Орхидея

• 287 492
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 675
Имам питанка..
Два от 4-те цвята на орхидеята ми с аповехнали свити.. ако правилно съм разбрала й липсва вода ли?Принципно всеки ден пулверизирам...ако е нужно ще снимам .. ще чакам съвети  Simple Smile
Кате здравей.
Преполагама че са сгърчени и отпуснати защото са прецъфтели , просто ги махни - ще паднат лесно. Рядко от недополиване падат цветовете - по е вероятно да падне пъпка. Ако иска поливане Фалаенопсиса, корените стават сребристо сиви, тогава смело потапяй в съд с вода.

# 676
_re_ge q, тук съм Simple Smile чета ви тайничко. Орхидеята ми вече прецъфтява, и ми е малко мъчно, но ...    какво да се прави.  Даже вчера одрязах един цветонос, защото е порозовял и е като кух   Но пък изкарва нов лист Flutter
Другата ми продължава да ме радва , всички пъпки се отвориха.
_re_ge , чакам с нетърпение снимки на новите ти придобивки  Flutter "Звучат" много красиво. В петък може да отскоча до Кауфланд Шумен, може и да има нещо.

# 677
  • София
Имам питанка..
Два от 4-те цвята на орхидеята ми с аповехнали свити.. ако правилно съм разбрала й липсва вода ли?Принципно всеки ден пулверизирам...ако е нужно ще снимам .. ще чакам съвети  Simple Smile

Видях, че я имаш отскоро. Може и от стреса да е. А поливаш ли както сме писали? Може би е добре да я снимаш, но снимай и корените, че от тях се разбира най добре.

Да ви се оплача - 2 приятелки, на които са им казвала как да поливат не са ме послушали. И на двете около месец по-късно вече орхидейките са в плачевно състояние. Много ме е яд...После започват да разправят колко трудно се гледат тези цветя.

Bagira, милтонията е по-трудна за гледане. Щом ти харесват орхидеите си купи Фаленопсис. По-лесно се гледат и цъфтят със сигурност. По книгите пише, че начинаещите започват с тях, а после с другите видове.

_re_ge, ще я снимам камбрията, но нека да цъфне. Иначе точно тази е много по-зле на вид - листата и са се нацепили и изобщо не съм и предполагала, че може да цъфне. Изобщо не я поглеждахме, а тя взе че ни изненада  Grinning. Жълто-кафявата и тъмно червената са с много по-хубав вид, а засега няма нищо при тях. За препаратите Лактофол - снимах ги:

Милтонията ми прецъфтя  Sad, за съжаление и едно от най-красивите фалчета/с едри бели цветове и тъмно розово в средата. За моя радост последните 3 преполяти от Кауфланд са в много добро състояние, отвориха се всички цветчета, нямат нито една окапала пъпка. Само съвсем в началото паднаха 1 или 2 цвята от едната, но се закрепи и има поне 10 цвята  Grinning.

# 678
Не мога да ви се нагледам на красивите Орхидеи  Grinning, ама само гледам и... не мога да събера смелост пак да пробвам, уморила съм две  Embarassed /Фаленопсиси бяха/. За първата си знам, че направих поредица от глупости, като местене, поставяне на тъмно място, преполиване... А втората уж гледах по правила, които четох в един специализиран форум за цветя, но уви  Sad. За мен мястото на което мога да ги гледам е до североизточен прозорец - сутрин има доста силна светлина и на цветарника има и други цветя /ако това би могло да е проблем/. Дали да опитам пак  Rolling Eyes?

# 679
Момичета,първата ми орхидейка,която купих през март от месец и нещо вече няма цветове,и цветоносите изсъхнаха,подрязах ги.Обаче не пуска нови зелени листа,нито въздушни корени,няма никакъв признак на растеж.Дали почива сега след цъфтежа?И колко време ще й е нужно да пусне нов цветонос?Също си мисля,че бях чела по-назад в темата,че обичат вечер по-хладно,а денем-по-топло?Дали правилно си спомням и по този повод да я преместя за лятото на балкона,или съм чела за друго цвете и се бъркам? newsm78
Вие изнасяте ли ги през лятото на балкона,разбира се на непряка сл. светлина?

п.п.Аничка,тази розовката ти орхидея направо се скъса да цъфти,то цвят,то чудо,много е красива,дано още дълго е така прекрасна,за да те радва! Hug
Реге,радвам се,че ти харесаха снимките.Наистина  някои бяха в саксии,но други се развиваха върху сух клон,окачен да виси във въздуха,без никаква почва и се хранеха само от въздушните си корени,които бяха много,дълги и на гъсто.Бяха интересна гледка.
Luisalote,аз не бих се отказала от тях,вземи си нова и й се наслаждавай без много да й се стараеш,може пък да излезе нещо.Пък и щом момичетата тук ги отглеждат успешно значи не е невъзможно.

# 680
  • София
Macink@, аз до колкото знам пълния цикъл на цъфтене е около една година - 6 месеца има цвят следват 3 месеца застой и после 3 месеца расте цветонос после пак цъфти и така...
Luisalote, не го мисли, а си вземи и не се притеснявай, тук ще те упътят много добре как се гледат тези красоти.

# 681
 Здравейте момичетата !
 Знаех си аз,че няма да се задоволя само с милтонията и ето,че днес имам вече и Фаленопсис- лилав.Приказен е,въпреки,че е от преоценените на Кауфланд-Русе.Само малко е преполят,но не е видимо пострадал.Дори има не разтворила се още пъпчица на върха на цветоноса и за мен е непонятно защо е преоценен.Цената му беше само 7 лв.Съжалявам,че имаше само от един вид.Всъщност извадих късмет,защото преди това бях обиколила Практикер-В.Търново и Мисю Бриколаж-Русе ,където орхидеите бяха в много жалък вид,а по20 лв.
Сега остава само да се справя с грижите за тях.
Е, всъщност вече мечтая и за един бял фаленопсис.

# 682
Macink@, аз до колкото знам пълния цикъл на цъфтене е около една година - 6 месеца има цвят следват 3 месеца застой и после 3 месеца расте цветонос после пак цъфти и така...

А дали ще е добре да я изнеса на балкона,разбира се без да е на прако огряване?

# 683
  • София
Bagira, честита ти орхидея! Ех, защо и тук не ги намаляват така! Тук изобщо и не заредиха нито когато пишеше в рекламата, нито следващия четвъртък. Чакаме снимка на красавицата.

Macink@, не виждам нищо лошо да я сложиш на балкона. Само наистина гледай да не я грее. Все пак имай предвид, че оптималната температура за гледане е 25-26 градуса и както казват, че ще има температури до 40 в края на седмицата....По-скоро ми се вижда странно, че няма нови листа. При мен почти винаги тръгва ново листо още докато има цветове и това е признака, че ще увехне. Защо не я наториш с жълт кристалон, който помага по време на вегетация да прави корени и листа?

А пък нашето основно занимание в момента е правенето на база данни за 30-те орхидеи  Grinning. Вече не можем да се справяме без нея. Лесно ли е да се помни коя кога и с какво е поливана? Или пък прецъфтелите какъв цвят са. Най-странното е, че има орхидеи, които не сме поливани по 2-3 седмици и все още са със зелени корени, а други - поливаме на 4-5 дни newsm78. Явно препоръките за интервала на поливане не са много достоверни, а си зависи от самото растение. Дори и мястото не е от значение за поливането, защото става дума за съседни орхидеи.

_re_ge, още не си ни показала последните орхидеи! Не че аз съм си показала последните от преди месец  Embarassed, но и още никой не ги е снимал  Grinning

# 684

А пък нашето основно занимание в момента е правенето на база данни за 30-те орхидеи  Grinning. Вече не можем да се справяме без нея. Лесно ли е да се помни коя кога и с какво е поливана? Или пък прецъфтелите какъв цвят са.
Grinning Grinning
Таня,отворила си си работа допълнително с грижите за толкова много красавици,но определено ще ти е полезно. Peace
И на мен тази орхидея не ми вдъхва доверие,като заспала е-ни напред,ни назад.Другата я взех преди два месеца напълно разцъфтяла и все още цветовете са така красиви и свежи,а освен това пусна два нови листа,които ежедневно се забелязва кака порастват,и един лист пожълтя от старите и го махнах.От кристалоните имам син,него използвам за подсилване при вегетация,а оранжевия-за форсиране на цъфтеж.

# 685
Здравейте момичета.

Таня мерси за снимките на Лакрофола дори не знаех че има толкова разновидности- много полезна информация. Много се смях на базата ви данни за орхидеите. Не съм способна на подобна подреденост. Моите се задоволяват да бъдат поливани заедно и пръскани заедно. Единствено за Пафиопедилума правя изключение но той е по капризен към поливането та затова малко го поглезвам.

Багира честити Фал нищо че е намален, понякога сред намаленията попадат чудни растения, пък и нямам нищо лошо да й приложиш реанимация и да я съживиш- така ще стане много по скъпа.

Luisalote - опитай пак- Фалчетат не са толкова трудни за гледане, просто се спазват основните правила. Дори и да не цъфтят поне правят листна маса а закрепят ли се веднъж винаги има начин да ги подтикнеш към цъфтеж.

Мацинк@ - един месец е много кратък срок за развитие на каквото и да било - листо или цветонос- все пак те си имат и покой малко или много, странното е че лятото обикновено се развиват по бурно а твоята е в застой. Не й трябват разлика в температурите - спокойно. По скоро наторяване но с балансирана тор а не такива за цъфтеж, по добре след прецъфтяване да пусне листо или корен пък после отново да цъфти.Изнасянето на балкона си е опасно от гледна точка на това че дори и да е на сенчесто от въздушните течение ще просъхва по бързо субстрата и трябва добре да следиш и поливаш.

Аничка- прецъфтели или не всичките ти красавици са атрактивни. Какво става с керемидената орхидея- намерихте ли подходяща ?

Вчера в Кауфландския вестник четох за ново зареждане с орхидеи - от 16.07. Хайде да видим кой ще се похвали с нова придобивка.

Моите орхидеи се развиват в забрава- кой пуска листо кой въздушни корени кой нови цветове- чувстват се добре, наистина е лято и са във вихъра си.

Сега снимките:
1. Показвам на Катето как прецъфтяват моите Фалчета.
2,3,4. Новите ми полу-мини Фалчета.
5.Листата на новите полумини- странните червеникави окраски на края на листото и по "стъблото"

# 686
запис и от мен
Всички са толкова прекрасни

# 687
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
преди време някой писа за малки черни точици по цветовете, чудеше се кава болест е. Намерих отговора тук

Цитат
По принцип това е ботритис. Наистина не се разпространява особено и не е много опасно - получава се при пръскане на цветовете или при влажна и топла среда, дори и да няма пръскане. Затова и често се наблюдава в оранжериите - условията са подходящи за развитие. Според мен наблюдавай петната - ако не се увеличават, няма нужда да правиш нищо. Но ако се увеличават, може да напръскаш растението с някакъв фунгицид за всеки случай

# 688
Реге,много са нежни новите ти фалчета. Hug
Прецъфтялата ми орхидейка торя с течна балансирана тор или син кристалон.

# 689
_re_ge страхотни са ти орхидеите. Hug Аз все още не съм намерила моята Sad, но не се отказвам. Wink Тази твоята предпоследната в зелено ли е? Много е атрактивен цвета.
Аз хоздих до Кауфланд пак, еми няма. Но имам достатъчно време, така че смятам, че ще намеря.

Общи условия

Активация на акаунт