Боян Петров

• 238 300
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 255
  • София - Рим и обратно
Цитат
Той не е като всеки друг българин изпаднал в беда.
Защо?
Защото хората не са еднакви. Защото рядко се случва някой друг до такава степен да е надвил себе си, собственото си тяло, най-тежките болести, да се подложи на такава самодисциплина, да се изправи срещу човешките възможности, да има подобни високи изисквания към себе си, постоянно се усъвършенства и да си постави такава висока, нереална мечта - покоряването на 14-те най-високи върха в света без кислород.
Хубаво е, че има такива българи, във време когато толкова хора са смачкани, отчаяни, обезверени.
Той е пример, символ на борбеност, на високи цели. Утре някой друг българин може да се вдъхнови от него и да направи нещо друго велико - не да изкачва задължително връх.

Просто не се случва често, съгласи се.

Ами хубаво, обаче накрая какво?
Не съм съгласна, че да проявиш здрав разум означава да си "смачкан, отчаян, обезверен". Означава, според мен, да си отговорен към себе си и към семейството си. Пък и към страната си. Защото, за мен, който не се грижи добре за себе си, значи не му пука и за останалите - ще се Фърлям с главата надолу, пък вие ако искате ме спасявайте. НЕма що. Нищо против човека нямам - но не ми е никаква икона. Болен, едва разминал се на косъм  със смъртта толкова пъти и какво накрая? Ами жена му и децата му?
Какви цели?  
Дано е жив. А, че няма да се спре и пак ще си търси белята - ясно е. До следващия път.

# 256
  • Пловдив
Много лесно съдите хората от вкъщи. Сигурна съм, че ако попаднете в лоша ситуация, дори по свой избор и вие ще се надявате на помощ. И не ми казвайте, че няма, защото ще излъжете Wink

Как да "попаднем"? Той случайно ли е "попаднал" там? Това не се ли мисли предварително? Тая държава докога ще харчи пари за разни авантюристи, а не за нуждаещите се?

Ужасно грозно изказване! Да харчи да множащите се ровещи в кофите, които могат да работят, но не искат. А Боян не е нуждаещ се, така ли. Съгласна съм със съвета да се качиш да прославиш България с нещо и тогава да даваш акъл.

# 257
Коментарите на хората са безумни - чак ми става жал за тях... Боян е пример за цялото ми семейство и дали държавата да го спасява или не за мен е напълно излишен въпрос....

И за нас е така. Да не кажа, че няма личност в днешни дни, която да обедини разединената ни нация. Няма политик, проповедник или друг спортист (изключвам Григор Димитров, който не е ясно колко милее за България), който да се закичи с титлата - съвременната икона на България.

Боян Петров не е икона на България.

Разбира се. Ванга  е иконата. Затова си плюем в пазвите.
Този човек е изключително достоен и с достойни принципи и каузи. Добре е, че не е и икона. 

# 258
Преди години присъствах на погребение на млад човек, с интереси подобни като тези на Боян. Никога няма да забравя думите на майка му "Знаех, че един ден това ще се случи. Само не знаех кога."

Иначе съм засичала Боян по събития. Симпатичен човек, но далеч от моя натюрел. Нямам добри предчувствия за развоя на събитията, но се надявам все пак да го открият най-вече заради семейството му.

Личното ми мнение е, че той получи достатъчно знаци, че е време да намали поривите си за героизъм и да насочи тази енергия към вдъхновяването на млади хора, учейки ги на дисциплина и  целеустременост, независимо от дисциплината, която са избрали.

# 259
  • Пловдив
Много лесно съдите хората от вкъщи. Сигурна съм, че ако попаднете в лоша ситуация, дори по свой избор и вие ще се надявате на помощ. И не ми казвайте, че няма, защото ще излъжете Wink

Как да "попаднем"? Той случайно ли е "попаднал" там? Това не се ли мисли предварително? Тая държава докога ще харчи пари за разни авантюристи, а не за нуждаещите се?

Ужасно грозно изказване! Да харчи да множащите се ровещи в кофите, които могат да работят, но не искат. А Боян не е нуждаещ се, така ли.

# 260
За да лети хеликоптера има нужда от кислород и да бъде много лек. Кислород горе няма - затова летят до определена височина и с много премерен риск - и да единици са подобни летци...

# 261
Съжалявам, колкото и да ми е симпатичен Боян Петров и наистина искам да е жив и здрав, мисля че малко пресилено сравнявате личните му постижения и смелост с тези на Колумб, Мария Кюри, Илън Мъск и т.н. и т.н. и т.н. (умишлено споменавам личности от различни епохи), които реално движат човечеството. Нали правите разлика между смелостта на Кюри и нейната съдба и напредъка за цялото човечество, който следва от работата и и и смелостта на Боян Петров?
А това, че държавата била ангажирана само да прави "вятър" от приказки е толкова нелепо и нагло изказване! Какво да направят? Захариева да тръгне да го търси сама ли? Излагате се...
Lаdу Stаrdust, аз обичам да тичам и когато съм в активна "кариера" всеки път надминавам себе си и постигам повече, хоби ми е, да чакам ли парички от държавата за да се развивам? Все пак си е официален спорт  Wink

# 262
Аз бих помогнала първо на по-нуждаещия се, който е по-слаб (физически/психически спрямо ситуацията). И двамата са хора, а постиженията на известния не ме интерсуват. Всеки има история и мечти. И заслужава да бъде спасен, разбира се. Но чисто човешки, а не защото е забил бг флаг някъде.

# 263
Моля ви, хора, каква прослава на България е това... На вас пука ли ви ако някой египтянин/украинец/унгарец изкачи някакви върхове? България изчезва, трябват ѝ деца, а не забучени знамена.

# 264

А това, че държавата била ангажирана само да прави "вятър" от приказки е толкова нелепо и нагло изказване! Какво да направят? Захариева да тръгне да го търси сама ли? Излагате се...

Ами именно, че нищо не може да се направи, затова питам, защо твърдите възмутено, че цялата държава била ангажирана? Какво му е трудното да си коментираш и да даваш/вземаш интервюта?

# 265
  • София
Според Себастиано Валентини от същата експедиция никой не търси Боян Петров. Thinking

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/05/10/helikopteryt-za-boian- … o-izobshto.376019

# 266
Не гони ли всеки спортист лични постижения?

Разбира се. Но това мен не ме касае ни най-малко. И няма общо нито с "открития", нито със "смелост", нито с "трибагреник" или дори с представяне на държавата ни, което да е от полза за някой друг. Много хора преследват личните си цели. Това не ги прави ни най-малко герои или по-различни, като ценност, от останалите хора.

# 267
  • София - Рим и обратно

Този човек е изключително достоен и с достойни принципи и каузи. Добре е, че не е и икона.  
Добре де, кое е достоен принцип и кауза? Да се самоубиеш? С какво изкачването на тия върхове в екстремни условия от човек с рисково здраве, допринася за света? Не се заяждам, просто ми е чудно.
С това не искам да кажа, че не бива да се спасява, да се харчат пари и т.н. Напротив, тия дребнавости ме отвращават. Просто приказките за героичност са ми в повече.

# 268
Познавах Боян преди години. Той е герой, както всички които дръзват да се изправят пред неизвестното. На тези хора се крепи напредъка на човечеството. На смелите. Боян така е избрал за себе си. Условията там са нечовешки. Никой от нас дори не може да си представи. Това са други хора, с друга философия за живота, често непонятна за нас. Моля се за него.

Все повече си мисля, че това с героите е олд скуул. Да, героично е. Но напредъкът на човечеството се дължи на граденето на екосистеми от хора и идеи, на усложняване на решенията. Не е приятно, изглежда скучно - но само на героизъм не става. Вече не е ерата на личните постижения.

По-гот е държавата ако иска флата си на 8,000 метра, да не очаква някой безразсъден да го занесе, а да спонсорира 10, 20 алпинисти, консервативни - все някой някога ще стигне. И без звезди и катерачни примадони, там стават белите, при усещането за елитност. Няма елитност, всички се смачкват.

Малко ме загубиха с това с овчия живот и върховете, голямо клише е.

# 269
  • Разпиляна във въображението
Искрено се надявам да се разбере каква е съдбата на Петров. 

Общи условия

Активация на акаунт