Орхидея

• 287 492
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 705
Момичета,като чета за тези дунапренчета и аз не издържах и реших да ревизирам корените на моята орхидея,която ви писах че прецъфтя,но не расте.Понеже като погледнех през дупките на саксията отдолу се виждаше един съвсем изсъхнал корен реших да видя и другите как са.Извадих я внимателно от корите,имаше няколко изсъхнали корена,напълно съсухрени,а не загнили,махнах ги.Останалите много ме озадачиха,защото повечето бяха не жълти или пихтиести,но не бяха и зелени целите,а само в крайчето,а нагоре бяха сочни на пипане,но почти бели на цвят.Корите бяха съвсем леко влажни,но не и сухи съвсем.Та се чудя дали е била жадна/поливах я преди около 5-6 дни/,за да са така?Освен това тази част на корените са покрити от кори и не са по края на саксията,т.е. до тях не стига светлина.

# 706
  • София
Момичета,като чета за тези дунапренчета и аз не издържах и реших да ревизирам корените на моята орхидея,която ви писах че прецъфтя,но не расте.Понеже като погледнех през дупките на саксията отдолу се виждаше един съвсем изсъхнал корен реших да видя и другите как са.Извадих я внимателно от корите,имаше няколко изсъхнали корена,напълно съсухрени,а не загнили,махнах ги.Останалите много ме озадачиха,защото повечето бяха не жълти или пихтиести,но не бяха и зелени целите,а само в крайчето,а нагоре бяха сочни на пипане,но почти бели на цвят.Корите бяха съвсем леко влажни,но не и сухи съвсем.Та се чудя дали е била жадна/поливах я преди около 5-6 дни/,за да са така?Освен това тази част на корените са покрити от кори и не са по края на саксията,т.е. до тях не стига светлина.

И аз днес като бутнах орхидеята видях подобно нещо. Корените, които са по стените на саксията са както трябва, а двата, които са в средата бяха бели със зелени краища. Всъщност крайчетата им опират дъното, т.е. имат достъп до светлина. Доста се чудих какво да правя с тях, но ги оставих. Само ги почистих от залепените дунапренчета, защото реших, че може те да са причината за необичайния им вид.

White_tulip, много благодаря за информацията. Със сигурност ще посетя магазинчето с корите. Дано само да са наистина кори, че те и 10-те литра сустрат преди това ми ги пробутаха за такива. Вече опипвам през найлона какво е  Grinning. А 30 лева за орхидея и аз не съм склонна да дам. Трябва само наистина важен повод като на Аничка, за да се прежаля. Интересно в Кауфланд дали са заредили този път. Страх ме е да отида  Grinning - вече няма къде да ги слагам.

# 707
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Готово - разручках я.. няма никакви неща в саксията, различни от дървесина и корени....
ббез д аразбирам, на мен ми изглеждат нормални и читави корените, няма кашнати.... Rolling Eyes
Снимах ви ги..

водата като поливам, много бързо се утаява и най-вероятно не стига до горното ръбче Rolling Eyes

Това изсъхналото стлъбце, да изрежа сега, така ли на 5 см от листата на горе..? Rolling Eyes

# 708
  • София
katyadjin, вижда ми се преполята и, че корените май жълтеят. Как я поливаш? С потапяне цялата саксия за 10 минути  или по някакъв друг начин? И на колко време? Полива се когато станат сребристи корените и няма влага в саксията.

Дано и други да се включат и да кажат мнението си.

За цветоноса - ако е жив все още не го режи или на 2 см над третото "оченце". Брой от долу местата, които са като удебелени(хич ме няма по-обясненията  Embarassed). От там може да се получи разклонение и да ти цъфне пак цветоноса. Ако изсъхне напълно го режи до долу.

Последна редакция: чт, 16 юли 2009, 23:27 от tania67

# 709
И аз да се опача, окапаха ми цветчетата и  пъпките по единия цветонос   Sad  и сега ще чакам една последна пъпка да падне и ще се опитам да го резна както вие казавате, но ще гледам тези дни да кача снимки за да ми кажете точно къде се реже, уж четох ама пак нищо неразбрах  Blush

# 710
  • Пловдив
katyadjin, корените са перфектни. Не ги пипай изобщо. Когато я пресадиш, а вероятно вече си го направила не я поливай няколко дни. След 3-4 я полей.
Нормално е тези, които се намират във вътрешността да са жълтеникаво-бели. Това не ги прави негодни. Получава се поради липса на светлина.
Цветоноса ми се струва, че е изсъхнал, но не се вижда добре.

VIKI_I, дори и да окапят пъпките, ако цветоноса не е пожълтял или изсъхнал не го режи. Всички хранителни запаси от него ще бъдат извлечени от растението.

# 711
момичета , имам много да ви пиша, но няма време за момента...

ХАЙДЕ на Варненския Кауфланд !!!!
Мъжът ми вчера отиде да пазари и забеляза , че пак има ново зареждане на орхидеи. Страшно голямо разнообразие каза той и отново на цена 13.99. Не са полу-мини както от предното зареждане, а цветносите са поне 40 см с по големи цветове . Аз имам нова - в керемидено-оранжево с виолетова среда. В много добро състояние са, в кори, без мухъл по пръчките поддържащи цветоносите или в сакцията, без дунапрен, защипани са със щипчици , а не с телчета, корените са в чудесно състояние че и моята е с два цветноса. Мъжът ми беше вчера към затваряне и каза че имало толкова много че можеш да се залееш.
Дано не ги изкупят посредниците, който иска ново цвете и има път натам - да бяга ...

# 712
  • Варна
Ау, ще ме навиеш днес да ида след работа smile3508 Мислех да оставя за утре, ама как ще преживея днес цяла вечер в размисли smile3506 Дано не ми мине котка път и да не вземе да завали като снощи. Сигурно ви писна да ме четете как само се каня и нищо не си купувам, ама...  Току виж съм се похвалила довечера smile3521

# 713
Еее браво, Ре_ге да я снимаш после.  WinkЧестито.
Аз ходих днес до Билла, няма нищо. Всъщност има, но всички са прецъфтяли и са по 30.00 лв.
Имам още време до сватбата, затова няма да бързам още с купуването.
katyadjin, наистина явно е преполята, корените са в добро състояние.

# 714
  • София
 newsm44 И аз имам две нови - на мястото на счупената. Едната е от едрите - жълта с розово-лилава среда, а другата бяла на много ярки розово-лилави точици.  newsm68

Този път в магазина, в който бях почти всички бяха жълти с розови чертички. С 2 цветоноса са всичките.

Още не ми е увяхнала счупената. Дано се закрепи! newsm17 Все пак са само прекършени...Прекършено листо ми се е случвало да се залепи само с някакъв сок, който си пуска орхидеята. За цветоноса не ми се вярва, но все пак надеждата умира последна  Mr. Green

Месечинке, чакаме да видим каква красавица ще си купиш  smile3525

# 715
  • Варна
Да ви представя най-новия член на моята цветарска група newsm44

Много старателно я избирах, най-вече на корени и общ вид, водейки се по вашите указания, дано да я отгледам. Обаче бяха останали много малко, утре можеше и да няма. Явно цяла Варна се е изсипала. Харесах си една друга, много красива, като тази на цвят, но напръскана с бели точки, но корените никак не ми харесаха и не посмях да рискувам, нали съм начинаеща. Ама много и се кефя, може и да не е най-красивата, но пък откога си мечтая за орхидейка newsm08
Та така, вече официално съм в отбора smile3521

# 716
Месечинке,Таня,честито и на двете!Много е красива твоята,Месечинке,с наситен цвят.Да си я отгледаш с любов!Танче,за теб съм сигурна,че ще се справиш и с новите,както и с останалите ти хубавици! Hug

# 717
  • София
Танче,за теб съм сигурна,че ще се справиш и с новите,както и с останалите ти хубавици! Hug

newsm62 Ако не я събори някой!  newsm62

Месечинке, честито! Много е красива! Не се плаши! Лесно се гледат!

А между другото, не трябва ли да се прави нова тема?

# 718
Момичета отново съм в летеж, за кратко и пак нямам време да ви пиша всичко което исках.
Бързам само да честитя новите красавици на всички и да ви пожелая лека петъчна вечер
 bouquet

п.С. Танче, има теми и по 70 страници, мисля че нашата има още накъде да набъбва откъм информация...

# 719
  • София
Честито за придобивките, момичета!
tania67, би ли споделила от къде ги купи и на какви цени?
Месечинке, голяма е красавица! Добро начало!

Общи условия

Активация на акаунт