Боян Петров

• 238 063
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 325
Само София е на 600 метра надморско равнище. Черни Връх е на 2000 метра някъде и никога през живота си не съм виждала на някого да му е ставало лошо на Черни Връх , а съм ходила стотици пъти, включително когато е имало тълпи. В интерес на истината, цяла София е там през уикендите. Къде ги повръщащите. Според мен, това е по-скоро изключение или човек с анемия.

# 2 326
Точно така, един колега наскоро обходи Перу и казва, че там катерачите редовно си палвали и хич не им пречело. Пури, не някакви си прости цигарки. Но всичко е от мястото, на което си прекарал целия си живот и генетичната наследственост, няма какво да им се чудим.

# 2 327
Пушачите оцеляват по-добре по върховете. И в експедиции има случаи всички да са изпукали освен пушачите.

# 2 328
на 3200 какво може да му стане на човек изобщо? Нали говорим все пак за височини от порядъка на 6000 и нагоре. 3200 няма българин, който да ги усети, все пак не сме родени на мъртво море.

Над 2400 метра започва рискът от височинна болест, а дали и колко ще се прояви е индивидуално. На някои места го дават и над 1500 метра, което не е много. Тъй че явно се усеща... Хубаво е да се проучва, особено ако има и някакви хронични здравословни проблеми, примерно астма или високо кръвно.

# 2 329
  • 1st floor
3200 няма българин, който да ги усети, все пак не сме родени на мъртво море.
Има и по-чувствителни хора. Може да са рядко, но ги има...Четох за млад човек, на който му прилошава на път за Мусала. Не помня точно на каква височина, но си се връща на лифта и слиза. И не е било инцидент, така му ставало винаги като прекрачел границата на някаква височина. Симптомите са били тези, които описва The Siren of Titan.

Моят мъж катери (българските планини, де  Mr. Green) и пафка като комин. Хич не му пречи...

По темата - аз още се надявам Боян да е успял да слезе някъде по ниското и да е жив! Praynig

# 2 330
  • На брега на реката
Само София е на 600 метра надморско равнище. Черни Връх е на 2000 метра някъде и никога през живота си не съм виждала на някого да му е ставало лошо на Черни Връх , а съм ходила стотици пъти, включително когато е имало тълпи. В интерес на истината, цяла София е там през уикендите. Къде ги повръщащите. Според мен, това е по-скоро изключение или човек с анемия.
Майка ми има този проблем. Не сме от София, но едно изкачване на прост връх над Шопково ни коства мн нерви и притеснения да се чудим как да я свалим. А беше млада, слаба е, спортна фигура и натура, но явно друга физиология.
С мъжа ми катерехме изключително и само в Стара планина, вярно университетски клуб, не професионално, но пак имаше колеги в групата, които откровено си страдаха! И не е гот да го гледаш такъв безпомощен и да се чудиш как да го свестиш.

# 2 331
на 3200 какво може да му стане на човек изобщо? Нали говорим все пак за височини от порядъка на 6000 и нагоре. 3200 няма българин, който да ги усети, все пак не сме родени на мъртво море.

Над 2400 метра започва рискът от височинна болест, а дали и колко ще се прояви е индивидуално. На някои места го дават и над 1500 метра, което не е много. Тъй че явно се усеща... Хубаво е да се проучва, особено ако има и някакви хронични здравословни проблеми, примерно астма или високо кръвно.

Самолетите се херметизират на 2,500 метра, тоест преценили са, че това е комфортно за хората, иначе полетът може да бъде оповръщан. Но пак, индивидуални особености, адаптация и всичко останало.

Между другото, Христо Проданов е имал талант за височинна адаптация, там са били други грешките.

# 2 332
Може да не разбирам мотивите му и да не мога да изброя всичките ни алпинисти, но ми се искаше да го намерят. За съжаление поредната тема, която е отровена.
Без значение от личните разбирания на потребителите, не видях нито един човек в темата, който да не иска да го намерят.
За съжаление моите надежди изчезнаха...

# 2 333
Анапурна не знам дали ще стане като Рилските езера, но Еверест се приближава, и без да има лифт -
Опашките и тълпите са покъртителни, хората замръзват от изчакване - група беше чакала някакви часове да премине стъпалото на Хилари.

# 2 334
  • София

Разбира се, щом не сте ги виждали лично, значи не съществуват. Както и жирафи.

# 2 335

Да, ако човек има здравословни проблеми, тогава сигурно наистина се усеща. Иначе според мен е по-скоро рядкост здрав човек да усети нещо значимо под 4-5000 метра. До 4000 метра е компенсаторната зона и наистина не се усеща кой знае какво, диша се малко по-дълбоко, но няма сериозно прилошаване. А до 2000 метра изобщо здрав човек няма какво да усети, това се води индеферентна зона, а за софиянци родени на 600 метра, до 2600 те изобщо няма какво толкова да му усещат.
Имелда, медицината така се е изказала, че до 2000 метра разликите са пренебрежимо малки и не се усещат. Това, че има хора, на които им прилошава, явно става дума за хора със здравословни проблеми, на мен ми прилошава като стана рязко. Не го водя височинна болест.

# 2 336
Като се замисли човек каква трагедия е, че млад човек си е отишъл по такъв зловещ начин, още по-гадно е, че шансовете да открият тялото му и да се изясни какво точно е станало клонят към нула.

# 2 337
Анапурна не знам дали ще стане като Рилските езера, но Еверест се приближава, и без да има лифт -
Опашките и тълпите са покъртителни, хората замръзват от изчакване - група беше чакала някакви часове да премине стъпалото на Хилари.
Той, Еверест станал като площад Славейков. Май само аз не съм се качила там още.

Още се надявам на чудо или поне да открият нещо повече от инсулина, за който дори няма достоверна информация  на 100%.

# 2 338
Скрит текст:
Скрит текст:
Не че нещо, но от няколко хиляди години насам никой не е прекарвал слон през Алпите, та може това да е следващото горещо нещо...
Е, ама това е авторско право на Ханибал. Не знам, трябва да се провери, дали авторските права са още налични, все пак. Ако не са - пътят и там е открит. Който иска - на слон да язди, който ще - на ски да лети или да перне един делтаплан. На който както му е удобно. Свободен и демократичен свят сме, все пак.

Цитат
За тези хора това е професия, работа. Те получават пари от спонсори, те не вадят от собствения си джоб, за да си осигурят експедицията. После ги чакат договори за книги, интервюта, участия, други експедиции. Никой не иска да чете как са те носили по южния маршрут десетина шерпи, но мнозина биха платили, ако се окаже, че като козел си се мятал над цепнатините гол и бос без кислород с шепа лешници в джоба.
Като е професия, да не е пък монопол?
Всеки има право да се пробва. Като ще и на гръб да го носят - щом си плаща, ще го качат. На кой пречи това? Качила съм всички най-високи върхове на планини у нас на крака. Никога не ми е било проблем, ако друг пък е минал част от маршрута с лифта, тикан  е, дърпан е и т .н. Не пречи дори и ако този, същият, после приказва и пише книги как е качвал на куц бос крак. Понеже нямам комплекси да съм първа, да съм най. Искала съм - качила съм. Нито книги ще пиша, нито други мераци да се увековечавам имам. Нямам нахалството да искам да забранят друг да качи, както намери за добре тез, които съм качвала и аз.
А кой какво пише по книгите си и рецитира по филми и интервюта - това е без значение отдавна за мен. Възрастен човек съм и от много години съм наясно, че театърът е вечно изкуство.
Върховият патос без друго винаги ми е звучал като емоционална патология.

Лично на  мен веганът ми е по-симпатичен. Не защото е веган, а защото прочетох, че допреди няколко години нищо не е катерил и нищо не е спортувал. Преди 6-7 години минава за първи път като възрастен човек Ком- Емине, не е алпинист, не се обучавал специално. Въпреки това е качил доста високи върхове, вкл. Еверест. Май не са го влачили, носили и бутали дори.
Пък е и още жив този човек. Което за мен е най-важното.

Може да не е бил алпинист, но вече е Simple Smile. И каквото е трябвало да научи и да се обучи го е научил и се е обучил. То с всички е така. Започват на Черни връх, минават през Лъкатник и Злия зъб и стигат до Хималаите. То като те запали ...

Това е съвсем различно. Скатов не се е обучавал специално, за разлика от почти всеки друг, зовящ се "алпинист".
Цитат
Скатов няма дори изкаран и елементарен курс по катерене и алпинизъм и е абсолютно самоук в този бранш. Но дългата му практика като научен работник му помага да преценя добре ситуациите, да анализира и да взема правилни решения. Той никога не проучва даден връх преди експедиция и иска да усети духа на първооткривателите, които не са знаели какво ги очаква.
Ако това е така, за мен този е по-интересен и специален.
[/spoiler]
Аз лично съм малко скептична към "абсолютно самоук". И такъв да е, и да не е, моите уважения. Прави история в алпинизма по неговия си начин.

По принцип човек може към всичко да е скептичен.
Затова аз си пиша "ако това е така". Smiley

Ако това е така, за мен този е по-интересен и специален.
Направо ми звучи самоубийствено. Не бях чела за това.

И аз. Много ми стана интересно, когато наскоро се информирах.

A Walk to Remember, не тъжи, и аз не съм ходила там. И сигурно няма да отида.
Чудя се как се разминават тия хора.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 12:50 от Judy

# 2 339
Еверест е много удобен за комерсиални цели, защото от една страна е най-високият, пък от друга не се води най-труден. Смъртността не е толкова висока, защото е и по-добре проучен. Съмнявам се Анапурна И К2 да станат също толкова комерсиални, защото са по-ниски, а и много по-трудни. Там смъртността е толкова висока, че някак не го виждам много за бизнес. Ама кой знае вече, то сигурно и за Еверест не се е очаквало да стане чак такава навалица.
Боже колко неща разбрах за алпинизма за една седмица, чак ми е чудно.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 12:57 от Malko_Slance

Общи условия

Активация на акаунт