Операции на коляното - 2. тема

• 107 216
  • 784
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте!
Често се споменава колко е важна рехабилитацията.
Можете ли да споделите къде в София сте останали доволни от рехабилитация / кинезитерапия след операция на ПКВ.
Трябва да избера къде да я направя , а нямам идея.
Много Благодаря !

# 646
Днес се навършва 1г. от операцията на сина ми. От април се завърна на тренировки, от юли и в мачовете. Всеки път съм на тръни, обаче. Не знам дали той се страхува, но аз охределено да.

# 647
Здравейте!
Можете ли да споделите къде в София сте останали доволни от рехабилитация / кинезитерапия след операция на ПКВ.
Много Благодаря !
В клиниката на д-р Хубенов в Драгалевци - Света Богородица Възвестителка. Имат сайт.

# 648
caprice, помня, че се чудех на супер краткия протокол за възстановяване на сина ти
5 месеца, нали?
има ли и други натоварвания, освен на терен?
чувства ли двете колена различни?
знам, че е индивидуално, но все пак ми е любопитно

# 649
caprice, помня, че се чудех на супер краткия протокол за възстановяване на сина ти
5 месеца, нали?
има ли и други натоварвания, освен на терен?
чувства ли двете колена различни?
знам, че е индивидуално, но все пак ми е любопитно
Ами той моя син е много своенравен и не следваше протокола. Слава Богу, нямаше негативни последици от това. Например, още преди са се върне на тренировките по футбол ( в началото само бягане по 5мин с постепенно увеличаване на времето), беше започнал да ходи на тренировки по таекуондо тайно от нас и дори да правил спаринги. Като разбрахме с баща му, щяхме да паднем, а хирурга като чу чак подскочи на бюрото си и забрани категорично. Каза, че е по-опасно и от футбола. на 10.11 го оперираха, беше с патерици около месец, ако си спомням правилно. Рехаб 3 пъти седмично в продължение на 7м. След НГ се върна на училище. Април започна тренировки, през юли и мачове. Хирургът беше казал мачове 1г. след операцията. Не е казвал да усеща разлика. Щеше да сподели, ако има неко, защото най-големия му страх беше дали ще може да се възстанови така че да се върне на терена.

# 650
Здравейте!
Много Благодаря !
В клиниката на д-р Хубенов в Драгалевци - Света Богородица Възвестителка. Имат сайт.
+1 за Св. Богородица - контузих се в началото на Април (скъсана ПКВ), операцията ми беше в началото на октовмри. Раздвижиха ме доста бързо след травмата и в момента посещавам рехабилитация след операцията. Буквално за 2 седмици "проходих" съвсем нормално, включително и слизане по стълбите Simple Smile Успех!

# 651
  • София
luskata82, би ли споделила повече подробности за престоя в МБАЛ Св. Богородица?

Предстои ми операция на ПКВ при Хубенов след 2 седмици. По време на прегледа не коментирахме болничния престой, че навън имаше огромна тъпла...

Колко време продължи твоят престой?
Има ли достатъчно сестри, откликват ли при нужда?
Как са битовите условия - по ценоразпис гледам такса "Подобрени битови условия - 200лв на ден" - струва ли си?
Колко пари се доплащат (по НЗОК съм)?

Всяка друга информация, която считаш за важна, ще ми е от полза.

Благодаря и бързо възстановяване!

# 652
Аз съм оперирана в МБАЛ Св.Богородица и не виждам къде има "подобрени битови условия", но аз престоях там много малко. Любезен е персоналът, но някак дистанцирано любезен, няколко пъти ме питаха кога ще си тръгвам и това беше първото, от което се интересуваха. Чисто е, не е някакъв лукс, има базово необходимите неща. 200 лв на ден категорично не бих дала за това което е там. То и колкото по-малко време стои човек в тези болници, толкова по-добре, ама не може веднага след операцията да си тръгнеш. Самият доктор след операцията не видях нито веднъж, мина да ни види анестезиологът и асистентът на д-р Хубенов, който и ме прегледа на следващия ден. Като цяло съм доволна, всичко мина както трябва, но аз оперирах менискус, ПКВ доколкото зная е малко по-различна операция.

# 653
luskata82, би ли споделила повече подробности за престоя в МБАЛ Св. Богородица?

Предстои ми операция на ПКВ при Хубенов след 2 седмици. По време на прегледа не коментирахме болничния престой, че навън имаше огромна тъпла...

Колко време продължи твоят престой?
Има ли достатъчно сестри, откликват ли при нужда?
Как са битовите условия - по ценоразпис гледам такса "Подобрени битови условия - 200лв на ден" - струва ли си?
Колко пари се доплащат (по НЗОК съм)?

Всяка друга информация, която считаш за важна, ще ми е от полза.

Благодаря и бързо възстановяване!

Благодаря. Ще ви разкажа, но се извинявам предварително за граматически грешки - българският не ми е роден език Simple Smile

Предполагам, че са ви казали да се обадите или да минете през клиниката 10тина дни преди операцията, за да си получите указанията - там има подробно описано всичко необходимо.

Относно престоя - не са ми предложили някакви специални условя срещу допълнително заплащане и честно казано не виждам смисъла. Болницата е много мъничка, поне на мене така ми се струваше - буквално 2-3 стаи на приземния етаж (където е операционната) и 4-5 на горния етаж. Самият престой - и аз бях с направление, доплащах 4к плюс админ. таксата за 7 дни - 34 лева или нещо от сорта - пътеката е 7 дни, вие трябва да прекарате поне 2 нощувки в болницата преди да ви изпишат. Така е при операцията на ПКВ, "менискусите" ги изписваха още в същия ден. Иначе има подробна ценова листа на сайта на клиниката.

Така, постъпих в болницата в деня на операцията, в 8 сутринта. Оправихме документите, плащане и тн. на регистратурата и после ме настаниха в стаята на приземния етаж, точно до операционната, където чаках докато дойде моя ред. Операцията мина успешно, в добро настроение Wink - бяха и тримата доктори, Хубенов, Добрев и Атанасов. Др. Атанасов май свърши повечето работа, той ме и заши, както и дойде да ме провери след операцията и на следващия ден ми смени превръзката. След операцията не е позволено да ставате до следващата сутрин, така че се заредете с вода (поне 1.5 л на ден), книга, телефон и зарядно и се въоръжете с търпение Simple Smile Аз останах сама в стаята, тъй като и трите жени, които бяха оперирани в същия ден, си тръгнаха (и трите бяха с менискус).
На следващата сутрин трябва да вдигнете оперирания крак - това е много важно, но и много трудно. Стискайте зъби, иначе няма да ви изпишат Wink Сложиха ми шина, станах и почнах да раздвижвам - лека по лека, даже се качих по стълбите до втория етаж, където ми преместиха багажа. Този етаж изглежда като след ремонт. Пак бях сама в стаята, явно нямаше други жени с ПКВ. Там прекарах още една вечер и на третия ден ме изписаха.
Относно храна - кетъринг, май от Бабино Село (обяд и вечеря), за закуска кроасан или сиренка и чай. Трябва да пиете много течности, така че се заредете с вода. Аз не ядох много от храната, беше по-солена за моят вкус. Носих си бисквити, сушени плодове и ядки.
Персоналът беше много отзивчив, но трябва да знаете че от сутрин до към 2-3 след обяд има операция след операция и всички тичат на сам на там. След обяд и вечер е по-спокойно и идват веднага, като ги повикате.
При изписването ще ви обяснят следващите стъпки, конците ги свалят 2 седмици след операцията и още в същия ден започва рехабилитация. Аз направих 13 посещения и сега продължавам във фитнеса с упражнения от протокола.
Като цяло съм много доволна, няма и 6 седмици след операцията и аз си ходя без проблеми, болката постепенно намалява и движението се подобрява, отокът ми спадна много бързо. Искам и да ви кажа, че забелязах много рязко подобрение няколко дни след като ми направиха вливане на кръвна плазма (пак при Др. Атанасов) - 3-4 седмици след операцията.
Малко се разписах Simple Smile Не се притеснявайте, всичко ще е наред. Ако имате още въпроси, може да ми пишете и на лс. Пожелавам ви успех и бързо възстановяване!

# 654
Кръвната плазма за какво се влива и при какви случаи?

# 655
Кръвната плазма в коляното я слагала, нали?

# 656
Ускорява процеса на заздравявянето и действа противовъзпалително. Прави се и при възпалителни процеси или износване на ставата примерно.

# 657
Ускорява процеса на заздравявянето и действа противовъзпалително. Прави се и при възпалителни процеси или износване на ставата примерно.
Лекарят ли ви препоръча тази плазма?
Знам, че повечето препоръчват хиалуронова инжекция в колянна става.

# 658
  • София
luskata82, много благодаря за подробната информация!
И адмирации за степента, в която владееш българския език - ако не беше споменала, че не е роден, не бих се усъмнила:)

# 659
  • София
В кръвната плазма има стволови клетки (растежни фактори), освен увеличено количество тромбоцити. Хиалуроновата киселина компенсира (донякъде) намалената синовиална течност и изтрития хрущял.

Общи условия

Активация на акаунт