Боян Петров

• 238 242
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 225
Много ми е мъчно, но съм песимист. Наистина ще е чудо, ако го намерят жив. Най- вероятно се е подхлъзнал - без осигуровка доколкото разбрах е вървял... Иначе варианта да е възпрепятстван да ходи и да чака за помощ е успокояващ, но според мен пък няма как толкова дни на тези температури - не знам колко сте чели по темата, но става въпрос за -30 градуса и освен това самия организъм не може да понася тази височина толкова време - не напразно се нарича зоната на смъртта - над 7800м тоест там където евентуално е той... получава се белодробен отток или мозъчен... просто ти се пълнят дробовете с кръв и се пръскат накрая .... като добавим диабета...не знам,
 ситуацията е изключително сериозна... от все сърце му пожелавам чудо....

Може да е жив ако е в един от лагерите 2 и 3, в които имало запаси от кислород, храна и лекарства. Шерпите май стигнаха само до лагер 1, щяха да атакуват лагер 2, но условията са лоши и май се върнаха в базовия лагер. Тук се вижда на каква надморска височина са лагер 2 и 3, не знам при такива екстремни условия колко дни би могъл човек да оцелее жив.

# 226
Хайде сега, пресилен патос....
Катеренето е спорт все пак и предвид, че държавата ни дава малко пари за подобни дисциплини, не е лошо да сме доволни, че има хора, които все още не са се отказали да ги практикуват.

# 227
Има много алпинисти .Но не на всеки се възхищавам . Дойчин Василев например не ми е симптичен .
В Боян харесвам това, че е преминал всички възможни трудности .Как пък веднъж не измрънка и не се направи на жертва ..въпреки болките които си носеше и титаниевите сплави в тялото му .Някои мрънкат и за сопол и хрема .... Винаги усмихнат , смел , борещ се за опазване на Пирин и природата навсякъде . Не заслужава ли такъв човек някакви си 50 000 за да му помогнат ? Дори да не е изкачвал това осмохилядници , заради всичко което е преодолял
пак е необикновен .

Последна редакция: чт, 10 май 2018, 15:13 от ***vasilena***

# 228
Човекът се е втурнал да гони лични постижения. Нищо не е "открил", нито "създал". Затова патосът ми идва горница. Дано се намери жив, в което не вярвам, с оглед обективната информация, която има по повода, но за мен той е като всеки друг български гражданин, изпаднал в беда. За голяма част от която сам е отговорен.
Който смята, че си струва да плаща за спасяването /или спасението/ му - няма лошо, никой не го спира да го направи. За мен това не е всенародна, нито лична кауза.

# 229
Има много алпинисти .Но не на всеки се възхищавам . Дойчин Василев например не ми е симптичен .
В Боян харесвам това, че е преминал всички възможни трудности и как пък веднъж не измрънка и не се направи на жертва ..когато някои мрънкат и сопол .... Винаги усмихнат , смел , борещ се за опазване на Пирин и природата навсякъде . Не заслужава ли такъв човек някакви си 50 000 за да му помогнат ?

Тоест - заслужава ги, защото му се възхищаваш? Ами плати му ги.

Judy - абсолютно, навил си е на собствения масраф, да върши глупости. Единствено той е тръгнал, на собствена глава в тези условия, ей така. Не представлява България, нито някаква научна мисия, нито спортно мероприятие, абсолютно самоволно решение.

# 230
Моята надежда е същата - че е успял да се върне в лагер 2 или 3 и да не слиза заради лошото време (не знам в 3 дали е възможно да се оцелява дълго, защото е над 7000м).

# 231
Коментарите на хората са безумни - чак ми става жал за тях... Боян е пример за цялото ми семейство и дали държавата да го спасява или не за мен е напълно излишен въпрос....
В какви действия на държавата си представяш спасяването

# 232
Не гони ли всеки спортист лични постижения?

# 233
Коментарите на хората са безумни - чак ми става жал за тях... Боян е пример за цялото ми семейство и дали държавата да го спасява или не за мен е напълно излишен въпрос....

И за нас е така. Да не кажа, че няма личност в днешни дни, която да обедини разединената ни нация. Няма политик, проповедник или друг спортист (изключвам Григор Димитров, който не е ясно колко милее за България), който да се закичи с титлата - съвременната икона на България.

# 234
Хайде сега, пресилен патос....
Катеренето е спорт все пак и предвид, че държавата ни дава малко пари за подобни дисциплини, не е лошо да сме доволни, че има хора, които все още не са се отказали да ги практикуват.
Какъв спорт е по-точно? Не е състезателен, не се катерят при равни условия за време... Може да мине в графата ултра екстремен спорт, примерно... Не е, не може и по-добре никога да не става масов спорт... Не е олимпийски спорт... Я сега кажи защо трябва държавата да налива пари в тази "дисциплина"... в някакво по-скоро хоби, отколкото спорт?
П.П. Непал финансира ли този "спорт"??? Все пак имат толкова много добри "състезатели" Wink

# 235

И за нас е така. Да не кажа, че няма личност в днешни дни, която да обедини разединената ни нация. Няма политик, проповедник или друг спортист (изключвам Григор Димитров, който не е ясно колко милее за България), който да се закичи с титлата - съвременната икона на България.

Боян Петров не е икона на България.

# 236
  • София
Включвам се в темата да споделя ,че в Хималаите не може да ходи всеки които си иска, всички си плащат за покоряване на 7 и 8 хилядниците, и хич не е евтино, плаща се за всичко_ визи, екипировка и застраховка, гледах документална поредица по Дискавъри и хиликоптерите летят изключително и само в хубаво време, условията там са много тежки и не се рискува с техниката за нищо на света.

# 237
Човекът се е втурнал да гони лични постижения. Нищо не е "открил", нито "създал". Затова патосът ми идва горница. Дано се намери жив, в което не вярвам, с оглед обективната информация, която има по повода, но за мен той е като всеки друг български гражданин, изпаднал в беда. За голяма част от която сам е отговорен.
Който смята, че си струва да плаща за спасяването /или спасението/ му - няма лошо, никой не го спира да го направи. За мен това не е всенародна, нито лична кауза.
Никой не те кара зорлем да изпитваш патос. И на 24 май можеш да не изпитваш, и на 3 март, въобще не си длъжна, и на Деня на будителите. По такива празници винаги се говори с гръмки фрази и се възпяват велики дела.
За една държава, за нейните граждани, е полезно да има такива личности. Той не е като всеки друг българин изпаднал в беда.

# 238
Никой не те кара зорлем да изпитваш патос. И на 24 май можеш да не изпитваш, и на 3 март, въобще не си длъжна, и на Деня на будителите. По такива празници винаги се говори с гръмки фрази и се възпяват велики дела.
За една държава е полезно да има такива личности. Той не е като всеки друг българин изпаднал в беда.

Ами какъв е? Някакъв специален? Да му направим национален ден, като 3ти март, м?

# 239
  • вовеки на БАНановите плантации в БАНгладеш
15 стр. от сутринта за нещо  напълно очаквано – бедстващ алпинист Shocked
Седмица във високата планина, там където няма условия за живот... Бог да го прости.  Confused
То всичко е временно на тоя свят, но да предизвикваш съдбата... някак противоречи на здравия разум. Дори при много самоубийци има повече резон в действията им. Confused

Срещам статии и коментари в интернет, без да следя случая...
 От сорта на :
Цитат
Тези хора следват мечтите си.
Всеки човек принципно би следвало да мечтае и да преследва мечтите си.
Точно следването на мечтите ни е пагубно,понеже желанията ни са неразумни  Confused... не говоря за физическа смърт

От статията, постната от The Syren of Titan:
Цитат
Това е човек, който е така целеустремен, че всяко сравнение с него би ни създало неудобство пред обикновеността на грижите ни.
Не ми е неудобно, грижите ми хич не са малко  Confused

Цитат
Всичката мощ, която е трябвало да имаш, е била връчена на Боян Петров
Жалко тогава, че не е била разпределена по-равномерно, щото нямам такава от години...  Confused

Цитат
Този човек е голямото изкупление на собствената ни окаяност - затова и в изчезването му има нещо лично, то е много повече от индивидуално загубване, а някакъв общ, колективен страх от това, че го няма. Само хора като Боян можеха да ни откопчат от хипнозата на одомошарения, овчи живот и да напомнят, че там някъде има върхове за изкачване, там някъде е вълнуващо и страшно, там някъде те очакват трепет и изпитания, различни от ежедневното блъскане, офисния комфорт и упокойките на социалните мрежи.

Извинявам се, какво изкупление е Боян Петров за простосмъртните люде? Разбирам тъгата, неутешимата тъга на близките... изкупление чрез него няма да получим обаче.
Върховете са там и са бездушни  когато  ги покоряваме, само егото ни реагира. А овчия живот няма нищо  общо с това дали ще изкачиш даден осемхилядник.
 Пък и ежедневното блъскане е къде-къде по-полезно за обществото от това да си търсиш белята на 8000м.
Бях попаднал преди в един форум, там една млада потребителка се тюхкаше, че ще си остане в малкия град, навярно шивачка. "моят живот ще бъде такъв еднообразен, скучен и самотен." - Че какво по хубаво от това?

Цитат
Съществуват хора, които никога няма да могат да простят безразсъдството, смелостта, любовта към опасностите

И кой съм аз че да му прощавам? Не го и съдя впрочем...

Цитат
има неща, които превъзхождат семейното добруване и еснафските удоволствийца, е факт, към който има особено ниска възприемчивост.

И това са други страсти ли? Нееснафски такива? Възвишени удоволствия ли  са измислили? Такива, които не правят човека зависим и роб? Нисковъзприемчив съм сякаш...

Скрит текст:
Нищо лично към Боян Петров, преди 15-20г гледах документален филм с него, много добро впечатление ми направи . Да почива в мир

Общи условия

Активация на акаунт