С какво ви дразнят свекървите - тема 94

• 84 458
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Идвам да се оплача от свекървата. Joy
Много ме дразни с това, че само ми дава акъл как да си гледам бебето. Като има едно дете, та кво?! Майка ми има 3 и не ми дава толкова акъл, колкото тя... Пък и е било преди 100 години, когато тя е гледала бебе, как пък не може да осъзнае, че нещата доооста са се променили за това време?? И най-тъпото е, че ми дава акъл от дистанция. Не живее в същия град нито ни вижда често, но това не пречи да знае всичко за моето бебе и какво и как по-добре ще бъде за него. Rolling Eyes

Що се хабиш напразно? newsm78
Хили се насреща ѝ и казвай, " да, точно така направих, виж ти, как еднакво мислим!" Joy
Ще бъдеш любимата снаха, а тя ще живее в блаженство.

Аха, и като разбере от сина си, че не съм направила така (защото тя и него ще пита, спокойно) ще съм най-лошата снаха. Не стига, че я лъжа, ама и й се подигравам Grinning

# 556
  • Mediterraneo
Че то кой мъж не е мамино синче? Това го казах с ирония.

Моят. Не е. И никога не е бил.

# 557
  • при късмета
Той, че е малко виновен, така е, но и аз съм си виновна, че й мълча и викам "добре, добре".
Грешиш. Има много мъже, които са далеч от мамини синчета.
Първия признак е да не докладва на мама какво става в дома му, с подробности. А това го правят изключително малко мъже. Поне около мен. Какво става в дома им си остава между тях и жена им

# 558
  • Бургас
аз съм си виновна, че й мълча и викам "добре, добре".
Не е нужно да казваш "добре, добре", нито да мълчиш. Така не се поставят граници, напротив става по-лошо. Явно е от бабите, които се чувстват длъжни да помагат със съвети, които трябва да бъдат почетени, те респ. признати за добри, загрижени баби и пр.
Казваш: "Благодаря за съвета, но аз вече съм го обмислила и смятам да направя...това и това, защото така и така" Накратко, в резюме.  Липсата на информация или опозицията срещу нея, може да  доведе и до по-лоши резултати. Посланието да е :"Оценям загрижеността, но аз/ние  преценям/е".  Ние сме родителите." Кратко и ясно. Като за част от нещата е добре  предварително да  пообработиш мъжа, така че да имаш основание да заявиш, че това е и общо решение, обсъдено от двама ви /там където е възможно/. Защото сама срещу двамата, колкото и да си права...а още повече мълчаща и съгласяваща се. А бе, момиче ти си майката, към момента твоята преценка трябва да е най-важна! Отстоявяй се дипломатимно,  без нападки, грубости или открита опозиция. В един момент, все ще разбере, че може би трябва да предложи помощ с нещо друго, не съвети или поне да стане по-премерена в това. Дано не е свръхавторитарна само...

# 559

Първия признак е да не докладва на мама какво става в дома му, с подробности. А това го правят изключително малко мъже. Поне около мен. Какво става в дома им си остава между тях и жена им

Е, значи тогава преувеличавам. Моят не докладва. По-скоро аз го правя, защото тя ми звъни почти всеки ден и задава милион въпроси, които рядко има как да избегна. С две думи сама си каня вълка вкъщи.
Съгласна съм с теб, че мъжа трябва да е арбитър в такава ситуация и да не взема ничия страна. Бих била доволна само да й каже да не се меси в нещата, които аз преценявам за добре, дори не искам да взема моята страна и да се съгласява с моите начини. И когато са на едно мнение да не й го заявява, може просто да каже "остави, ние ще се оправим". Ще трябва да се разправям с него, ако взема нечия страна.

# 560
Той, че е малко виновен, така е, но и аз съм си виновна, че й мълча и викам "добре, добре".
Грешиш. Има много мъже, които са далеч от мамини синчета.
И не само. Пазят семейството си от майчинските изблици на собствените си майки. И това го има. Но се иска зрялост и откъсване от полата на майката.

# 561
  • при късмета
От теб не се иска да вземеш страна. И да, точно мъжа ти трябва да й каже, че ще се оправите. Но като те чета, няма да стане скоро. И това всъщност ти е проблема. Ако не беше този ти проблем, нямаше да има никакво значение колко е любопитна и месеща се свекървата. Нямаше да има никакво значение каква е, ако мъжа ти реагираше адекватно. Не мислиш ли?

# 562
Мъжът ти може и да е душичка, но съгласи се, че свекърва ти нямаше да си позволява да се вихри, ако той ѝ беше свил перките.

# 563
  • София

Аха, и като разбере от сина си, че не съм направила така (защото тя и него ще пита, спокойно) ще съм най-лошата снаха. Не стига, че я лъжа, ама и й се подигравам Grinning

Ще предупредиш сина ѝ, че А си отвори устата да се обяснява кое- как го правиш, А е загинал безславно от удар с тигана на Уиш!
И тъй като мъжете са си по- просто устроени, ще го подковеш да се прави на полуидиот- " не знам, не видях, не съм се поинтересувал, щото тя се занимава с това". Peace

# 564

Е, значи тогава преувеличавам. Моят не докладва. По-скоро аз го правя, защото тя ми звъни почти всеки ден и задава милион въпроси, които рядко има как да избегна. С две думи сама си каня вълка вкъщи.
Съгласна съм с теб, че мъжа трябва да е арбитър в такава ситуация и да не взема ничия страна. Бих била доволна само да й каже да не се меси в нещата, които аз преценявам за добре, дори не искам да взема моята страна и да се съгласява с моите начини. И когато са на едно мнение да не й го заявява, може просто да каже "остави, ние ще се оправим". Ще трябва да се разправям с него, ако взема нечия страна.

Според мен трябва да взема страна и това е твоята точно страна. Не да е арбитър безпристрастен, а двамата да сте екип.

# 565
Според мен, Мяу трябва са се направи на приятно разсеяна, да си намира извиненения защо не може да говори по телефона (изморена е, заспала е, кърми и тн). Говорейки си по рядко ще има малко по-голяма дистанция в отношенията. За непоисканите съвети може да лавира с - о, забравих; о, не съм те разбрала, но другия  начин даде много добър резултат; о, така ли си казала, аз пък защо съм разбрала друго .... Нещо от сорта.
Другото е, да изчака малко да премине вълната от хормони и после изобщо няма да обръща внимание на чужди бръщолевици.
Лошото е, че подобни съвети четях, когато се роди първото бебе и дори ме дразнеха. Ядосвах се на глупостите и откровенно тъпите съветв на свекърва, свекър и свекърва 2, както и на майка ми, изпадах в обяснителни режими и си късах нервите. Сега година и половина по-късно с второто бебе съм по-дебелокожа и от морж. Кимам с глава, казвам  - мхм, интересно  ... и това е. ММ видя, че добре отглеждам голямото бебе и не се съмнява в способностите ми, което е много важно и избягва да не е съгласен с мен. Явно не му се гледа отново онази хормонална буря, която бях преди.
Та, лошото е, че много от нас не вдяват и трябва първо са си счупят главата в стената и после да им "уври тиквата"

# 566
Мяу, може да пробваш така - за да не се карате и тактично да излезеш от ситуацията, да й кажеш нещо от сорта: “Много ти благодаря за съветите, но искам да видя как сама ще се справя. Но ако в нещо не съм сигурна, непременно ще ти се обадя, защото си много мила, умна и добра” ... ПРИМЕРНО 😋 Ако по принцип имате добри отношения и като цяло е разбрана, няма да възникнат допълнителни проблеми от сорта “какво искаше да каже с това” и т.н.

# 567
  • при късмета
Е да де, но тя самата каза, че ако уж приеме някакъв съвет от свекървата и после направи както е преценила

Това не е изход.
И не само за този случай, по принцип смятам, че шикалкавене, заблуждаване, да минеш метър, да ти минава покрай ушите и т.н не е добър съвет. Може и да работи, но временно. По този начин снахата дава на свекървата да разбере, че има право на мнение, коментар или направо заповед за нещо. А като тръгнат отношенията в някаква посока, после много трудно се променят. Ако не искаш да ти се налага да променяш отношения, които сам си направил, то по-добре от самото начало да си ясен и да покажеш какви ще са

# 568
Да се оплача и аз. Предварително да уточня, че със свекърва ми никога не съм имала проблеми - уважава(Х)ме се вече 20 години. Две седмици след като се оженихме приписа на мъжа ми един апартамент. Не сме живели там - давахме го под наем. Това леко ме озадачи - можеше да му го прехвърли преди сватбата и да не е СИО, но тя беше много горда, че ни го подарява. Както и да е - не съм се занимавала с наематели и т.н. и не съм се сещала даже за него. Преди няколко години тя реши да си продаде нейния апартамент и да отиде да живее в този на мъжа ми - техни си работи, не е моя собственост - реши и го направи. И сега идва момента, който наистина ме вбесява. Миналата година каза на мъжа ми да прехвърлел апартамента на нейно име, защото ако сме се разведяли аз съм щяла да "отмъкна" половината. Нито съм се интересувала от апартамента, нито се развеждам, нито съм искала някога да ни го подарява. Много се обидих, тя пред мен не е говорила, но мъжът ми ми каза, а и аз се сещам какво има предвид - то просто друго обяснение няма.  Сега не мога да я дишам, яд ме е на нея и глупостите й - един ден този апартамент ще се падне на единствената й внучка - няма на кой друг да го даде. Само плаща разни нотариални такси и един ден и ние ще трябва да плащаме когато тя почине. Та прехвърлиха го де. И може би по-добре - ще може да го даде на някого срещу гледане, защото аз няма да се занимавам с нея. Не и след тази простотия.

Последна редакция: ср, 20 юни 2018, 05:21 от Анонимен

# 569
Мдам, грозно. Ти си си направила изводите. На твое място, бих ѝ предложила със съвсем мил тон да прехвърли въпросния апартамент на някого срещу гледане или да го ползва по друг начин, който да уреди старините ѝ.

Общи условия

Активация на акаунт