Орхидея

• 287 592
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 990
момичета, и аз ще се присъединя към вас - отдавна си мечтая за орхидея, но досега все ме беше страх, че няма да се справя с отглеждането й...

вчера бяхме в кауфланд и най-сетне си избрах една - филанопсис е, бяла, красива  Blush

моля ви, кажете ми най-важните неща за отглеждането й   bouquet четох тук-там, но ми се ще да ми кажат и хора, които имат такава орхидея вкъщи!

как да я поливам? през ден-два по малко ли? взех си и специална тор за орхидеи...

от саксията е излязло едно коренче, но в момента цъфти - струва ми се твърде неразумно да я пресаждам newsm78

моля, дайте ми съвет  Blush

# 991
schneee Ако прочетеш темата отначало ще намериш всички отговори на въпросите ти  Peace

# 992
 Blush ще се опитам, стига да намеря време - 70 страници не са малко  Mr. Green

# 993
Blush ще се опитам, стига да намеря време - 70 страници не са малко  Mr. Green

Не се притеснявай за корените това е съвсем нормално дори и да са в повече. Това са въздушни корени, които поемат светлината и орхидеята се храни. Затова и мястото на което я поставиш трябва да е светло. Колкото до поливането ,лятото поливай веднъж в седмицата, а зимата два пъти поне аз така правя с моите .Задължително топя саксията във вода ,не се полива отгоре .Моите са в прозрачни кашпи .Пълня кашпите с вода догоре и слагам орхидеята ,като стои във водата максимум 40 мин, след което я изцеждам добре от водата.
Ако орхидеята си върви добре не се налага пресяване. Подхранвам веднъж на две седмици.
Ако влезеш в интернет има подробна информация от която може да добиеш по голяма представа за начина на отглеждане на Орхидеи.
Надявам се да съм ти била поне малко полезна. Hug

# 994
  • София
betigm, благодаря за отговора! Уж я поливах орхидеята като другите, но и аз не знам. А тази, която си показала е направо приказна!  smile3501
Искам и да попитам за тази от последната ми снимка. След няколко месеца той ще е напълно сух и ще трябва да се реже и ще си поникне нов цветонос от долната част при листата или този ще започне да расте?

# 995
  • Варна
Колкото до поливането ,лятото поливай веднъж в седмицата, а зимата два пъти поне аз така правя с моите

Титонче, всичко е така, с изключение на тази явно техническа грешка, която си допуснала. Зимата се полива веднъж на две седмици, не два пъти в седмицата Laughing Ще се гътне орхидеята от толкова често поливане посред зима Wink
Всъщност най-добрият ориентир е цветът на корените. Полива се когато станат сребристи, може би ден-два след като посребреят дори, аз така правя. Ако са зелени не се полива, независимо колко време е минало от последното поливане. Посребреят ли - полива се пак независимо от това.

White_tulip,
може и да се събуди спяща пъпка на стария цветонос, а може и да изникне нов.

# 996
Колкото до поливането ,лятото поливай веднъж в седмицата, а зимата два пъти поне аз така правя с моите

Титонче, всичко е така, с изключение на тази явно техническа грешка, която си допуснала. Зимата се полива веднъж на две седмици, не два пъти в седмицата Laughing Ще се гътне орхидеята от толкова често поливане посред зима Wink
Всъщност най-добрият ориентир е цветът на корените. Полива се когато станат сребристи, може би ден-два след като посребреят дори, аз така правя. Ако са зелени не се полива, независимо колко време е минало от последното поливане. Посребреят ли - полива се пак независимо от това.

White_tulip,
може и да се събуди спяща пъпка на стария цветонос, а може и да изникне нов.

Месечинке, благодаря за корекцията. Hug Искала съм да напиша точно така както ти си казала ама нещо съм се объркала! Embarassed
И това за корените , пак е начин да се ориентира човек! Peace

# 997
  • София
Здравейте!  Hug

Може ли и аз в отбора на любителите на цветя и обожатели на орхидеята?  Blush
Преди два дни бяхме в новия "Баумакс" и не издържах на изкушението да прибавя една красива Орхидея Фаленопсис към колекцията си! 

bouquet

# 998
  • София
Лейди Би, добре дошла!
Честита придобивка и да се похвалиш със снимки!  Grinning

# 999
  • София
White_tulip, благодаря!
Simple Smile
Започвам да чета в нета това-онова, като намеря време ще рагледам темата ви по-обстойно!

# 1 000
Здравейте!  Hug

Може ли и аз в отбора на любителите на цветя и обожатели на орхидеята?  Blush
Преди два дни бяхме в новия "Баумакс" и не издържах на изкушението да прибавя една красива Орхидея Фаленопсис към колекцията си! 

bouquet

Честито ти Фалче, Успех с отглеждането му! Peace

# 1 001
  • София
Тiton4e , благодаря!
Много ще разчитам на Вашите безценни съвети тук!   Hug

# 1 002
благодаря и аз на titon4e   bouquet  bouquet  bouquet

днес едната пъпка на орхидеята ми цъфна (взех я с четири цъфнали и три напъпили цвята) не мога да й се нарадвам  Hug Blush

момичета, само доуточняващ въпрос - значи потапяте цялата саксия- тя е прозрачна в леген с вода най-вероятно, оставяте така около половин час? и после изцеждате - КАК - просто оставяте да се изцеди ли?

из нета четох, че е хубаво веднага щом се купи орхидеята да се извади от пръстта и да се орежат корените, но мен МЕ Е СТРАХ да направя такова нещо  Stop Stop Stop

и още нещо - орхидеята по принцип е в прозрачна пластмасова  Stop саксийка, но аз съм я сложила в красива порцеланова кашпа... дали по този начин няма да й попреча нещо на растежа щом толкова обича светилната  newsm78 Blush

# 1 003
Schnee,специално при Фаленопсисите едно от изискванията им е да са в прозрачни кашпи. Те и затова се продават в прозрачни пластмасови саксии .Корените искат да има светлина.
А колкото за изцеждането от водата ,просто оставяш саксията да се изкапе от излишната вода .

# 1 004
  • Варна
Аз дори попивам през дупчиците с една навита на фитил салфетка. Просто не успява да се отцеди цялата вода сама, нито с накланяне на саксията насам-натам. И понеже изпитвам ужас да не загният корените като се поотцеди известно време вземам салфетката, накланям саксията на една посока, за да се събере водата в единия край и лекичко притискам салфетката до някоя дупка. Водата просто си изтича по салфетката и готово Grinning.
За пресаждането - и мен ме е страх, не съм го правила. Засега и двете ми орхидеи изглеждат супер, хич и не мисля да ги разбутвам. Чела съм за случаи, когато след присаждане на страхотно изглеждаща и здрава орхидея тя се поврежда и започва да гние. Аз както нямам опит като нищо ще сътворя нещо такова Crazy Не ми се рискува Rolling Eyes Май накрая ще си купя някоя орхидея с видима нужда от пресаждане, че да се упражнявам на нея Confused
За кашпата - ако е по-голяма, така че да остава поне един пръст разстояние между нея и саксията би трябвало да няма проблем. Според някои специалисти даже изобщо няма проблем да е в непрозрачна саксия, но аз обичам да гледам коренчетата как растат Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт