Операции на коляното - 2. тема

• 109 717
  • 784
  •   1
Отговори
# 270
Всъщност д-р Хубчев ме упъти за д-р Василев, каза че той прави подобни пластики (с местенето на капачката). Аз дотогава не бях чувала за него. После почетох и си записах час. ММ от повече от година ме врънка да ходим в Германия да потърсим опериращи лекари за моя дефект, то пък се оказа, че си имаме немски лекар всеки две седмици в България.

От проклетите капачки съм страшно обездвижена и качвам килограми. Не можех да продължавам в същия дух.

Не работят със здравна каса, затова цената е такава. Слава Богу, за мен не е проблем.
Гадна работа е с тия капачки.Ще ходя на трета операция при него скоро да махам импланта.Иначе преди нямаше никаква рехабилитация включена в цената на операцията.50 лв.е на посещение при Малена.Аз ходих там до махането на конците като ходих на смяна на превръзката.И после в Пазарджик понеже съм от провинцията.Успех и бързо възстановяване ви желая.

# 271
  • София
А имаше ли подобрение след операциите?

При Малена съм, да. И аз след 1.5 година ще трябва да махам пироните/имплантите, които преместват сухожилието.

# 272
А имаше ли подобрение след операциите?

При Малена съм, да. И аз след 1.5 година ще трябва да махам пироните/имплантите, които преместват сухожилието.
На мене ми каза до едната година да ги махам.На вторият крак като правих операцията комбинирах и махнах първият имплант т.е.правих 2 в 1.Сега идва ред и на втория да махам.Ами честно да кажа в един момент започва да пречи импланта и крака тръгва назад.Аз в момента не мога да клекна.Утре като отида ще им кажа.На прав път ме бива,горе долу иначе дори и с първия опериран крак на колене абсурд да застана ако искам да правя някакво упражнение.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 18:10 от samanta_anta

# 273
  • София
Махането на импланта болезнено ли е?
...
Аз не мога да клякам от поне 3-4 години, а на колене да седя от поне 2. На мен зорът ми е поне да не ме болят колената докато ходя и слизам и се качвам по стълби. Както споменах, от тия проклети колене съм страшно обездвижена и ми се отразява много зле на килограмите (от които пък почва да ме болят кръст, тазобедрени стави).

Пропуснах да напиша, но сега като чета епикризата, се оказва, че и повреден менискус съм имала. Представа си нямам кога и как се е случило.

# 274
Здравейте,
Колко месеца след пластика на предна кръстна връзка имахте оток на коляното?
При мен се появи оток  над коляното в края на 2ри месец и вече месец и половина не изчезва.
Моля за коментар, който е преминал през такъв тип операция.

# 275
Здравейте, бих искала да попитам дали някой е чувал или минал през Автоложна Хондроцитна Трансплантация на хрущял на коляното  - с други думи присаждане на стволови клекти от хрущял на ухо примерно и тяхното присаждане в хрущяла на стават. Зная , че се прилага в Токуда и е сравнително новост, но ще ми бъде изключително полезно, ако някой, направил си такава трансплантация, сподели как е положението след нея. Попаднах на едно интервю с др Вулджев и д-р Иван Узунов, че май и той я практикува. Благодаря.

В Германия се прави - ето и подробности:

# 276
  • ВАРНА
ЗДравейте, Имам болки в коляното след интензивни планински преходи, поставиха диагноза увредена ПКВ.Оток явно някакъв вътрешен е имало, защото отвън нещо съществено не се забелязва.  Уж няма нарушена цялост, а си боли, мазах 3мес с разни мазила, но понеже работя на бюро и като стои продължително време неподвижен и сгънат крака - боли. Има и леко увреждане на ставния хрущял. Гледам да не напрягам много, но всеки ден поне по 3-5км правя разходка. Наскоро скочих от около30-40см височина и ме прободе пак под/зад капачката. Някои с мнение колко време и трябва да се възстанови, вече се чудя да не е нещо друго и да ходя ли пак на ортопед? Някъде четох, че връзката не се възстановявала сама при увреждане, а и при жени били по-чести тези проблеми. Идва лято и замислям пак преходи в планината, но се съмнявам дали ще мога, да не стане по-зле. Приемам мнения, съвети и препоръчки за специалисти във Варна. Благодаря предварително !

# 277
  • София
Здравейте, с ЯМР ли Ви поставиха тази диагноза? ПКВ НЕ боли! Ако е скъсана, закъсана, разтеглена, просто кракът става нестабилен. Какво означава увредена? Да не би да има проблем с менискуса?
Аз бих Ви препоръчала за Варна д-р Максим Загоров. Той идва/ше да преглежда и оперира и в болница Св. София (в София). Няколко приятели -планинари се оперираха при него и са доволни. Самият той е планинар и екстремен скиор.

# 278
  • ВАРНА
Здравейте, с ЯМР ли Ви поставиха тази диагноза? ПКВ НЕ боли! Ако е скъсана, закъсана, разтеглена, просто кракът става нестабилен. Какво означава увредена? Да не би да има проблем с менискуса?
Аз бих Ви препоръчала за Варна д-р Максим Загоров. Той идва/ше да преглежда и оперира и в болница Св. София (в София). Няколко приятели -планинари се оперираха при него и са доволни. Самият той е планинар и екстремен скиор.

Да, правиха ми ЯМР и на разчитането пишеше, че не е нарушена цялостта на връзката, но "задебелена и с ивически високи сигнали" . Иначе кракът е стабилен,не поддава напред/настрани. Пия колагени, глюкозамини, хиалуронова киселина вече 3мес, затова се и учудих, че при скока такова пробождащо усещане имаше ... А при скъсан менискус какви са симптомите, има ли подуване ? Аз повече от 90градуса не мога да сгъна крака, пак под капачката боли...

# 279
Здравейте, извинявам се,че нахлувам в темата но имам нужда от помощ
От 3 месеца обикалям доктори а проблема не се решава
Започнах с невролог, който ми даде хапчета и ме прати вкъщи. Мина и забравих,болката беше в кръста отдаз сякаш коста на дупето,отвътре сякаш мускула направих ямр ба поясни прешлени ,снимка на тазибедрени стави и се оказа ,че имам увреда в лумбалните прешлени ,който според невролога ще минат при правилна рехабилитация и физиотерапия. Ортопеда с една снимка заключи че болката в коляното и този мускул е неврологична, но в мен остава съмнение тъй като на ренгена пише начални данни за коксартроза.
Невролога ме праща да правя физиотерапия при доктор Хубенов, обаче аз не знам как да го открия, разбрах, само че е в София
Моля ви за някаква помощ и ориентир, искам да ме прегледа и да съм спокойна , от днес отново съм на хапчета и трябва възможно най скоро да започна тази физиотерапия

# 280
  • София
Д-р Хубенов преглежда в мед. Център Света Богородица в кв. Драгалевци.
Morgana, имам двама души у дома с такава ПКВ. Ти нямаш ли спомени кога си усуквала по-сериозно коляното, за да се е закъсала леко връзката и после да е фиброзирала? Най-вероятно тогава си наранила нещо друго в коляното. Да, при скъсан менискус коляното често блокира, боли и после отболява до следващата криза и отича (не винаги). Нищо ли не пише в ЯМР за менисуса? Често се случва да не се види добре закъсване на задния му рог. Може и друга да е причината за болките ти, но със сигурност не е връзката. Тя ти е заздравяла по най-добрия начин, щом коляното ти е стабилно. Отидете с ЯМР при доктора. Мисля, че ще открие причината.
Успех!

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 22:04 от Skiorche

# 281
Хубенов има часове за преглед чак за края на месец Май. Някой да има опит с Добрев от същата клиника? Ортопед на Левски бил некъв, доколко е ок за операция?

# 282
  • София
Може ли да ми дадете съвет?
Майка ми скъса менискус и наскоро я оперираха. Първите дни всичко беше наред, но сега каза, че е с нетърпими болки. Проблемът е, че е с пейсмейкър и не може да прави ЯМР. Дали с ехограф ще може да се разбере какво става? Или някаккъв друг вариант, ако има?

# 283
  • София
Не се притеснявай, нормално е да боли след като са я пуснали обезболяващите от болницата. Мен ме боля 2 седмици,
не  можех да спя, колко обезболяващи изпих и накрая и те не помагаха,  време трябва да мине

# 284
  • София
Дано да мине скоро, че май положението е доста зле. Вече са минали повече от 2 седмици и болката се увеличава. А когато й оперираха другото коляно преди няколко години, каза, че почти не е имала болки.

Общи условия

Активация на акаунт