Операции на коляното - 2. тема

• 109 639
  • 784
  •   2
Отговори
# 585
специално менискус се пази да не се слага крака на земята/да не се стъпва поне седмица

# 586
специално менискус се пази да не се слага крака на земята/да не се стъпва поне седмица
Вече написах, че стъпвах още няколко часа след операцията. И лекарите до един ме уверяваха, че патериците не са ми нужни и дори са вредни. Клиниката на д-р Хубенов. Рехабилитация започнах още на следващия ден и стъпвах, даже се разхождах.

# 587
Да, точно това каза лекаря!

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 12:10 от monii

# 588
  • София
Ако е изрязано (зачистено) парче от менискуса, може да се стъпва веднага.
Но, когато менискусът се зашива, пазенето и ходенето с патерици е дълго -аз зная, че е 20 дни, така практикуват и в чужбина.
Ако трябва да се избира само между двамата ортопеди от ВМА, аз категорично бих избрала Русимов, ако трябва да се ремонтират споменатите травми + ПКВ, въпреки, че напоследък се занимава основно с рамо и раменна става.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 13:09 от Skiorche

# 589
На кой лекар се спряхте?
Здравейте,
Да попитам от къде могат да се вземат патерици под наем? Ще се ползват 10 дни, в началото на септември, след артроскопия на менискус. Докторът казва, че ще са необходими за 1 седмица.
За София става въпрос.

# 590
На кой лекар се спряхте?
Здравейте,
Да попитам от къде могат да се вземат патерици под наем? Ще се ползват 10 дни, в началото на септември, след артроскопия на менискус. Докторът казва, че ще са необходими за 1 седмица.
За София става въпрос.
Доктор Точков от Еуровита.
Води се спортен ортопед, много спортисти са правили при него успешни артроскопии.
Колебаехме се между него и доктор Вулджев от Св. София.

# 591
Ако е изрязано (зачистено) парче от менискуса, може да се стъпва веднага.
Но, когато менискусът се зашива, пазенето и ходенето с патерици е дълго -аз зная, че е 20 дни, така практикуват и в чужбина.
Ако трябва да се избира само между двамата ортопеди от ВМА, аз категорично бих избрала Русимов, ако трябва да се ремонтират споменатите травми + ПКВ, въпреки, че напоследък се занимава основно с рамо и раменна става.

Извинявай, предполагам втората част от коментара се отнася за моето питане? Избора ми до тях двамата е след ходене и при други специалисти, като цяло те ми вдъхнаха най-много доверие и разбира се след мнения от други хора и препоръки.
Виждам, че сте доста наясно с материята и като цяло с компетенцията на лекарите. Вие каква препоръка бихте ми дали да потърся консултация със съответен специалист за въпросните травми (скъсана ПКВ, евентуално пришиване на миниск, увреден хрущял и импресионно деформация на кондил)? Имам още време и нищо не пречи да направя консултация с още някой.
Благодаря Ви предварително

# 592
  • София
Предвид по-комплицираното Ви състояние, (увреден хрущял и деформация на кондил), не се наемам да давам препоръки за конкретни лекари, защото опитът ми се ограничава до ПКВ и евентуално менискус.
Ако трябва да се прави нещо и по хрущяла или кондила, предполагам, че Русимов е добър избор.
Обиколете още 1-2 -ма (не знам при кои сте били), съберете информация и решете. Знам колко е трудно да се довериш на лекар за такава травма, затова най-добре Вие да усетите кой е вашият ортопед от спряганите за добри назад в темата.
Успех и дано всичко мине бързо и безболезнено!

# 593
Предвид по-комплицираното Ви състояние, (увреден хрущял и деформация на кондил), не се наемам да давам препоръки за конкретни лекари, защото опитът ми се ограничава до ПКВ и евентуално менискус.
Ако трябва да се прави нещо и по хрущяла или кондила, предполагам, че Русимов е добър избор.
Обиколете още 1-2 -ма (не знам при кои сте били), съберете информация и решете. Знам колко е трудно да се довериш на лекар за такава травма, затова най-добре Вие да усетите кой е вашият ортопед от спряганите за добри назад в темата.
Успех и дано всичко мине бързо и безболезнено!

Благодаря отново за съвета! Освен двамата доктори бях при В. Петров, Краевски, проф. Цачев, Костадинов, Атанасов (клиниката на Хубенов), Тивчев (само за консултация той не прави такъв тип операции). Единствено не съм се консултирал с Василев от Евровита, но там ми дадоха час за 17-ти Октомври преди 3-4 седмици.

# 594
Някой имал ли е оттичане и събиране на кръв в коляното след операцията?

# 595
Здравейте,
За София става въпрос.
Да си побутна питането...

# 596
52 лв. струват чифт канадки в магазините за помощни средства за инвалиди. Не мисля, че някъде дават под наем. Толкова поне бяха моите през 2022 г.

# 597
  • Плодив
И аз бих препоръчала консултация.
Дори и за нищо да е - поне Вие ще сте спокойна.
Аз още съм на тръни - 4 месеца след операцията.
[Здравейте, следя информацията ви, всъщност при кой лекар направихте операцията? ]

# 598
  • София
Здравейте!
От 2020 г. имам проблеми с лявото коляно. Тогава няколко лекари искаха да го оперират заради описана в ЯМР лезия на заден рог на менискуса. Други казаха, че не трябва да се пипа. Така и не разбрах какво ми има, имах болка отзад в коляното и не се реших на операция.
Днес бях  при ортопед, тъй като имам доста комплициран неврологичен проблем с мускулите и коляното ми подава, а и ставите започнаха да болят. Каза, че всички болки са провокирани от неврогичното заболяване.  Написал е "екстензионен дефицит 20 градуса, флексия 100 градуса в колената, тазобедрени стави-ограничена абдукция и външна ротация".
Нищо не ми обясни за този текст, някой ако може накратко да каже какво означава това, защото в Интернет не успях да открия информация.
Благодаря.

# 599
Е самият доктор не Ви ли обясни на разбираем език какво Ви е? Не даде ли препоръки някакви?

Общи условия

Активация на акаунт