Орхидея

• 287 492
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 765
  • Пловдив
И аз в контекста на златоперка да споделя с вас - бялата ми орхидея, която изглеждаше така http://images.unchita.multiply.com/image/1/photos/3/500x500/6/Pi … mp;nmid=228288425

...вече не изглежда никак  Cry Преди седмица някъде ви писах, че има само 2 жизнени корена и едно меко листо, вчера се върнах от село и... вече ми останаха само снимките от нея  ooooh! Не знам защо така се получи  newsm78 При всички положения съм щастлива, че не беше тя първата ми, че щях тотално да се орека от орхидеите. Първата ми орхидея все още не е цъфнала... вече 5 месеца я чакам и подрязвам по 1-2 сантиметра от цветоноса на месец, че изсъхва, но все още има едно напълно свежо разклонение, от което мисля, че би могла да цъфне. На корени и листа не може да си смогне сама - листата вече са огромни, корените бая надебеляха, въпреки че съм й слагала тор само 2 пъти от закупуването й  newsm78 Абе самичко се гледа цветенцето, не е капризно  Heart Eyes

А за тези листенца, които сами се залепват ако са прекършени... аз вероятно щях да го махна цялото  Crazy Но като ви чета, явно всяко едно листо е ценно, радвам се, че научих още нещо  Hug

# 766
  • Варна
Брех, защо така се е получило с тази бялата Whistling Много странно. Добре, че другата ти е ок. На моята пък едно от листата определено се изви като дъга надолу. Не е меко, еластично и свежо е, като сравнявам със снимки от нета повечето листа изглеждат така, но е факт, че в началото сочеше настрани и леко нагоре, а сега е извито надолу newsm78 И това е май откакто я преместих върху цветарника, преди това беше на перваза, но много и пречеше щората, просто не се събираше както трябва и краят на чинийката беше навън. Та дали е нормално това с листото на моята? Иначе една по една пъпките разцъфват, вчера след дъъълго чудене и маене я полях - бяха станали сребристи корените.
p.p. вече се обърках. Върнете се на стр. 48 където са ми снимките - втората снимка, която е правена на пода - става дума за дясното листо - сега изглежда горе долу пак така, обаче вижте горната, на прозореца - там е по-вирнато и си мисля, че така беше по едно време. Освен да съм го подпряла на щората и то да се е извило нагоре, а сега на цветарника от тежестта да е паднало пак надолу

Последна редакция: пт, 24 юли 2009, 11:18 от Месечинка виторога

# 767
  • София
unchita, жалко за орхидеята! Може би обяснението се крие вътре в саксията. Когато преди няколко месеца котаракът ми разпиля моята едра бяла орхидея, му бях много ядосана, но ми направи добро. Установих, че има само 1 много дълъг корен, който се вижда през саксията. А аз се чудех защо започват да и омекват листата. Последва торене с кристалон за корени и листа и се възстанови. Торенето не попречи дори и на цветовете, но аз ги бях прежалила в името на здравото растение. Колкото за цъфтенето - цъфтяли са ми тези, на които им отрязах цветоносите до дъно. След това отрязах няколко  според правилата, но нито една не е цъфнала. Преди няколко дни re ge спомена, че когато цъфтят старите цветоноси развитие имат до 1-2 седмици след отрязването. Така че най-отдавна отрязаните ги махнах изцяло и сега чакам да видя какво ще стане.

Месечинка виторога, нищо му няма на листото. В опаковките листата стърчат нагоре и е нормално известно време да останат в това положение после се наместват. А и на снимката се вижда, че се е подпряло на щората. Следи ги за твърдост и блясък.

А аз да ви се похваля. Дендробиума има поне 10 пъпки на цветоноса и продължава да расте. Жълто-кафявата камбрия и тя пуска цветонос. И прекършения фаленопсис не се е променил все още  Grinning.

Bagira, радвам се , че орхидеята се е възстановила!

# 768
  • Варна
Уаууу, честито  bouquet ! Доколкото съм чела това си е постижение Grinning

# 769
Момичета  ,помагайте ... Praynig без да искам съборих едната орхидея,нищо не се счупи,но сега няколко от цветовете са като увехнали ,мога ли да направя нещо или да очаквам да паднат ?Толкова съжалявам ,дано не се повреди цялото растение  newsm78

# 770
Добро утро момичета
Сега минавам набързо по късно ще ви пиша в подробности.

момичета от Варна - две новини.
1. във новият вестника Кауфланд пише за ново зареждане с Фалчета от 30.07 - цена 13.99лв - важи за всички които имат Кауфланд- не само във Варна !
2. в петък бяхме в Бриколаж за сол и прах за съдомиялната, докато мъжа ми обикаляше отидох на цветния щанд. Имат ново зареждане на фалчета 4 касетки по 20 саксии, малко по малко от половината бяха изкупените но останалите бяха в мнооооооооооооого екзотични разцветки - слънчогледово жълта с розова среда, бяла на лилави петна, лилава на бели пръски, бяла на розови ивици. Цветята в много добро състояние- пресни, без мухъл , перфектни корени - явно непреполивани защото са били от скоро в магазина. Цената 19.00 лв. за същите като размер фалчета с цветнос от по 25- 30 см както на Кауфланд по 14.00. Тази която ми хареса най -много беше царица- не съм виждала подобен електриково жълт цвят - като фосфорицираща , но само тя беше по 29 лева- според мен пладнешки грабеж.
Минах и по щанда с тор. Много богат избор. Имаше Лактофоли са вредители, плесен, мана и други - три различни цвята - големи и малки опаковки като тези които беше снела Таня. Имаше няколко вида универсална тор за орхидеи и накрая имаше кристалони от всички разцветки освен оранжев- имало е и такъв но беше свършил.

Фен, нямаш притеснение от падане, на много от момичетата са падали но без поражение. Що се отнася до оклюмалите цветчета според мен е от прецъфтяване - или ги отстрани или ги остави да паднат сами. ако пък  е от падането което ме съмнява защото дръжките на цветчетата са доста жилави така или иначе ще паднат - не можеш да ги закрепиш отново. Просто си я гледай както за сега и спокойно.

# 771
  • София
_re_ge, за оранжевия кристалон са те излъгали. Неизвестно защо не го зареждат в Бриколаж. В началото и нас така ни излъгаха и след търсене в двата софийски и пловдивския магазин разбрахме, че не го получават. Все пак го купихме от официалния им вносител. А определено има голяма полза от него. И камбриите, и дендробиума са торени с него и до някъде с това си го обяснявам, че успяха да цъфнат. Лактофолите ги продават и в Кауфланд, но не съм сравнявала цените как са.

FEN, ако се съмняваш, че падането е причина за увяхването си разгледай добре цветоноса. Обикновено като падат(аз съм експерт в тази област  Mr. Green) пръчката много пъти придърпва цветоноса нагоре или надолу и тъй като е закрепен с щипките се прекършва без много да се вижда. Последния път на две места беше пострадал, но едното изобщо не личи - явно се е възстановило. Другото се вижда, но все пак не е напълно счупен и все още са добре цветовете. Днес стават 10 дни от произшествието  Mr. Green. Все пак е много вероятно да е съвпадение увяхването и падането  Grinning.

# 772
  • Варна
Ооо, в четвъртък с една дружка сме решили да нападаме Кауфланд за по още една орхидейка. Тя има разкошна бяла от Мимозата, подарък и е от любимия за РД през март и май още цъфти Grinning А аз искам да купя другарче на моята, че да не е самичка Party Още една пъпка се разпуква днес, останаха трите най-мънички, но и те изглеждат добре, надявам се да разцъфне докрай. Колкото повече я гледам, толкова повече се влюбвам в нея, голяма работа са тези цветя Laughing Сега съм решила да си взема лимонено жълта или жълта с оранжево. Дано зареждането в Кауфланд да е същото като предния път, тогава имаше много красиви и кичести жълти, ама аз исках първата да е в по-ярък цвят.
Купих си тор на Терасан, дали при следващото поливане да разтворя мъничко или да изчакам още малко преди да почна да торя newsm78 И още нещо се чудя. Нали уж торта трябва да се слага на влажни корени. Дали първо да топна саксията в чиста вода и след минута-две да я преместя в наторена вода или е излишно да си играя? И последно специалната тор за орхидеи както указаното ли се разрежда или и нея е по-добре да направя в по-слаба концентрация?

# 773
  • Benelux / Varna
И аз ще се разходя този път до Кауфланд. А обикновено като ги получат къде ги нареждат ( аз досега май цветя не съм зърнала там).

# 774
  • Варна
В началото още, на самата пътека, отляво се падат плодовете и зеленчуците, отдясно май подправки и други такива. Винаги има цветя, ама не си обръщала внимание. На двуетажни стелажи в две редици, точно по средата на пътеката са.

# 775
  • София
Месечинка виторога, направо във разтворените вода +тор я топи. Поема си достатъчно. А за количеството - на половина от посоченото на етикета. Спокойно я тори още следващия път, после веднъж само с вода и после редувай. Успех в избирането на втората, и на третата и т.н. орхидейки  Mr. Green. Крастата е много голяма  Mr. Green.

# 776
 HugДобро утро момичета ,благодаря ви за отговорите ,паднаха три цветчета вече ,tania67 разгледах внимателно цветоноса няма поражения по него ,и аз се чудя дали падането е причината или просто им е дошло времето ,но преди случката  не видях признаци на повяхване ,както и да е ,ще се гледаме  Simple SmileСъжалявам че не ги снимах в началото моите три красавици ,за да мога да ги сравнявам после  newsm78
Много се радвам на новината за новото зареждане в Кауфланд  Peaceи аз съм там разбира се!
Месечинка виторога, Крастата е много голяма  Mr. Green.
Вярно е ,и аз така се запалих по тези екзотични красоти  Grinning

Последна редакция: пн, 27 юли 2009, 08:21 от FEN

# 777
Здравейте момичета Hug
Искам съвет от вас за моята орхидея Praynig Имам я от декември и до началото на предния месец имаше цветове. Но когато цветовете паднаха цветоноса изсъхна и стана суха клечка за около 3-4 дни. И сега се чудя дали трябва да го махна или да не го пипам? Незнам защо стана така с единия цветонос. Другия който прецъфтя преди няколко месеца му няма нищо и е свеж и зелен на цвят. И друго-гледам че два корена са излезли от дъното на саксийката. Дали трябва да я преместя в по-голям съд? Кажете ми в тези горещини вие колко често ги поливате и какъв течен тор да купя, по колко често да ги торя?
Предполагам, че има отговорите на тези въпроси някъде из темата но едва ли ще успея да изчета всичко. Благодаря ви предварително Hug

# 778
  • Варна
Здравей Simple Smile
Аз не съм от спецовете, но ще ти кажа какво съм чела. Щом цветоносът е сух, режи го, няма защо да стои. Свежият го остави. За пресаждането, доколкото знам се пресаждат, когато субстратът се развали, иначе не е нужно. Не е проблем, че има коренчета излезли през дупките. За торенето - аз си купих тор за орхидеи Тера сан, но още не съм го ползвала. Има го в Метро и Практикер. Моята орхидея я поливам на 6 дни сега. Обаче е различно, зависи от условията, може да се налага по-често или по-рядко поливане. Гледам да посивеят всички корени и да не се вижда зеленко по тях.
Ето я моята хубавица, почти напълно разцъфтяла, заедно с Кетишонка - цветарка Laughing

# 779
Месечинка виторога много ти благодаря за бързия и хубав съвет. А твоята орхидея е разкошна (и котето зад нея също)
Ето я моята красавица преди да прецъфти

Общи условия

Активация на акаунт