Боян Петров

• 238 117
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 355
Тъй като тази работа с веганството ми е "болна" тема, не мога да разбера защо толкова го афишират че е първият такъв изкачил Еверест, при положение че всеки веган обяснява че този режим на хранене по никакъв начин не ощетява тялото и нямат абсолютно никакъв проблем с нутриентите поради факта че не ядат животински продукти.
точно, щом това е такъв супер начин за хранене, тогава веганството е преимущество и само му помага. тогава какво го изтъква все едно е инвалид...противоречи си.

Ами не го изтъква всъщност. Чета, че от 2012 г. е такъв и провежда изследване за това как влияе този начин на хранене на височинното изкачване - експерименти също. За мен подобни изследвания са интересни.

# 2 356
Само София е на 600 метра надморско равнище. Черни Връх е на 2000 метра някъде и никога през живота си не съм виждала на някого да му е ставало лошо на Черни Връх , а съм ходила стотици пъти, включително когато е имало тълпи. В интерес на истината, цяла София е там през уикендите. Къде ги повръщащите. Според мен, това е по-скоро изключение или човек с анемия.

На мен ми се случи веднъж преди много години. От София се качихме на Еленино езеро под Мальовица и бивакувахме там. Втресе ме, главоболие, гадене за няколко часа и после премина. Болшинството хора се качват до Черни връх или до някой друг и после слизат.

# 2 357
В Третия Свят няма вегани, освен по принуда. Вегератианци има, но ядат масло и яйца.
Вероятно разминаването идва оттам, че индийците, които познавам и знам, че не консумират нищо от животински произход, вкл. мляко, масло и яйца, не живеят в Третия свят. А ти пък познаваш абсолютно всички, живеещи там... И така.

И гхи ли не ползват?

# 2 358
Я, качвала съм се на Мальовица, нищо не ми стана. Дали да не се кача на Еверест? Ще бъда сигурна първата жена веган, еха еха Grinning

# 2 359
От едно интервю на Боян Петров

- Как Ви влияе срещата със смъртта?
- Винаги ми оказва влияние, защото срещите ни са прекалено близки. Буквално усещаш дъха на смъртта, когато катериш неосигурен по огромен склон и знаеш, че само с едно подхлъзване може да се отнесеш в отвъдното. Планините са пълни с паметни плочи и винаги, когато мина и прочета име, което съм познавал, оставям цвете. Откритите трупове обаче нямат място по склоновете на върховете и близките на загиналия трябва да направят всичко възможно, за да организират свалянето или достойно погребение.

- Изисква ли се някакво особено отношение към живота, когато често си в най-високата планина?
- Всички велики имена в алпийската ни общност са хора, срещали смъртта многократно. Често над 7000 метра катерим по толкова експонирани наклони, че при падане няма да те намерят и да разберат какво е станало. Движим се дори по ръбове между две държави и ако си сам, няма да стане
ясно в коя от страните да те търсят.
Като биолог обаче не приемам, че смъртта е някаква световна драма.
Всички сме временни на Земята и дори загиналият да ми е най-близък, ще ми е много гадно, но загубата няма да ме спре, отпусне или демотивира. Съумявам да оставам твърд до края на изпитанието.

- Как реагирате, когато чуете, че известен колега е загинал?
- Никой не вярваше, че суперопитният и много техничен Ули Щек може да загине точно на връх Нупце. Но никой не го е видял и никой не знае каква точно е била причината за падането му. Когато и такива
машини за върхове загиват, червената лампа в съзнанието ми светва още по-ярко. В такива моменти винаги си казвам: „А твоят ред кога ще дойде?“.

# 2 360
Я, качвала съм се на Мальовица, нищо не ми стана. Дали да не се кача на Еверест? Ще бъда сигурна първата жена веган, еха еха Grinning

И да пишеш от Еверест, ей! Smile
Ще ме навиеш и мен... Само дето навалицата нещо лично не ми допада - шум, миризми, претенции..., но пък ще го кача нощем през зимата при неблагоприятни условия и може да сме по-малко хора пък.

# 2 361
  • На брега на реката
А за това какво ще кажете?

Congratulations Xia Boyu!!!
|| Amputee climber Xia Boyu summited Everest from South Col ||
#Spring2018

Chinese double amputee climber Xia Boyu (69) summited #Everest (8848m) today in the morning, thus becoming the first double amputee climber to summit Everest from South Col.

Xia also became the second double amputee climber in history to summit Mt. Everest. In 2006, Mark Inglis from New Zealand was the first amputee climber to do the same but via North Col.

# 2 362
На последния поне няма да му измръзнат краката.
И ако 69 са годините - бравос!

# 2 363
  • През девет планини в десета...
На последния поне няма да му измръзнат краката.
Те най вероятно вече са били измръзнали и затова е без тях...

# 2 364
  • София
Атанас Скатов е веган от има-няма две години, още не си е изгорил запасите, дето се вика. Тоест веган е към дадения момент. Колкото и аз мога да се пиша веган между 3 и 15 юни тази година.

В Третия Свят няма вегани, освен по принуда. Вегератианци има, но ядат масло и яйца.

От доста повечко време е такъв.
Но лично за мен точно веганството му не е толкова от значение. Провеждан правилно, този хранителен режим не е пречка за отлична физическа форма. Дори напротив.
По-интересното, ако е вярно, е другото, за което си говорихме - самообучението и изкачването на осемхилядници без курсове от специалисти в тази област.
Както и това, че гордостта му не го е накарала да юрка баирите сам. Това си е жив подвиг, поне за мен - да не се поддадеш на излишна гордост /и други неполезни "навици"/.
Да катери още дълги години успешно му желая. В добро здраве.

Освен, че късно се е запалил и приемаме, че е "самоук", както и веганството, не виждам някаква съществено възхитителна разлика от всички останали и Боян Петров вкл.  Между другото на банера на проекта му изрично има знак "соло".Има интересна комбинация от Петров и Ули Щек в целите и изпълнението им, както и в позоваването на науката.  А тва, че не се поддал на гордостта .... Simple Smile.

# 2 365
Тоя е киборг:) обаче вече забраниха такива изкачвания.

Между другото, говорейки за адаптация - снежната слепота настъпва невероятно бързо. В нищо и никаква Рила -сваляш очилата, я, скиорче, я, нищо не виждам 5 минути.

# 2 366
........
И гхи ли не ползват?
Признавам, че не знам. Но ще подпитам при възможност.

# 2 367

- Винаги ми оказва влияние, защото срещите ни са прекалено близки. Буквално усещаш дъха на смъртта, когато катериш неосигурен по огромен склон и знаеш, че само с едно подхлъзване може да се отнесеш в отвъдното. Планините са пълни с паметни плочи и винаги, когато мина и прочета име, което съм познавал, оставям цвете. Откритите трупове обаче нямат място по склоновете на върховете и близките на загиналия трябва да направят всичко възможно, за да организират свалянето или достойно погребение.

- Изисква ли се някакво особено отношение към живота, когато често си в най-високата планина?
- Всички велики имена в алпийската ни общност са хора, срещали смъртта многократно. Често над 7000 метра катерим по толкова експонирани наклони, че при падане няма да те намерят и да разберат какво е станало. Движим се дори по ръбове между две държави и ако си сам, няма да стане
Всички сме временни на Земята и дори загиналият да ми е най-близък, ще ми е много гадно, но загубата няма да ме спре, отпусне или демотивира. Съумявам да оставам твърд до края на изпитанието.

- Никой не вярваше, че суперопитният и много техничен Ули Щек може да загине точно на връх Нупце. Но никой не го е видял и никой не знае каква точно е била причината за падането му. Когато и такива
машини за върхове загиват, червената лампа в съзнанието ми светва още по-ярко. В такива моменти винаги си казвам: „А твоят ред кога ще дойде?“.

вдъхновяваща личност!

все едно чувам отговори на част от въпросите, които си задавах ... включително и за поведението на жена му...

# 2 368

От това интервю се разбира, че той си е знаел, че някога ще се случи и е било въпрос на време. Значи няма драма, умрял е щаслив.

# 2 369
  • somewhere over the rainbow
От едно интервю на Боян ПетровОткритите трупове обаче нямат място по склоновете на върховете и близките на загиналия трябва да направят всичко възможно, за да организират свалянето или достойно погребение.
Надявам се изказванията "Той иска да остане там" да приключат. Това са думи и на жена му.

Общи условия

Активация на акаунт