Нашите орхидеи - тема 23

• 70 091
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
Изчакай два три дена

# 346
Здравейте момичета!
Аз имам орхидеи от 2 години. Подариха ми ги, естествено бяха с цветове, които за 20 дни паднаха и не мога и не мога да разбера къде греша. Поливам ги 2 пъти  в седмицата. Държа ги на един скрин, който не е до прозореца и си мисля, че това е причината. Проблема ми е, че нямам възможност да ги сложа до прозорец. От днес съм ги изкарала на терасата, в най-вътрешната част, до прозореца и ги пулвелизирам 2-3   пъти от сутринта.
Вчера им смених корите.

Моля Ви кажете къде греша?
А и да кажа, че цветовете, които виждате са изкуствени.

Последна редакция: нд, 05 авг 2018, 22:53 от pepa1ilkova

# 347
  • София
Преполиваш ги.

# 348
Вие на колко дни ги поливате?

# 349
  • Сф
Лятото- 2 пъти в месеца. Зимата- веднъж месечно.
Въпреки че на свекървата ми са постоянно преполяти, с вода в чинийката, а се късат да цъфтят.
Но водата зависи от светлината- ако е по- тъмно, поливай рядко

# 350
  • София
Аз през лятото поливам веднъж на 2 седмици, а през зимата - на 30-45 дни.
И никога не пулвелизирам.

# 351
  • Перник
Дайте съвети, на новобранци като мен, как да ги накарам да цъфтят? Едната цъфтя миналата година и цветоноса изсъхна и го отрязах. Другата прецъфтя февруари и цветоноса е зелен, не съм го рязала. Идея нямам какво не правя както трябва. Листата са си ок, корените също. Принципно на колко вр цъфтят след прецъфтяване и опадане на цвета, кога цъфтят отново при вас ?

# 352
  • Варна
аз не мисля, че цветовете могат да опадат за 20 дни преполиване. Зависи и как се полива, ако е проточно като обикновено цвете може да е недостатъчно. Зависи и от изложение, температури, субстрат и т.н. Аз поливам веднъж на седмица горе-долу. Като изсъхнат корените и олекне саксията значи е време. Може просто да им е дошло време да прецъфтят. Фаленопсисите обикновено цъфтят през зимата, така че октомври-ноември чакайте новите цветоноси.

# 353
  • Сф
При всеки различно, но моите май веднъж годишно цъфтят. Забелязах, че им се синхронизира цъфтежа на всичките, въпреки че в началото по различно време цъфтяха

# 354
  • София
Здравейте момичета!
Аз имам орхидеи от 2 години. Подариха ми ги, естествено бяха с цветове, които за 20 дни паднаха и не мога и не мога да разбера къде греша. Поливам ги 2 пъти  в седмицата. Държа ги на есин скрин, който не е до прозореца и су мисля, че това е причината. Проблема ми е, че нямам възможност да ги сложа до прозорец. От днес съм ги изкарала на терасата, в най вътрешната част, до прозореца и ги пулвелизирам 2-3   пъти от сутринта.
Вчера им смених корите.
Скрит текст:

Цветовете са паднали защото е местена /от магазина у вас и преди това кой знае през още колко склада и камиона/. Освен това не е ясно кога е цъфнала и дали не й е дошло времето. Като ги гледам тези - нямат въздушни корени, забити са прекалено много в "почвата", което е предпоставка за изгниване на розетката отдолу; не виждам и корени по краищата на саксията отвътре. На терасата е много вероятно да загинат, щом не са свикнали с жегите. Поливат се когато имат нужда - то си им личи по корените, а не на определен период, но ако се гледат при едни и същи условия този период е горе долу еднакъв за всеки сезон. Моите лятото ги поливам веднъж седмично, зимата на 2 до 3 седмици - зависи кога имат нужда. Тези които са на терасата /от пролетта до късна есен/ на около 2-3-4 дена ,т.к. в жегите изсъхват по - бързо.

# 355
  • Варна
нормално да се синхронизират, при положение, че целогодишно продават орхидеи, а за да се продават трябва да са с цвят изкуствено им създават условия за цъфтеж. В домашна среда цъфтят горе-долу по едно време. Е, има изключения, разбира се.

# 356
Здравейте момичета!
Аз имам орхидеи от 2 години. Подариха ми ги, естествено бяха с цветове, които за 20 дни паднаха и не мога и не мога да разбера къде греша. Поливам ги 2 пъти  в седмицата. Държа ги на есин скрин, който не е до прозореца и су мисля, че това е причината. Проблема ми е, че нямам възможност да ги сложа до прозорец. От днес съм ги изкарала на терасата, в най вътрешната част, до прозореца и ги пулвелизирам 2-3   пъти от сутринта.
Вчера им смених корите.
Скрит текст:

Цветовете са паднали защото е местена /от магазина у вас и преди това кой знае през още колко склада и камиона/. Освен това не е ясно кога е цъфнала и дали не й е дошло времето. Като ги гледам тези - нямат въздушни корени, забити са прекалено много в "почвата", което е предпоставка за изгниване на розетката отдолу; не виждам и корени по краищата на саксията отвътре. На терасата е много вероятно да загинат, щом не са свикнали с жегите. Поливат се когато имат нужда - то си им личи по корените, а не на определен период, но ако се гледат при едни и същи условия този период е горе долу еднакъв за всеки сезон. Моите лятото ги поливам веднъж седмично, зимата на 2 до 3 седмици - зависи кога имат нужда. Тези които са на терасата /от пролетта до късна есен/ на около 2-3-4 дена ,т.к. в жегите изсъхват по - бързо.
Едната имаше въздушни корени, но вчера ги сложих в саксията. Да ги изкарам ли отново?
А за това, че не съм поставила корени по края на саксията не бях се сетила.
Утре ще ги изкарам и ще вдигна розетката по-високо, за да не загние.

# 357
Моите цъфтят сега по-трайно. Зимата хвърлят много от пъпките си и цъфтят за кратко. Според мен им е тъмно зимата. Сега съм изнесла някои орхидеи на източна остъклена тераса.

# 358
Розетката на тази вдясно (с червеното) изгнила ли е или ми се привижда?

# 359
Здравейте! Нова съм тук!
 Моля за помощ! Сутринта докато разхождах кучето я намерих изоставена на една ограда така както ще я видите на снимките. Никога до сега не съм имала орхидея, не знам как да я гледам, не знам и какъв вид е. Изобщо има ли шанс да я спася и какво трябва да направя? Попрочетох че трябва да субстрат за орхидеи и специална прозрачна саксия? От къде мога да купя такава? Не съм я поливала? Трябва ли да и сложа вода? И как точно се полива?
Моля за помощ.
Ще пробвам да кача снимки

Последна редакция: пн, 06 авг 2018, 23:06 от Pinkkkkk

Общи условия

Активация на акаунт