Орхидея

• 287 459
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 930
  • София
Мама Лъвица, разгледах снимката от 61 стр. и мисля, че е преполята. Още повече споменаваш и за миризма на мухъл. Както и _re_ge  ти е писала извади я и виж какво е положението на корените. Ако има изгнило режи. Ако корите много миришат на мухъл ги остави малко да изсъхнат. Може и да ги напръскаш с препарат против болести и плесени. Разгледай добре и какво има в корите. Днес така извадих една от сравнително новите, която започна доста да жълтее. Вътре намерих 1 червей, ситни червени и други сивкави буболечици  Mr. Green. Напръсках корите с отрова за гадинки и да видим какво ще стане  Grinning.

_re_ge, честита ти придобивка! Чакаме снимка да я видим!
титонче, и на теб честито! Много е красива и екзотична!
А за орхидеите на KIKI_nik нямам думи! Ще обясниш ли четвъртата снимка. Как се е захванала орхидеята за дървото? Или така е купена?
magi1259, въздушните корени винаги изглеждат изсъхнали, но обикновено като ги намокриш се оправят. Друг път не ги режи ако не си убедена, че са напълно изсъхнали. Добре е да има въздушни корени, но не се притеснявай - ако я гледаш добре ще пораснат нови.

И накрая да ви кажа- мъжа ми вчера е обелил един бор. Измихме корите и ги поопекохме. Решила съм да засаждам най-после дендробиума собствено производство. Ако някой е слагал такива кори и е имало проблем, моля да ми каже  Praynig.

# 931
  • Варна
Мама Лъвица,
и аз съм на мнението на останалите, че има проблем с корените най-вероятно от преполиване. Може и да не си я преполивала ти, а така да е дошла при теб, чела съм, че пораженията от преполиване се проявяват с месец-два закъснение. Интересно, на снимката корените изглеждат много добре, но не се знае какво е вътре в саксията, където не се вижда. Най-добре извади и виж какво е положението.
Таня,
ама че находка в саксията на фалчето Sick Как пък се навират тези гадини противни, ужас. Добре че си го разбутала.
_re_ge,
честита придобивка, ще се радваме да я видим Laughing
titon4e, KIKI_nik,
големи красоти thumbsup
Аз пък съм почти убедена, че виждам зачатък на ново листенце и в центъра на първото ми фалче Crazy Ама ще почакам още малко да се подаде, за да се уверя, че сега май само аз си го виждам Party
В четвъртък минах покрай Кауфланд. Още имаше минита и то не малко, очаквах, че може да са намалили цената, ама не бяха Crossing Arms Тази седмица дали ще има от големите, някой чел ли е вестника?

# 932
_re_ge, Tania, Месечинка, МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!!  Hug    Heart Eyes  Вече съм твърдо решена да последвам съвета ви, но имам няколко въпроса:

1. Тя в момента е цъфнала. Всичките и цветове са отворени освен една малка пъпчица. Още сага ли да я извадя или да чакам докато прецъфти. До колкото разбрах, вие имате предвид още сега, но искам да съм сигурна.
2. Освен това, да режа ли от корените ако видя нещо притеснително?
3. И да я засаждам ли в нова или в същата субстра?
4. Последно, налага ми се във вторник да я преместя при една приятелка за един месец, защото ще пътувам. Миличката още не свикнала тук и аз трябва да я местя, но какво да направя!! Нямам избор, иначе един месец сама...  Shocked   Tired Та въпроса ми е, сега ли да я извадя да видя корените преди местенето или след като се върна и си я прибера в къщи?

Извинявайте за водопада от въпроси, но съм съвсем начинаеща и не искам да я убия тази красота!!

_re_ge, тези петна са от снимката, всъщност ги няма. Цветоносите са идеално тъмно зелено, без петна. Явно светкавицата е осветила капчиците вода и наистина на снимката приличат на петна. Извинявам се!!  ooooh!   Embarassed 

Ама направо са за убиване тези от магазините и центровете!! Да си купиш ново растение с бонус преполиване и червеи!!  #Crazy   #2gunfire 

Предварително ви благодаря!! Страхотни сте!!   bouquet 

# 933
  • Варна
Задължително сега, ако наистина има проблем с корените след месец ще е късно. Ако има загнили и разкашкани корени ги режи до здраво. Даже съм чувала за следната техника - на изгнилия корен се смъква само месестата обвивка, а нишката в средата ако е здрава се оставя и продължава да функционира. Това се прави най-вече в случай, че е загнил среден участък на корена, а края му си е жизнен и зелен. След като я орежеш може да напръскаш с някакъв фунгицид и я остави една нощ да престои незасадена, през това време разстели корите да изсъхнат хубаво. Ако и те са гнили може да се наложи да ги смениш, но се надявам да не се стига чак дотам. След като я засадиш не я поливай поне ден-два, за да засъхнат отрезите и да няма опасност от гниене.
Това е което аз знам, но не съм голям спец, нека момичетата ме поправят и допълват Peace

# 934
Месечинка, хиляди благодарности!!  Hug   bouquet А въздушните корени отвън ли да ги оставя както са си, или да ги пъхна в саксията при новото посаждане?  newsm78

# 935
  • Варна
Остави ги навън, така трябва да си бъдат Simple Smile

# 936
Днес една позната ми донесе Фалчето си да го спасявам .Още като подуших корите и замириса на мухъл .Половината от корените бяха загнили ,иначе листата бяха свежарки. Тя милата сложила на дъното на кашпата сълфетка и там се е задържала влага .Сега и казах да я засуши ,да я понатори отгоре със корички и си мисля, че ще се оправи.
Момичета ,а относно Милтонията, по -често ли трябва да се полива?

Последна редакция: сб, 22 авг 2009, 15:38 от titon4e

# 937
  • София
Момичета ,а относно Милтонията, по -често ли трябва да се полива?

Обича малко повече светлина от фалчето и моята изсъхва 1-2 дни по-рано от другите .

Мама Лъвица, Месечинка ти е отговорила.  Grinning

# 938
Месечинка и Таня, много съм ви благодарна за отговорите!!!  Hug

Канела ли да използвам за фунгицид?

# 939
Аз не бих изчаквала да прецъфти преди да проверя корените защото после може и да е късно. Не съветвам изрязване а това което Алекса нарече "снемане на кожата" на корена и оставяне на онова нещо дето е в средата и е като конче. Не бих третирала с канела- има противоречиви отзиви, бих обработила с фунгицид. Като я оставиш при приятелката кажи й да не я полива по често от на седмица 10 дена веднъж, мисля че засушаването ще и се отрази добре.

Титонче , Таня е права , милтонията ми изсъхва малко по рано от фалчетата, но за да поливам наедно а тях само нея пулверизирам междинно примерно 2 пъти в течение да една седмица - при мен сработва. Четох че било хубаво да се полива като просъхне а дали е така се определяло по тежестта на саксията. мислех да позлвам кухненско кантарче но така и не стигнах до това...

# 940
Благодаря за съвета!

# 941
  • Варна
В Кауфланд орхидеите тази седмица ще бъдат по 12.99 Grinning

# 942
  • Пловдив
Таня, корите не трябва да са "пресни". Сиреч не бива да има смола по тях.
Мама Лъвица, не използвай канела въобще. От нея плесенясват корените. Когато се е препоръчвало (някъде из статиите) да се използва като фунгицид вероятно са нямали предвид тази която се произвежда в България  Wink. Стрити дървени въглища ще ти свършат по-добра работа, а от тях може да сложиш и няколко бройки в субстрата при орхидеята - профилактично. Иначе - Купроцин или Топсин, като аз предпочитам първия.

Off: titon4e, като ти чета мненията и се разсейвам за няколко напред  Joy .

# 943
Таня, корите не трябва да са "пресни". Сиреч не бива да има смола по тях.
Мама Лъвица, не използвай канела въобще. От нея плесенясват корените. Когато се е препоръчвало (някъде из статиите) да се използва като фунгицид вероятно са нямали предвид тази която се произвежда в България  Wink. Стрити дървени въглища ще ти свършат по-добра работа, а от тях може да сложиш и няколко бройки в субстрата при орхидеята - профилактично. Иначе - Купроцин или Топсин, като аз предпочитам първия.

Off: titon4e, като ти чета мненията и се разсейвам за няколко напред  Joy .

А, сега де и защо? newsm78Аз умея да ръся глупости от време на време! Grinning

# 944
  • София
Предполагам, заради аватара ти  Mr. GreenАлекса, познах ли?  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт