Нашите орхидеи - тема 23

• 70 393
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
здравейте, забелязах тези неща по няколко от орхидеите си /преди няколко дни ги нямаше/ и ще ви помоля за съвет, как да се спрява с тях
Скрит текст:

пп. знам че синята, е всъщност бяла, но много ме изкуши преди няколко месеца да си я взема хд

все още се надявам да ми дадете съвети

Тази вода по тези листа, ботритиса по цветовете - мога да кажа само че има прекалено много влага. Това не са водни лилии и петната по цветовете показват ясно че има проблеми от преовлажняване.
тоест трябва да ги засуша и да им сменя почвата или........

# 91
  • на острова на мечтите

След като бях отстранила изгнилите корени и я бях сложила отново в същите кори, започнаха да вехнат листата. Снощи изрязах всичко изсъхнало и я сложих ето така. Търсих тук инфо,но не можах да намеря поста! Правилно ли съм я сложила? Леко над водата. И докога да я държа!?!?!?
Благодаря ви:heart:

# 92
  • Видин
Пак съм аз. ❤️😍🌞

Благодаря за мнението за кашпите, ще търся други. Simple Smile

# 93
  • Русе
Къдрокоске, разтупа ми сърцето с този цвят Simple Smile

# 94
Според мен тези три сухи парчета можеш да ги обелиш (като ги сцепиш наполовина или на нишки, за да не раниш коренчето или здравата част на стъблото. И щом си рязала вчера, извади веднага растението от /над водата и го дръж поне един цял ден на сухо, за да засъхнат раните от рязаното. Ако това надолу е сухо дърво, можеш да го скъсиш малко, от него няма смисъл, само може да загние и то, защото на практика е най-близо до водата, а не храни растението.

П.П. при мен при дълга вдървена част без корени най-добре подейства да вържа дървенията на конец да виси с главата надолу, да я закача на клона на едно растение (т.е. малко на шарена сянка под растението) и да пръскам всеки предиобед с пулверизатор. Вече три месеца не е мухлясала и не е изгнила. Всички, които държах във вода, над  вода - мухлясваха и гниеха, и умряха.  

Последна редакция: сб, 09 юни 2018, 22:35 от sinergon2

# 95
Първи цветчета от пролетно-летния цъфтеж:
Скрит текст:

И тази гад, която хвърли повече пъпки, отколкото мога да ѝ простя. Затова ще си стои нефризирана Joy :
Скрит текст:

# 96
  • на острова на мечтите
Sinergon2,благодаря ти много!
Сега ме хвърли в размисъл, да обесвам надолу,или да продължавам да държа над вода?
Ще прегледам днес корените.

# 97
Здравейте, подариха ми орхидея цъфнала за рожденния ми ден началото на Март месец, до тогава съм нямала и съм много боса в отглеждането. Та до преди 3 дни всичко си беше наред, поливах я когато в чинийката няма вода и си беше супер. Сложила съм я на северозпаден прозорец, отпред пред нас има орех и прави шарена сянка. Този уикенд бяхме извън града и затворих прозорците защото сме на нисък етаж. Когато се прибрах с ужас видях че цветовете са и окапали, иначе има една избивка с 7-8 птпки на нея и ново листенце. Все още няма цъфнала нова пъпка. Моля кажете ми как да я спася. Или е нормално?!?

# 98
  • до най-прекрасния мъж
Щом е била цъфнала през март, горе-долу по това време им падат цветовете. Новите пъпки, които не са се отворили още, свежи ли са? Не мисля, че имаш място за притеснение.
Моята също окапа по това време горе-долу.

# 99
Щом е била цъфнала през март, горе-долу по това време им падат цветовете. Новите пъпки, които не са се отворили още, свежи ли са? Не мисля, че имаш място за притеснение.
Моята също окапа по това време горе-долу.
Да свежи са, вчера я полях пак и я "изкъпах" с пулвелизатор с вода. Това четох че много го обичат, както и бенджамина така че всички ги "къпя", китайски рози, бенджамини, орхидеята, на седмицата веднъж. Ако и пречи ще преустановя. Благодаря за бързия отговор. Реших че съм я убила Flushed

# 100
  • до най-прекрасния мъж
Обичат, само подсушавай розетката, че загниват, ако остане вода там.
Аз бърша листата с памуче, натопено с водичка, като оставям капчици.

# 101
  • на острова на мечтите
Обичат, само подсушавай розетката, че загниват, ако остане вода там.
Аз бърша листата с памуче, натопено с водичка, като оставям капчици.
сега като е много топло ще започна и аз да им мия листенцата.  Благодаря.

# 102
  • София
Аз пък пазя листата и цветовете от вода. Знам, че не е добре да се мокрят. Старая се дори случайно да не ги намокря. За сметка на това, постоянно поддържам вода в чинийките и следя в саксията да се вижда влага. Когато вече не е видима, допълвам паничката. Вече втора година отглеждам орхидеи и все още не са спрели да цъфтят. Т.е. все още не съм имала пауза между цъфтежа и пресъхване на цветоносите. Още преди да са паднали цветовете и вече се появяват нови пъпки. Даже започнах да се притеснявам това да не изтощи цветята ми.
Засега имам 10-тина саксии.

# 103
  • Видин
Една снимка от мен Simple Smile

Такава кашпа става ли? Керамична е.
Иначе през лятото пръскам листата, за сега всичко е наред. Simple Smile
Имам и нова придобивка, довечера ще я щракна.

# 104
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
моите са подобни.
важното е да не падне саксията. цветовете натежават и може да я съборят.

Simple Smile красавица.
а петунията как се чувства вътре? и дипладенията смятах за външно цвете...

Общи условия

Активация на акаунт