Боян Петров

• 238 096
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 370
Цитат
Освен, че късно се е запалил и приемаме, че е "самоук", както и веганството, не виждам някаква съществено възхитителна разлика от всички останали и Боян Петров вкл.  Между другото на банера на проекта му изрично има знак "соло".Има интересна комбинация от Петров и Ули Щек в целите и изпълнението им, както и в позоваването на науката.  А тва, че не се поддал на гордостта

За възхищение - не съм аз човекът. Виж оттук някой - достатъчно има кандидати.
Аз просто маркирам нещо, което за мен е интересно. От интересно до възхитително - Хималаи разлика!
Къде какво му пише - това не знам. Знам само това, което чета из нета. Тъй като и него, и останалите алпинисти, катерещи из Хималаите, не познавам лично. Пише, че си кара с група.
Ако имате друга информация - можете да я споделите.
Темата е "какво мислим" - т.е. достатъчно широка и не опира само до това дали днес ще намерят Боян. Така че можем да си споделяме из нея интересни неща за алпинизма и правилата из него.
...
Горката наука - кой ли не се позовава на нея, за какво ли не.

# 2 371
  • София
А за това какво ще кажете?

Congratulations Xia Boyu!!!
|| Amputee climber Xia Boyu summited Everest from South Col ||
#Spring2018

Chinese double amputee climber Xia Boyu (69) summited #Everest (8848m) today in the morning, thus becoming the first double amputee climber to summit Everest from South Col.

Xia also became the second double amputee climber in history to summit Mt. Everest. In 2006, Mark Inglis from New Zealand was the first amputee climber to do the same but via North Col.

Марк Инглис  - 2006 г. По пътя едната протеза се поврежда и я поправя с подръчни средства.

# 2 372
  • ГО
От едно интервю на Боян ПетровОткритите трупове обаче нямат място по склоновете на върховете и близките на загиналия трябва да направят всичко възможно, за да организират свалянето или достойно погребение.
Надявам се изказванията "Той иска да остане там" да приключат. Това са думи и на жена му.

Аз го приемам метафорично това. Т.е. в планината да умре, а не на легло у дома, например.

# 2 373
Чакай сега, какво значи самоук алпинист? В БГ вече няма школи и държавни лагери. Решаваш, че ще се катериш - правиш един шопинг в Стената, записваш се на курс в зала, след това на катерене във  Враца или Мальовица. Следващата стъпка са Алпите, след това Килиманджаро, след това зимни тренировки на БГ планини и оттам вече според данните каквото може, почват с Ленин и по-лесни 6-7 хил. м. върхове и така. Няма официална школа по високопланински алпинизъм, всичко е опит.

# 2 374
  • somewhere over the rainbow
И той прескача трупове, с протезите. Извратено!

От едно интервю на Боян ПетровОткритите трупове обаче нямат място по склоновете на върховете и близките на загиналия трябва да направят всичко възможно, за да организират свалянето или достойно погребение.
Надявам се изказванията "Той иска да остане там" да приключат. Това са думи и на жена му.

Аз го приемам метафорично това. Т.е. в планината да умре, а не на легло у дома, например.

И какво му е метафоричното на: Спираме акцията, ако за Боян всичко е свършило, то нека си остане там?
Как ще приберат тялото му, ако издирването приключи?
Цитирам г-жата по памет.

# 2 375
А за това какво ще кажете?

Congratulations Xia Boyu!!!
|| Amputee climber Xia Boyu summited Everest from South Col ||
#Spring2018

Chinese double amputee climber Xia Boyu (69) summited #Everest (8848m) today in the morning, thus becoming the first double amputee climber to summit Everest from South Col.

Xia also became the second double amputee climber in history to summit Mt. Everest. In 2006, Mark Inglis from New Zealand was the first amputee climber to do the same but via North Col.

Виж му въжето обаче. Отдолу петима шерпи сигурно го дърпат.

Тоя е киборг:) обаче вече забраниха такива изкачвания.

Не е забранено, качил се е тази сутрин.

# 2 376
Преди години много се използваше "баир будала" - от турски алпинист.

# 2 377
Чакай сега, какво значи самоук алпинист? В БГ вече няма школи и държавни лагери. Решаваш, че ще се катериш - правиш един шопинг в Стената, записваш се на курс в зала, след това на катерене във  Враца или Мальовица. Следващата стъпка са Алпите, след това Килиманджаро, след това зимни тренировки на БГ планини и оттам вече според данните каквото може, почват с Ленин и по-лесни 6-7 хил. м. върхове и така. Няма официална школа по високопланински алпинизъм, всичко е опит.
О, има си ги школите. Миналата година гледах едно обучение по Врачанските скали, например. Там провеждат редовно. И не само там. В НСА си има специално обучение. Познато момиче кара такова.
За мен "самоук" означава точно това, което е написано в цитираната статия - без курс, без учител. Което лично на мен ми изглежда доста трудно. Не твърдя, че е невъзможно, разбира се. Но аз не бих се хванала. Бих предпочела да имам обучител.

# 2 378
  • София
Цитат
Освен, че късно се е запалил и приемаме, че е "самоук", както и веганството, не виждам някаква съществено възхитителна разлика от всички останали и Боян Петров вкл.  Между другото на банера на проекта му изрично има знак "соло".Има интересна комбинация от Петров и Ули Щек в целите и изпълнението им, както и в позоваването на науката.  А тва, че не се поддал на гордостта

За възхищение - не съм аз човекът. Виж оттук някой - достатъчно има кандидати.
Аз просто маркирам нещо, което за мен е интересно. От интересно до възхитително - Хималаи разлика!
Къде какво му пише - това не знам. Знам само това, което чета из нета. Тъй като и него, и останалите алпинисти, катерещи из Хималаите, не познавам лично. Пише, че си кара с група.
Ако имате друга информация - можете да я споделите.
Темата е "какво мислим" - т.е. достатъчно широка и не опира само до това дали днес ще намерят Боян. Така че можем да си споделяме из нея интересни неща за алпинизма и правилата из него.
...
Горката наука - кой ли не се позовава на нея, за какво ли не.

Е, то да се възхищаваш на някого не е недостатък, даже обратното, според мен. Но нямам това предвид, така или иначе. Не знам  дали ще ти е интресно, но на Анапурна и на Манаслу, т.е. най-трудните места които е достигнал, Скатов се качва часове след Боян Петров. В алпинизма на това му казват "да ти избият пъртина".

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 18:11 от Имелда Маркос

# 2 379
Ето го цялото интервю, някой беше дал линк преди в темата, но аз чак днес го прочетох. Има и кратко резюме за всички осем-хилядници - как ги е изкачил, как се е чувствал и т.н.
http://boyanpetrov.com/abi/wp-content/uploads/2018/04/Sprint-08_Boyan-Petrov.pdf

Ето какво пише за Анапурна (8091)

Анапурна   е най-смъртоносният осемхилядник, но след успеха на Манаслу разбрах, че съм набрал скорост. И тук имах един неуспешен опит, като стигнахдо 7800 м. Последва голямо чакане на следващия период с хубаво време около Великден –   1 май 2016 г. За три дни стигнах до лагер 4, а финалната атака се оказа продължителна и стъпих на върха около 14 ч. 27 години след първото българско изкачване.   В базовия лагер се върнах изключително уморен. Пътят надолу беше ярка демонстрация   в какво може да се превърне човек от умора – лазещ труп.

От едно интервю на Боян Петров Откритите трупове обаче нямат място по склоновете на върховете и близките на загиналия трябва да направят всичко възможно, за да организират свалянето или достойно погребение.

Боян говори за откритите трупове, а жена му точно открит труп издирва, така че действа по неговите заръки. Ако е пропаднал 20-30 метра в цепнатина това не е открит труп.

# 2 380
Цитат
Е, то да се възхищаваш на някого не е недостатък, даже обратното, според мен. Но нямам това предвид, така или иначе. Не знам  дали ще ти е интресно, но на Анапурна и на Макалу, т.е. най-трудните места които е достигнал, Скатов се качва часове след Боян Петров. В алпинизма на това му казват "да ти избият пъртина".

Не говорим за недостатъци и достатъци. Има си просто хора за всичко. Има и направо талантливо и лесно възхищаващи се. Както и такива, при които бая нещо трябва да е налице, че да се възхитят.
Тук говоря за любопитни неща. 
Писах вече, че това кой кога, пред кого и след кого за мен е без каквото и да било значение.
Имам усещането, че смяташ, че ги степенувам. Въобще не го правя и не се каня. Затова и не сравнявам кой какво, кога и как. Не са ми лични герои, нито личен пример за подражание. Подобни състезания за мен биха били жалки. Защото са опасни и безсмислени. А и не ми говорят твърде добре за състезаващите се. Писах го ясно, но ще го напиша пак - всеки си покорява неговите си върхове. Ако има мераци това да го направи супергерой - тук си говорим вече за други неща.
За мен просто определени факти са интересни. Споделям ги.

На последния поне няма да му измръзнат краката.
Те най вероятно вече са били измръзнали и затова е без тях...
Това не знам. А няма и значение. Въпросът бе, че сега, в това състояние и на тази възраст, се е качил. Нищо, че вероятно някой му помага, както писаха по-нагоре предположения.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 14:13 от Judy

# 2 381
  • somewhere over the rainbow
Боян говори за откритите трупове, а жена му точно открит труп издирва, така че действа по неговите заръки. Ако е пропаднал 20-30 метра в цепнатина това не е открит труп.

Както разбрахме вчера, жена му не иска да се  издирва никакъв труп.
Сега и неща, казани в прав текст и видни за всички, ли ще изопачаваме?

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 14:14 от N_A_N™

# 2 382
  • На брега на реката
Аз съм леко смутена обаче. Алпинистът с ампутираните крака ги е загубил на 25 годишна възраст именно при качване на Еверест. Имал е няколко опита, през 2014, 2015 и 2016 и все нещо е попречило покоряването на върха. От една страна, каква воля и желание да следваш мечтите си. От друга...абе смутена съм!
Освен това, прочетох, че Минга Шерпа, който участва в издирването на Боян го е напътствал, както и 11 допълнителни шерпи.

# 2 383
  • В.Търново
И той прескача трупове, с протезите. Извратено!

И какво му е метафоричното на: Спираме акцията, ако за Боян всичко е свършило, то нека си остане там?
Как ще приберат тялото му, ако издирването приключи?
Цитирам г-жата по памет.
Практика е да не се прибират телата на загиналите.А и почти невъзможно.

# 2 384
Една молба за цитирането. Хора, моля цитирайте само постът, който искате да отговорите, защото като цитирате 3-4 цитата наведнъж, става трудно за четене. Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт