Нашите орхидеи - тема 23

• 69 996
  • 744
  •   1
Отговори
# 615
Като чета за гъбичките от последните постове, намирам отговор и на моят проблем. Буквално за 2-3 дни 2 от най-хубавите ми и едри фаленопсиси окапаха, при напълно здрави коренища. Получават нещо като изсъхване в розетката и почват да капят големи здрави листа. Забелязвам,че се пренася и върху трета, която е в съседната стая...и не знам какво да ги правя?!

# 616
Аз да питам за торенето.Беше ме сърах да торя преди,защото убих няколко фалчета от преторяване преди години.Сегашните ми започнах да торя тази пролет(не всяко поливане) и не бях спирала.Но май има почивки?Тази с многото въздушни корени дали е от торене пропрожлема(ако изобщо е проблем)?Спрях пак да торя от около месец.Тя пуска и цветенос сегааа,за първи път от четири години.Пак качвам снимки на нея,за съвет.Сега я поливам,с накисване,но малко я опуснах и цялата розетка се намокри.Подсушиг,но със всички тези корени не може да се подсуши напълно и сега ме е страх от гниене.Съвети?

# 617
  • Сф
На опаковката на тора пише кои месец и по колко да се тори.
Случва се да се намокри розетката, не мисля, че е чак толквоа фатално. Става въпрос да не е редовна практика.
А защо се "Страхувате" за въздушните корени? За мен само здраво растение би пускало корени, така че всичко е наред

# 618
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на мен ми изглежда добре.
и въздушните и тези в саксията са здрави.
ще чакам да видя какъв цвят е Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 619
Като чета за гъбичките от последните постове, намирам отговор и на моят проблем. Буквално за 2-3 дни 2 от най-хубавите ми и едри фаленопсиси окапаха, при напълно здрави коренища. Получават нещо като изсъхване в розетката и почват да капят големи здрави листа. Забелязвам,че се пренася и върху трета, която е в съседната стая...и не знам какво да ги правя?!

Струва ми се че това са акари. Ръждивото гниене също е възможност но си мисля че листата нямаше да са такива на цвят  само около стъблото. Макар че от друга стана то би поразил с такава скорост. Дано се включи някой с опит с акарите. Иначе ако е гниене то е гъбично и е желателно да се изолират, да не се поливат на общо. То и за акари си трябва същото но с обработка с акарицид. За съжаление тази орхидея на снимката е с заминала горница.

# 620
Да, на друго място ме посъветваха да третирам за акари. Напръсках обилно всички с 2 акарицида , не съм я засадила още, по корени е от 3-4 дни и много се надявам като са й здрави корените да успея да я спася. Имам още 1 в такова положение, тя остана с 1 средно листо и здрави корени..нямам идея дали би избила отнякъде така, ако се спаси?!

# 621
Ами страхувам се от въздушните корени,защото избиват от всякъде,то направо не остана празно място.И като избоят под листата ги разкъсват.Вече падна едно листо,здраво,сочно и зелено,но разкъсано от корени в основата.Дори не беше най-долното и старото,а по-нагоре.Сега и други три листа са разкъсани,като едното скоро май ще падне,защото под него излизат 4 корена и то реално се държи на по милиметър от двете страни.Та притиснението ми е,че ще опадат листата,за сметка на корени.Само най-горните три са ОЩЕ здрави,но не се знае до кога.Иначе като жяло растението е здраво.

# 622
  • Варна
И като избият под листата ги разкъсват.
Ами това е съвсем нормално. Изсъхването на листата не е свързано с разкъсването им от корените.

# 623
И като избият под листата ги разкъсват.
Ами това е съвсем нормално. Изсъхването на листата не е свързано с разкъсването им от корените.
Ама листата не изсъхват.Падали са листа,най-долни и пожълтели,но сега случаят не е такъв.Както писах,падна листо,здраво,сочно и зелено,просто откъснато от основата и не най-долно е от средата на растението.
Както и да е,ще видим какво ще става.
П.П. извинявам се за печатните грешки,от телефона ми е трудно.

# 624
  • Перник
И аз имам листо, разкъсано от корен (така ми подариха орхидеята), най-долно е, но си е зелено и не пада, може би, защото през него минава само един корен.

# 625
  • Перник
И на 2 те орхидеи започнаха да съхнат листа, поливам 1 път седмично. Имате ли представа къде бъркам. Дано не съм ги повредила нещо... Sad Отделно не са цъфтяли вече година, няма и изгледи като гледам.

# 626
Да, на друго място ме посъветваха да третирам за акари. Напръсках обилно всички с 2 акарицида , не съм я засадила още, по корени е от 3-4 дни и много се надявам като са й здрави корените да успея да я спася. Имам още 1 в такова положение, тя остана с 1 средно листо и здрави корени..нямам идея дали би избила отнякъде така, ако се спаси?!

При акариците както и при инсектиците не ставаше с еднократно напръскване, имаше схема за повтаряне и потретване. Освен това след такива нападения орхидеите са много отслабени и често ги поразяват различни гниенета та и с Фунгицид не е зле да обработите.
Махнете всички меки и изгнили корени да видя стъблото как е. Имате хубави корени но ми се струват доста надолу. Притеснявам се от някакви инфекции по стъблото

# 627
  • София
И на 2 те орхидеи започнаха да съхнат листа, поливам 1 път седмично. Имате ли представа къде бъркам. Дано не съм ги повредила нещо... Sad

Какво имаш предвид под поливане? Как точно процедираш? Най-често грешките са в овлажняването и в температурите.

# 628
  • на острова на мечтите
Аз от време на време ги режа въздушните корени. Няма последици за орхидеите.
П. С. Да уточня, че на моите орхидеи нищо лошо не им се случва от това .

# 629
Въздушни корени е нормално да има и тяхната адаптация към субстрата трябва да стане постепенно. Ако имате много въздушните корени то може да се случват и да са показател за две неща  :
1. Признак че всичко е наред, стъблото расте и корените  се появяват в тези израснали пасти. Дали влизат в субстрата или не решават корените. Вие можете да ги направлявате но без бутане и чупене, можете да доведете цветето  до проблем.
2. Това лошото с разболяване изаслабване може да се случи ако има въздушни корени защото видимо всичко е наред но всъщност в саксията да има проблем - корените са малко или са изгнили или са остарели и отмират.
Нещо такова.
Аз съм реанимирала няколко орхидеи на приятелки които чупели възд корени понеже го дразнели. Това е норма за орхидеи възрастни и стабилни - наличие на възд. Корени.

Общи условия

Активация на акаунт