Боян Петров

• 238 131
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 595
Вторият е за историята с побоя и моленето на колене.

Може ли линк, че съм пропуснала и не зная какво имаш предвид.
А пък аз ще пусна още веднъж интервюто със Симоне Монро, което за мен е най-интересното досега и поставя някои логични въпроси https://www.sportal.bg/news.php?news=724560

# 2 596
Два материала обаче тук ме заляха не с ледена вода, кристалната планинска вода.......а с помия. Първият беше за ситуацията с труповете и останките, които се опитват да разчистват, но види се, все още безуспешно. Вторият е за историята с побоя и моленето на колене.

Този материал съм го пропуснала, а уж следя темата. Може ли линк или за накратко за какво става дума, за да потърся сама?
http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=501

# 2 597
Не знам дали е постван този линк: https://www.youtube.com/watch?v=VscMPoT3hFA
Около 45-тата минута разказва как се е опитал да изкачи Гашербрум, 12тия по височина връх в света, обаче на един момент е преценил, че е прекалено рисковано да продължава до върха, понеже бил сам и било прекалено стръмно, за да продължи. Това може само да ни говори, че не е безотговорен, явно като види, че нещо не му е по силите се отказва. Според мен този път може отново да се е случил подобен сценарий - да е стигнал до зъбера към върха, да е решил, че все пак е търде трудно, но връщайки се да се е подхлъзнал... Като цяло смятам, че каквото и да му се е случило е било нещо мигновено и неочаквано. Не мисля, че не е могъл да си прецени възможностите или се е пресилил. Нещо изневиделица по-скоро се е случило...
Не е само Гашербрум 2. На почти всичките си върхове правеше така. Стига донякъде, оглежда, връща се и след няколко дни втори опит. С К2 също беше така. На много места съм чела как се шегува, че все качва върха от втория, третия път. Аз затова не съм съгласна с голямото безразсъдство, което му се приписва. Той, ако беше безразсъден, щеше да е загинал отдавна. 10те върха, които е качил, са най-трудните в списъка с осемхилядници. Беше си оставил "най-лесните" за накрая... И на най-добрите алпинисти са се случвали фалове, там много неща са непредвидими.

да и от други чета, че така постъпват! особено  тези, които катерят соло. Меснер има сума ти опити преди да изкачи нещо. Усетят ли риск, не тръгват. Какво ли е станало този път...

# 2 598
  • София
Един приятел изкачи миналия месец осемхилядник. Разказваше, че пътят накрая бил осеян с трупове.
Бях чувала/чела нещо, но пак го приех тежко.

# 2 599
Сестра му, мисля, каза в интервюто, че е тръгнал с нежелание този път. Вътрешно предчувствие, може би...

Четох негови думи, че самият той не е как да кажа... пристрастЕн към тези върхове, по-скоро се е чувствал длъжен да покори остсващите му едва 4. В началото е било като изпит за самия него-първи осемхилядник, втори и т.н., но щом са станали десет, го е приел като задължение един вид. Сякаш е искал да ги покори, колкото се може по-бързо, за да премахне от плещите си този товар. Казва, че средната продължителност на покоряване на 14-те върха е между 8 и 16 години или нещп такова, а той си е поставил за цел да са 10г. И за студа пише, и за неудобствата, мизерията и страха. И е бил упрекван, че катери по познати маршрути, но той казва, че се познава и си знае възможностите. Не е бил фанатик или беразсъден, дори ми стана още повече жал, сякаш се е чувствал длъжен да го направи. Та и на мен ми направиха впечатление думите на сестра му, че не му се тръгва. Между другото, тук имаше линк към материала.Все по-тегаво и гадно ми става за човека Sad

# 2 600

да и от други чета, че така постъпват! особено  тези, които катерят соло. Меснер има сума ти опити преди да изкачи нещо. Усетят ли риск, не тръгват. Какво ли е станало този път...

Станало е непредвиден инцидент. Пропадане в процеп в леда звучи най-разумно, защото щяха иначе да намерят тялото му. Той там може да е бил жив много време, но се надявам, че е било бързо и безболезнено.

# 2 601
Пускам интервю със Симоне Моро - http://m.bgdnes.bg/Article/6860698. В него разказва, че е бил 5 дни на височина 8000, но е свалил 7 килограма. Казва, че има и каменен заслон на 7700 метра, където е възможно човек да се скрие.

Според Моро най-голямата мистерия е тази с палатката и защо е отворена.

# 2 602
Абе тая палатка, кога казаха, че е отворена? Когато шерпите я намериха или преди това? Да не би да двамата алпинисти, които са я видели на отиване, да са я отворили, за да видят дали той не спи вътре и да са я зарязали така?

# 2 603
Пускам интервю със Симоне Моро - http://m.bgdnes.bg/Article/6860698. В него разказва, че е бил 5 дни на височина 8000, но е свалил 7 килограма. Казва, че има и каменен заслон на 7700 метра, където е възможно човек да се скрие.

Нали най добрите алпинисти казват че над 8000 шанса е нулев. Че там се умира за 3,4 часа.
Еми сами си противоречат

# 2 604
Шерпите не зная да са намирали палатка. Нали имало само инсулин и част от дреха.

# 2 605
Така е била намерена и спалният му чувал е бил пълен със сняг.

# 2 606

Нали най добрите алпинисти казват че над 8000 шанса е нулев. Че там се умира за 3,4 часа.
Еми сами си противоречат
Умираш без подслон, храна, вода, кислород.

# 2 607
Туй интервю, ако още веднъж се пусне ще  е за първи път.
Аз продължавам да съм на мнение, че ако наистина го търсеха, щяха да го намерят.

# 2 608
A за Ули Щек колко се ядосвахме вкъщи, толкова го харесвахме и следяхме... Катерач от световно ниво, един от най-най-добрите евър, а се хлъзна и си замина и то отново при разходка с цел аклиматизация. И на най-добрите се случва.

# 2 609
Шерпите не зная да са намирали палатка. Нали имало само инсулин и част от дреха.

Потвърдено беше онзи ден, че са му намерили палатката, още по-затрупана под снега, откопали са я, видели, че уж е неговата. Но ставаше въпрос за втори лагер, а не за трети.

Общи условия

Активация на акаунт