С какво ви дразнят свекървите - тема 94

• 84 471
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
Недей, че ми е нов телефона Joy

# 616
  • при късмета
Мяу, така сте я научили. Пак ти казвам, за да спре с досаждането трябва мъжа ти да се заеме. Ти нищо няма да направиш, тя няма да спре щом вече сте установили такова статукво, остава ти само да се ядосваш. Ако наистина искаш да го промениш, трябва да разбереш първото изречение. Мъжа ти да не се скътава, а да си вземе функциите. Щом е съгласен с твоя начин, само пред теб, а с майка си пред нея, и това скоро няма да стане, но си остава единствения начин.
За 94 теми още никой не е измислил друг, ако ти го направиш ще си първата

# 617
  • Варна
Я включи камерата и ти включваш без коментари значи. Много си послушна. Я си дай телефона да ти звънна и да ти кажа "Абе, що не скочиш от Аспарухов мост?".

Другия път казваш "прецака ми се телефона, няма камера, няма дявол, даже не знам дали ще успеем да се наговорим достатъчно, дано не прекъсне, но ако прекъсне да знаеш, тук е проблема". И след минута прекъсваш разговора. На следващия път пак и пак. На такива месещи се навсякъде и знаещи всичко, така им се полага. Като звънне не вдигаш. После казваш "Ама ти си звъняла ли, не съм видяла, не е звънял, ей тоя телефон значи, писна ми от неговите номера, трябва да си купя нов".

Аз бих го направила, че и ще се забавлявам. Малеее, добре, че не ми се падна такава, щях да я направя луда калинка. Ама то на меките марии се падат такива свекита и се вихрят до откат.

# 618
Често се оправдавам с "ама то бебето спи сега, да не го събудим" нищо, че то си спи като пън и нещо такова не би го събудило. И понякога действа, защото като не го види повече време и след това го види му се радва, а не започва с глупостите да отбива времето.
Пак ви казвам, че свекървата не е лош човек и не ми се ще да си разваляме отношенията. Права е ма ко, че трябва мм да се включи. Ама той в последните дни яко работи и дори не се чува с нея, та тя на мен звъни...

# 619
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
да бе, да!
изключваш камерата и чакай да цъфнат на вратата!
или да се жалват на половинката как снахата не им дава да видят детето, а на майка си дала дор два пъти. Simple Smile : Simple Smile

# 620
  • при късмета
Може и ти, вместо оправдания, да ѝ казваш, че ще се оправите, че все пак сама гледаш това бебе и преценявяш какво и как да правиш, че педиатъра ви е инструктирал и т.н. Но пак трябва първо с мъжа ти да си се разбрала при това положение, защото сама каза, че като нещо не ѝ изнася му звъни. Няма да си развалите отношенията, ако му звънне и от него чуе същото. Отстоявай си малко мнението, за твоето дете се отнася все пак. Не може да те е страх, че ще си развалиш отношенията със свекървата, ако от другата страна стои твоето спокойствие и детето ти. Но мъжа ти трябва да зад теб и да е наясно, че спокойно майка е равно на спокойно бебе. Първата ти работа трябва да е с него да говориш. Нека си мисли, че са хормони, нека си мисли, че е каквото и да е, важното е да те разбере.

# 621
  • София

Ами, ей така, всеки път като звънне - "я включи камерата да видя бебето, аууу колко е слабичко, защо не започнете да му давате пюренца или сокчета поне", "а водичка давате ли му, давайте му насила, ако не ще, трябва да пие", "а защо е така облечено, не му ли е студено" (и от там и нейната майка "да не му е много топло?"), живеят на 500км от нас, как пък знаят какво е времето тук?! И такива ти ми работи...

П. П. А да, забравих да спомена как само подхвърля да дадем биберон залъгалка и да го топим в мед или захар, щом го плюе. Гениална идея!

Ами, тая камера да вземе да се повреди и толкова!
Не мога да разбера какви са тия мераци за ежедневно присъствие на някого в къщата ти?

Моя братовчедка " бави" внучка си по скайпа- в друга страна са и за да може майката да се изкъпе или просто да отиде до банята, бабата разказва приказки, учи на песнички и въобще се прави на маймуна, но задържа внучето пред камерата.
Това е помощ, ама твоето си е жив мазохизъм!

# 622
Отстоявай си малко мнението, за твоето дете се отнася все пак.

И тази ситуация със свекървата е добро упражнение точно в това - да си отстоява мнението (и да изгради такова). Защото - особено около въпросите с отглеждането и възпитанието на децата - ще и се налага да го прави редовно в следващите --найсе години. Било то в разговори с лекари, учителки, приятелки или доброжелателки. В следващите години ти и баща му ще сте "гласа" на вашето дете и ако още сега се колебаеш как да реагираш, то в бъдеще по-лесно няма да ти става.

# 623
  • София
Майка ми е на 70 и е съвсем с акъла си. Че и работи все още.
Аз може ли от свекър да се оплача? Стар си, имаш нужда от помощ, обаче защо трябва да се превръщаш в център на Вселената.
На чия Вселенена? На неговата – ок, няма лошо, но на чуждата само ако му позволят.
Е, то да беше на неговата, нямаше да има проблем. Simple Smile Не му се позволява, ама е досадно мрънкането и постоянното звънене, въпреки, че от нищо не е лишен. Само от това, че нещата не се случват в секундата, в която той ги поиска.

# 624
  • София
Скрит текст:
Майка ми е на 70 и е съвсем с акъла си. Че и работи все още.
Аз може ли от свекър да се оплача? Стар си, имаш нужда от помощ, обаче защо трябва да се превръщаш в център на Вселената.
На чия Вселенена? На неговата – ок, няма лошо, но на чуждата само ако му позволят.
Е, то да беше на неговата, нямаше да има проблем. Simple Smile Не му се позволява, ама е досадно мрънкането и постоянното звънене, въпреки, че от нищо не е лишен. Само от това, че нещата не се случват в секундата, в която той ги поиска.
Оставѝ синът му да се оправя.

# 625
  • София
Скрит текст:
Идвам да се оплача от свекървата. Joy
Много ме дразни с това, че само ми дава акъл как да си гледам бебето. Като има едно дете, та кво?! Майка ми има 3 и не ми дава толкова акъл, колкото тя... Пък и е било преди 100 години, когато тя е гледала бебе, как пък не може да осъзнае, че нещата доооста са се променили за това време?? И най-тъпото е, че ми дава акъл от дистанция. Не живее в същия град нито ни вижда често, но това не пречи да знае всичко за моето бебе и какво и как по-добре ще бъде за него. Rolling Eyes

Що се хабиш напразно? newsm78
Хили се насреща ѝ и казвай, " да, точно така направих, виж ти, как еднакво мислим!" Joy
Ще бъдеш любимата снаха, а тя ще живее в блаженство.

Аха, и като разбере от сина си, че не съм направила така (защото тя и него ще пита, спокойно) ще съм най-лошата снаха. Не стига, че я лъжа, ама и й се подигравам Grinning
Скрит текст:

Първия признак е да не докладва на мама какво става в дома му, с подробности. А това го правят изключително малко мъже. Поне около мен. Какво става в дома им си остава между тях и жена им

Е, значи тогава преувеличавам.
Моят не докладва. По-скоро аз го правя, защото тя ми звъни почти всеки ден и задава милион въпроси, които рядко има как да избегна. С две думи сама си каня вълка вкъщи.
Скрит текст:
Съгласна съм с теб, че мъжа трябва да е арбитър в такава ситуация и да не взема ничия страна. Бих била доволна само да й каже да не се меси в нещата, които аз преценявам за добре, дори не искам да взема моята страна и да се съгласява с моите начини. И когато са на едно мнение да не й го заявява, може просто да каже "остави, ние ще се оправим". Ще трябва да се разправям с него, ако взема нечия страна.
Много си противоречиш - кой е по-голямата пОрта - ти или мъжа ти? Ако си ти е лесно - спри да й се обясняваш като ученичка - тя не ти е приятелка, а те държи близо до себе си за да я е наясно какво става у вас и какво правиш ти с нейното внуче. Ако е мъжът ти - имаш проблем с него. Всъщност и в двата случая имаш проблем с него, защото ако той беше поставил граници и не беше позволил мама да му се бърка в семейството - свекърва ти нямаше да ви се бърка.

# 626
Е, то с такава любопитна свекърва няма как, и двамата сме порти. Тя като настоява да й се отговори на някой въпрос да я излъжем ли? И двамата не го обичаме и правим това, особено с роднини. Той има вина, че й отстъпва всеки път, вместо да каже "не е твоя работа", защото аз, ако го кажа ще изляза лошата и ще се обиди. Но, както някой каза, детето ми е по-важно от свекървата и ако стане напечено положението, а мм не иска да помага ще си й го кажа аз. Дано не се стига до там де. Засега аз не се ядосвам, само малко ме дразнят коментарите й, а съветите й ми минават покрай ушите. Yum

# 627
  • София
Е, то с такава любопитна свекърва няма как, и двамата сме порти. Тя като настоява да й се отговори на някой въпрос да я излъжем ли?
Скрит текст:
И двамата не го обичаме и правим това, особено с роднини. Той има вина, че й отстъпва всеки път, вместо да каже "не е твоя работа", защото аз, ако го кажа ще изляза лошата и ще се обиди. Но, както някой каза, детето ми е по-важно от свекървата и ако стане напечено положението, а мм не иска да помага ще си й го кажа аз. Дано не се стига до там де. Засега аз не се ядосвам, само малко ме дразнят коментарите й, а съветите й ми минават покрай ушите. Yum
Как как? Любезно й казваш, че ако имаш нужда от съвет за бебето ще я попиташ, и че няма нужда да дава непоискани съвети. Ако продължи да разпитва и затваряш и следващия път й казваш, че ако ще те подлага на разпит разговора прюключва. Няма как хем агнето цяло хем вълка сит.
-----------
Да се оплача и аз. Предварително да уточня, че със свекърва ми никога не съм имала проблеми - уважава(Х)ме се вече 20 години. Две седмици след като се оженихме приписа на мъжа ми един апартамент. Не сме живели там - давахме го под наем. Това леко ме озадачи - можеше да му го прехвърли преди сватбата и да не е СИО, но тя беше много горда, че ни го подарява. Както и да е - не съм се занимавала с наематели и т.н. и не съм се сещала даже за него. Преди няколко години тя реши да си продаде нейния апартамент и да отиде да живее в този на мъжа ми - техни си работи, не е моя собственост - реши и го направи. И сега идва момента, който наистина ме вбесява. Миналата година каза на мъжа ми да прехвърлел апартамента на нейно име, защото ако сме се разведяли аз съм щяла да "отмъкна" половината. Нито съм се интересувала от апартамента, нито се развеждам, нито съм искала някога да ни го подарява. Много се обидих, тя пред мен не е говорила, но мъжът ми ми каза, а и аз се сещам какво има предвид - то просто друго обяснение няма.  Сега не мога да я дишам, яд ме е на нея и глупостите й - един ден този апартамент ще се падне на единствената й внучка - няма на кой друг да го даде. Само плаща разни нотариални такси и един ден и ние ще трябва да плащаме когато тя почине. Та прехвърлиха го де. И може би по-добре - ще може да го даде на някого срещу гледане, защото аз няма да се занимавам с нея. Не и след тази простотия.
Може само да се радваш, че един ден, ако се наложи някой да я гледа, няма да имаш товар на гърба си, а ще си намерите кой да я гледа в замяна на апартамента. В случая внучето й е ощетено, т.к., ако беше остал твой и на мъжа ти, щеше да го наследи детето ви, а сега ще го наследи някоя болногледачка, ама толкова й е акъла на бабичката. То за това някои хора имат имоти и си живеят добре подпомагайки се наеми /нещо което можеше вие и детето ви един ден да правите/ защото фамилията гради, трупа и предава в наследство, но пък други си кретат на заплатките и до там /както ще бъдете вие и детето ви/.

# 628
Е в случая бабата прави проблемите, какво са виновни хората, че и внучето? То може да е много над едната заплатка, нали така? Хех

# 629
Мяу ние бяхме в сходно положение с нашето бебе, че и майка ми, и свекърва ми досаждаха. Обачее всеки ден няма начин, по веднъж на седмица се чуваме/виждаме и това е. Може би ми е широко около врата, защото сме в чужбина и знам, че няма как да дойдат непоканени. Пък аз още от началото се изявявах като една ужасна дъщеря и снаха, ама всичките тия съвети "дай вода", "слагай мед на биберона" и т.н. на момента ги отхвърлях. Например кратко обяснявах, че медът е забранен за деца под година, защото може да доведе до ботулизъм и толкова. Права е Пюр, че "връзването" на тия съвети е краткотрайно, в началото се дразнех все пак, но после даже ми беше смешно. Даже и на двете предложих, ако желаят да дават съвети, малко да си обновят знанията, като прочетат съвременните източници, а не се осланят на това как са гледали нас преди 30+ години Simple Smile Ии освен това никога няма да угодиш на всички, то е малко работата що си с шапка, що си без шапка, така че прави каквото смяташ за правилно и толкоз. Мъжът ти ако се включва във взимането на решения, после няма как да се подхлъзне по някакви глупости.

Не че и сега не се дразня на моменти де, даже съм се оплаквала, но то е само моментно и през едното влиза, през другото излиза.

Драмата с апартамента е много странна, най-малкото 20 години брак, дори и да "вземе" нещо тая съпруга, не е ли заслужила? Тия имотните истории в България колко роднини са скарали..

Общи условия

Активация на акаунт