Имате невероятни цветя!!!!
Преди две седмици ми подариха милтония.Ето я:
http://sijna.multiply.com/photos/album/29#24
четейки темата ви разбрах,че начина на гледане е специфичен.Някой от вас  имат богат опит с гледането специално на милтоноя.
Моля дайте ми конкретни съвети как да и окажа спешни грижи,защото видът й ме притеснява.Връхчето на едното листенце жълтее и е като изсъхнало.А листенцата на самите цветчета се завиха нагоре.http://sijna.multiply.com/photos/album/29#25
 Информацията за поливане е малко противоречива.Вие как го правите?http://sijna.multiply.com/photos/album/29#26
Сега е в непрозрачна саксия.Да я сменя ли с прозрачна?И да има ли тя дупки да дъното.
И какво друго ще ме посъветвате?Информацията в сайтовете е доста обобщена за милтония,а на мен ми се иска нещо конкретно на и окажа!

# 661
  • София
Здравей,  Bagira ! Милтонията ти е много красива! Колко много цветове има! Моята я гледам както фаленопсисите - потапям я цялата във вода или вода+тор за 10-15 мин., изцеждам и оставям в суха чинийка. Забелязах, че трябва да е малко по-често от фалчето. Видя ли, че започват да клюмват листа или да се сгърчват цветовете както на твоята снимка е за поливане. Обича повече светлина, но огрее ли я пряко слънцето, дори и за 1-2 часа, също се свиват цветовете. Същото се получава ако и е тъмно. Така, че или вода и е нужна или не е подходящо мястото. Моята е на около 60-70 см от прозорец, но слънцето не я грее. Пролетта имаше един период, в който я грееше и я бях преместила навътре. Сега слънцето е нависоко и пак си я върнах на старото място/розовее на цветарника зад бялата с многото цветове- най-близо до прозореца/. Гледа се в непрозрачна саксия- земен вид е. А не без знчение е и факта, че е купена само преди 2 седмици. Може да е от стрес от местенето, а и не знаеш как са се грижили за нея преди теб.

Във връзка с "грижите" за орхидеите в магазините - да ви се оплача. Снощи неочаквано бяхме поканени на рожден ден и първата ни мисъл беше за подарък - орхидея, още повече рожденичката е голяма цветарка. Първо отидохме в Кауфланд - в София е нямало зареждане/добре че в другите 3 попитахме по телефона/, после в Практикер: тъжна картина - плуват във вода, изгнили, цветовете падат. За оранжерията беше късно. Обиколихме и няколко цветарски магазини и накрая купихме друго цвете  Sad.

_re_ge, за листото с жълтееща основа - не се притеснявай! Случва се и то точно при тези с леко петнистите листа. После си става нормално. Понякога пък червенеят. А за увяхването на бялата дъщеря ми беше сигурна, че е виждала такава снимка като илюстрация за болест, но търсихме в книгите и не намерихме нищо. Намерихме нещо подобно, за което пише, че е вирус. Ако и без това ти увяхват защо не пробваш да ги напръскаш с нещо за болести/н-р син лактофол/. Много ми хареса цветът на едната от орхидеите - не лилавата, а другата цъфнала  Grinning.

Последна редакция: сб, 04 юли 2009, 13:44 от tania tda67

# 662
  • София
tania tda67, и аз искам да се оплача от Практикера в Дружба. Орхидеите днес бяха по 15 лева, но в ужасно състояние, както казваш паднали цветове, преполяти... Тъжна картинка и бяха все бели. А ти за кой Кауфланд говориш, че на мен ми е най-удобен този в Овча Купел и си мислех и дио там да ходя скоро.

# 663
  • София
tania tda67, и аз искам да се оплача от Практикера в Дружба. Орхидеите днес бяха по 15 лева, но в ужасно състояние, както казваш паднали цветове, преполяти... Тъжна картинка и бяха все бели. А ти за кой Кауфланд говориш, че на мен ми е най-удобен този в Овча Купел и си мислех и дио там да ходя скоро.

Вчера бях точно в Овча купел, Практикер в Люлин и накрая в Кауфланд в Банишора, но за друго цвете, защото както казах тази седмица не са заредили в София, а зареждат само в четвъртък. Иначе имаше разкошни рози, бегонии, гербери и др. Всички бяха от свежи по-свежи и много красиви.

# 664
Здравейте, ведри момичета!
Благодаря и на теб Реге за съветите.   bouquet Вчера за първи път полях моята красавица, стриктно спазвайки вашите инструкции. Много си права, усещам привличане от това цвете и като гледам твоите красоти със сигурност ще и намеря компания на орхидейката.
Дано не е фатално, но миналата седмица пулверизирах 2 дни подред и листата и цветовете Embarassed /мисля, че го четох някъдеnewsm78

# 665
  • София
Дано не е фатално, но миналата седмица пулверизирах 2 дни подред и листата и цветовете Embarassed /мисля, че го четох някъдеnewsm78

Няма страшно! Мъжа ми все се смее, че в природата като завали дъжд и капките бягат от цветовете  Mr. Green. От много мокрене стават тъмни точици, но и това не е страшно, защото бяхме купили една такава и си живя 3 месеца с точици на няколко цвята. А листата аз ги пулверизирам. И въздушните корени. И почвата отгоре, защото много бързо изсъхва . Целта е да наподобим влажната естествена среда, в която живеят. А цветовете не се пръскат заради тези точици, за които споменах.

Ето за тези точици става дума:

Ani4ka, в Кауфланд ми казаха, че почти всеки четвъртък получават вече. Дори ми предложиха да ми се обадят като получат, но мен ми трябваше вечерта за рождения ден и отказах. В Била не съм виждала ново зареждане - стоят си скъпите им орхидеи и вехнат. Тъжна картинка, но не намаляват цени.

Последна редакция: пн, 06 юли 2009, 09:57 от tania tda67

# 666
.:.Demi.:. , аз пулвелизирам моите красавици всеки ден. Flutter Особено сега когато е много топло.
Добре че няма голям избор този път, аз още не съм стигнала до Била, ходих в Кауфланд, но нямаше нищо.

# 667
tania tda67 Благодаря ти за съветите!
Веднага полях милтонията.като поставих цялата саксийка в съд с престояла вода.Така я държах 15-20 минути.Отцедих я и я върнах в друга суха  саксийка.Преместих я от остъклената тераса(северозападна с матирани стъкла),защото предположих,че там и е топло, вътре в стаята. Листенцата на цветовете продължават да са все така завити навън.А цветът на листата е блед.Дали да не я наторя?Имам тор за цъфтящи.Ако го направя няма ли да преминат цветчетата по-бързо.Нещо не и е наред.Много искам да и намеря компания от нейното семейство,но ще изчакам да видя дали ще се справя първо с нея.Много се страхувам да не я уморя.От сърцевината на едната на едната розетка излиза нова малка пъпчица,а на друго място малки листенца.

# 668
Благодаря много, tania tda67, за съветите и нагледното обяснение!   bouquet Разгледах по-обстойно цветовете, точно с такива петънца са 3 от тях, но пък са свежи.
Bagira, много красива милтония имаш.  Simple Smile
Не съм ходила скоро в пловдивския Кауфланд, но скоро ще отида да видя какво прадлагат.
Хубав ден, момичета!  Hug

# 669
Във Варненския Кауфланд също има орхидеи  Wink

# 670
http://prikachi.com/files/990107S.jpg
http://prikachi.com/files/990105y.jpg
http://prikachi.com/files/990104T.jpg
http://prikachi.com/files/990102u.jpg

Здравейте,момичета,ето малко снимки на орхидейки,които снимах във Виена,извинявам се за лошото качество. Hug

# 671
Здравейте момичета
Сега ред по ред....

Багира, честита ти милтония много е красива, и аз като теб съм уплашена за моята но мнението на една дама тук от форума беше че са като троскот. Принципно и аз моята я поливам по често от Фалчетата, като съм разпределила поливането така - на 7 дена потапям във вода с течна тор ( универсална , разредена на половина от указаното ) заедно с Фалчетата а след 3-4 дена поливам полекичка саксията с проточна вода и давам да се отцеди. Честно казано пулверизирам само почвата и то не често защото цветовете на милтоняита ми изглеждат доста крехки на фона на жилавите цветове на Фалчетата. Види се, че не се гледа толкова трудно защото от както я имам - 4 месеца - подариха ми я цъфната с два цветоноса можеш да видиш в галерията ми- пуска на два пъти цветонос от нови булбички, първия не можах да опазя но от втория имам два цъфнали цвята - красота. Не с епаникьосвай, можеш само да изгубиш цвят или цял цветонос но самото растение си е доста жилаво и постоянно пуска нови булбички. цъфти принципно от всяка булба по веднъж. Така че споко.

Таня мерси за инфото за петната по цветовете на белия ми Фал. Честно казано дълго ме мъчеше мисълта къде съм виждала подобни петънца докато преди няколко дена ме осени че на листа на ... ЗЕЛЕТО... Да !!! понякога като купувам зеле по външните листа има подобни петна.Какво е син лактофол, как изгежда? не знаех че има лактофол в различни цветове. Принципно цветовете не вехнат и петната си стоят така че все си мисля дали ако изрежа цветоноса като увехнат нещата ще се стабилизират.
Моля те постни снимки на камбрията която ще цъфти, знам че твоите са приказни.

Macink@ - благодаря за снимките- невероятна багра дори в тези почти недомашни условия.

Нади здравей- не бяхме те виждали от много време.

Аничка как са твоите красавици?

Деми, хайде стягай се за нова орхидея, в Кауфланд винаги има голям избор и на чудесни цени.
Моят мъж последния път като пазариха с дъщеря ми на Кауфланд се върна пак ни в клин ни в ръкав с нови две орхидеи- да ме зарадват. Беше неделя - късно вечерта- направо останах изумена. Както каза Арт мама са от тези които наричам полу-мини. Много са им интересни листата в много светлозелен цвят с тъмночервена обкантовка. Саксиите са малко големи  за самите орхидеи и пълни със субстрат, а не с кори само, не се вижда мухъл нито сфагнум. Имат много пресни нови корени, листата са голяма маса поне 5-6 листа всяка, цветовете на единичен цветонос по 4 цвята цъфнали и с още 3-4 пъпки- е едната пъпка вече падна но нейсе. Самите цветове са в необичайна окраска- едната е с цвят на "лайм" много свето зелено с лека жълтеникава жилка, а другата снежно бяла с малки тъмно лилави пръски в центъра на цвета. Ами любувам им се .Ще направя и снимка.

# 672
_re_ge ще следвам съветите ви,за които много благодаря.  bouquet
За сега ще изчакам да видя дали ще се справя с милтонията,но мисля,че няма да се задоволя само с нея.
Вече  като съм се докоснала до тази красота се чувствам като заразена от орхидеомания. Wink,благодарение на вашата тема и снимките на прекрасните ви цветя.
До скоро!!!

# 673
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Имам питанка..
Два от 4-те цвята на орхидеята ми с аповехнали свити.. ако правилно съм разбрала й липсва вода ли?Принципно всеки ден пулверизирам...ако е нужно ще снимам .. ще чакам съвети  Simple Smile

# 674
Имам питанка..
Два от 4-те цвята на орхидеята ми с аповехнали свити.. ако правилно съм разбрала й липсва вода ли?Принципно всеки ден пулверизирам...ако е нужно ще снимам .. ще чакам съвети  Simple Smile
Може просто да прецъфтява вече. Flutter

Общи условия

Активация на акаунт