Нашите орхидеи - тема 23

• 70 079
  • 744
  •   1
Отговори
# 375
Пинк, намерила си си съкровище.  Явно на майката листата са опадали от нещо гъбично, но корените са били здрави, виждам страхотни корени, и са се получили кейкита, струва ми се 3 броя. Не ги дели. ако изкарат цветоноси по едно и също време, ще имаш разкош в една саксия.

Аз да питам пък за обратния случай. Имам поне две орхидеи с толкова много корени, че няма никакво място за кори в саксията. По принцип си ги държа в транспортните. Имам от онези цветните, от по-дебела пластмаса, ама не ми се рискува да ги местя там. Та питането ми е дали има по-големи транспортни?
Има и много големи. По-скоро по борсите можеш да намериш. В обикновени цветарски магазини не съм виждала транспортни саксии като цяло.
И аз не харесвам тези от дебелата пластмаса и не ги ползвам. Масово орхидеите в тях загниват …

# 376
Много хора се справят успешно в тези саксии, но на мен не ми допадат и дори не съм ги пробвала Simple Smile .
Най-добрият вариант за мен е т.нар. транспортна саксия и кашпа. Има всякакви видове, размери и цветове.

# 377
Има, разходи се до някой градински център и питай. Аз съм купувала саксии тип транспортни от Мимозата във Варна. Другия вариант е коментираните вече кофички от сладолед, салати и т.н.
има да,   може да се намерят , а може и да се поръчат с доставка. Трябват ти фи 15. На Бриколаж обаче  бяха неоправдано скъпи .

# 378
Във вътрешната част на розетката имаше листо, което изсъхна и падна само.
Сега вдигнах розетката на тази саксийка. Така добре ли е?
Издърпай още нагоре. Нека стъблото/листата да са напълно открити.
Сега за розетката. Кога падна листото и как изглеждаше?

Листото падна преди 20 дни.
Изгни само в основата на розетката.
Сега като се замисля в центъра на розетката винаги ми се задържаше вода, когато ги поливах. Може ли от това да е изгнило и то само в основата на листото беше изгнило. Листото, което падна беше твърдо не меко.
Утре пак ще вдигна розетката, още по на високо.
Благодаря Ви момичета!
Утре ще Ви снимам една пъпчица, която от 2 дни ми се струва, че расте. Тази пъпчица се намира на цветоноса.

# 379
Във вътрешната част на розетката имаше листо, което изсъхна и падна само.
Сега вдигнах розетката на тази саксийка. Така добре ли е?
Издърпай още нагоре. Нека стъблото/листата да са напълно открити.
Сега за розетката. Кога падна листото?

саксиите бяха огромни, това първо, второ наистина дори сега е много загърлено цветето. То няма голямо стъбло и е добре стъблото е не е закопано въобще.

Благодаря за съвета!
Утре ще вдигна още розетката.

# 380
Ако вдигна орхидеята още нагоре, тя ще се държи само на корените си заровени в корите, това така ли трябва да е?
 Трудно ми е, защото съм гледала само обикновенни цветя, а при тях е различно.
Момичета много искам да се науча да ги гледам тези орхидеи, извинявам се, ако съм досадна с въпросите!

# 381
  • Варна
Да, трябва да е просто "седнала" върху корите.

# 382
Вода в розетката не трябва да остава, това е основно правило. Почива се с клетка салфеткс. Полива се отстрани или с накисване. Ако е паднало само едно листо си е чист късмет. Често заминава цялото цвете.

# 383
Моите орхидеи по-скоро ги засушавам и дехидратирам, от страх да не ги тръшна от преполиване... Сега лятото ги гледам, че корените и листата им се набръчкват. Уж ги потапям във вода, когато корените им посивеят, но явно им е малко? Дали ще е проблем за тях, ако не чакам корените да посивеят и започна всяка седмица да ги кисна? А дали листата им ще възстановят свежестта си?

# 384
  • Варна
Не е много сигурно, може и да не се изпънат напълно. Щом видимо се дехидратират явно че поливането им е малко. Бих поливала по-често.

# 385

Момичета ето кажете мнението си. Вдигнах още розетката.
Така добре ли е?

# 386
Аз си продължавам с поливането веднъж месечно. Наистина не мога по-често, да се оправят Joy . Но пък и то е едно лято тази година... Вали много, по-студено е. Идеално за орхидеи!

pepa1ilkova,
Вече е добре, браво! Ще се научиш, не се притеснявай Hug !
PS. Аз бих почистила всички парченца субстрат от растението, например със стара четка за грим и духане Joy .

# 387
  • Полша, Варшава
Здравейте и от мен,
От скоро съм в сайта и съвсем случайно попаднах на темата и съм много щастлива, че мога да попитам някой за моята орхидея.
Имам я от 2 години и половина, първата година прецъфтя и след 4-5 месеца изкара съвсем малки цветове. След като и те изкапаха, преди година, не е изкарвала никакъв цвят. Расте само на листа, големи и зелени. Поливам я всяка седмица, като четох, че през лятото е хубаво да се слага тор с всяко поливане, за да се подхрани, но пак не иска да цъфне Sad.

http://prikachi.com/images.php?images/420/9380420u.jpg

П.П.: За съжаление не мога да добавя изображението към поста, тъй като ми изписва, че временно тази опция не е активна Sad

# 388
  • Варна
Определено не се тори на всяко поливане. Спри с торенето. При подходящи условия - повече непряка светлина, разлики в температурата ден-нощ (аз го постигам с местоположението - до големи източни прозорци и далеч от климатика - денем от слънцето става много топло дори и със засенчване, вечер е доста хладно) на есен може да пусне цветонос.

# 389
  • Полша, Варшава
Определено не се тори на всяко поливане. Спри с торенето. При подходящи условия - повече непряка светлина, разлики в температурата ден-нощ (аз го постигам с местоположението - до големи източни прозорци и далеч от климатика - денем от слънцето става много топло дори и със засенчване, вечер е доста хладно) на есен може да пусне цветонос.

Благодаря много за бързия отговор, ще спра с торенето и ще видя какво ще стане, дано има ефект. Климатик нямаме в нас и е на южния прозорец, т.е до него на един скрин, но гледам да не е точно на слънцето. Нямам изложение на изток, но мисля, че мястото и е доре, щом има такива големи листа. Може и да бъркам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт