Дневникът - тема 92 - Да отслабнем всички заедно!

• 93 665
  • 707
  •   1
Отговори
# 465
И аз навремето съм се занимавала с йога и не го знаех.
Споделям, само защото ти каза, че е за всеки. Ако човек обаче е вярващ и е православен християнин не трябва да го прави.
Не съм целяла да те обидя или нещо подобно. Извинявай, ако съм те засегнала.

# 466
Аз, като завиден мързел през с тотално обездвижване последните 18-20м. също потвърждавам, колко е важно движението. За по-малко от месец, от както почнах работа, съм свалила към кило ама паласки вече нямам, а дънките ги събувам, без да ги разкопчавам. До преди несец все се чувствах изморена, без желание и сили за по-сериозно движение, направо 'отровно' се чувствах, а сега не мога да се спра и дори вкъщи все гледам да правя нещо.
Но пък и аз не обичам да се разхождам сама, безцелно, та ясно защо до сега се бях пообездвижила, хехе.

Приятел е с доста високо, наднормено тегло + анкилозиращ спондилит и въпреки проблемите не спира да се движи, напук на болестта и болките. И определено добре му се отразява - и визуално, и на здравето, че и на психиката Hands V

# 467
И аз навремето съм се занимавала с йога и не го знаех.
Споделям, само защото ти каза, че е за всеки. Ако човек обаче е вярващ и е православен християнин не трябва да го прави.
Не съм целяла да те обидя или нещо подобно. Извинявай, ако съм те засегнала.

И сега, след като не практикуваш йога, по-праведна и по-добра ли се чувстваш?!

Аз мога да споделя за себе си - йога ме направи по-балансирана, по-добра и по-лесно разбираща себе си и другите.
Усещам се по-спокойна и това е важно, защото, когато съм такава, се отнасям с хората по-миролюбиво и съм по-отзивчива.
И съм православна християнка. Simple Smile

# 468
  • Козлодуй
NoMe, хах това с йогата ме уби ти още малко ще откажеш и секса и той е антихристиянски Simple Smile

# 469
Успешно сваляне на килограмите!
Имам още малко , но става бавно.
Казаха ми веднъж в седмицата да си развалям режима Yum така организма се лъжел и се сваляло по лесно.
Почнах да прилагам и това правило.

# 470
NoMe, хах това с йогата ме уби ти още малко ще откажеш и секса и той е антихристиянски Simple Smile
YumYumYum

За йогата има обяснение, но не знам колко е на място точно в тази тема да го коментираме.

# 471
Изпадането във всяка крайност не води до нищо добро.
Йога практикувам почти ежедневно като част от тренировъчната ми програма- както за загряване, така и за разпускане в края. Позитивите, които виждам от нея са: оформя мускулите повече от прекрасно в моите очи; помага ми да "изключа" поне по време на сесиите и да не мисля за нещата, които иначе неминуемо ме завъртат във въртележката си; научи ме на повечко търпение, да овладявам "телето"; дава ми извънредна доза спокойствие и баланс. Обичам да започвам даня си със Слънчев Поздрав- усещам буквално как тялото ми се събужда. Именно поздравите и упражненията на Норбеков ми помогнаха с болките и прегърбеното ходене, породено от тях след второто раждане.
Не съм много добре запозната с отделните стилове и течения в йогата /не съм се и интересувала/, но на няколко пъти съм срещала подобно мнение именно за "хатха йогата". Наистина, представа нямам с какво толкова е по- различна, че чак пък и опасна да е?

За йогата има обяснение, но не знам колко е на място точно в тази тема да го коментираме.

На мен ще ми е изключително интересно да прочета.  Wink

Кайсия, да стана ясно. Това беше и последният ми коментар/ съвет по твоите казуси.  Peace

# 472
  • Бургас
Цвети, за мен храната ти е малко. Може и за това да не сваляш.
Гери, аз също задържам вода на моменти. Някъде четох, че водата се източвала най-добре с .... вода. И май има нещо такова. На следващия ден пия повече и се източва.
Аз на безцелна разходка не съм ходила с години. Винаги имам крайна точка и цел. Обикновено е да напазарувам нещо. Я хляб, я мляко, я нещо друго, но ходя пеш до далечния магазин, не този на съседната улица. Дори с количката не се разхождах в парка, все по задачи бях. Вече купувам храна ден за ден, за да има за какво да изляза и да вървя. Днес ходихме до офиса с дребния. С автобус, че той не може да върви толкова, но пак слязохме на предната спирка. Тръгнах пак по стълбите пеша. Все дребни неща, но много важни според мен.
И понеже се отвори темата за секс. За мен това е много хубав спорт. Три пъти в седмицата по час - час и половина и няма начин да няма резултат

# 473
Някъде четох, че водата се източвала най-добре с .... вода. И май има нещо такова. На следващия ден пия повече и се източва.

Това наистина е така, но следва да се вземе предвид /отново/ индивидуалният фактор и вероятността прекалено голямата консумация на вода да натовари бъбреците.  Peace

Аз също нямам "безцелно ходене". Винаги го правя с цел- да се раздвижа, да съм бодра, да поостана насаме със себе си и мислите си, да се чувствам добре и да направя нещо прекрасно за здравето си.  Wink

# 474
  • Бургас
О, да, и с водата, както с всичко, не бива да се прекалява. Аз май повече от 2 литра, никога не съм пила.
НоМе, черешите наистина не са от най-сладките. Както каза ММ типични ранни череши - дребни и кисели. Ама щото той от пазара не яде и все кусури им търси. Пък за мен са си чудесни. Една стълба няма ли от къде да свиеш, че да си набереш? Ще те мисля значи ...
Въх, забравих да се похваля, че си поръчах ластици за тренировките. Ония, дето преди няколко месеца ММ ме спря да си взема. Щот се оказа, че съм сериозна с тренировките, а и ще ми трябват за новата програма, която ще захващам от юни. Та така, платих ги, сега чакам доставка.

Последна редакция: ср, 23 май 2018, 16:05 от tanya_79

# 475
Не съм много добре запозната с отделните стилове и течения в йогата /не съм се и интересувала/, но на няколко пъти съм срещала подобно мнение именно за "хатха йогата". Наистина, представа нямам с какво толкова е по- различна, че чак пък и опасна да е?

На мен ще ми е изключително интересно да прочета.  Wink

Скрит текст:
Йогата не е просто физически упражнения, правене на асани и заздравяване на тялото.  Твърдението, че хата йога е чиста гимнастика без религиозни елементи е популизъм на разпространителите на йога у нас. Чрез тази лъжа те зарибяват хората. Йогата по своята същност е учение и опасно духовно занимание. Мантрите, които са част йогата, като например мантрата "омммм" са средство за призоваване на езическото божество. Дори и да си мислим, че ние правим единствено и само физически упражнения, без да влагаме никаква духовна същност в тях, чрез самите тези асани и произнасянето на мантрите ние призоваваме езическото божество.
"Произходът на думата „йога" в санскрит се извежда от думата „yuj", която означава „свързване, обвързване, съединяване" на човека с безличния Абсолют на индуизма и източните религии. Следователно, йога не представлява просто някакъв безобиден метод за релаксация, нито способ за избавяне от стреса, нито средство за постигане на физическо благосъстояние, както това ни се представя, а представлява отделно стъпало от идуисткото самовглъбяване, свързан с антихристиянската теория за прераждане на душите и с демоническите божества Вишну, Кришна и Шива.
 .....................
По време на упражненията могат да възникнат неестествени явления с бесовски характер, от рода на телепатия, плуване във въздуха, общуване с лукави духове и пр. Всичко това потвърждава, че всякакви подобни парапсихологии, йога-практики и изобщо многобройните форми на медитация се базират на окултизма, т.е. на демоните. 

Митрополит Серафим Пирейски
http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=536"

Казано с други думи това са тъмни сили или т.нар. бесове, които търсят начин да влияят на човек.

За всеки православен християнин е ясно, че трябва да търси спасение на своята душа в Господа Бога.
"Без Бога е не само илюзия, но и лъжа да се твърди, че е възможно изцеляването на човека. В системата на йога грехът като фактор за човешкото разстройство почти не присъства, докато в православието е фундамент. Той не може да бъде неутрализиран с техники, а може да бъде опростен и действието му преустановено само от Бога, при желание за това от човека. Йога е монолог, православният път е активен диалог между Бога и човека. Всъщност, на един етап йога престава да бъде монолог и това става, когато чрез медитация човек започне да освобождава и просвещава ума и съзнанието си. Тогава в диалог с човека влизат онези сили, които са по-близко до неизлекуваната от благодатта човешка природа и това са тъмните духове. Техните възможности са неподозирани от нас, хората. В евангелието се казва, че пред човека те често се представят като ангели на светлината. Те могат да станат източник на големи промени и привидно положителни свръх-състояния, но това вече е път, който православният християнин никога не бива да поема, защото неговото крайно състояние ще бъде по-лошо от тези, които вършат това, без да са познали истинския Бог. "
https://dveri.bg/u8wk

Силно препоръчвам да гледате това видео "ЙОГА - ПЪТ КЪМ МРАКА" Дълго е, но за всеки, който се интересува от тази тематика е изключително полезно и много пространно обяснява за вредата от практикуването на йога.

# 476
НоМе, написах нешо, после го изтрих, защото не съм сигурна, че тук му е мястото.
Но сега пак го казвам. Уважавам вярванията на хората. Но ми е трудно да уважавам не информираността или такава, изграждана само на база едностранчиви източници.
Писала съм дипломна работа за йога още през 2011, когато не беше така популярна.
Йога е учение, което има много общо с християнството. Препоръчвам ти, да прочетеш за исихазма. Течение в християнството обявено за ерес. Но те какво ли не обявяват за ерес, включително в период от историята църквата в разделена заради това,че според едните иконите са идеопоклонничество и са изгаряни.
Така де, ако ще отричаш нещо, което преди ти е доставяло удоволствие, а сега не, заради религиозни причини, можеш да прочетеш и да промениш мнението си Simple Smile

# 477
Хората казват, че няма дим без огън. Може би опасенията на някого имат някаква основа и факти.
Днес се замислих върху това, за което дебатираме тук, и се сетих за случка от преди около 3 години.
Посещавах редовно една йога практика, може би от около месец-два. Много ми допадаше, както самата практика, така и хората, които я посещаваха. Все интелигентни мъже и жени - адвокати, учители, лекари и студенти. Усетих се много в своя среда.
Докато един ден не ме поканиха в София на среща с гуруто - някакъв индиец, не помня име. Стори ми се интересно, но в последствие разбрах за няколкото неща, които трябва да носим - определен брой сладки неща, определен брой цветя и т.н. глупости. И той щял да ни " приеме ли, провъзгласи за нещо си ли..." не помня.
Веднага се отказах. Не приемам такива ритуали. С което много изумих учителката ни по йога, май бях почти единствена, която не отиде.
Няколко дни след тази среща, предстоеше 3-дневен престой в Пампорово, на прекрасно място - йога практики, вегетарианство. С удоволствие щях да се включа, докато не разбрах, че това е невъзможно. Поради факта, че не съм била на "...." - просвещаването от гуруто. Изумена попитах учителката ни това затворено общество ли е?! А тя се измъкна с обяснението, че няма да разберем лекциите, един вид, защото нямаме основата от София.
Това беше края на посещенията ми в това студио. Не исках такъв ограничаващ, едва ли не сектантски колектив.
Но, държа да подчертая, че това е единственото студио, от поне 7, които съм посещавала, в които ми се случи нещо подобно! И изборът на всеки да приеме ли нещо или не - си е негово дело.

# 478
НоМЕ, благодаря за цитата, но някъде около споменаването на бесовете и призоваването на демоните спрях да чета. Не е моето, не го разбирам, абсолютно чуждо ми е като материя. Аз нито "Оммммм"- кам, нито желая да задълбавам в каквато и и да било религиозна насока.
Предложеното видео ще направя опит да изгледам, стига материалът да не ми дойде прекалено "свише".  Peace

И изборът на всеки да приеме ли нещо или не - си е негово дело.

Именно това и имах предвид, споменавайки крайностите. Някои хора, дали по- поддатливи на влияния, лабилни, или просто по други причини решават да станат "просветени". В кавички, защото визирам отдаденост до безрасъдтсво понякога. Някои стават заклети вегани, други- слънцеяди и т.н.- всеки с неговите си разбирания, морални норми и световъзприятие.

# 479
demirche точно за това става въпрос. Йогата е не само физически упражнения, а и окултна религия. Това, че се използва основно с цел физическо подобрение на тялото, не я прави по-малко опасна.

Госпожица Дух, чела съм. Точно за това имам и мнение по въпроса. Достатъчно е и становището на БП по темата.

ТиЛи опитах се да го "смеля" разбираемо и не натоварващи, но явно не съм се справила. Blush Опитай да изглеждаш видеото, все пак автора предава нещата много по-добре от мен.

Общи условия

Активация на акаунт