С какво ви дразнят свекървите - тема 94

• 84 444
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
Наскоро вечерта ММ си мие зъбите и ми казва, че като е бил малък родителите му не му давали да пие вода, за да не се напикава през нощта и той по няколко пъти си миел зъбите, за да се напие тайно......спокойно го попитах, дали помни, че е имал нощно напикаване....ами помни....
От тези му думи не ме поля с топла, а с вряла вода....развиках му се, закрещях, защо досега не ми е казал, отговори ми, че не съм го била питала....
...
Дъщеря ни до 8г-9г имаше нощно напикаване и свекърите ме обвиняваха, че като малка съм й простудила кръста.Детето се е откривало, аз съм спяла и не съм я завивала.
Не живеем в един град и с детето през отпуската ми  ( лятна ваканция) им гостувахме по няколко седмици. Та при едно от тези гостувания ( не за първи път) ходихме при детски уролог.Лекарят ме пита дали имаме наследственост ( в кабинета сме със свекървата) , свекървата казва, че при тях нямат, аз също казвам-НЕ. При което свекърва ми казва, че може би имам аз, ама майка ми е забравила....и ми идваше тогава да я..
Също ми казваха да не давам на детето да пие вода след 18ч, но аз си  давах.
Ядоса съм на ММ, нещастника,  да не се нарушат перфектните им гени, съмнявам се да не съм му казвала, може и умишлено да са говорили родителите му само пред мен,
Сега се чудя как да кажа на свекърите ?

# 631
Директно я питаш защо е скрила.Луда жена! С целия си акъл е премълчала и на всичкото отгоре е обвинявала теб!

# 632
Няма нужда да им казваш. Сега си афектирана. Кой знае какви страхове и срамове е брала свекърва ти и не може да преживее, че "проблемът" идва от тях. Да се отричат очеизвадни проблеми, защото са лични и да се прехвърят на друг, си е глупост, ама масова. И не че не разбирам афекта ти като майка с притесненията за детето й. Разбирам го. Просто гледам отстрани на ситуацията и затова по-спокойно.
По-важно е, един ден ако те попитат като баба има ли такаво нещо, да не постъпиш като нея.

# 633
В крайна сметка - има или не наследственост - тия неща просто ходят по хората. Важното е детето да спре да се напишква по възможност по-рано. Мъжът ти къде е блял при напишкването на детето, та не ти е казал тогава? Защо се сърдиш само на свекървата? Той знае по-добре от нея?

# 634
За мъжа също явно е непреживян срам, за да мълчи по въпроса. Ами, това е. Децата копират поведението и реакциите ни. Ако си заравяме главата в пясъка и оставяме дупето да стърчи и те така ще правят. Ако лъжем, ще лъжат. Ако отричаме, в патови за тях ситуации и те ще отричат...
Та, въпросът за мен опира до предаването нататък по веригата на по-адекватната реакция. Назад не може да се вияе.

# 635
Аз много бих издивяла. Такова нещо не бих могла изобщо да премълча. Не че е правилно , но съм си такава и се знам. Това, което са направили с колективното премълчаване на факт , който поне може да обясни тревогите на една майка , си е престъпление. Е...си хората !

# 636
  • Насред хаоса
...
Дъщеря ни до 8г-9г имаше нощно напикаване и свекърите ме обвиняваха, че като малка съм й простудила кръста.Детето се е откривало, аз съм спяла и не съм я завивала.
Ако го нямаше тоя момент, бих махнала с ръка. Обаче няма как да премълча, след като веднъж не споменават за проблема, което е важно, и втори път обвиняват мен или се опитват да изкарат, че аз съм имала такъв проблем, пък родителите ми били забравили. Точно заради това бих им го казала направо, без да викам и да се карам, и бих ги попитала защо, при положение, че са знаели каква е причината, са мълчали и са обвинявали мен толкова време.

# 637
  • София
Леле, направо бих побесняла. Не, заради това, че ММ е имал проблем като малък, а защото не са казали, когато са видяли, че нашето дете има проблем с това, а са оставили майката да се тревожи. И не стига това, ами и са обвинили мен.
Лелееее, просто с кеф ще си събера багажчето и ще си ида,  поне временно като наказание.

# 638
Няма нужда да им казваш. Сега си афектирана. Кой знае какви страхове и срамове е брала свекърва ти и не може да преживее, че "проблемът" идва от тях.
Ако нейните страхове и срамове са за сметка на здравето на моето дете, трябва да е благодарна, че още е жива да може да се срамува, а не съм ѝ извила вратлето като на пиле.

# 639
Точно понеже е брала срам навремето, значи е можела да се постави на мястото на снахата, а не да я тормози.

# 640
  • София
Наскоро вечерта ММ си мие зъбите и ми казва, че като е бил малък родителите му не му давали да пие вода, за да не се напикава през нощта и той по няколко пъти си миел зъбите, за да се напие тайно......спокойно го попитах, дали помни, че е имал нощно напикаване....ами помни....
...
Сега се чудя как да кажа на свекърите ?
Вместо да си причиняваш още веднъж тоя взрив на адреналин, спираш контакти с тях. Ако ТМ или те те попитат, отговаряш защо.

# 641
Моята реакция не би била различна. Ще побеснея заради информацията, която са спестили и която би била евентуално от полза за лечението, но и заради умишленото вменяване на вина у мен като майка, без абсолютно никаква полза за детето и от двете техни реакции. Ще ги направя сами да си говорят, умея го... но каква е ползата - за детето, за мен, пък да не говорим за тях с техните собствени глупости!? Какво ще се промени, освен, че обидата ще се умножи, неразбирането задълбочи и ... ще реагирам като тях.  Не особено продуктивно.

# 642
Колко време е минало от този епизод с лекаря? Свекървата сега ще се направи, че никога не ти е казвала такова нещо и/или ще каже, че синът и си измисля или спомените му не са верни.

За мен недопустимото е да обвиняват теб. Това с простудяването и т.н. вменяване на вина е ужасно и бих се ядосала още тогава.

Между другото баба ми (лека и пръст) и баща ми (синът и) имат съвсем различни спомени от едни и същи събития пречупени през различни гледни точки. Т.е. на мъжа ти може да му се е случило 1 (2) пъти и да му се е запечатало в съзнанието, а майка му да го е подминала и напълно изтрила от паметта си като нещо нормално и незабележимо (това да не се чете като оправдание на свеки, моля).

# 643
  • София
Луна, принципно съм съгласна с теб, но конкретно в тази ситуация не съм. Когато става въпрос за здравословен проблем, скриването на възможна причина е безотговорно. А да предполагаш, че майката не е виновна, но въпреки това да я обвиняваш, е нагло. Бих реагирала в такава ситуация.

# 644
  • София
Айде бе...аз отлично помня всяко напикаване на малкия мин син след 4 годишна възраст - случваше му се доста редовно в клина за ски (и никъде другаде). Както помня, че в пубертета баткото пикаеше през 5 минути, когато сме на път и най-вече защо - ходеше редовно незагащен, с тениска над дънките.

Общи условия

Активация на акаунт