Орхидея

• 286 342
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте любители на орхидеи.
Препоръчаха ми темата като възможност да получа съвет, но си мисля че като я прочета твърдо ще се абонирам за нея.

За празника ми подариха Miltonia.
Търсих в интернет информация както и в други форуми, но никъде не получих практични съвети как точно да я отглеждам. Като Фалаенопсисит ли да поливам с потапяне или по друг начин, да торя ли докато цъфти или не и подобни.
Ще съм много благодарна ако ми помогнете.
Ето я красавицата.

Benmari, Unchita, nadi  рабрах че с вас ще споделяме темата.
Приятно ми е,  аз имам 5 орхидеи : два фалаенопсиса, една скъпоценна орхидея, една дето не й знам името и сега една Милтония

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 13:35 от _re_ge

# 76
Никой не ми е писал, но аз не мога да откажа, така че ще продължавам да споделям как се справям ...

Милтонията все пак я полях, така както поливам Фалаенопсисите и непознатата орхидея ( Скъпоценната принципно се полива по друг начин затова предпочетох да не поливам както гледам нея ) . Може и да сгреших с "потапянето " защото виждам че корените на Милтонията  са съвсем други, саксийката не е прозрачна но нямаше какво друго да правя.

Сега прочетох в другия форум- flowersnet.info че след толкова дни все пак един човек ми отговори че я полива под крана.
Значи сгреших- трябваше да я полея както Ludiziata.
Но карай от един път дано не й навредя.
Сега разбрах как да поливам ,но колко често ...сякаш нямам достатъчно информация.

Поздрави на всички които ще пишат

# 77
  • Пловдив
ами аз не писах, понеже съм съвсем некомпетентна - аз все още си треперя по единствената ми орхидея, която описват като орхидеята, която най-лесно се гледала...  Crazy Много е красива и твойта орхидея, щом казват, че се полива под крана, значи може и с потапяне според мен, понеже и за фаленопсисите така пишат - едни под крана, други на водна баня  Mr. Green За колко често също не мога да ти отговоря...  newsm78 общо взето нищо важно в моя пост, но реших да ти пиша, за да знаеш, че има някой, който те чете и морално те подкрепя   bouquet

Аз днес поливах за втори път мойта, този път с тор, но не знаех как да си отворя тубата - дърпах, въртях - не ще и не ще  Crossing Arms Накрая ми писна и му пробих дупка (то вероятно и това е трябвало да направя де  Blush ) и полях. После запуших дупката с кибритена клечка, да не вземе да изветрее, че ще го ползвам цял живот, та и внуците май  hahaha сложих 3-4 капки на около 200мл вода и полях, после изсипах водата от чинийката на друго цвете и така... дано са доволни китките Flutter

# 78
Здравей Unchita
Много се радвам че някой е писал. Аз принципно имам два фалаенопсиса. Единият от година  - втория от половин година. Справям се с тях, вече разбирам по корените кога искат да ги поливам. Аз принципно ги потапям в съд за 5-10 мин и след това отцеждам.Сега когато прецъфтяха им слагам и тор, но моят тор не беше в оригинална опаковка а насипен - така го дали на мъжа ми заедно с първия фалаенопсис , казали  като прецъфти- на върха на кафена лъжичка в 2 литра вода...
Далеч съм от половината на специалист но се боря- дано оживеят.
Ако имаш снимки на орхидеята качи да я видя , какъв цвят е?
Ще се радвам ако продължаваме да поддържаме темата
  bouquet

# 79
Здравейте,аз най-после качих снимки,както бях обещала  Simple Smile

http://images.atillabey.multiply.com/image/1/photos/41/400x400/1 … mp;nmid=206171475
http://images.atillabey.multiply.com/image/1/photos/41/400x400/4 … mp;nmid=206171475
http://images.atillabey.multiply.com/image/1/photos/41/400x400/2 … mp;nmid=206171475

Вчера за мое голямо съжаление забелязах ,че 2 от пъпчиците са изсъхнали  Sad,а днес -паднаха...Надявам се останалите обаче да цъфнат...
И още нещо... част от корените ,които са извън саксията също са изсъхнали .Дано да е нормално...

http://images.atillabey.multiply.com/image/1/photos/41/400x400/3 … mp;nmid=206171475.

За себе си реших ,да не се вманиачавам в отглеждането и..Някъде в нета четох,че цветята умирали от прекалено много любов и грижа  Simple Smile Не знам дали наистина е така,но ще се грижа в рамките на нормалното..Е,сутрин и говорим с моя син  Laughing

# 80
Здравейте
Бенмари, Фалаенопсиса ти е приказен и с толкова много цветове, пожелавам ти да си го гледаш и да му се радваш.
Не съм голям специалист да подчертая, но ще ти пиша от мой опит какво става с това цвете.
Когато ми подариха втория Фалаеносис на цветоноса имаше поне още 3-4 пъпки в различна степен на развитие- всички опадаха. Четох че било от стрес свързан със смяна на местото. Сега след като прецъфтяха цветовете не режа цветоносното стъбло, защото ми изглежда да вади още цветя именно от там.
Затова, че корените са навън мога да кажа че именно така трябва да бъдат. Разбрах че е желателно саксиите да с прозрачни по тази причина. На моите орхидеи част от корените им са също навън. На повърхността част за зелени а част кафяви. Важното е обаче вътре в саксията да не гният - т.е. да не са кафяви. Лесно се разпознава по цвета в какво състояние е цветето. Ако орхидеята е "жадна'" корените в саксията са сребристо сиви. Като я натопиш във вода и после отцедиш - стават тъмно зелени.
Аз лично потапям на 14 дена сега. Лятото всяка седмица.
Лека вечер на всички.

# 81
  • Пловдив
Моята орхидейка я има на предната страница - от там започва и моята "Орхидея" ("Одисея"  Mr. Green ) Току-що установих, че не съм я поливала май точно един месец  newsm78 не е било умишлено, следях корените й, ама не й се е отразило лошо, поне външно. След като няколко дни след първото поливане й окапаха 4-5 пъпчици, после останалите 4 си разцъфнаха нормално, това ме наведе на заключението, че наистина вероятно съм намокрила тези пъпчици и затова са окапали, така че ги пазете от намокряне - аз от Нади666 много научих  Hug

# 82
здравейте момичета!да се запиша и аз във вашата тема.много харесвам орхидеите-имам засега 3 и се надявам да увелича бройката им,ако тези успея да си ги отгледам дълго време.лилавата е вече на една година и цъфти за 2 път.
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10333290
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=337058&pid=10368463
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=337058&pid=10644065

# 83
Здравейте момичета.
Unchita ще чакам nady666 да се включи, разгледах галерията й -орхидеите й са великолепни, забелязах че има и Милтония , ще чакам да ме посъветва какво да правя с моята...

Здравей mimeto26. Много са ти хубави фалаенипсисите ( пък и всички цветя от снимките ).Тръпка ми е белия Фалаенопсис и твоят цъфти невероятно. Моля те сподели как накара орхидеите ти да цъфнат за  втори път и след колко време.

това са белия ми Фалаенопсис прецъфтял, втория е жълтия , а третата снимка е на белия новото цветоносче което излиза от старото цветоносно стъбло, може да се види като зелено езиче под кожичката на най горната пъпка

Лек ден на всички.

# 84
Привет  Simple Smile
 Ех,големи красоти са тези орхидеи...разглеждам внимателно цветовете и се чудя,как природата е способна да създаде такава красота и съвършенство...Ако моята орхи оцелее,ще си купя и бяла-наистина е много красива....
По повод намокрянето на пъпките...аз пръскам със пулвелизатор от време на време цветовете,съответно и пъпките-това дали им вреди  newsm78 Знам ,че вода не трябва да се задържа по листата ,но за цветовете и пъпчиците?

# 85
ЗДРАВЕЙТЕ ВСИЧКИ !ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПИША В ТАЗИ ТЕМА.ИМАМ ДВЕ ОРХИДЕИ,КОИТО ОТГЛЕЖДАМ ОТ ЕДНА ГОДИНА,ЗАСЕГА ВЪРВЯТ ДОБРЕ,ДОРИ ЕДНАТА В МОМЕНТА ЦЪФТИ ЗА ВТОРИ ПЪТ И ИМА 7 ЦВЯТА.СМЯТАМ С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО ДА КУПЯ И ДРУГИ .ЕТО СНИМКИ НА МОИТЕ ДВЕ И НА ЕДНА ОРХИДЕЯ КОЯТО Е МИНИ СОРТ И КУПИХ ЗА ПОДАРЪК ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ОРХИДЕИТЕ ВИ ДА ВИ РАДВАТ ДЪЛГИ ГОДИНИ!

# 86
Здравей venipuh
Чудесни са ти снимките, особено моята любимка бялата орхидея - като восъчни са й цветовете - огромни.
Мини орхидеята пък ме учуди страшно, но е много красива. Веднага извиках мъжа ми да я види- сега ще има какво да търси за да ме изненада за следващия празник  Embarassed.
Би ли споделила моля те опита си с Фалаеносисите, как ги гледаш принципно и как ги накара да цъфтят.
Предварително благодаря

Привет  Simple Smile
 Ех,големи красоти са тези орхидеи...разглеждам внимателно цветовете и се чудя,как природата е способна да създаде такава красота и съвършенство...Ако моята орхи оцелее,ще си купя и бяла-наистина е много красива....
По повод намокрянето на пъпките...аз пръскам със пулвелизатор от време на време цветовете,съответно и пъпките-това дали им вреди  newsm78 Знам ,че вода не трябва да се задържа по листата ,но за цветовете и пъпчиците?
Аз пръскам много рядко и то през лятото , защото стаята е южна. След това обаче избърсвам розетката да не събере вода вътре.. Не мисля че пръскането би поврияло на опадването на пъпките...

# 87
Когато си купих орхидеите,няколко от пъпките опадаха,но то е от смяната на мястото и .Цветът се задържа няколко месеца,след като прецъфтя и отрязох пръчката донякъде и я оставих така.След известно време изкара няколко нови листа и после изкара нова пръчка за цвят.В момента цветовете са седем и пръчката е толкова натежала че едвам се държи.Пръскам орхидеята всеки ден със дъждовна вода.Лятото я изкарвам на северната тераса.Сега и бялата ми орхидея изкарва нова пръчка за цвят.На добре гледаната орхидея корените са всетло зелени и месести.Мини орхидеята я купих от магазин"МЕТРО" за 12 лв.

# 88
  • Пловдив
venipuh, още преди 2-3 дни ти видях красавиците, по повод гоблените по картини и бях възхитена, забравих да те поздравя  Blush И аз мисля следващата ми да е бяла, да взема да намина към метрото освен  newsm78  Flutter

За поливането аз й преварих водата, мисля също върши работа като дъждовната водица  newsm78

# 89
Може и преварена,не е задължително да е дъждовна.

Общи условия

Активация на акаунт