Боян Петров

• 238 294
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 240
Просто за Боян Петров дрънкат здраво по медиите, с нищо не е по-различен от всеки друг български алпинист.
Когато почина племеницата на Проданов на Еверест- в медиите само се регистрира- това и това стана.

# 241
Човекът се е втурнал да гони лични постижения. Нищо не е "открил", нито "създал". Затова патосът ми идва горница. Дано се намери жив, в което не вярвам, с оглед обективната информация, която има по повода, но за мен той е като всеки друг български гражданин, изпаднал в беда. За голяма част от която сам е отговорен.
Който смята, че си струва да плаща за спасяването /или спасението/ му - няма лошо, никой не го спира да го направи. За мен това не е всенародна, нито лична кауза.
Никой не те кара зорлем да изпитваш патос. И на 24 май можеш да не изпитваш, и на 3 март, въобще не си длъжна, и на Деня на будителите. По такива празници винаги се говори с гръмки фрази и се възпяват велики дела.
За една държава е полезно да има такива личности. Той не е като всеки друг българин изпаднал в беда.

Ами какъв е? Някакъв специален? Да му направим национален ден, като 3ти март, м?
Определено е специален.

# 242
Цитат
Той не е като всеки друг българин изпаднал в беда.
Защо?

# 243
Цитат
Защо?
Защото хората не са еднакви. Защото рядко се случва някой друг до такава степен да е надвил себе си, собственото си тяло, най-тежките болести, да се подложи на такава самодисциплина, да се изправи срещу човешките възможности, да има подобни високи изисквания към себе си, постоянно се усъвършенства и да си постави такава висока, нереална мечта - покоряването на 14-те най-високи върха в света без кислород.
Хубаво е, че има такива българи, във време когато толкова хора са смачкани, отчаяни, обезверени.
Той е пример, символ на борбеност, на високи цели. Утре някой друг българин може да се вдъхнови от него и да направи нещо друго велико - не да изкачва задължително връх.

Просто не се случва често, съгласи се.

# 244
  • Пловдив

sinergon2, така е.
Бързото катерене изключва аклиматизацията и всичките последствия от липсата на такава.
Шерпите са друга порода

Не е точно така. Ако вече си приключил аклиматизацията (изкачвш се всеки ден с поне 300м, слизаш да спиш на долния лагер, после пак качваш и този път спиш на по-високия лагер; и така до 8000м, след което слизаш на базовия и чакаш прозорец от хубаво време - това е аклиматизацията), то една по-висока скорост на катерене е предимство в щурма!

# 245
Впрочем, с какво изобщо е "ангажирана цялата държава" (от по-горен коментар), освен лаф моабет с китайския посланик, лаф моабет на министри и журналисти по разни медии и писане по форуми? Китай така или иначе не е дал разрешението за хеликоптер, тези споменати 50 000 да не би да са платени вече , че ревем, че държавата е ангажирана?
Разбра се, че времето е опасно и никой не го търси и не предприема нищо за да няма други жертви. Все пак и шерпите си имат семейства и близки.
Така че единственият ангажимент на държавата и на участници и зрители е вятър на устата/клавиатурата, т.е. сеир.

# 246
Значи... като една проста българка от сърце бих предпочела Боян да е жив, да се труди, да отглежда децата си, отколкото знамето на България да се забива някъде.

Това не е откривателство, а хоби и Его.

# 247

Той е пример, символ на борбеност, на високи цели. Утре някой друг българин може да се вдъхнови от него и да направи нещо друго велико - не да изкачва задължително връх.

Да не вземат само да се вдъхновят масово, че не може това министерство да им плАти репатрирането.

# 248
  • София
Познавах Боян преди години. Той е герой, както всички които дръзват да се изправят пред неизвестното. На тези хора се крепи напредъка на човечеството. На смелите. Боян така е избрал за себе си. Условията там са нечовешки. Никой от нас дори не може да си представи. Това са други хора, с друга философия за живота, често непонятна за нас. Моля се за него.

# 249
Цитат
Защо?
Защото хората не са еднакви. Защото рядко се случва някой друг до такава степен да е надвил себе си, собственото си тяло, най-тежките болести, да се подложи на такава самодисциплина, да се изправи срещу човешките възможности, да има подобни високи изисквания към себе си, постоянно се усъвършенства и да си постави такава висока, нереална мечта - покоряването на 14-те най-високи върха в света без кислород.
Хубаво е, че има такива българи, във време когато толкова хора са смачкани, отчаяни, обезверени.

Съгласявам се. А сега друга гледна точка - в еднакви условия бедстват двама души. Единият е известен, другият не е. За известния знаеш факти от живота му, а за другия нищичко. Кой първо ще тръгнеш да спасяваш?

# 250
То и аз предпочитам милиардите, които се дават за Формула 1, да се харчат за други по-важни неща, обаче никой не ме пита.

Спорт си е катеренето, а че не бил олимпийски и че нямало състезание между участниците не е довод за отричане. Той си съществува, хората го практикуват, а че аз и вие няма да хукнем да катерим Хималаите е съвсем отделна тема.

# 251

Аз прочетох, че не са стигнали вчера до лагер 2 - лошо е било времето...И ако е в Лагер 2 защо не слиза толкова време - щом отдолу правут опити да се качат нагоре може би той също може да слезе - според мен е изключено да си седи в някой лагер и да чака .... ама аз пък какво ли разбирам....
Тежко му на народ, който не може да се обедини около нищо друго освен чалга и търкане на лотарийни билети...

# 252
  • София
Не го познавам лично, приятен човек от това, което съм виждала по телевизията, усмихнат и смел. Чисто човешки, не спирам да мисля за това какво може да се случва на този човек и се надявам възможно най-скоро поне хеликоптер и сателитна снимка да има. Жена му и други алпинисти казаха, че най-вече разчитат на хората. Шерпите! Масово се споменават, но не всеки май знае какви са тези хора. Те не са роботи. Те рискуват живота си всекидневно, за да спасяват ледени герои. Така наречените "елитни алпинисти" винаги се хвалят, че не разчитат на шерпите при експедициите си, защото те могат сами без тях. Шерпите обикновено се занимавали да пренасят туристи-алпинисти към Еверест. А в случаи като този защо хората да рискуват живота си? Които се чудите защо не излита пустият хеликоптер, ами явно не можете да си представите ситуацията с върха и вятъра и как точно този хеликоптер ще си обикаля да оглежда на такава височина. Бюрокрация било. Ами, за да не се тръгва, значи има защо. Тези 50 хиляди капаро бяха осигурени от министър Захариева. Мисля, че се прави необходимото. Не смятам Боян Петров за герой, не се възхищавам на това, което е постигнал, но оценявам, че полага много неиомоверни усилия да сбъдва мечтите си. Изкачването по върховете му носи истинско щастие, на мен - не, няма как да го разбера. Хората сме различни.

# 253
Естествено, че този, който ми е познат, дори като име и дела само, при условие, че се възхищавам на личността и делата му. Ако единият е например световно известен биоенерготерапевт, светец и лечител, излекувал 15 милиона души от и те не знаят какво - лично аз отивам да спасявам другия неизвестен и никой.

# 254
Icey, за всички се прави опит да се спасят - толкова високо горе е много интересно как може да постъпи човек  - но разберете условията са нечовешки....

Общи условия

Активация на акаунт