Операции на коляното - 2. тема

• 109 849
  • 784
  •   3
Отговори
# 570
Например че 24 часа преди и в самия ден на плазмата се пият поне 2 литра вода, трябва да си абсолютно здрав, да не приемаш разреждащи кръвта медикаменти, в деня на процедурата се почива предимно (това ми го казаха в интерес на истината), колко време след това е нормално да има болки в коляното....всичкото това от интернет съм го прочела, не са ми давали специални указания

# 571
  • София
Може и да не са това инжекцийте, това намерих за около 500 лв., това изпращам. Някой има ли идея каква може да е тази инжекция за 500 лв., че доста интервсно ми стана Simple Smile
Това, което аз знам е, че цената зависи от плътността на ХК. По-скъпите инжекции са тези, които се слагат веднъж годишно и са по-концентрирани. На мен след моята операция на менискус ми препоръчаха да сложа 5 в рамките на 5 седмици и струваха по 125 лв/бр.
Един лекар ми казва, че всяко инжектиране е свързано с риск от травми и възпаления и отрече поставянето на повече инжекции, една по-концентрирана било по-добре. Друг казва, че изобщо няма нужда да се слагат каквито и да било. В крайна сметка се отказах и от тези с ХК, и от тези с плазма. Малко на търговия го обръщат според мен, реално не знам доколко са полезни или помагат

# 572
И аз съм чувала за лечение с плазма от от интернет. Дали помага за колянна става, която е за смяна ще следя.

# 573
На 13ти имам записан час при Вулджев. Да видя той какво ще каже по моите проблеми - един скъсан мениск, един с лезии и хондропатия в различна степен в двете колена.
Плазмата и ХК при мен за облекчаване на хондропатията ми бяха споменати мимоходом от Хубенов и Тимушев, но не сме навлизали в подробности.

Бабата на съпругът ми прави плазма, 5 инжекции през 15 дни от години и казал, че се чувства много добре. Но не знам диагнозата каква й е.

# 574
На 13ти имам записан час при Вулджев. Да видя той какво ще каже по моите проблеми - един скъсан мениск, един с лезии и хондропатия в различна степен в двете колена.
Плазмата и ХК при мен за облекчаване на хондропатията ми бяха споменати мимоходом от Хубенов и Тимушев, но не сме навлизали в подробности.

Бабата на съпругът ми прави плазма, 5 инжекции през 15 дни от години и казал, че се чувства много добре. Но не знам диагнозата каква й е.
Аз също записах час при Вулджев в сряда, да видя какво ще правя с лявото коляно.Имам уговорка и с Хаджиламбрев от Софиямед,като се прибере другият уикенд в Асеновград.И за д-р Стефанов съм чела,че е добър с патилата,но за там не съм запазила час.Нека видя какво ще кажат първо двамата и ще мисля.

# 575

Аз също записах час при Вулджев в сряда, да видя какво ще правя с лявото коляно.Имам уговорка и с Хаджиламбрев от Софиямед,като се прибере другият уикенд в Асеновград.И за д-р Стефанов съм чела,че е добър с патилата,но за там не съм запазила час.Нека видя какво ще кажат първо двамата и ще мисля.
Здравейте отново минах часа и при Вулджев и при Хаджиламбрев
И двамата са категорични,че не съм за нова операция.Вулджев като ми видя и двата крака каза *а при тебе е голямата операция,не е малката"Според него,когато са закачали сухожилието понеже имат един шанс лекарите и не незнаен на мене как ще ми е ок.Ако е било 1мм на ляво или на дясно е можело изобщо за нямам този дискомфорт,както с десния крак нямам проблем.На ставата и няма абсолютно нищо,имам данни да си изкарам даже до дълбоки старини без да я сменям.Трябва да почна да ходя на кинезитерапевт и да правя упражнения за развитие на бедрения мускул.Явно толкова отчаяна съм изглеждала,че той ми каза,недей така всичко ще се оправи .Но нали него не го боли.Вчера ходихме и до Хаджиламбрев.Той почна аз с операции си вадя хляба,ако беше за операция веднага щях да ти кажа,но аз и като човек и като доктор ти казвам,че не си.Той ми каза да правя стречинг и да ходя на кинезитерапевт.Имам познат кинезитерапевт,който целият август е в отпуска,но през септември ще тръгнав.Дано да ми поолекне малко,че и малко дете имаме и си ми трябва крака.Незнам,да им вярвам ли какво да правя незнам. Те всички се познават и е възможно нарочно така да ми говорят и аз незнам,но всичко е възможно.Толкова съм препатила от доктори,че на нищо вече не вярвам.

.

# 576
Плазмата и ХК при мен за облекчаване на хоМарта и шаманътот Хубенов и Тимушев, но не сме навлизали в подробности.

Как мина прегледа при доктор Вулджев?
Имам близък със скъсан менискус и се чуди къде да си направи артроскопия, което мисли, че ще е най-добре.
Не знам какъв процент са неуспешни артроскопии в Бг, но чета, че има много недоволни. То, всичко е до късмет, ама е крак все пак...

# 577
Със смесени чувства съм. Категорично отхвърли операция като избор. Каза, че самият той е с 2 скъсани менискуса и си живее живота на макс. Малко неглижира болките ми, нищо че му обясних как не мога да ходя на моменти.
Хареса ми, че ме върна в залата - каза, че трябва да спортувам, за да стегна бедрената мускули и съответно да дръпна тежестта от колената.
Питах за инжекции с плазма и ХК, каза, че според него са безсмислени, с краткотраен ефект. Но пък ако толкова искам може да ми сложи нещо Grinning
Отхвърли физио терапията, която правех. В обобщение,  ако търсите човек за операция, може би няма да е вашият, ако случаят не е много належащ.

Офтопик:
Имаше стажант/ специализатт при него, който тотално незаинтересовано си ръчкаше на последния модел айфон. Направо ме е страх какви лекари ще ни преглеждат след 10 години.

# 578
Благодаря!
А ти имаш ли направен ЯМР?
Установено ли е, че е скъсан менискуса?
Заключението на ЯМР в нашия случай е:
"Скъсване на задния рог на медиалния мениск. Теносиновиит на поплитеалното сухожилие. Хондропатия. Синовиит."

# 579
Имам ЯМР на двете колена, имам разчитане, плюс още 3 мнения от други лекари за скъсване на левия крак плюс разкъсване на десния.
Вулджев ми обясни,  че ако започне да ме боли, вече е склонен да обмисли операция.

# 580
Ти нямаш ли болки, подувания?
Някакво лечение провеждала ли си?

# 581
Болки имам при по-интензивно натоварване на краката. Подуване получих през м.май, което не спадане след лечение с хапчета. Отока спадна малко след физиотерапия, която направих на своя глава, защото до момента никой лекар не ми е пропоръчвал, идея нямам защо.
Освен това, на своя глава приемам хранителни добавки.

# 582
Здравейте на всички,
Изчетох цялата тема с голям интерес и намерих доста полезна информация, за което благодаря на всички споделили опит и мнение.
Предстои ми операция на коляно за изграждане на ПКВ след падане, но има и друго усложнение след падането с прекъсване на хрущяла на латералния кондил и лека деформация на костта под хрущяла. Като това ме притеснява повече, съответно минах на преглед при доста от посочените доктори тук, като получавах противоречиви мнения за травмата на кондила и хрущяла му в двете крайности, от "не се притеснявай това ще зарастне само" до "ще го лекуваме 1 година и чак след това ще оперираме ПКВ".
След всичките прегледи се колебая между доц. Русимов, който вече оперира във Вита или др Стефанов от ВМА. Като съответно не намирам много информация за Русимов или поне не много мнения на хора оперирали се при него? В миналото той е оперирал във ВМА и до колкото намирам информация е бил завеждащ ортопедията там, което ме навежда на подозрението, че в миналото са оперирали заедно със Стефанов, но разбира се може и да не е така, затова моля ако някой има опит или може да сподели повече информация ще бъда много благодарен?

# 583
Здравейте,
Да попитам от къде могат да се вземат патерици под наем? Ще се ползват 10 дни, в началото на септември, след артроскопия на менискус. Докторът казва, че ще са необходими за 1 седмица.
За София става въпрос.

# 584
Здравейте,
Да попитам от къде могат да се вземат патерици под наем? Ще се ползват 10 дни, в началото на септември, след артроскопия на менискус. Докторът казва, че ще са необходими за 1 седмица.
За София става въпрос.
Аз съм правила такава операция и лекарите ме увериха че няма да ми трябват патерици, така и стана. Съжалявам ако не помогнах много, но исках да споделя опит.

Общи условия

Активация на акаунт