В момента чета... 58

• 87 666
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
4321 - Пол Остър

# 211
  • Бургас
Започнах ЮиР,харесва ми. Нямам  търпение да я прочета и да разбера какво се случва.

# 212
  • София
Прочехох Големите малки лъжи на Лиан Мориарти. Чудесна беше, много женска книга. Замисли ме колко уязвими сме жените, насилието може да ни споходи под толкова различни форми.

След нея прочетох Solstorm на Åsa Larsson. Авторката е едно от откритията ми тази година. Приятен, на моменти лиричен език, в криминалната история останаха някои неясноти, но пък много ми хареса да чета за бруталната шведска зима посред лято  Grinning

Сега започнах Новата социална интелигентност на Даниел Голман и En helt annan historia на Хокан Несер. И ще двете са солидни проекти като гледам.

# 213
Прочехох Големите малки лъжи на Лиан Мориарти. Чудесна беше, много женска книга. Замисли ме колко уязвими сме жените, насилието може да ни споходи под толкова различни форми.
И аз я приключих снощи. Доскоро не бях чела нищо от Мориарти, но вече съм ѝ фен, много ми харесва.

# 214
  • София
Здравейте Simple Smile Отдавна не съм се разписвала тук, но и време за четене нямам особено Grinning
Ето какво прочетох напоследък:

"Тежък дар" от Уилям Кент Крюгер - 3*/5*
Книгата ми хареса като интрига , но ме подразни преднамереният начин , по който е написана, нещо като в стил "не можеш да не харесаш тази книга", ако мога така да се изразя.... През цялото време ми звучеше като неделна проповед, което ми дойде в повече, макар че се съдържа и много мъдрост в нея ,и много истини.

"В тъмната гора" от Рут Уеър - 3*/5*
Приятен трилър, който не изненадва с нищо разтърсващо, но общо взето си е ОК за четене.

"Оставих те да си отидеш" от Клеър Макинтош - 2*/5*
Грабващо и обещаващо начало, което постепенно мина в бозава среда и още по-бозав финал.
Главната героиня ме ядосваше през почти цялото време. Оказа се една мега-тъпа патка, но няма да издавам защо, тъй като рискувам да спойлирам Wink

Вчера почнах "Никога не ме оставяй" от Ишигуро. Много ми харесва за момента, но аз съм гледала филма и съм запозната със сюжета и развръзката....

# 215
# 216
Завърших 100-те на Кас Морган и страшно, страшно , страшно много ми хареса . По някакъв начин асоциирах книгата със сериала Изгубени и с книгата на Дж. Дашнър -Лабиринта (това си е мое мнение де ,не казвам ,че са еднакви) Хареса ми идеята за живот в космоса и опитите на човек отново да стъпи на Земята и да опознае всяко малко нещо като например залеза или изгрева , песента на птиците и всичко подобни дребни неща.
Сега започнах Гласът на любовта на М.Шеридън и за  макар да има доста клишета за сега историята звучи доста добре .

# 217
  • Belgium
Прочетох "Всичките наши тела" на Георги Господинов и честно казано съм със смесени чувства. Много харесвам Господинов, но това си е туитър книжка, която се чете за около 2 часа и вътре има както няколко много силни изречения, така и купчина посредствени мини разкази. Спокойно може да се пропусне.

Последна редакция: пн, 11 юни 2018, 22:06 от Лу

# 218
Нямам много време за четене, а и страшно много ми се запъна 22.11. на Кинг. В началото беше много интересна и увличаше бързо, но сега, в средата почна да не ми се чете така както преди.... Някой, който я е чел може ли да каже мнение при него дали е било така....
Иначе между временно прочетох едно леко тийн романче Кажи ми три неща . Чете се бързичко и разтоварва Simple Smile
Смятам да започна тези дни Да чуеш ритъма на сърцето и дано ми хареса( тръгвам с по-високи очаквания към нея заради мнения, които съм чела ).

# 219
Завърших "Свят без край" - бях казала, че я оценявам по-ниско заради повторения модел от първата книга, и е така,  макар че в крайна сметка й слагам 4 звезди - много ми харесаха основните герои, особено Карис, а и историята като цяло ми беше интересна въпреки повторението.

Днес започнах "Todo esto te daré" ("Всичко това ще ти дам") на Долорес Редондо - с тази книга тя спечели наградата "Планета" за 2016 г., но май не е преведена на български.

Magrat, много се радвам, че някой освен мен чете шведски книги в оригинал. Simple Smile Има много заглавия, които са наистина прекрасни, но никога няма да бъдат преведени, по една или друга причина. Аз имам (в електронен формат) доста книги на Хокан Несер, но не съм чела нищо негово до момента. Трябва да му дам шанс. За сметка на това съм прочела по няколко заглавия на Хенинг Манкел и Лиса Марклунд. Но също бих ти препоръчала и други хубави книги и автори, ако не си попадала на тях:
1) Jonas Gardell с En komikers uppväxt (първа част от три, макар че по-пряко свързани са само първата и втората - Ett ufo gör entre; третата - Jenny - е за историята на една от героините от първата част, но е по-самостоятелна). Аз се влюбих в Гардел с "Комика" (нищо, че Гардел е хомосексуален Simple Smile). А преди няколко години той издаде и друга трилогия, но този път за навлизането на СПИН в Швеция - Torka aldrig tårar utan handskar, а трите книги са Kärleken, Sjukdomen и Döden. Има и филми по тях. Много, много силни книги са според мен всички споменати. А отделно Гардел има и други, също много добри книги, включително едни пътеписи, които преди време май Вера Ганчева искаше да издава, но не съм разбрала да са излезли.
2) А от Лиса Марклунд, която ти хареса, препоръчвам две книги в съавторство с Миа Ериксон (това е псевдоним на жената, която е и героиня в книгите, т.е. описват нейната истинска история) - Gömda и Asyl.
3) И още една препоръка, дано не ставам досадна: има една много хубава стокхолмска трилогия (обхваща десетилетието 2000 - 2010 с всички световни събития, засегнали и Швеция, през погледа и живота на няколко приятели от Стокхолм) от Louise Boije af Gennäs - Högre än alla himlar, Blå koral, Folk av en främmande stam.
4) Като ще препоръчвам, да кажа и за Herman Lindqvist - например Europa är vi allihopa, Japaner, japaner и другите негови с kåserier. Последните години той пише само исторически романи, от тях май не съм чела нищо, но били доста добри.
5) Всъщност хайде да си похваля отново и една от любимите книги - Aprilhäxan на Majgull Axelsson (издадена от нас от "Дамян Яков" под заглавието "Априлската вещица" и разбрах, че вече я слагат в коша с книгите по 5 лв, защото не им се търси, което е изключително жалко), а от същата авторка много ми хареса и Moderspassion.

Последна редакция: вт, 12 юни 2018, 08:48 от Cioccolata

# 220
  • София
Cioccolata, огромно благодаря за поста!  bouquet Ще си го запазя за идеи за четене в бъдеще. Наистина не се ориентирам в шведската литература и някак все до криминални автори стигам /което не е лошо, но по-широк поглед винаги е по-добре/. Много са ми ценни препоръките ти!  Simple Smile

Аз много харесах книгата на Редондо. Прочетох я след трилогията за Бастан /просто не можех да се наситя на Редондо Simple Smile/, а тя пък се оказа в абсолютно различна тоналност - дълбока, мрачна и докосваща. Повече книга за загубата на любим човек отколкото криминале. Та ми е интересно как ще ти се стори. Дано я преведат някога.

# 221
Да, и аз като че ли затова я започнах - защото не е типично криминале. Много харесах стилът на Долорес Редондо, но не ми се чете класическо криминале. А и фактът, че е наградена, говори немалко, макар че има и наградени книги, които поне на мен не ми харесват.

Мога да давам и още препоръки по-нататък. Simple Smile

# 222
Само да вметна, че шведските се превеждат на английски в голяма част от случаите. За такива, като мен, които не ползват шведски, е отлична възможност.
Отметнах си Априлската вещица, благодаря!

# 223
Да, на английски се превеждат много от тях, но примерно Гардел не е преведен (въобще не разбирам защо...).

# 224
Sparks, не я зарязвай 22.11!!! Даже ти завиждам, че я четеш. 😄 Аз не съм Кингов човек, но много ми хареса. И мен ме запъна по едно време, но я прочетох и не съжалявам. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт