Нашите орхидеи - тема 23

• 70 573
  • 744
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Да де, ама листата са едно, цветовете друго. Едно мушкато може да има огромни зелени листа, но да не цъфти, това значи, че нещо с условията не е ОК Simple Smile Понякога е резултат и на преторяване, особено с неподходящи торове, затова ти казвам да спреш с торенето. Орхидеите освен всичко друго са много чувствителни на преторяване. Предполагам, че и южно изложение ще е добре, на майка ми цъфтеше на северен прозорец, аз просто давам пример как е при мен.

# 391
  • Полша, Варшава
Месечинка виторога, права си за листата и цъфтежа. Благодаря ти много, ще пробвам и ще пиша пак, как се развива, дано има напредък Simple Smile

# 392
  • Северозапада
Здравейте! Имам нужда от помощ във връзка с пресаждането. Първият проблем е, че се оказа, че субстрата, който съм купила, е предимно някакви влакна, не кори.
Скрит текст:
. На снимката субстрата е мокър, но в последствие реших, че така ще бъде твърде влажно за орхидеята. Пробвах да го насипя сух, но не влиза добре между корените и орхидеята се клати. Второто ми притеснение е за размера на новата саксия. Старата кофичка беше Ф12, тази е Ф13. Като сипах субстрата и той не уплътни, се замислих дали не е тясна. В старата бяха доста сбити корените, едва ги разплетах.
Скрит текст:
В празна саксия не изглеждат много. Сега си мисля да оставя растението на въздух до утре, но дали да я засадя в наличния субстрат или да търся кори?

# 393
  • София
В този субстрат може да гледаш хибискус, но не и орхидея. Не че е невъзможно, но иска много грижи и наблюдения. Все пак я засади в него, докато й купиш друг и гледай на не я изгниеш с него. За около 1 седмица, седмица и нещо, нищо няма да й стане, ако не я преполиваш.

# 394
Субстрата не е за тази саксия, или сменяш саксията или субстрата. Друг вариант е да запазиш саксията но с някакви средства да я снабдиш с отвори.

# 395
  • Северозапада
В нашия град по-лесно ще намеря кори, така че утре ще купя от някъде. Този субстрат ще го видя за какво мога друго да го ползвам. Предполагам няма проблем да изкара едно денонощие без субстрат? Пфу, дано не я уморя, ама хич не се сетих първо да отворя пакета, а после да я вадя от саксията.

# 396
Тези растения са епифити. След природата са БЕЗ кори. Корите са начин за отглеждане в домашни условия. Целта която постигат е да се разреди поливането и да се повиши възд влажност около растението.

# 397
ЗДРАВЕЙТЕ ще ви попитам нещо и ще ви помоля да ми дадете съвет.Орхидеята ми скоро ще навърши 3 месеца,но видимо нещо не и е наред.Листата и пожълтяха на места и също така се сбръчкаха и омекнаха.Видимо корените и изглеждат изсъхнали,но тук-таме се вижда леко зеленикаво коренче.Незнам какво да правя.Поливам я през една седмица като я слагам в купа с хладка вода.Седи на светло място,но ни на пряка слънчева светлина.Мъртва ли е???Какво да правя???!!!

# 398
  • Варна
Ако можеш качи снимки, по описание е много трудно да се даде адекватен съвет. Вероятно голяма част от корените са загнили, въпросът е има ли нещо за спасяване и какво е то.

# 399
[/url][/img]
Ето и снимки.

# 400
  • Варна
Не изглежда чак толкова зле. Не се виждат много добре корените... Има зелени определено, вероятно има и гнили. Може би трябва да извадиш от корите и да снимаш голите корени, да се види какво точно е положението. Сухото и гнилото да се отреже, а здравото да се сложи в сухи кори.

# 401
А с листата как е положението?
ДА,смятам тия дни да направя това,което ми каза.Просто сега нямам нужните неща да го направя.

# 402
  • Варна
Ами съхнат, но при лоши корени няма как листата да са свежи... Ако корените са ок и листата ще се оправят.

# 403
  • Sofia
Здравейте. За пръв път гледам орхидеи и уж четох, но има неща, които не са ми ясни. Купих ги около Великден. До сега цъфтяха, за това не съм ги пресаждала. Сега прецъфтяха и искам да ги пресадя. Разбрах и че трябва да отрежа нещо, но не разбрах кое точно и до къде? И кое първо - рязането или пресаждането?

# 404
  • Варна
Защо искаш да пресаждаш? Орхидеите нямат нужда от пресаждане поне 2-3 години след купуването, освен ако няма проблем с корените, подозрително вехнещи листа и т.н. Но орхидея в добро здраве не е препоръчително изобщо да се бута. Реже се цветоносът, пръчката, на която са цветовете. Докъде - въпрос на личен избор, някои режат до долу (е, на сантиметър от основата, да не се засегне стъблото), други до свежо колянце (спяща пъпка), трети оставят цветоноса цял, ако е зелен.

Общи условия

Активация на акаунт