Нашите орхидеи - тема 23

• 70 083
  • 744
  •   1
Отговори
# 360

Във вътрешната част на розетката имаше листо, което изсъхна и падна само.
Сега вдигнах розетката на тази саксийка. Така добре ли е?

# 361
  • Варна
Здравейте! Нова съм тук!
 Моля за помощ!
Фаленопсис е това, изглежда в перфектно здраве. Че даже са и две, може да опиташ да ги разделиш. Вземи от някой цветарски магазин кори за орхидеи и просто ги насипи в саксията около корените, гледай да запълниш колкото можеш без да натискаш прекалено. Може и да смениш саксията с мааалко по-голяма, но не е задължително, фаленопсисите се чувстват добре в по-тесни саксии. Ако ги разделяш и двете ги сложи в саксийки като тази на снимката. Може да използваш прозрачни кутийки, кофички от сладолед, нещо такова и да пробиеш много дупки отдолу. Полива се с накисване на цялата саксия в съд с вода (е, може да оставиш горния ръб да стърчи малко над водата) за половин-един час. Като изсъхне субстратът и корените накисваш пак.

# 362
Много благодаря за бързия отговор!
Не знам защо реших че умира .. може би защото беше зарязано на оградата на изоставена къща? А пък и ми се стори доста поизсъхнало отдоло, сега вече разгледах доста снимки и видях че и другите изглеждат по подобен начин .. Как мога да ги разделя? Корените ми се струват доста твърди и са преплетени? Ако ги потопя във вода дали ще е поомекнат?
И извинявам се за глупавия въпрос, но субстрат за орхидеи и кори за орхидеи едно и също ли е?

# 363
  • Варна
Ами почти едно и също е, субстрат е по-общо понятие, освен корите в него може да има кокосови стърготини, пръст, мъх и не знам какво още. Но корите трябва да преобладават или да се използват само кори. Да, ако се накиснат корените по-продължително във вода стават по-гъвкави, като са сухи са чупливи.

# 364
Благодаря, бях в Практикер, но не намерих кори, само субстрат за орхидеи. Видях и саксий за орхидеи, но бяха огромни пред отрязаната чашка в която са в момента. В къщи имам празни кутийки от лосион за тяло, според Вас подходящи ли са да ги ползвам за саксии ако ги разделя?

Последна редакция: пн, 06 авг 2018, 23:03 от Pinkkkkk

# 365
  • Сф
Ползвай саксии, защото листата са тежки, ако цъфнат, цветоносът също едва ли ще е в центъра, т.е. растението е тежко, нецентрирано и в лека саксия ще падне настрани.

# 366
  • Варна
Саксиите, които се продават в хипермаркетите наистина са огромни и супер неподходящи, те дори за повечето от моите орхидеи, които са по 7-8-9 годишни са големи. Аз бях купила прозрачни кутийки от домашни потреби и ги бях пробила. Тези кутийки от лосион ми се струват малко плитки, освен това са стеснени нагоре, ако дойде време за пресаждане или смяна на корите не можеш да извадиш растението от тях. Иначе за тежестта не е проблем, винаги можеш да сложиш саксията в кашпа, за да не се обръща. Не знам какъв е тоя субстрат в Практикер, ако има съдържание напиши го или направо го снимай като го отвориш.

# 367
Не го купих, намерих и купих кори в един цветарски магазин, сега ще търся и малки саксий. Иначе това е субстрата, които намерих в Практикер. Ако е по-добро ще купя и него.

# 368
  • Варна
Добре звучи този, но не купувай, щом си взела кори ок са.

# 369
Използвай по-голяма чаша от бира, кофичка от салатка , импровизирай. Надупчи дъното и малко по страните.

# 370
Издърпай още нагоре. Нека стъблото/листата да са напълно открити.
Сега за розетката. Кога падна листото и как изглеждаше?

# 371
Издърпай още нагоре. Нека стъблото/листата да са напълно открити.
Сега за розетката. Кога падна листото?

саксиите бяха огромни, това първо, второ наистина дори сега е много загърлено цветето. То няма голямо стъбло и е добре стъблото е не е закопано въобще.

# 372
Добре, ще сложа корите. Малка саксия не успях да намеря, но намерих тежка пластамасова чаша, на която ще направя дупки на дъното и на страните, според Вас подходяща ли е? Корените трябва ли да стигат дъното?

Последна редакция: пн, 06 авг 2018, 23:04 от Pinkkkkk

# 373
Пинк, намерила си си съкровище.  Явно на майката листата са опадали от нещо гъбично, но корените са били здрави, виждам страхотни корени, и са се получили кейкита, струва ми се 3 броя. Не ги дели. ако изкарат цветоноси по едно и също време, ще имаш разкош в една саксия.

Аз да питам пък за обратния случай. Имам поне две орхидеи с толкова много корени, че няма никакво място за кори в саксията. По принцип си ги държа в транспортните. Имам от онези цветните, от по-дебела пластмаса, ама не ми се рискува да ги местя там. Та питането ми е дали има по-големи транспортни?

# 374
  • Варна
Има, разходи се до някой градински център и питай. Аз съм купувала саксии тип транспортни от Мимозата във Варна. Другия вариант е коментираните вече кофички от сладолед, салати и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт