Орхидея

• 287 509
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 510
Таня
замислих се над това което ми каза и се сетих че макар и краен ( север изток юг) на последен етаж и без пердета апартамента ни не е горещ през лятото. Направихме преди години стабилна вътрешна  външна изолация на всички стени и на тавана и към съседите, сложихме 5-камерна дограма с Ка стъкло и затова зимата в къщи е топло а лятото прохладно макар и много светло. Всичко което не е на балкона вирее добре. На балкона само мре от жега.

Аз торя по време на цъфтеж с онази универсалната в ляво на картинката с торта но разреждам повече от два пъти. Освен това не праявя почивка макар и да трябва. За сега цъфтежа е обилен и много траен- нямам паднал цвят от "голямото пазарене" в Кауфланд.

Посъветвай ме какво да правя Милтонията. Пуска цветник ( вече е около 15 см. ) и много ме е страх да не го погубя като предишния ...

Дитка_сл както го описваш ми звучи подходящо, само пак повтарям внимавай за малкото червено паяче и вероятно ще се наложи по често да пулверизираш и поливаш заради свежия въздух .

# 511
  • София
Момичета,може ли някоя да ми даде съвет какво да си правя орхидеята,която купих преди около месец-с ужасно много цветове,но листенцата й са бледо зелени и много меки-седят като оклюмали. Не мога да разбера как са я гледали в цветарницата,аклиматизира ли се още, но имам две други орхидеи,които се развиват прекрасно и не съм имала никакви проблеми с тях-прекрасни,дебели тъмно-зелени листа,непрекъснато избиват нови,вече не мога да им насмогна.И тази я гледам по същия начин,седи на същото място,но хич не ми харесват листата й. Поливам я като другите-като топя саксията,торих я,пръскам листата-никакво подобрение Sad

# 512
  • София
hristina21, предполагам, че корените не са и наред - или са изгнили или почти ги няма. Предполагам, че ги поливаш като потапяш цялата саксия във вода? Аз имам една доста едра  орхидея, която заради по-голямата си саксия никога не се потапяше цялата, а горните 2-3 сантиметра оставаха над водата. Добре, че котката я бутна и я разпиля. Оказа се , че има един голям корен, който се е прекършил и 2-3 малки по1-2 см. Малките са толкова на повърхността, че до тях вода не е достигало. Листата и бяха много омекнали. След това започнах да я торя с кристалон за корени/мисля, че беше жълтия/ и да я пръскам по-често, включително и пръстта отгоре около корените. Оправи се, дори и цветовете не успяха да окапят.

Според мен внимателно я изсипи и разгледай какво е попложението. Ако има загнили корени ги отрежи до здраво място. Отрязаното се посипва с канела, за да се спре процеса на гниене. Ако са малки пък може би трябва да постъпиш както ти описах по-горе. Възможно е в саксията да не са само кори, а да има мъхове или дунапрени. В такъв случай влагата се задържа повече и трябва по-рядко поливане. Ако в почвата вече има развити плесен или мухъл може би е добре и да я смениш.

Така,че разгледай какво е положението. Ако трябва снимай и показвай. Дано да успеем да ти помогнем!

_re_ge , за милтонията не знам какво да те посъветвам. Нашата е все още с първите цветове. Бяха 2 цветоноса. Единия напълно цъфнал и отдавна го няма. Втория беше едва напъпил, цъфна и вече толкова време си е добре. Забелязах, че и трябва повече светлина от фалчетата, но не и пряка, защото от нея се сгърчва.  Явно и трябва по-често поливане от фалчетата. При всяко сгърчване от лошо гледане, решаваме, че ще окапят цветовете, но като я полеем и се оправя всичко - и увисналите листа, и поувяхналите цветове. Предполагам, че миналия път ти е увяхнал от стрес. Този път ще ти цъфне!

Последна редакция: чт, 11 юни 2009, 22:53 от tania tda67

# 513
  • София
tania tda67 , благодаря ти,но започнах първо с корените,понеже така за малко щях да изпусна една друга-долните са светли и хубави,въздушните не ми харесват-седят мръсно-кафяви и изсъхнали,въпреки,че ги пръскам. Чудех се дали да не ги резна,но ме беше страх,че ще остане само с долните

# 514
  • На черешатааа
Здравейте момичета. Невероятно красиви цветя сте отгледали   bouquet   bouquet . И аз се включвам в клубана любителите  на орхидеи. Имам 2 и искам да ги преместя в стъклена саксия.Виждам че сте невероятни в отглеждането - подходящо ли е сега да ги преместя  newsm78 Хмм, но тези стъклените нямат отвор, как ще ги топя тогава. Май е по добре с тази от магазина да си стои? моля за съвет момичета 

Последна редакция: нд, 14 юни 2009, 18:15 от gold laydi

# 515
  • София
 gold laydi, ти май сама си си отговорила. Трябва да има откъде да се оттича след поливането, така че по-добре да си остане в саксията от магазина. Ако стъклената е достатъчно голяма може да я използваш като кашпа  и да я вадиш само за поливане newsm78 Спомням си, че някой в началото на темата се беше опитвал да пробие дупки на стъклена саксия, но се счупи при пробиването.

# 516
 Hug момичета имам огромно желание да гледам орхидеи -голяма красота ,чета ви от известно време, на каква цена могат да се намерят ?

# 517
  • София
Hug момичета имам огромно желание да гледам орхидеи -голяма красота ,чета ви от известно време, на каква цена могат да се намерят ?
аз съм попадала на цени от 30-35 до 180,но тази от 180 беше уникална-певече не срещнах такава-черна,с огромни цветове. За 30 до 45 мисля,че можеш да си избереш много красиви

# 518
  • На черешатааа
gold laydi, ти май сама си си отговорила. Трябва да има откъде да се оттича след поливането, така че по-добре да си остане в саксията от магазина. Ако стъклената е достатъчно голяма може да я използваш като кашпа  и да я вадиш само за поливане newsm78 Спомням си, че някой в началото на темата се беше опитвал да пробие дупки на стъклена саксия, но се счупи при пробиването.
Hug да, в нейната ще я оставя. Но преди малко силно си внуших, че трябва да и сменя корите и я извадих. Корените и са зелени , но имаше 1 жълт, но не е мек , а хубав сочен корен. Та сега се чудя дали да го резна, а има и цветове, да не я стресирам  Rolling Eyes    tania tda67    bouquet   bouquet за съвета и за прекрасните цветя, които си отгледала

# 519
FEN, цените са доста разнообразни - по 30-40 лв. май се срещат най-често и то в цветарските магазини. Аз лично взех моите първи две орхиреи от Кауфланд - сега на 4 юни за по 13,99лв. Тук момичетата споменават, че по 15-17лв. имало и в Практикер и М.Бриколаж. Така че първо поразгледай!
Моите орхидейски продължват да цъфтят - бялата вече е с 7 цвята, а цикламената - с 5. И на двете им остава още само по една пъпка, но те са най-малките, така че може и да не се отворят.Само че забелязах,че на цикламената един-два от вътрешните й корени са станали жълто-кафяви.НЕ знам какво да правя - потапяла съм ги само веднъж и то не цялата саксия, а само няколко см.От време нареме пръскам отгоре въздушните корени. Не знам защо се получи така! И още нещо - може ли да се поливат с трапезна вода, от тази дето е в машините за вода?

# 520
Благодаря ви момичета наистина съм зарибена и то от тук от форума ,мислех че орхидеите са много трудни за гледане , Hug а мога ли да ви помоля за съвет при покупка на  какво точно да обърна внимание newsm78?

# 521
  • София
Благодаря ви момичета наистина съм зарибена и то от тук от форума ,мислех че орхидеите са много трудни за гледане , Hug а мога ли да ви помоля за съвет при покупка на  какво точно да обърна внимание newsm78?
аз доколкото знам,се гледат листата-да са тъмно-зелени и твърди,въздушните коренчета да са здрави и светли и ,ако можеш да видиш вътрешните между коричките да няма изгнили кафяви

# 522
FEN, на 31 стр. и аз попитах съвсем същото. Тъй като не знам дали ще мога да вмъкна цитат, по-добре се върни там и виж отговора на tania_tda67. Тя ми беше отговорила много точно и подробно.

# 523
Точно такава орхидея така ми трябва. Вече твърдо реших в булченския ми букет да има орхидеи, обаче роклята ми е екрю, младоженеца е с оранжева вратовръзка и тези цветове ще паснат идеално. Въпроса е къде да я намеря? Тази събота или неделя ще ходя до В.Търново, дано там има нещо в Практирек. Другата ми възможност е Шумен? Тук от кога съм си дала заявка за такава, но в нашият град само розови и бели носят. Rolling Eyes
Фен, не се гледат трудно, просто като всяко друго цвете и те си имат нужди. Момичетата са ти обяснили най-важните неща. Успех.

# 524
и аз да сопделя моят опит с моята орхидея , падариха ми я преди година , 3 месеца след това си загуби всичките цветове и от тогава до сега никакъв цъфтеж, израстна й само едно листо но тъй като не се задоволих с него и загубих всякаква надежда че ще я видя отново с цвят, реших да й направя лятна пострижка и да видя какво ще стане с нея, така че сега е хем без цвят хем без листа, не съм срещала така да се постригват орхидеи но ми омръзна да я гледам и реших да си направя опит с нея
някой от вас правил ли е нещо подобно и ако да какъв беше ефекта

Общи условия

Активация на акаунт